Olympia’s Tour 2016: Voorbeschouwing rit 3a en 3b
foto: Marcel Koch
donderdag 29 september 2016 om 08:00

Olympia’s Tour 2016: Voorbeschouwing rit 3a en 3b

Na de ploegentijdrit in Hardenberg en de uit elkaar geslagen etappe in Assen, staan er donderdag twee etappes in Gelderland op het programma. ’s Morgens rijden de beloften een individuele tijdrit over een uitdagend parcours in Montferland, terwijl ze in de namiddag een vlakke rit van Ulft naar Gendringen voorgeschoteld krijgen. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours rit 3a
De individuele tijdrit vindt plaats in de grensstreek Montferland. De renners starten om beurten vanuit het Gelderse ’s-Heerenberg. Vanuit die plaats gaat het richting Beek. Dat doen de renners via de Peeskesweg, een klimmetje van 1,6 kilometer (gemiddeld stijgingspercentage 3,2%, met een uitschieter naar 5,6%). In Beek keren de renners vervolgens 180 graden en rijden Peeskesweg dan via de steilere westkant op. In dit geval is het klimmetje 1,1 kilometer lang aan een gemiddelde stijging van 4,9%, met een piek op 8%.

3aett-ot-e3a-profiel

Daarna zetten de renners koers richting Stokkum, waar ze rechtsaf gaan en de grens met Duitsland oversteken. Eenmaal aangekomen in Elten moeten de renners in de laatste kilometer de Eltenberg overleven. Dit klimmetje is een kilometer lang, aan een gemiddelde stijging van 5,3% met een uitschieter naar 7,9%. De finish is gelegen op de top van de Eltenberg in het Duitse Hoch-Elten, dat tussen 1949 en 1963 bij Nederland hoorde. In de vorm van Olympia’s Tour keert nu dus een klein stukje Hollands glorie terug.

Favorieten rit 3a
In totaal herbergt de tijdrit 15,3 kilometer. Door de drie heuveltjes onderweg, bolt deze race tegen de klok voor geen meter. De hardrijders zijn hierdoor in het nadeel tegenover de echte tijdritspecialisten, die het van hun souplesse moeten hebben. In deze tijdrit lijkt het lastig om in eenzelfde ritme te blijven doortrappen.

Cavagna is een echte tijdritspecialist - foto: Sirotti

Cavagna is een echte tijdritspecialist – foto: Sirotti

Binnen dit deelnemersveld is er één renner die er in de individuele tijdrit met kop en schouders bovenuit zou moeten steken. Rémi Cavagna is namelijk een specialist op dit gebied. Op het jongste EK veroverde hij bijvoorbeeld nog brons, achter prof Lennard Kämna en Filippo Ganna. Die twee doen hier niet mee, waardoor de 20-jarige Fransman zijn slag kan slaan. In de ploegentijdrit moest hij door een lekke band op 700 meter van de streep van fiets moest wisselen, waardoor hij 25 seconden verloor op zijn Klein Constantia-teamgenoten. Een ritzege is nog het hoogst haalbare voor de Fransman, die na de waaierrit van woensdag al op ruime achterstand in het klassement staat.

Na de gewonnen ploegentijdrit zit de sfeer er goed in bij de Amerikanen. Tijdens deze individuele tijdrit kunnen ze met elkaar uitvechten wie de beste is. Die strijd gaat tussen Amerikaans kampioen tijdrijden Geoffrey Curran, Tyler Williams en Neilson Powless. Laatstgenoemde wist in de Tour de Beauce (2.2) in Canada dit seizoen al een tijdrit te winnen over ongeveer dezelfde afstand. Bovendien hoefde Powless tijdens de individuele tijdrit in de Tour de l’Avenir alleen supertalent Adrien Costa voor zich te laten. Gezien het profiel van deze etappe, is hij met Cavagna de te kloppen man.

Van Hooydonck moet een goed resultaat neer kunnen zetten - foto: Marcel Koch

Van Hooydonck moet een goed resultaat neer kunnen zetten – foto: Marcel Koch

Bij BMC Development rijden allemaal uitstekende tijdrijders. Denk aan de Rus Pavel Sivakov, Zwitsers U23-tijdritkampioen Martin Schäppi, onze eigen Pascal Eenkhoorn én Nathan Van Hooydonck. Laatstgenoemde eindigde vorig jaar in Olympia’s Tour als derde in het eindklassement. Dat dankte hij mede door een goede individuele race tegen de klok in Delft. Onlangs reed hij tijdens de Chrono Champenois Masculin International (1.2-tijdrit) naar een derde plek en werd hij vijfde op het EK tussen zijn leeftijdsgenoten. De 20-jarige Belg kan op een goede dag zeker de strijd met Cavagna en Powless aangaan.

Storer werd derde op het WK Tijdrijden U19 in 2014 - foto: Sirotti

Storer werd derde op het WK Tijdrijden U19 in 2014 – foto: Sirotti

Australië levert al jarenlang goede tijdrittalenten af. Dat is grotendeels te danken aan het baanprogramma dat vele jonge Aussies afwerken. De 19-jarige Michael Storer is een uitzondering op deze regel. De in Perth geboren renner richt zich al jaar en dag op het wegwielrennen. Storer is een goede klimmer, maar heeft ook een prima tijdrit in zijn mars. Wat heet: tijdens het WK Tijdrijden voor junioren in Ponferrada (2014) won de Australiër brons, na wereldkampioen Kämna en de Amerikaan Costa. Ook zijn land- en ploeggenoot Miles Scotson moet hier hoge ogen kunnen gooien.

Eenkhoorn, Rodenburg, Van Schip; het podium na het NK Tijdrijden U23 - foto: Youri IJnsen/WielerFlits

Eenkhoorn, Rodenburg, Van Schip; het podium na het NK Tijdrijden U23 – foto: Youri IJnsen/WielerFlits

Nederlanders staan ook bekend om hun tijdritcapaciteiten. Van deze discipline moet ook Tim Rodenburg het vooral hebben. De boomlange renner van Jo Piels werd eind juni Nederlands kampioen tijdrijden bij de beloften in Middelharnis. Tot ontsteltenis van ploeggenoot Gert-Jan Bosman, werd Rodenburg door bondscoach Johan Lammerts thuisgelaten voor het EK in Plumelec. De tijdrijder behoort ook niet tot de WK-selectie en zal zijn gram dus willen halen. Bewijst Rodenburg het ongelijk van Lammerts?

Het contigent met toprenners uit Zweden is de laatste jaren leeg gebleven. Misschien dat daar de komende seizoenen verandering in komt. Markus Fåglum is namelijk een veelzijdig renner. De 22-jarige coureur van Tre Berg-Bianchi heeft een goede sprint in de benen, heeft niet veel moeite om de wat kortere heuveltjes te overleven en kan daarnaast teren op een degelijke tijdrit. Dat is an sich niet raar, want Fåglum is de kleinzoon van wijlen Sture Petterson. De vier gebroeders (Sture, Tomas, Erik en de bekendste: Gösta) Petterson veroverden op de honderd kilometer ploegentijdrit olympisch brons (1964) en zilver (1968, achter Nederland). Fåglums vader Jan Karlsson won ook nog eens brons op de Olympische Spelen van 1988, eveneens op de ploegentijdrit. Zelf was Fåglum in 2012 al eens vierde op het WK Tijdrijden voor junioren. Dat resultaat en het zeldzame wielerbloed in zijn aderen geven geen garantie, maar spelen hem wel in de kaart.

Kan Wirtgen verrassen? - foto: Sirotti

Kan Wirtgen verrassen? – foto: Sirotti

Mochten de reeds genoemde mannen een offday beleven, dan is er meer schoon volk aanwezig in Olympia’s Tour. Cavagna’s ploeggenoten Jérémy Lecrocq en Przemysław Kasperkiewicz hebben namelijk ook een hele goede tijdrit in de benen, net als Senne Leysen van Lotto Soudal U23. Bij Noorwegen moet Ole Forfang voor het mooie weer zorgen en mag Amund Grøndahl Jansen niet teveel tijd verliezen. Datzelfde geldt overigens voor Lennard Hofstede. Zijn ploeggenoten Hartthijs de Vries en Cees Bol kunnen ook een goede race tegen de klok rijden.

Jan-Willem van Schip zal zich hier met het oog op het WK ook graag eens testen en verkeert in topvorm na zijn zege van woensdag, terwijl Luxemburg rekent op Tom Wirtgen.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Rémi Cavagna
** Neilson Powless, Nathan Van Hooydonck
* Michael Storer, Tim Rodenburg, Markus Fåglum


Parcours rit 3b
In de namiddag staat rit 3b op het programma. Deze etappe voert het peloton van Ulft naar het naastgelegen Gendringen, maar doet dat via een lus door de provincie. Vanuit Ulft gaat het naar Varsseveld, Doetinchem, Zelhem, Borculo, Lichtenvoorde, Winterswijk en via Aalten komt men op een lokaal parcours in Gendringen. Die moeten de renners twee keer overleven. In tegenstelling tot de rit naar Assen, zijn hier aan de aankomst voor de winnaar geen tien, maar zes bonificatieseconden te winnen. Bij de tussensprint zijn dat er maximaal drie. In totaal behelst deze rit 120,1 kilometer.

5ettnew-ot-e3b-profiel

Favorieten 3b
Hoewel een massasprint in Gendringen het meest aannemelijk scenario is, speelt het weer misschien een belangrijke rol in de vele open vlaktes die dit gebied kent. Er staat windkracht vier uit zuidwesten, waardoor de kans op waaiers in de finale – na Winterswijk – mogelijk is. Net als in de rit naar Assen kan het dus opnieuw uitdraaien op een slagveld.

Wie maakt het Halvorsen moeilijk? - foto: Sirotti

Wie maakt het Halvorsen moeilijk? – foto: Sirotti

Ondanks dat het weer van invloed kan gaan zijn, huist de topfavoriet opnieuw bij Noorwegen. Kristoffer Halvorsen is een sterke sprinter en moet dus ook mee kunnen springen in de eerste waaier, als er ploegen zijn die het op de kant trekken. En wanneer de 20-jarige Noor er nog bij zit, zijn er maar heel weinig renners in dit deelnemersveld die hem kunnen kloppen. Woensdag miste hij in de rit naar Assen wel de beslissende slag. Mocht het echt gaan spoken rondom Gendringen, dan zal ook ongetwijfeld Halvorsens landgenoot Amund Grøndahl Jansen actief zijn.

Gooit Pedersen en bom? - foto: ©Muscat Municipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

Gooit Pedersen een bom? – foto: ©Muscat Municipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

Deze rit leent zich dus net als woensdag uitstekend voor echelons. Bij Denemarken hebben ze iemand in de selectie die daar een neusje voor heeft. Klassiekertalent Mads Pedersen zal – wanneer het weer mee zit – hier ongetwijfeld op oorlogspad trekken. De 20-jarige Deen is sterk genoeg om in zwaardere weersomstandigheden het verschil te maken en heeft bovendien een goed eindschot. Een rit bij uitstek voor Pedersen om zijn opgelopen achterstand beginnen goed te maken.

Het waaierrijden is de Nederlanders niet onbekend. De continentale ploegen vochten meermaals een strijd met de wind uit in de eerste koersen van de Topcompetitie. Hoe de verstandhouding is binnen het Wallaard-combiteam tussen Join-S|De Rijke en Baby-Dump is niet helemaal duidelijk, maar wat wel vaststaat is dat Jan-Willem van Schip op papier hun sterkste man is. De voorbije weken was de hardrijder goed op dreef in enkele eendagskoersen en woensdag won hij natuurlijk de etappe naar Assen. Gaat hij zich mengen in de debatten om het eindklassement in deze Olympia’s Tour?

Bewijst Bokeloh zichzelf een dienst? - foto: Sirotti

Bewijst Bokeloh zichzelf een dienst? – foto: Sirotti

De Brit Christopher Latham toonde zich dit jaar ook al meermaals in lastige wedstrijden waarbij het weer ook niet altijd mee zat. Bovendien heeft hij na een zware wedstrijd nog een goede sprint in de benen; Latham heeft snelheid genoeg aan de meet. Bij BMC Development hebben ze in de persoon van Nathan Van Hooydonck een soortgelijke renner in haar rangen, al is de Belg op basis van zijn resultaten al een stuk verder dan zijn Britse collega. Wanneer Van Hooydonck bij de pinken is als het hard waait, kan hij een mooie inhaalslag maken in het klassement. Bij Klein Constantia hopen ze op een goed resultaat van Iván Garcia en Jonas Bokeloh. Die laatste zou door zijn jaar bij SEG Racing moeten weten hoe hij waaiers in Nederlandse koersen moet aanpakken. Bovendien beschikt ook de Duitser over snelle benen.

Lukas Spengler won in 2015 Parijs-Roubaix voor beloften - foto: Sirotti

Lukas Spengler won in 2015 Parijs-Roubaix voor beloften – foto: Sirotti

Mocht de wind uiteindelijk toch niet zo beslissend zijn, dan is de kans groot dat het in Gendringen uitdraait op een massasprint. Jongens als Halvorsen, Latham, Bokeloh, García en misschien ook Van Hooydonck, zullen ook dan aan de speeltafel zitten. Collega-sprinters Fabio Jakobsen, Tim Ariesen, Michael Carbel Svendgaard, Edward Planckaert, Enzo Wouters, Markus Fåglum en Cees Bol willen dan ook graag aanschuiven. En wie weet probeert Lukas Spengler het middels een (late) uitval. Het belooft in ieder geval opnieuw een boeiende etappe.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Kristoffer Halvorsen
** Mads Pedersen, Jan-Willem van Schip
* Nathan Van Hooydonck, Christopher Latham, Jonas Bokeloh

Weer en tv
Hoewel het ‘s morgens waarschijnlijk droog blijft, is de kans op regen na het middaguur komende donderdag tachtig procent. Grote kans dus dat de tijdrijders die tegen het einde moeten vertrekken, in het nadeel zijn ten opzichte van de vroege starters. De middagrit is waarschijnlijk wat bewolkter met hier en daar een bui. De temperatuur is met 22 graden Celsius overigens prima voor deze tijd van het jaar. Windkracht vier uit het zuidwesten kan de renners donderdag waaiers bezorgen. Olympia’s Tour is niet op televisie te zien. Bespreek het verloop van de rit middels een Volg Hier op WielerFlits.

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
28 september 2016 21:30
Mooie uitdagende tijdrit (3a) waar volgend jaar tijdens het NK waarschijnlijk ook wel de TT gereden zal worden.

Edit redactie: Bedankt, is aangepast

Reacties zijn gesloten.