Onrust bij Belgische teams na hervorming sociale zekerheid: “We gaan geen toppers meer kunnen halen”

donderdag 14 oktober 2021 om 09:35
Onrust bij Belgische teams na hervorming sociale zekerheid: “We gaan geen toppers meer kunnen halen”

© Cor Vos

De kogel is door de kerk: er komt een RSZ-hervorming in de sport in België. Niet alleen de voetbalwereld wacht bang af, ook in het wielrennen heerst onrust. Vooral John Lelangue (Lotto Soudal) houdt zijn hart vast. “Onze concurrentiepositie zal erop achteruitgaan zonder die specifieke steunmaatregelen voor de sport.”

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

43 miljoen euro. Zoveel wil de Belgische regering ophalen uit de sport. Daarvoor wordt komaf gemaakt met het fiscale gunstregime van topsporters wat betreft sociale zekerheid. De lagere lonen zullen een sportbonus krijgen die uitdooft naarmate je meer verdient. De absolute topverdieners zullen de volle pot moeten betalen, zoals elke werknemer. Dat is goed nieuws voor amateursporters of semi-professionele sporters, maar tegelijk ook een fikse rekening voor de beter betaalde sporters.

Dat de sociale bijdragen zullen stijgen, staat vast. Groot drama in het voetbal, maar ook het wielrennen ontsnapt niet aan de maatregel. Het is afwachten tot alles wat concreet wordt, maar zeker is dat de hoogste lonen niet buiten schot zullen blijven. De toppers, met andere woorden. “Zij zullen voor ons duurder worden dan voor buitenlandse ploegen”, zegt John Lelangue in Het Laatste Nieuws. “Als die renners evenveel willen verdienen als vandaag, zullen wij ze meer moeten betalen. In het buitenland geldt dat niet. Ik vrees dat we minder toppers zullen kunnen halen.”

Patrick Lefevere wilde voorlopig niet reageren. “We willen eerst de details kennen”, klinkt het. Deceuninck-Quick-Step heeft dan wel een Belgische licentie, maar heeft zijn maatschappelijke zetel in Luxemburg. Dus gelden wellicht andere wetten dan  voor Lotto Soudal, Intermarché-Wanty-Gobert, Alpecin-Fenix en Sport Vlaanderen-Baloise. Al is ook daar onduidelijkheid. Wellicht kunnen renners die in België wonen, sowieso niet ontsnappen aan de strengere regels.

Belgian Cycling
“Er heerst nog heel veel onduidelijkheid over wat precies de gevolgen gaan zijn”, vertelde Marc Leroy van de sportvakbond United Athletes gisteren aan WielerFlits. “Ook ik heb de vrees dat renners in buitenlandse dienst gaan rijden. De toppers gaan volgens mij niet persoonlijk getroffen worden, de teams zullen ervoor opdraaien. Maar wat met de renners van de tweede, derde rij? Daar gaan de ploegen wellicht minder moeite voor doen, dus bestaat de kans dat zij de dupe worden.”

Ook wielermakelaar Dries Smets en de Belgische wielerbond kregen al heel wat ongeruste telefoontjes, maar wachten af. “We gaan alle teams die profs in dienst hebben, begin november wel al uitnodigen in Tubeke voor een informatieronde”, zegt Nathalie Clauwaert, algemeen directeur van Belgian Cycling. “We volgen dit dossier van heel nabij op en hebben daarover ook contact met andere sportfederaties. Volgende week is er overleg met de politieke instanties.”

Clauwaert bevestigt in Het Laatste Nieuws ook wat Leroy ons vertelt: “We moeten er over waken dat de kleinere coureurs niet de dupe worden. Hoewel zij financieel minder bedreigd worden, bestaat de vrees dat de ploegen net in die categorie zullen snoeien om met dat budget hun toppers te kunnen houden. Dit is een dossier dat onze hele sport aangaat.”

Dit artikel delen:

26 Reacties

the student 14 oktober 2021 om 10:03

Dus de korting op de bijdragen voor Sociale zekerheid voor hoog verdienende topsporters verdwijnt. Eigenlijk gewoon een prima zaak.

0
Groetjesaandevoetjes 14 oktober 2021 om 11:02

In principe wel, maar het probleem is dat veel landen hier een korting op geven (net als op ander hoog geschoold / gespecialiseerd personeel). Dus als andere landen die korting blijven geven en in België niet dan verslechterd hun positie. Maar al in al denk ik dat het een prima maatregel is.

0
SoloSlim 14 oktober 2021 om 12:12

Ik denk dat deze voorkeursbehandeling niet bestaat in Nederland.. het grote RSZ verschil was trouwens ook 1 van de redenen dat de BeNeliga in het voetbal direct afgeschoten werd.

0
Pietspeed 14 oktober 2021 om 15:28

Eens met de student. Waarom zou er een verschil zijn met ‘gewone’ werknemers? Om het topsportklimaat te verhogen? Dat klimaat bestaat toch al jaar en dag?

0
Silent Hill 14 oktober 2021 om 10:04

Die Belgische politiekers slaan de bal compleet mis. WvA, de Rode Duivels, Stromae (er werd eerder al gesneden in de cultuur sector) … alles wat België positief op de kaart zet, moet eraan geloven. Dat snap je toch niet ? België is nu vooral bekend dankzij Dutroux, hellhole Molenbeek, onmogelijke regeringsvormingen, … als er dan internationaal een lichtpuntje is dankzij het sportieve of culturele vlak, wordt dan net dat aangepakt. Dat snap je toch niet. De return die België krijgt door WvA (de inkomsten van het WK in Leuven bijvoorbeeld) levert 1000 keer meer op dan die RSZ-inkomsten. Kortzichtig, denk ik dan.

0
the student 14 oktober 2021 om 10:07

Volgens mij betaalt ook in Belgie elke werknemer aan de sociale zekerheid mee. Waarom zouden sporters met contract anders behandeld worden dan werknemers met een ander contract in dezelfde loonschaal. Leg het mij maar uit… weg ermee.

0
Koersmaniak 14 oktober 2021 om 10:57

Silent hill, je slaat de bal volledig mis met je voorbeelden.
WvA rijdt voor een NL-team > niet getroffen
De Rode Duivels voetballen in het buitenland>niet getroffen.
Diegenen die toch in België spelen hebben blijkbaar contracten waarin staat dat ze netto 3miljoen per jaar verdienen. De clubs zullen dit moeten bijpassen.

Voor Lotto is het ook niet echt een probleem, ik dacht dat hun topverdieners Ewan, Wellens en Gilbert reeds in belastingsparadijs Monaco wonen.
Degenkolb vertrekt, andere toppers rijden er niet of gaan ze niet aantrekken.
Vanderpoel daarentegen: Belgische ploeg, woont in België…
Maar die kunnen ook creatief zijn door een Luxemburgse vennootschap op te zetten.

0
Tempobeul 14 oktober 2021 om 12:04

Van Aert woont in België, dus is wel geïmpacteerd, net als bijvoorbeeld een Dumoulin. Je kunt niet zomaar de zaken oplossen met een Luxemburgs vennootschap. Ik ken die fiscale details niet, maar veel heeft te maken met waar je als privépersoon woont en waar je uw arbeidsprestaties levert. Dit wordt bijvoorbeeld in geval van sporters woonachtig te Monaco ook effectief gecontroleerd.

0
SoloSlim 14 oktober 2021 om 12:18

@tempobeul
Ik werk zelf voor een buitenlandse firma die hier een vestiging heeft. Dus ik betaal hier de RSZ.
Maar voor renners kan je wel discuteren waar je werkt. Hier of in Luxemburg.. En de plaats van tewerkstelling maakt het verschil.

0
Polleke 14 oktober 2021 om 10:07

Tja… wat al jaren krom was is nu recht getrokken, de discussie leeft al lang, als Lelangue hier nu uit de lucht valt heeft hij niet goed opgelet…

0
Turtlehead 14 oktober 2021 om 10:09

Gelukkig kan een wielrenner altijd nog naar Monaco of Andorra verhuizen.
Voor voetballers ligt dat anders uiteraard. Maar daar is geld zat.

0
Al Phila 14 oktober 2021 om 10:53

En je dan als BV laten inhuren, en die BV in je ‘land waar je woont’ de belastingen laten innen. Wat zullen er straks opeens veel renners uit Andorra, Monaco (volgens mij is dat al zo), maar ook vanaf de Maagdeneilanden komen.

0
Panache 14 oktober 2021 om 11:40

Je kan wel via de Maagendeilanden je winstbelasting ontlopen, maar salaris uitgekeerd valt daar niet onder.

Uiteraard zal er voor nieuwe contracten wel een regeling komen dat de renners een eigen holding runnen en zich laten inhuren door het wielerteam voor een bepaalde fee. De fee gaat naar de bv en de renner kan een gedeelte als salaris uitkeren (daar zit nog steeds de loonbelasting op in het land waar je woont) maar je kan een gedeelte apart zetten en dividenden of investeren in het buitenland. Wat het wel lastig maakt is dat wielrenners geen fiscalisten zijn en het liefst geen gedoe hebben op dat vlak. De situatie voor Belgische profs woonachtig in België wordt er zeker niet beter op en de concurrentiepositie van de Belgische teams verzwakt wel degelijk.

0
josemanuelfuente 14 oktober 2021 om 11:39

Voorbeeldje, de voetballers in de Jupiler League verdienen gemiddeld 400.000 Euro, ze betalen echter net zoveel sociale bijdragen als iemand die 30.000 Euro verdient.

0
Panache 14 oktober 2021 om 11:43

Zo veel is het toch niet?
"De gemiddelde verloning van een Belgische profvoetballer komt uit op 233.000 euro bruto per jaar, of ruim 10 procent meer dan een seizoen eerder. Het gaat om 207.000 euro salaris en 26.000 euro aan stortingen in de groepsverzekering." juni 2020.
"Of een voetballer nu 2500 euro of het tiendubbele per maand verdient, toch draagt hij amper 900 euro bij aan sociale lasten."
Dat ze slechts over 2.400 p/m fictief loon sociale premies betalen klopt dan weer wel.

0
Pietspeed 14 oktober 2021 om 15:20

@josemamuelfuente
Geldt er voor beroepssporters een ander belastingregime dan?…

(Hervorming van) wetgeving inzake sociale zekerheid gaat over afdracht van premies werknemers en volksverzekeringen.
Nederland kent een progressief belastingstelsel. Dwz hoe meer je verdient hoe meer je afdraagt, althans totdat je in de hoogste loonschijf valt. Dan blijven de heffingspercentages gelijk.

Geloof overigens niet dat in de jupilair league 4ton wordt verdient. Eerder gem. €40.000

0
Verweggistan 14 oktober 2021 om 11:45

Het grote nieuws lijkt mij dat Lotto toprenners wilde halen. ;). En veel verder kunnen ze niet wegzakken als ik die uci ranking bekijk.

0
Wheely 14 oktober 2021 om 11:47

Ja ze waren het echt net van plan, nou helaas… gaat het weer niet door.

0
Klein Verzet 14 oktober 2021 om 12:00

Zo zie je maar weer dat het rechtvaardigheidsgevoel bij onze Zuider Buren volslagen scheef is gegroeid. In de BV NL is het niet veel beter met al die brievenbusfirma’s en de doorsluisroutes via de door godvergeten Zuid As. Awel, gelukkig leven we in het informatietijdperk en komt (bijna) elke misstand uiteindelijk aan het licht.

0
Klein Verzet 14 oktober 2021 om 12:06

Komt alles toch nog goed.

0
Klein Verzet 14 oktober 2021 om 12:09

Vervang haha door het opper – wezen en voilà, WF hanteert een verboden woordenlijst. Tjonge jonge.

0
Michiel 14 oktober 2021 om 12:10

Welke andere landen hebben een vergelijkbaar fiscaal regime dan? Nederland iig niet

0
blix 14 oktober 2021 om 12:51

Haalt Lotto-Soudal dan toppers in huis?

0
JensVdB 14 oktober 2021 om 13:38

ze hebben Ewan

0
KennyKlimmen 14 oktober 2021 om 15:24

Als ik een topsalaris zou hebben dan zou ik met hetzelfde plezier sociale premies betalen als nu. Daarom hebben we in NL een bestaansminimum itt tot bijv. de VS. Het zou onze toprenners sieren als ze dat niet zouden ontduiken. Dankzij het feit dat hun wieg in NL heeft gestaan hebben ze hun talenten kunnen ontplooien.

0
joowii 14 oktober 2021 om 17:17

Al gaat het met dat bestaansminimum in Nederland al enige tijd niet best… Daar is de afgelopen jaren aan alle kanten vanaf geknabbeld.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone