Olympische Spelen: Voorbeschouwing wegwedstrijd vrouwen in Tokio 2021

zondag 25 juli 2021 om 08:00
Olympische Spelen: Voorbeschouwing wegwedstrijd vrouwen in Tokio 2021

foto: Cor Vos

Net als de heren een dag eerder, trekken de vrouwen ook al vroeg ten strijde voor de gouden medaille. De wedstrijd op de Olympische Spelen belooft een enerverende wedstrijd te worden met flink wat hoogtemeters. Een jaartje later dan gepland, maar nu krijgen de rensters dan eindelijk de kans om een waardige opvolgster te vinden voor Anna van der Breggen. Of gaat de Zwolse haar olympische titel verlengen? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Zoals met veel sporten het geval is, was er lange tijd geen ruimte voor vrouwelijke wielrenners op de Olympische Spelen. Het duurde tot 1984 voor de eerste rensters mochten deelnemen. De gouden medaille ging dat jaar naar Connie Carpenter-Phinney. De Amerikaanse was eerst langebaanschaatsster en ging na een blessure pas fietsen. Dat ging haar goed af en na ereplaatsen en een wereldtitel op de baan, snelde Carpenterin Los Angeles naar een gouden plak in de wegwedstrijd. Haar zoon, inderdaad Taylor Phinney, zou later ook uitgroeien tot een succesvol wielrenner.

Monique Knol (midden) – foto: Cor Vos

Op de erelijst van de wegwedstrijd voor vrouwen staan maar liefst vier Nederlandse vrouwen. Op de editie van 1988 in Seoul was Monique Knol de eerste Nederlandse die een gouden medaille wist te veroveren. Vier jaar later wilde de Friezin dit kunststukje herhalen in Barcelona, maar door onenigheid binnen de Nederlandse ploeg kwam ze niet verder dan een bronzen plak. Kathy Watt uit Australië ging met de gouden medaille naar huis.

Nadat de omstreden Jeannie Longo zich in 1996 tot olympisch kampioene kroonde, was er in 2000 weer Nederlands succes. Leontien Zijlaard-van Moorsel had al bijna alles gewonnen wat er te winnen viel, maar een olympische medaille ontbrak nog op haar palmares. In Sydney was Tinus de snelste van het peloton en bevestigde zo haar comeback na een aantal mindere jaren als gevolg van een eetstoornis. Vier dagen later schreef de renster uit Boekel ook nog de tijdrit op haar naam.

Leontien van Moorsel wint de olympische wegwedstrijd in Sydney – foto: Cor Vos

Na twee Olympische Spelen, waar respectievelijk Sara Carrigan en Nicole Cooke er met het goud vandoor gingen, was het in 2012 Marianne Vos die de Nederlandse naam hooghield. In de stromende regen klopte de Brabantse Lizzie Deignan en Olga Zabelinskaja op de streep in Londen.

Laatste tien winnaars olympische wegrit
2016: flag-nl Anna van der Breggen
2012: flag-nl Marianne Vos
2008: flag-gb Nicole Cooke
2004: flag-au Sara Carrigan
2000: flag-nl Leontien Zijlaard-van Moorsel
1996: flag-fr Jeannie Longo
1992: flag-au Kathryn Watt
1988: flag-nl Monique Knol
1984: flag-us Connie Carpenter


Vorige editie

Op de jongste Olympische Spelen in Rio de Janeiro gingen de Nederlandse rensters als favorieten van start. Het was echter een Belgische die de wedstrijd opende. Lotte Kopecky, op dat moment nog maar twintig jaar oud, was de eerste die de aanval koos. Zij werd halverwege de koers weer teruggepakt, waarna een groep met onder anderen Marianne Vos wegreed. Veel kans van slagen had deze groep niet en op de slotklim naar Vista Chinesa werden de vluchters weer ingerekend.

foto: Cor Vos

De beste klimsters in de favorietengroep voerden het tempo op, waardoor uiteindelijk alleen Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen, Mara Abott en Elisa Longo Borghini overbleven. Emma Johansson sloot later aan. Op het tweede gedeelte van de klim versnelde Van Vleuten en kon alleen Abott volgen. Even leek Van Vleuten op weg naar de overwinning, maar een zware val in de afdaling maakte een einde aan haar ambities op de Spelen.

Op deze manier kreeg Abott vrij spel, met meer dan een halve minuut voorsprong op het groepje met Van der Breggen. Daar werkten de dames echter goed samen en liepen ze al snel in op de Amerikaanse. Het lukte het viertal om Abott in de laatste tien kilometer bij te halen. Van der Breggen won vervolgens de sprint aan de Copacabana en werd als vierde Nederlandse renster olympisch kampioene.

Anna van der Breggen wint in Rio de Janeiro – foto: Cor Vos

Uitslag olympische wegrit 2016, Rio de Janeiro
flag-nr1 flag-nl Anna van der Breggen in 3u51m27s
flag-nr2 flag-se Emma Johansson in z.t.
flag-nr3 flag-it Elisa Longo Borghini in z.t.
4. flag-us Mara Abott op 4s
5. flag-gb Elizabeth Deignan op 20s


Parcours

De vrouwen starten in Musashinonomori Park, aan de rand van Tokio. De route loopt door de stad in de richting van de bekende slapende vulkaan Fuji. In feite is de rit een ingekorte versie van het parcours van de heren. In plaats van 234 kilometer rijden de vrouwen 137 kilometer. De klim naar Fuji Sanroku is niet in de route voor de dames opgenomen en ook de Mikuni Pass ontbreekt. De Kagosaka Pass, die twee keer door de mannen wordt beklommen, staat één keer in het routeboek van de dames.

Net buiten de bebouwing van Tokio krijgen de rensters gelijk een klim voor de wielen. Het steilste gedeelte is omgedoopt tot Doushi Road, een klim van 4,7 kilometer aan 6,2%. De rensters hebben er bovenaan bijna tachtig kilometer opzitten, en moeten nog 45 kilometer tot aan de eindstreep.

Het peloton komt vervolgens op een plateau en passeert het Yamanakameer. Het is een van de vijf meren in Fujikawaguchiko, zoals het gebied in het Japans heet. Het volgende obstakel is de Kagosaka Pass, een klim van 1,8 kilometer aan 5,5%. Daarna dalen de rensters af naar het race circuit Fuji International Speedway.

Op het circuit moeten de overgebleven rensters anderhalve ronde afleggen, waarbij ze de finishlijn al een keer passeren. Op zeven kilometer van de meet is er nog een heuvel van 1,4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7%. Hier kan zomaar de beslissing vallen.

Start: flag-nlflag-be 06u00 / flag-jp 13u00
Finish: flag-nlflag-be 10u35 / flag-jp 17u35
Afstand: 137 kilometer


Favorieten

Er starten maar 67 vrouwen in de olympische wegwedstrijd, wat betekent dat de ploegen klein zijn. Er zijn slechts vijf landen die met vier rensters mogen starten: Nederland, de Verenigde Staten, Italië, Duitsland en Australië. De vier grootste favorieten komen uit in het oranje.

Anna van der Breggen – foto: Cor Vos

Anna van der Breggen heeft in haar laatste jaar als profrenster al laten zien dat ze niet rustig gaat afzwaaien. Ze won zelf wedstrijden, zoals haar zevende Waalse Pijl en de vierde Giro Donne, maar was ook van groot belang in zeges van haar ploeggenotes zoals Demi Vollering. Van der Breggen is de regerend olympisch en wereldkampioene en zal beide titels verdedigen in de laatste maanden van haar carrière. Het parcours had wat zwaarder mogen zijn voor Van der Breggen, maar op de korte klimmetjes in de laatste twintig kilometer kan ze ook zeker uit de voeten.

Annemiek van Vleuten – foto: Cor Vos

Concurrentie komt uit Nederland, in de persoon van Annemiek van Vleuten. Vijf jaar geleden in Rio de Janeiro ontdekte de nu 38-jarige renster dat ze meer kon dan ze zelf ooit had kunnen denken. Het werd de start van ‘Van Vleuten 2.0’.

Van Vleuten heeft in Tokio iets recht te zetten. Na ‘de val’ in winnende positie heeft ze dit jaar haar hele seizoen ingericht op de Olympische Spelen. Ook voor Van Vleuten geldt dat iets ze graag meer hoogtemeters had willen hebben, maar we hebben onder andere op het WK in Yorkshire al gezien dat een lange solo geen enkel probleem is. Het parcours leent zich daar ook uitstekend voor. Dan wordt de laatste ronde op het Fuji International Speedway een emotionele ereronde om u tegen te zeggen.

Marianne Vos – foto: Cor Vos

Nog meer tegenstand uit Nederland komt van voormalige olympisch kampioene Marianne Vos. In de lastige laatste anderhalve ronde, met de korte inspanningen heuvelop, heeft ze al vaak laten zien de sterkste te zijn. Maar is de klim die in het parcours is opgenomen niet te zwaar voor Vos? De Brabantse rijdt niet veel dit seizoen, maar van de achttien wedstrijddagen stond ze negen keer op het podium en won ze vier keer. Er is niemand die zo naar een kampioenschap kan pieken zoals Vos dat kan. Haar carrière behoeft geen enkele kroon meer, maar een olympische titel zou de perfecte afsluiting zijn.

Demi Vollering – foto: Cor Vos

Ja, ook de vierde renster in het oranje maakt kans op de olympische titel. Demi Vollering is met haar 24 jaar de jongste van het stel, maar heeft dit seizoen laten zien bij de beste drie rensters van het peloton te horen. Vollering versloeg in de finale van La Course landgenote Marianne Vos in de sprint heuvelop en zal dus zeker ook geen angst hebben van een sprintfinale in Tokio.

Nederland heeft dus vier kanshebsters op goud, en dat is ook meteen het grote nadeel. Er zijn geen knechten in deze ploeg en dat betekent dat er wel een zogenaamde derde hond met het goud kan gaan lopen.

Lotte Kopecky – foto: Cor Vos

Die derde hond zouden we kunnen vinden bij de Belgen. Lotte Kopecky rijdt in Tokio een driedubbel programma, en ze heeft op zowel de weg als op de baan serieuze medaillekansen. Kijk je naar de resultaten van Kopecky, dan zie je een lange lijst ereplaatsen. Ze finishte slechts drie keer niet in de top-10 dit jaar, met een zeventiende  plaats in de Strade Bianche als ‘slechtste’ resultaat. Kopecky is in korte tijd wereldtop geworden.

In Thüringen Rundfahrt toonde ze dit jaar goed mee te kunnen op de korte klimmen. Haar grootste uitdaging is de lange klim in de eerste helft van het parcours. Met Valerie Demey en Julie Van De Velde heeft ze twee sterke rensters aan haar zijde die voor haar kansen zullen strijden, en zullen proberen de wedstrijd in een sprint te laten eindigen. Dan is Kopecky een geduchte kandidaat voor olympisch eremetaal.

Lizzie Deignan (rechts) – foto: Cor Vos

Lizzie Deignan was negen jaar geleden de rivale van Marianne Vos in de stromende regen van Londen. Dat zijn de omstandigheden waarin de in Monaco wonende Britse het meest op haar gemak is, zoals we dit jaar ook zagen in de Tour de Suisse. Ze is een renster die uitblinkt in kampioenschappen en haar vorm is gegroeid na een moeizaam voorjaar, maar Deignan kan in de hitte van Japan wel eens haar grootste vijand vinden. Ook heeft ze met de piepjonge Anna Shackley slechts een ploeggenoot aan haar zijde.

De Italianen rijden altijd als ploeg en zijn daarmee een geduchte concurrent voor de medailles. Elisa Longo Borghini is de meest toonaangevende renster van het team, maar vindt in Tokio geen parcours dat haar naadloos past. Ze zal moeten aanvallen en proberen solo over de streep te rijden, zoals ze dat al deed in de Trofeo Binda dit jaar, of in de Ronde van Vlaanderen zes jaar geleden. Longo Borghini is een renster die van zware omstandigheden houdt, maar behaalde veel van haar zeges in de kou en de regen, en juist niet in de hitte.

Elisa Longo Borghini – foto: Cor Vos

De Amerikaanse ploeg heeft met Coryn Rivera een renster die net op tijd in vorm lijkt te zijn geraakt. In een sprint met een kleine groep is ze zeker kansrijk voor een medaille, maar Rivera zal eerst de lange klim moeten verteren. Chloé Dygert is vaak een klasse apart en rijdt net als Kopecky een zwaar, driedubbel programma. Hoe is de Amerikaanse hersteld na haar verschrikkelijke val op het WK in Imola vorig jaar, en is de wegwedstrijd eigenlijk wel haar doel?

Emma Norsgaard was dit jaar in de sprints zeer succesvol, maar het parcours kan wel eens te zwaar voor haar zijn. Haar landgenote Cecilie Uttrup Ludwig is dan meer op haar plaats, maar het valt nog af te bezien hoe ze is hersteld van haar val in de Giro Donne. In het Poolse team vinden we Kasia Niewiadoma die op dit parcours zeker mee zal kunnen, maar altijd moeite heeft de wedstrijd af te maken.

Datzelfde geldt voor Ashleigh Moolman-Pasio. Wellicht is de zege in de koninginnenrit van de Giro Donne een inspiratie voor de goedlachse Zuid-Afrikaanse. Maví García is een outsider, omdat zij juist uitstekend presteert in de warme en vochtige omstandigheden die de rensters in Tokio waarschijnlijk zullen treffen. Het parcours past de Spaanse zeer goed, maar ze zal alleen moeten finishen om kans te maken op goud.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Anna van der Breggen
*** Annemiek van Vleuten, Demi Vollering
** Lizzie Deignan, Marianne Vos, Lotte Kopecky
* Elisa Longo Borghini, Maví García, Kasia Niewiadoma, Marta Cavalli

Deelnemerslijst (IOC)


Weer en TV

Zondag schommelt de temperatuur bij de startplaats rond de 26 à 29°C. Het voelt er mede door de aanwezige bewolking warmer dan 30°C aan. De luchtvochtigheid ligt boven de 70% en de kans op neerslag is aanwezig. Bij de finish op het Fuji Speedway Circuit, dicht bij de plaats Oyama, is de kans op zonneschijn groter. Het kan er daardoor in de Japanse middag aanvoelen als 33°C. De luchtvochtigheid ligt hier rond de 80%.

De wegwedstrijd voor vrouwen wordt live uitgezonden door de NOS (NPO1), Sporza (Eén) en Eurosport 1. Dat doen de zenders al dan niet afgewisseld met andere sporten die tussen 06.00 uur en 11.00 uur worden afgewerkt. Ook via de online kanalen van genoemde uitzendgemachtigden is de koers te volgen vanaf 06.00 uur. Voor de precieze tijden, houdt ons tv-overzicht in de gaten.


Dit artikel delen:

50 Reacties

Koers 23 juli 2021 om 07:41

Goud, zilver, brons.

0
Emergo 24 juli 2021 om 17:09

Dat geloof ik niet.

0
Zack 25 juli 2021 om 20:40

Heb je podium gezien vandaag na de koets, beetje nederig blijven op voorhand mag wel want zo’n stellingen komen altijd terug in je gezicht.

Plaats 1 was voor een amateur, wat een rare koers was dit.

0
Merlinappa 23 juli 2021 om 09:02

Ik vind het parcours eerlijk gezegd echt een flinke degradatie ten opzichte van de mannenparcours. Dat het niet zo lang is snap ik nog, maar 160-180km had ook prima gekund. Het is wel de OS.
Daarnaast is het ontbreken van Fuji of sanroku of de Mikuni Pass ook echt enorm zonde vind ik, had het parcours wat selectiever gemaakt. Aan de andere kant; misschien maakt een minder selectief parcours het wel spannender :)

0
xistnc 23 juli 2021 om 09:08

Om bij de dames nog een beetje koers tussen 20-30 rensters over te houden, mag het niet al te selectief zijn. Want dan hou je al gauw slechts 4-6 kandidaten over, waarvan het grootste deel in hetzelfde shirtje.

0
Maillot à Pois 23 juli 2021 om 09:18

Ze beginnen al maar met 67 rensters, en daar zitten dan nog een aantal dames bij die normaal gesproken niet meerijden op dit niveau.
Dus er zal al snel maar een kleine groep meer overblijven.

0
Wheely 23 juli 2021 om 11:57

Als de Nederlandse dushi’s gaan rammelen op Doushi Road zal er inderdaad alsnog weinig van het peloton overblijven.

0
Willem Kieft 23 juli 2021 om 13:48

Wat iedereen hier eigenlijk zegt, “we degraderen de wedstrijd maar om de Olympische meedoen gedachte in stand te kunnen houden”. Ik vind dat een ontering (beetje groot woord, maar kom zo snel niet op iets anders) van de serieuze vrouwelijke wielrenners.
Dit parcours doet me denken aan de kleuterhoogte van de horden op de 400m horden bij de vrouwen.

0
Merlinappa 23 juli 2021 om 13:54

Eens met Willem.

0
Michelangelo 23 juli 2021 om 16:32

Het parcours is het parcours. Willem en Merlinappa praten een beetje onzin naar mijn mening.

Ik vind het persoonlijk goed dat ze rekening houden met de twee snelheden in het damespeloton. Doen ze dat niet, dan wordt het een wedstrijdje van 10 rensters waarvan er 4 een oranje shirt dragen. Ik zou het pas een degradatie vinden als ze een parcours neerleggen waar je op voorhand weet wie er gaat winnen. Leg zo'n klim als bij de mannen in de finale, en je weet dat er minimaal 2 Nederlandsen op het podium staan.

Nu kan dat ook, maar zullen ze er in ieder geval ook tactisch slim voor moeten rijden. En dat is minstens net zo'n belangrijk onderdeel van het wielrennen als hard kunnen trappen.

Eigenlijk is een makkelijk parcours veel moeilijker….

0
josi 23 juli 2021 om 11:39

Het zou natuurlijk mooi zijn als Van Vleuten hier de kroon op haar imposante carrière kan zetten, die eigenlijk pas echt een grote vlucht nam na die ellendige crash in Rio. Dan zal er denk ik wel al op die Doushi Road aan moeten beginnen, want de rest van het parcours is niet al te selectief.

0
Henk van Bouw 24 juli 2021 om 20:28

Dat zal ze in elk geval gaan proberen.

0
F4L 23 juli 2021 om 13:21

Erg benieuwd wat de tactiek van de Nederlandse dames gaat worden. Zoals al wordt opgemerkt zijn er nu geen knechten mee, dus wie gaat er werken?

0
ChefSpijker 23 juli 2021 om 15:08

Niemand. Gewoon om en om demarreren en kijken wie met een goed groepje wegkomt.

0
Onie 24 juli 2021 om 14:27

Ook erg benieuwd naar de tactiek. Vos lijkt de ‘minste’ klimmer van de Nederlandse dames, maar in dit veld nog wel bij de beste 15/20. Van Vleuten zal er op de lange klim wel oorlog van willen maken, benieuwd wie er dan nog kan volgen.

0
Willem Kieft 23 juli 2021 om 13:50

Leuke uitspraak van Van Vleuten over Movistar in de Volkskrant trouwens: “wat ik wel wat mis, is tactisch vernuft bij de ploegleiding”. Zou Annemiek nooit mannenwielrennen (en Netflix) hebben gekeken?

0
Brabander 23 juli 2021 om 16:14

De vorige wegrit bij de dames op de Olympische Spelen is toch de koers die me het meest is bijgebleven (aller tijden zelfs). Wat was dat een thriller zeg. Episch gewoon.
Zeer benieuwd of het Anna of Annemiek wordt. Wat mij betreft 50/50 kans. Dat ze geen vriendinnen van elkaar zijn en in dezelfde ploeg rijden maakt het helemaal pikant. Wat zou zo’n bondscoach nu eigenlijk zeggen vantevoren? Ook wel benieuwd naar

0
CyclesGoff 23 juli 2021 om 18:14

Ik denk dat het grootste gevaar kan komen van Dygert. Het hele jaar niet gezien, maar het zou me niets verbazen als die in topvorm aan de start verschijnt.

0
Fast-jelle 24 juli 2021 om 00:39

Anna van der Breggen gaat er alles aan doen om Demi Vollering te laten winnen. Er moet toch iemand de komende 3 jaar met de gouden helm op rijden. Annemiek van Vleuten krijgt alleen een kansje in de lange vlucht

0
rennerske 24 juli 2021 om 13:24

Geen kanshebbers uit Slovenie, Kazachstan, Colombia, Denemarken, Equador? Of doen ze alleen in Nederland serieus aan vrouwenwielrennen?

0
Brabander 24 juli 2021 om 13:58

Als je nou gewoon de voorbeschouwing eens leest

0
rennerske 24 juli 2021 om 14:07

Gedaan, internationaal stelt dat vrouwenwielrennen dus niets voor. Vergelijkbaar met langebaanschaatsen en korfbal. Mooi zo! Kunnen we weer 3 medailles bijschrijven.

0
xistnc 24 juli 2021 om 14:14

Alles minder dan goud-plus-één is eigenlijk teleurstellend. Drie is mogelijk, maar onwaarschijnlijk en misschien ook beter van niet.

0
Brabander 24 juli 2021 om 14:15

@ rennerske Zo zeg. Wat een openbaring van je. Je wist het antwoord dus blijkbaar al, maar toch stel je een vraag

0
Brabander 24 juli 2021 om 14:19

ELB en misschien CUL en Niewiadoma zullen zich er wel tussen gooien

0
xistnc 24 juli 2021 om 14:29

Bronchini, zoals Tinus haar noemde :D

0
rennerske 24 juli 2021 om 14:23

Vraag was of ze alleen in Nederland serieus aan vrouwenwielrennen doen. De vraag is meer uit verbazing gesteld. Misschien kan iemand mij overtuigen dat dit echt niet zo is en dat ook in bijv. de door mij genoemde landen echt wel serieus en massaal aan de weg getimmerd wordt.

0
Brabander 24 juli 2021 om 14:55

Is toch wel alom bekend dat de Nederlandse dames er ver bovenuit steken? Misschien toch eens beter gaan volgen. Het is best leuk ;)

0
rennerske 24 juli 2021 om 15:23

Bedankt voor de tip, maar geef mijn portie maar door aan Fikkie. Topsport betekent voor mij een rijk en breed gestoffeerd topniveau van internationale allure. Anders is het in mijn beleving toch al snel die eenoog in het rijk der blinden. Maar jij vanzelfsprekend veel spanning ( hoewel) en plezier toegewenst met de vrouwen.

0
Brabander 24 juli 2021 om 16:09

Onzin natuurlijk. Kijk eens naar het zo bewierookte mannentennis bijvoorbeeld, waar Federer, Nadal en Đokovic al meer dan een decennium de dienst uitmaken. Volgens jouw beredenering is dat dus ook geen topsport. Of de Champions League in het voetbal, dat ook maar tussen 8 clubs gaat

0
kleomantre 24 juli 2021 om 20:11

Ach rennerske, het gros van de sporten op allebei de spelen heeft helemaal geen wereldtop die bestaat uit een scala van landen. Het zijn veelal enkele landen die een sport domineren. Dat heeft te maken cultuur en gebruiken, historie, geld, geldingsdrang van naties, omgevingsmogelijkheden en toevallige sporters die ooit inwoners van een land hebben kunnen inspireren.

0
rennerske 24 juli 2021 om 17:30

Die vergelijking gaat natuurlijk volkomen mank. Om de wereldtop in tennis en voetbal te bereiken moet je van jongs af aan, en uiteindelijk wereldwijd, de competitie aangaan met tienduizenden andere talentjes. Om dit proces met de status van het huidige vrouwenwielrennen te vergelijken is bijna ridicuul te noemen.

0
Brabander 24 juli 2021 om 18:22

Okay. Maar als je het allemaal zo goed weet: waarom vraag je er dan naar? Dat vind ik nou ridicuul

0
rennerske 24 juli 2021 om 18:46

Nou nog één keer dan, en dan stop ik echt: is het inderdaad zo belabberd gesteld met het niveau van het internationale vrouwenwielrennen dat de eerste 3 kanshebbers die in de voorbeschouwing genoemd worden allen uit het zelfde land komen? Een simpel ja of nee volstaat! ( bij een overtuigd “nee” zal ik overwegen mijn mening enigszins te heroverwegen)

0
Brabander 24 juli 2021 om 19:02

Marathonlopers komen toch ook vaak uit Kenia en Tanzania. Goede wielrensters uit Nederland. En er steken er toevallig 2 met kop en schouders bovenuit. Dat scheelt ook al een hoop. Zonder hen zou het rijtje kanshebbers veel groter en gemengder zijn. Je kan deze vraag niet met een simpel 'ja' of 'neen' beantwoorden. Tenminste, ik niet.

0
Murcia 24 juli 2021 om 19:04

De top in het dames wielrennen is ontzettend smal. Er is niemand ter wereld die dat zal ontkennen. Dat die smalle top vooral door Nederlandse dames wordt bezet is ook niet vreemd omdat Knol, van Moorsel en Vos gigantische aanjagers zijn geweest die men in het buitenland (Na Longo) miste. Deze iconen hebben een aanzuigende werking gehad op talent en daar plukt Nederland nu al decennia de vruchten van.

Maar het niveau van die veel te smalle top is wel heel erg hoog, AVV, AVDB, Vollering, Blaak maar ook Dygert, Longo Borghini, Niewadoma en Moolman zijn alle lofuitingen meer dan waard. Mijn conclusie is dan ook dat net als in het Handboogschieten wat we vandaag mochten aanschouwen we aan de ene kant mogen opmerken hoe klein de wereldtop is maar aan de andere kant de prestaties van de toppers terecht bewieroken.

0
Brabander 24 juli 2021 om 19:12

@Murcia: goed verwoord. Het vergelijken met mannenwielrennen is ook geen geweldig idee natuurlijk. Omdat daar op een goede dag zoveel renners kunnen winnen. Dat zie je in geen enkele sport. Dan heb je ook nog het verschil tussen massasprinters, klassementsmannen en klassiekerspecialisten, die vaak ook nog eens los van elkaar staan. Of je moet Wout van Aert heten. Mannenwielrennen is daarom ook veel complexer dan vrouwenwielrennen wat veel overzichtelijker is. Vind dat verschil ook wel leuk eigenlijk. Het is niet te vergelijken

0
Maillot à Pois 24 juli 2021 om 19:15

Rennerske, waarom reageer je hier eigenlijk nog? Je hebt al vaker je punt gemaakt dat je vrouwenwielrennen niveauloos vindt. Dit keer omwille van de Nederlandse dominantie, maar eigenlijk gewoon omdat ze trager rijden dan mannen.

Vraagje: mountainbike, baanwielrennen en BMX zijn wel een stuk internationaler bij de vrouwen, vind je dat dan wel topsport?

0
Kosmonaut 24 juli 2021 om 19:47

@ rennerske
Hele moeilijke vraag. Ik denk dat het een combinatie van beide is. Smalle top is absoluut een feit maar als je er dan als land ook nog bovenuit steekt dan werkt dat vaak wel door in jeugd. Meer media-aandacht, minder moeilijk om sponsors te vinden en meer geld naar die sport in dat land levert natuurlijk ook steeds weer goede aanwas die al van jongs af aan profiteren van betere faciliteiten dan in andere landen.
Maar ach wat maakt het uit, zijn natuurlijk wel meer sporten die gedomineerd worden door 1 land op de Spelen. Ik noem een Tafeltennis, boogschieten en op de winterspelen de Noordse Combinatie. Leuk toch voor de mensen die graag juichen voor een vlaggetje.

0
rennerske 24 juli 2021 om 20:02

@ kosmonaut
Prima analyse en helemaal eens!! En dat juichen voor een vlaggetje, hoe sneu ook, deed me wel glimlachen. Maak me er zelf overigens ook schuldig aan, maar dit laatste niet verder vertellen a.u.b. Hup Holland!

0
rennerske 24 juli 2021 om 19:28

@ Murcia
Oké, als we het vrouwenwielrennen met gemengd handboogschieten gaan vergelijken dan geef ik mij gewonnen.

0
Murcia 24 juli 2021 om 19:37

Het was niet bedoeld om mijn gelijk te halen hoor maar een sport die net als dames wielrennen op wereldschaal enorm klein is en daar zit de crux denk ik. Het is een kleine sport die door de prestaties van de Nederlandse dames hier ook het gevoel geeft van een wereldsport te zijn door de media aandacht in Nederland zelf. In het buitenland worden de dames wedstrijden bijna nergens live uitgezonden bv. Dat zal in Zuid-Korea met het handboogschieten niet anders zijn. Ik vind alleen dat het topniveau ook al zou het alleen maar uit één land afkomstig zijn niet per definitie zegt dat de hele sport niets voorstelt.

Verder is de constante vergelijking met het wielrennen bij de heren ook niet eerlijk vind ik omdat ondanks de overeenkomst van het rijden op de fiets het eigenlijk twee verschillende sporten zijn qua ontwikkeling.

Een heel lang verhaal om eigenlijk te zeggen dat jij jouw mening mag hebben en ik de mijne LOL.

0
rennerske 24 juli 2021 om 20:04

@Murcia
Prima! Kan je analyse moeiteloos onderschrijven.

0
Veloburto 24 juli 2021 om 21:19

Triest kereltje ben jij, rennerske

0
rennerske 24 juli 2021 om 22:48

Sorry! Dacht dat afwijkende meningen ook toegestaan waren. Toegegeven, wel een originele reactie van je. Houd dit niveau vast.

0
Handige Harry 24 juli 2021 om 19:38

Dat vrouwensporten vaak niet zo’n brede top hebben komt omdat vooral bij de “kleinere” sporten er te weinig landen zijn waar vrouwen echt sporten.
In veel landen is het toch meer een andere soort rolverdeling tussen man en vrouw.

Dat wij hier zulke goede wielrensters hebben heeft er natuurlijk mee te maken dat we worden grootgebracht met de fiets en de infrastructuur voor fietsers fantastisch is.

0
Abdoe 24 juli 2021 om 19:39

Dit wordt nog een heel tricky koers voor onze dames. Het parcours is inderdaad wel heel makkelijk gemaakt, zo zonder de scherprechters uit de mannenkoers, dus dat wordt oppassen dat rappe types zoals Kopecky er niet aan blijven hangen.

Bij nader inzien misschien jammer dat Wiebes niet geselecteerd is, al zou het aanwijzen van een afvaller in dat geval zo goed als ondoenlijk zijn.

0
Sjoerd102 24 juli 2021 om 19:55

Connie Carpenter-Phinney moet dat niet Connie Phinney-Carpenter zijn?

0
Maillot à Pois 24 juli 2021 om 20:04

Nee, Amerikanen vernoemen de naam van de echtgenoot als tweede naam.
Zie ook Florence Griffith-Joyner.

0
TheTimmy 25 juli 2021 om 00:33

Dygert it is

0

Headlines

Populair

Materiaalzone