Olympische wielerkampioenen ontvangen koninklijke onderscheiding

dinsdag 10 augustus 2021 om 14:18
Olympische wielerkampioenen ontvangen koninklijke onderscheiding

foto: Cor Vos

Olympisch kampioenen Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen, Roy van den Berg, Matthijs Büchli, Shanne Braspennincx en Niek Kimmann zijn vandaag in Den Haag geridderd. Zij zijn door de koning benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Baanwielrenners Hoogland, Lavreysen, Van den Berg en Büchli wisten op de Olympische Spelen in Tokio gezamenlijk goud te winnen op de teamsprint. Lavreysen behaalde daarnaast ook nog goud op de sprint en brons op de keirin, terwijl Hoogland zilver ontving op de sprint. Braspennincx verraste op haar beurt met goud op de keirin, terwijl Kimmann olympisch kampioen werd op de BMX.

Matthijs Büchli kon niet bij alle festiviteiten in Nederland zijn. Hij verblijft nog altijd in Japan, waar hij bij zijn vriendin Laurine van Riessen is. Zij ligt nog altijd met de nodige blessures in het ziekenhuis na de zware valpartij tijdens het keirintoernooi in Tokio. Wel was Büchli erbij via een video-verbinding. Hij ontvangt zijn speldje later.

Beeldje voor Van Vleuten
Annemiek van Vleuten werd als olympisch kampioene tijdrijden ook in het zonnetje gezet, maar zij was in 2018 al benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De wielrenster, die ook zilver won tijdens de wegrit, kreeg dit keer een beeldje genaamd Chapeau.

De medaillewinnaars van TeamNL werden in het Zuiderpark gehuldigd door demissionair-minister president Mark Rutte, staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Later op de dag worden zij ook nog ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima op Paleis Noordeinde en gehuldigd door NOC*NSF op Scheveningen.

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone