Olympia’s Tour 2016: Voorbeschouwing rit 1

Olympia’s Tour 2016: Voorbeschouwing rit 1

foto: Sirotti

dinsdag 27 september 2016 om 08:30

WielerFlits maakt als special de komende week voor iedere dag een voorbeschouwing op Olympia’s Tour. Dinsdag trappen de beloften om 18.00 af met een ploegentijdrit in het Overijsselse Hardenberg, de woonplaats van Radio 538-DJ Edwin Evers. WielerFlits neemt het parcours en de favorieten onder de loep.

Parcours
Het parcours van en naar Hardenberg is 18,9 kilometer lang. Vanuit het vertrek voor het gemeentehuis, rijden de renners via Rheeze naar Diffelen. Vanuit die plaats trekken de renners door het daarnaast gelegen Mariënburg, om dan via de lange Hardenbergseweg terug te rijden naar de startplaats. Daar is de finishstreep getrokken op de Europaweg. Omdat het gehele parcours vlak is en er veel lange, rechte stukken op de renners liggen te wachten, is het een parcours voor de echte powerhouses.

2-ot-1606-etappe_1-time_trail_hardenberg-v4

Favorieten
Ploegentijdritten in het beloftencircuit zijn een zeldzaamheid. Zo telt de UCI Nation’s Cup U23 maar één ploegentijdrit. Die was toevallig ook in Nederland, tijdens de ZLM Roompot Tour. De koers in april is een mooi referentiekader, want daar reden veel renners in dezelfde teams als dat ze nu doen.

Grøndahl Jansen is een van de motoren bij Noorwegen - foto: Sirotti

Grøndahl Jansen is een van de motoren bij Noorwegen – foto: Sirotti

Noorwegen ging destijds van en naar Tholen met de zege lopen. Die ploegenchrono was wel dik vier kilometer langer dan hier in Olympia’s Tour, maar desondanks zijn de Noren ook nu de topfavoriet voor de dagzege. Met Amund Grøndahl Jansen, Kristoffer Halvorsen, Tobias Foss, Anders Skaarseth en Ole Forfang zijn er namelijk vijf van de zes renners die de tijdrit in Zeeland wonnen, ook in Hardenberg van de partij. Rasmuss Tiller vervangt in OT Markus Hoelgaard. Update 27 september, 16.30: Tobias Foss ontbreekt op de definitieve deelnemerslijst en is vervangen door sprinter Fridtjof Røinås.

Wat kan BMC Development? - foto: Marcel Koch

Wat kan BMC Development? – foto: Marcel Koch

De concurrentie van de opleidingsploegen is groot voor Noorwegen. BMC Development heeft namelijk een sterke selectie afgevaardigd voor Olympia’s Tour. Met Nathan Van Hooydonck, Pascal Eenkhoorn en Pavel Sivakov huizen er een paar goede tijdrijders in hun team. Doe daar hardrijders als Bram Welten, Martin Schäppi en Lukas Spengler bij en je hebt een serieuze kanshebber op de eerste leiderstrui.

Cavagna is de motor bij Klein Constancia - foto: Sirotti

Cavagna is de tijdritspecialist bij Klein Constantia – foto: Sirotti

Ook Klein Constantia is een team dat uitstekend een ploegentijdrit af kan werken. Dat zit er natuurlijk ingeworteld van bij het WorldTour-team, Etixx-Quick-Step. Hoewel de Tsjechische opleidingsploeg niet met hun sterkste opstelling in Hardenberg verschijnt, zijn er met Frans kampioen tijdrijden Rémi Cavagna, Jérémy Leqrocq, Jonas Bokeloh en Iván García wel enkele tempobeulen aanwezig. Een gevaarlijke klant voor de openingsrit.

En wat te denken van de Amerikanen? Bij de Verenigde Staten komen ze met een ijzersterke formatie naar Nederland. Met kopman Neilson Powless, tijdritkampioen Geoffrey Curran, Greggory Daniel en Colin Joyce hebben ze vier mannen die snoeihard kunnen uithalen in deze ploegentijdrit. Ook sprinter Logan Owen kan goed van pas komen om met zijn versnellingen het tempo omhoog te brengen na de bochten.

Bij Australië hebben ze op dit moment geen belofterenner van het kaliber Robert Power. Desondanks hebben ze met Michael Storer en Jai Hindley wel twee coureurs die net onder de top van het huidige, mondiale beloftencircuit staan.  Zij beschikken ook over een goede tijdrit. De jongens uit Down Under werden tijdens de ploegentijdrit in de ZLM Roompot Tour zesde. Daar waren Daniel Fitter, Lucas Hamilton en Rohan Wight ook bij, net als hier in Hardenberg. Update 27 september, 16.30: Fitter en Wight ontbreken op de definitieve deelnemerslijst en zijn vervangen door Drapac-prof Jason Lowndes en tijdrijder Miles Scotson.

De Vries heeft goede tijdritcapaciteiten - foto: Topcompetitie/Leon van Bon

De Vries heeft goede tijdritcapaciteiten – foto: Topcompetitie/Leon van Bon

Nederland eindigde in diezelfde ploegentijdrit in Zeeland als zevende, met daarbij Rabobank-renners Cees Bol en Peter Lenderink. Zij krijgen in Overijssel bijval van Hartthijs de Vries, die met zijn tijdrijderscapaciteiten een goede bijdrage kan leveren. Sterke renners als Lennard Hofstede, Martijn Budding en Jan Maas moeten het plaatje voor Rabobank compleet maken. Kunnen zij de Rabobank-heerschappij in Olympia’s Tour van de laatste decennia voortzetten?

Kan Jo Piels onder aanvoering van Nederlands kampioen tijdrijden bij de beloften, Tim Rodenburg, verrassen? - foto: Marcel Koch

Kan Jo Piels onder aanvoering van Nederlands kampioen tijdrijden bij de beloften Tim Rodenburg verrassen? – foto: Marcel Koch

Als we de ploegentijdrit in de ZLM Roompot Tour als leidraad gebruiken, kwam ook Denemarken daar goed voor de dag. Destijds hadden ze echter de beschikking over beloftewereldkampioen tijdrijden Mads Würtz Schmidt, terwijl van die ploeg in OT alleen profs Mads Pedersen en Michael Carbel Svendgaard aanwezig zijn. Groot-Brittannië, Luxemburg, Zweden, SEG Racing Academy en Jo Piels zijn outsiders voor de winst. Update 27 september, 16.30: Luxemburg start maar met vier renners en is daardoor flink in het nadeel.

Favorieten volgens WielerFlits
*** flag-no Noorwegen
** flag-be BMC Development, flag-cz Klein Constantia
* flag-us Verenigde Staten, flag-au Australië, flag-nl Rabobank

Weer
Het weer speelt dinsdagavond naar verwachting geen grote rol. Met 22 graden Celsius is het voor eind september prima te doen in Nederland. Er staat windkracht drie uit het noorden, waardoor de ploegen de wind schuinvoor en –tegen hebben. De kans op neerslag is tien procent. De koers is niet live op televisie te zien, maar je kunt het verloop bespreken in de Volg Hier op WielerFlits.

Dit artikel delen:

10 Reacties

re-cycle 26 september 2016 om 20:44

Wat doet het er hier toe dat DJ edwin Evers woonachtig is in Hardenberg. Als hij e.e.a zou sponsoren( me dunkt dat hij daar financieel in staat toe is) of een begenadigd wielerliefhebber oi.d. is had een nog enige relevantie gehad.

0
montventoux 26 september 2016 om 20:52

Bericht powered by 538. En Hardenberg is de woonplaats van tandarts H.A. Muller, Slager Hoff en natuurlijk Albert Timmer : )

0
maklukzat 26 september 2016 om 21:09

Vervelend inderdaad dat Albert Timmer niet op Wikipedia staat bij Hardenberg :-)

0
jansen8888 26 september 2016 om 21:16

Eindelijk koers die letterlijk voor mijn deur langs komt. Morgen genieten van de talenten van de toekomst. Mooi parcours uitgezet door de buitengebieden van Hardenberg met een paar lange open vlaktes.

Albert Timmer komt uit Gramsbergen, gemeente Hardenberg ;)

0
jansen8888 26 september 2016 om 21:30

@redactie

Zijn jullie morgen ook aanwezig en zorgen jullie voor beelden?

0
Romāns Vainšteins 26 september 2016 om 21:39

Laatst eens langsgefietst, dorp zelf weinig om het lijf maar omgeving (richting Ommen) mooi gebied hoor

0
Verweggistan 26 september 2016 om 21:44

Het is Klein-Constantia ipv met een c.

0
SteelHorseCowboy 26 september 2016 om 22:10

Mooi dat Nederlandse landschap. Goede foto.

0
jobo14 26 september 2016 om 22:20

@SteelHorseCowboy, Blijkbaar nooit in Hardenberg geweest???
Het heet niet voor niets HardenBERG ;)

0
TiesW 27 september 2016 om 09:10

De eerste zin onder het kopje favorieten klopt niet. ”komen zijn”

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone