Olympische Spelen: Mountainbikers verblijven in speciaal fietshotel ver buiten Tokio

Olympische Spelen: Mountainbikers verblijven in speciaal fietshotel ver buiten Tokio

foto: Cor Vos

donderdag 22 juli 2021 om 07:00

De Nederlandse mountainbike-selectie is sinds afgelopen vrijdag in Japan voor de Olympische Spelen. Het keurkorps van bondscoach Gerben de Knegt bevindt zich in een speciaal fietshotel in Izunokuni, een stad van 50.000 inwoners in de prefectuur Shizuoka. Behoudens Mathieu van der Poel is de gehele selectie – Anne Tauber, Anne Terpstra, Milan Vader en begeleidende staf – aanwezig. 

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De Nederlandse afvaardiging heeft het hotel voor zichzelf afgehuurd. Er bevinden zich dus geen andere atleten of afvaardigingen in het hotel. Het is geen gewoon hotel, maar een speciaal ingericht fietshotel. De Knegt werd er in 2019 over getipt door – naar eigen zeggen – connecties in Japan. Ook tijdens het Testevent in datzelfde jaar, bivakkeerden de Nederlanders in het Kona Stay Izu Nagaoka-hotel, dat op de gevel reclame maakt met ‘Onsen & Stay & Cycle’.

“Het is echt super hier”, vat de bondscoach kort samen. “Er is hier verder niemand, behoudens onze selectie en de staf. We hebben een speciale kok die Europees eten voor ons klaarmaakt. We zijn donderdag in het vliegtuig gestapt. Al met al duurde het protocol (veroorzaakt door de corona-maatregelen, red.) op het vliegveld zo’n vier tot vijf uur. We zijn hier dan afgelopen vrijdag om vier uur in de middag aangekomen.” De Knegt stuurde een foto mee met een warm welkom.

Trainingsmogelijkheden
De selectie bevindt zich dus niet in het Olympische dorp. Sterker nog: de afstand tot Tokio bedraagt in de wagen zo’n drie uur rijden. “Vandaag (donderdag, red.) mogen we voor het eerst over het parcours wandelen. Vanaf vrijdag kunnen we tot zondag op het parcours fietsen. Gezien de noodtoestand rondom corona, kunnen we nu beperkt buiten trainen. Dit is tot op heden echter prima verlopen, de beperking zit hem vooral in de rondes die we kunnen doen. Dat moet in overleg.”

Grote afwezige op dit moment is misschien wel De Knegts grootste kanshebber op een medaille: Mathieu van der Poel. De renner van Alpecin-Fenix reist donderdag pas af naar Tokio. Juist die trainingsmogelijkheden lagen ten grondslag aan die beslissing, legt De Knegt uit. “Omdat het lang onzeker was hoe we hier konden trainen en we zeker wilden zijn dat hij nog de juiste trainingen kon uitvoeren”. De mannen rijden komende maandag hun wedstrijd, de vrouwen dinsdag.

Dit artikel delen:

13 Reacties

Anders kijken 22 juli 2021 om 07:38

MvdP speelt dus alles of niets.

0
Boomie1 22 juli 2021 om 08:37

Dat is toch al heel z’n carriere zo?

0
Erik33 22 juli 2021 om 09:13

Denk dat dit voor hem de beste keuze is. Zou er op zondagochtend ook nog een keiharde wedstrijdtraining doen dan klopt het helemaal.

0
Pietspeed 22 juli 2021 om 11:58

Wat dacht je dan, dat hij komt voor plek 2 of 3, terwijl hij al jaren roept dat hij olympisch kampioen wil worden?

0
zwiggelbig 22 juli 2021 om 08:44

Vind dit wel heeel riskant van mvp. Niemand anders doet het. Het is vaker bekend dat het voor grote problemen kan zorgen.. Je hebt echt best een risico dat je ruk gaat presteren omdat je niet bent aangepast

0
Idske 22 juli 2021 om 08:58

Gaan we weer me die Zeelui…

Ze zullen er heus wel. goed over nagedacht hebben en alles afgewogen. Die jongen heeft 3 weken om goed te wennen aan zijn mtb. Dan is elke dag belangrijk. Als je dan te horen krijgt dat je in Japen zo goed als niet (offroad) kan trainen dan wordt dat lastig. Acclimatiseren kan ook in een paar dagen. Waarschijnlijk zit hij nu ook wel op een warm plekkie. Al sinds de tour niks op zijn social media.

0
Anders kijken 22 juli 2021 om 09:02

Klinkt niet als een goed doordacht plan; je zou ook naar een land kunnen gaan binnen dezelfde tijdzone, met vergelijkbaar klimaat waar je wel je training kunt doen en daarmee de risico’s enorm veel kleiner maken. Lijkt nu veel op last minut improviseren en niet op profesioneel goed voorbereiden. Dus alles of niets spelen, terwijl MvdP voor andere wedstrijden echt wel goed doordacht voorbereid.

0
MarcoB 22 juli 2021 om 09:50

Klinkt juist dat ze zich goed aanpassen aan de veranderende en onduidelijke omstandigheden en regels ivm corona-maatregelen.

0
Wheely 22 juli 2021 om 09:28

Hotelletje even opgezocht, ziet er hartstikke leuk uit! Prima en bescheiden, hebben ze beter voor elkaar dan de voetbalsters als ik het mag geloven.

0
Willem Kieft 22 juli 2021 om 10:13

Verdedigden ze daarom zo hondsberoerd?

0
De Cabybara van de Conradkade 22 juli 2021 om 09:38

Je kan veel van de Knegt zeggen, maar dit klinkt als prima geregeld.

Al vind ik de zin: "We hebben een speciale kok die Europees eten voor ons klaarmaakt." wel weer typisch Nederlands.

0
Willem Kieft 22 juli 2021 om 10:13

Zouden Italianen en Spanjaarden nou nooit zeggen.

0
the student 22 juli 2021 om 10:36

Jammer eigenlijk.

Een goede Japanse kok kookt die Europeaan drie keer onder de tafel…

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone