Annemiek van Vleuten: “Nederland is gebaat bij een harde wedstrijd”

Annemiek van Vleuten: “Nederland is gebaat bij een harde wedstrijd”

foto: Cor Vos

zaterdag 24 juli 2021 om 14:08
Interview

Annemiek van Vleuten blaakt van het vertrouwen aan de vooravond van de olympische wegrit. De 38-jarige renster behoort in Tokio opnieuw tot de topfavorieten. “Het maakt mij extra trots dat ik met zo’n dreamteam mag rijden.”

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

In tegenstelling tot haar Nederlandse teamgenoten koos Van Vleuten, die vijf jaar geleden bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro door een zware val de titel misliep, voor een voorbereiding met minder wedstrijden en meer training. De laatste koers die ze reed was het NK wielrennen (elfde). Om de conditie aan te scherpen ging ze daarna twee keer op hoogtestage.

“Ik heb de ervaring dat ik koersen niet per se nodig heb om goed te zijn. Sommigen hebben koersritme nodig en ik heb ik totaal niet nodig. En daarnaast fietsen we ook met een wattagemeter. Het is niet dat ik er veel op kijk, maar als je daar veelbelovende wattages zie, kan je daar ook vertrouwen uit putten”, vertelt Van Vleuten.

“En ik weet dat ik harder kan trainen dan de wedstrijden zijn. Ik moet wel zeggen dat ik ook wat hulp heb gehad van Tom Dumoulin. Ik ben een paar keer met hem op hoogtestage mee geweest en ik kan je vertellen dat zes uur in zijn wiel trainen zwaarder is dan een wedstrijd.”

Nederland
Naast Van Vleuten starten zondag namens Nederland ook Anna van der Breggen, Marianne Vos en Demi Vollering. Alle vier maken ze kans op de gouden medaille. “Een dreamteam. Ik ben supertrots dat ik er voor de derde Olympische Spelen op rij bij ben. En dat ik van dit team onderdeel mag uitmaken.”

Van Vleuten voor de Spelen van Rio – foto: Cor Vos

Maar met een volledig Nederlands podium houdt ze absoluut geen rekening. “Dat vind ik ook een onderschatting van het niveau. Ik moet wel zeggen dat het peloton dat bij ons aan de start staat niet representatief is. Het niveau van het vrouwenwielrennen ligt een stuk hoger dan wat hier aan de start staat.”

“Eens in de vier jaar hebben we een beetje een gekke wedstrijd, dat zijn de Olympische Spelen. Dat heeft het laagste kwaliteit peloton, want veel goede rensters zitten helaas thuis. In WorldTour-wedstrijden ligt het niveau veel hoger. In dat opzicht is de kans op winnen hier een stuk hoger”, aldus de kopvrouw van Movistar.

Parcours
Waar de mannen een echt klimparcours kregen voorgeschoteld (234 kilometer en 4.865 hoogtemeters), is het parcours voor de vrouwen een stuk minder geschikt voor de pure klimmers (137 kilometer en 2.692 hoogtemeters). Als Van Vleuten tussen beide routes had mogen kiezen, was ze voor die van de mannen gegaan, geeft ze aan.

“Dit kan ik op twee manieren uitleggen”, zegt ze. “Als ik spreek voor eigen parochie: ja, dan had het zwaarder mogen zijn. Dan had ik liever een parcours zoals bij de mannen gehad. Bij ons ligt het meer open en gaat niet per se een klimmer winnen.”

“Als ik de vraag op een tweede manier beantwoord, denk ik dat wij wel een interessantere wedstrijd kunnen krijgen. Doordat het veel meer open ligt zijn er meer kanshebbers, en met Demi en Marianne hebben wij ook twee supersnelle meiden in de ploeg die het in een sprint kunnen afmaken.”

Tactiek
Naast teamgenoten zijn de Nederlandse dames zondag ook elkaars grote concurrent. Maar Van Vleuten ziet ook een bindende factor: alle vier de rensters zijn gebaat bij een harde wedstrijd. “Meiden als Lotte Kopecky, Marta Bastianelli en Coryn Rivera moet we zien te lossen en dan hebben wij nog Marianne en Demi, die snel zijn maar ook goed kunnen klimmen. Het mooie is dat wij met hetzelfde doel aan de start staan. Niemand bij ons is gebaat bij een makkelijke wedstrijd waar we op het einde een sprintje gaan doen.”


Dit artikel delen:

7 Reacties

Murcia 24 juli 2021 om 14:27

Ze moeten de koers ook hard maken om meiden als Rivera en Bastianelli overboord te gooien. Longo Borghini en Niewadoma zijn dames met een niet geweldige sprint en dus makkelijker te verslaan in een groepje. Wildcards zijn Deignan en Dygert. De laatste doet hier aan drie evenementen mee en hebben we dit jaar nog nergens gezien in Europa maar moet wel meer kilo's over de klimmetjes slepen en Lizzie heeft nauwelijks een ploeg want slechts één Britse dame aan haar zijde die ook nog voor SD Worx rijdt in het normale seizoen. Verder ben ik benieuwd wat Kopecky hier kan, sterk seizoen tot nu toe en dit parcours moet ze aankunnen.

0
Franco Ballerini 24 juli 2021 om 15:14

Ik vermoed dat Dygert zich voornamelijk gaat richten op de tijdrit en het baanrennen. Anders inderdaad een gevaarlijke klant.

0
Franco Ballerini 24 juli 2021 om 15:09

Wat een baas is ze toch: zes uur in het wiel van Dumoulin!

0
Renaissance 24 juli 2021 om 15:13

Ik hoop dat 1 van de 4 dames slechte benen heeft en zich wil opofferen voor de andere 3. Dan is het zeker dat een Nederlander zal winnen.

0
Franco Ballerini 24 juli 2021 om 15:16

Wederom een scenario waarin Anna zich opoffert voor Demi lijkt mij niet bepaald uitgesloten.

0
kleomantre 24 juli 2021 om 18:27

Het zou het allermooist zijn als de situatie zich zo ontvouwt dat ze zoiets voor Van Vleuten kan doen (als ze zelf niet echt duidelijk de sterkste is). Van der Breggen heeft afgelopen seizoen nog wat mooie vinkjes gezet op haar erelijst die nu eigenlijk compleet is, is aan het genieten (althans daar lijkt het op) en is niet te beroerd een beetje weldoener te spelen. Ik weet alleen niet hoe Van Vleuten en Van der Breggen elkaar liggen, ze zijn toch al jaren elkaars grootste en min of meer enige tegenstander.

0
Kosmonaut 24 juli 2021 om 19:52

Ze bedoelt “ik ben gebaat bij een harde wedstrijd”? Met Vos en Vollering kan Nederland namelijk ook best met een omvangrijke groep naar de finish.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone