Noorwegen wint ploegentijdrit ZLM Roompot Tour, Nederland zevende

Noorwegen wint ploegentijdrit ZLM Roompot Tour, Nederland zevende

Kopman Skaarseth moest lossen - foto: Sirotti

vrijdag 15 april 2016 om 11:35

Noorwegen is de ZLM Roompot Tour afgetrapt met een zege in de ploegentijdrit. In deze beloftenkoers die deel uit maakt van de UCI Nation’s Cup U23, waren zij in en rond het Zeeuwse Tholen sneller dan Frankrijk en Denemarken. Nederland eindigde op plek zeven en gaf 33 seconden toe op de Noren. De 22-jarige Amund Grøndahl Jansen, vorige week nog vierde in de Ronde van Vlaanderen U23, is de eerste leider.

Wind en regen dicteren het decor
Met een ferme bries en regenachtig weer haspelden de landenteams deze morgen hun ploegentijdrit af. Algerije startte als eerst en wil in deze koers een goede prestaties neer te zetten. Het land hoopt daardoor genoeg punten te sprokkelen om aan de finalekoers van dit regelmatigheidsklassement deel te nemen, de Tour de l’Avenir. Zij kwamen dan ook als eerste binnen in een tijd van dertig minuten en tien seconden. Japan kwam vervolgens niet aan de tijd op het 24 kilometer lange parcours, maar het opleidingsteam van de UCI (meerdere nationaliteiten) en Canada doken ruim onder de tijd van de Noord-Afrikanen.

Australië zet eerste richttijd neer
Door het mindere weer moesten veel renners in de Zeeuwse polders lossen bij hun teamgenoten. Een aantal teams kwamen dan ook maar met drie renners over de streep, terwijl de tijd van de vierde renner bindend was. Australië, een van de outsiders en doorgaans goed in ploegentijdritten, zette vervolgens een eerste, voorzichtige richttijd. Zij realiseerde een tijd van 28 minuten en achttien seconden. Op datzelfde moment ging Nederland van start, met in de gelederen Cees Bol, Fabio Jakobsen, de Zeeuwse thuisrijder Davy Gunst, Merijn Korevaar, Peter Lenderink en Bas Tietema. Na Nederland startten er nog negen landen, die om de twee minuten vertrokken.

Nederland doet redelijk mee
In het laatste deel van de ploegentijdrit stonden de grotere favorieten voor de dag- en eindzege in Zeeland aan de start. De volgorde is bepaald op de huidige tussenstand in de UCI Nation’s Cup U23, waarin Slovenië aan de leiding gaat. Met name Groot-Brittannië en Denemarken werden vooraf bestempeld als favoriet, kort gevolgd door Frankrijk. Het waren echter de Italianen met Filippo Ganna en Simone Consonni die de eerste te kloppen tijd neerzetten: 28 minuten en acht seconden, goed voor een gemiddelde van 49 kilometer per uur. Nederland realiseerde korte tijd later de derde tijd, maar de Verenigde Staten deden op hun beurt nog eens vijf seconden van de Italiaanse tijd af.

Kleine verschillen houden het spannend
Het waren vervolgens de Denen, waar kopman en topfavoriet Mads Pedersen na twee kilometer al lek reed, die het eerst onder de 28 minuten-grens doken: 27 minuten en 59 seconden. Vorig jaar domineerden de Scandinaviërs nog en reden in de ploegentijdrit de tegenstand op een hoop, toen nummer twee Rusland al op 24 seconden volgde. Nu zijn de verschillen een stuk kleiner en kon Denemarken bovendien niet lang genieten van hun leidende positie. Frankrijk ging onder aanvoering van hardrijder en Frans kampioen tegen de klok Rémi Cavagna nog eens zes seconden onder de tijd van Denemarken. Noorwegen deed daar met een jonge selectie vervolgens nog eens zeven seconden vanaf, al kwam kopman Anders Skaarseth net als Pedersen op achterstand binnen. Groot-Brittannië stelde met een achtste plaats teleur.

Korte reactie Davy Gunst bij Omroep ZeelandDit artikel delen:

8 Reacties

123poetertjes 15 april 2016 om 11:45

Oekraïne op dertien (!) minuten. Da's anderhalf keer zo langzaam als de Noren. Gevalletje zware val of gevalletje verdwaald?
Azerbeidzjan en Luxemburg staan er überhaupt niet tussen.

jobo14 15 april 2016 om 11:48

Die reden rond met een snelheid van 33,4 km/h, lijkt me toch dat daar iets niet helemaal goed is gegaan

Mark 15 april 2016 om 11:51

Gemiddelde van 33/u voor Oekraïne, daar zou ik ook nog aan kunnen blijven hangen (net als de gem. volger hier). Jonger dan 23 zijn wordt lastiger voor mij :-)

rahimns 15 april 2016 om 11:54

Waarschijnlijk 1 van de ploegen die niet met 4 man aan de finish zijn gekomen en dus moesten wachten op nummer 4 of wellicht nog erger.

Youri IJnsen 15 april 2016 om 11:55

@123poetertjes
Azerbeidzjan is niet gestart omwille van financiële problemen, terwijl Luxemburg te veel geblesseerden had en niet op tijd vervangers in Zeeland kon krijgen.

123poetertjes 15 april 2016 om 11:58

Aha, daar had ik dan even overheen gelezen tijdens de voorbeschouwing (zie het nu ook staan). Dank!

carlieman 15 april 2016 om 13:48

Het zit Pedersen ook niet mee de laatste tijd. Vorige week was hij ook topfavoriet en reed hij op een cruciaal moment lek, en hier heeft hij het al na 2km weer vlaggen

123poetertjes 15 april 2016 om 17:56

Leuk ritje aan de gang nu. Alles in stukken, voorste waaier nog 16 man groot. Dibben heeft opgegeven door een val.

Headlines

Materiaalzone

Populair