Tour 2021: Tadej Pogacar wint tijdrit naar Laval, Van der Poel behoudt het geel

woensdag 30 juni 2021 om 17:22
Tour 2021: Tadej Pogacar wint tijdrit naar Laval, Van der Poel behoudt het geel

foto: Cor Vos

Video

Tadej Pogačar heeft een belangrijke slag geslagen in de strijd om het algemeen klassement van de Tour de France. In Laval won de Sloveen van UAE Emirates de individuele tijdrit en deelde daarmee een geweldige tik uit aan de concurrentie. Mathieu van der Poel wist zijn verlies knap te beperken en behield het geel.

Na vier dagen werd de regio Bretagne au revoir gezegd en ging de Tour verder in de Mayenne. In Changé stond het startpodium voor een individuele tijdrit naar Laval. Daarin werden verschillende korte klimmetjes met langere stukken vals plat afgewisseld. Toch was het een parcours dat voor echte specialisten was gemaakt. Mannen als Wout van Aert, Stefan Küng en Stefan Bissegger, die dit jaar al een tijdrit won in Parijs-Nice, werden bij de topfavorieten voor de etappezege gerekend. Daarnaast was het de vraag of Mathieu van der Poel het geel aan het eind van de dag nog om de schouders had. Hij zou rijden met wielen die ook door INEOS Grenadiers worden gebruikt.

Grøndahl Jansen trapt de tijdrit af
Amund Grøndahl Jansen, die vorig jaar de Tour nog in de kleuren van Jumbo-Visma reed, mocht als de nummer laatst van het klassement de tijdrit aftrappen. De Noor van BikeExchange zette met 37:04 de eerste tijd op de klokken. Lang kon hij niet van de toptijd genieten, want Clément Russo ging meteen al sneller. Nog in de eerste ritten ging de snelste tijd vervolgens naar Marco Haller en viervoudig wereldkampioen Tony Martin. De Duitser van Jumbo-Visma tikte af in 35:33. Het bleek de opmaat voor snelle tijden van zijn ploeggenoten Mike Teunissen en Sepp Kuss, die als eerste harder ging dan 48 per uur (33:57).

Schelling kwam in de bergtrui in 37:31 over de finish – foto: Cor Vos

Harry Sweeny ging nog een stukje sneller. De Australische neoprof van Lotto Soudal reed naar een eindtijd van 33:53. Op dat moment was ook Mikkel Bjerg al hard onderweg. De drievoudige beloftewereldkampioen verbeterde de snelste tijd naar 33:01. Bij Thomas De Gendt kan het dan weer vriezen of dooien, maar op goede dagen kan hij ontzettend hard tijdrijden. Na goede tijden aan de twee tussenpunten kwam de renner van Lotto Soudal uiteindelijk in 33:57 over de streep. De renners hadden al wel wat te maken met nattigheid, maar na twee uur begon het serieuzer te regenen. Onder meer Victor Campenaerts en Jonathan Castroviejo reden over natte wegen.

Even voor half drie ging met Stefan Bissegger weer een kanshebber voor de ritzege van start. Na zeven minuten raakte de Zwitser van EF Education-Nippo in de regen echter in een slip. Zijn fiets ging dwars, maar de wegrenner die ook op de baan uitkomt, wist knap overeind te blijven. Een andere kandidaat voor de overwinning, Brandon McNulty, ging wel tegen het asfalt, moest van fiets wisselen en kon een snelle tijd vergeten. Bissegger herpakte zich goed na zijn slippartij, maar was aan de aankomst niet sneller dan Bjerg, die al lange tijd in de hotseat zat. De Zwitser klokte met 33:22 voorlopig de tweede tijd.

Bjerg legde de lat hoog voor de tegenstand – foto: Cor Vos

Het wordt weer wat droger
Bjerg zag de ene na de andere renner tekortkomen, ook zijn landgenoot Magnus Cort. De Deen van EF Education-Nippo, wel vaker goed in lastige tijdritten, kwam echter sterk voor de dag en moest slechts zes seconden toegeven. Daarmee was hij sneller dan zijn ploeggenoot Bissegger. Inmiddels werd het weer wat droger en gingen ook de tijden aan het eerste tussenpunt omhoog. Eerst was Mattia Cattaneo na 8,8 kilometer sneller dan Bjerg, Neilson Powless deed er daarna nog een schepje bovenop. Maar waar Powless vervolgens veel tijd verloor, hield Cattaneo stand en na een sterk slot en 32:55 als eindtijd nam hij de plaats in de hotseat over.

Lang zou Cattaneo niet boven aan de uitslagenlijst staan. Europees kampioen Stefan Küng was bij de tussenpunten namelijk een pak sneller en aan de streep verpulverde hij met 32:19 de tijd van de Italiaan van Deceuninck-Quick-Step. De Zwitser van Groupama-FDJ ging daarmee als eerste sneller dan 50 per uur gemiddeld. Küng won al weleens een ploegentijdrit in Cholet met BMC in de Tour, maar individueel succes behaalde hij nog niet. Nu had hij alvast goede kaarten voor de etappeoverwinning, maar na hem moest nog een hele rits renners over de streep komen in Laval.

Küng verpulverde na 27,2 kilometer de toptijd – foto: Cor Vos

Jonas Vingegaard en Kasper Asgreen konden ondanks een sneller begin Küng niet uit de hotseat verdrijven. Vingegaard werd de voorlopige nummer twee, Asgreen de nummer drie. Daarna was het wachten op de binnenkomst van Primož Roglič en Geraint Thomas, die de afgelopen dagen al hard tegen de grond gingen. Roglič reed ondanks al zijn verwondingen een goede tijdrit en zette 32:44 op de klok; Thomas deed ruim een halve minuut langer over zijn tijdrit en liet een eindtijd van 33:18 opschrijven. Rigoberto Urán, die op een ander parcours een knappe tijdrit reed in de Ronde van Zwitserland, nestelde zich met 33:08 tussen beide renners.

Intussen waren alle renners onderweg. Tadej Pogačar, de titelverdediger in Frankrijk, gaf zowel bij het eerste als het tweede tussenpunt een belangrijk signaal af aan de tegenstand. Nadat hij na 8,8 kilometer met 10:38 de snelste tijd klokte, was hij na 17,2 kilometer met 20:04 weer het snelst. In de tussentijd was Mathieu van der Poel ook goed onderweg. De geletruidrager ging bij het eerste en tweede tussenpunt gelijk op met Wout van Aert. Na 27,2 kilometer zat de tijdrit voor Pogačar erop. De Sloveen zette de tijd stil op 32:00 en haalde hard uit naar de concurrentie. Toen moesten alleen Wilco Kelderman, Van Aert, Richard Carapaz, Julian Alaphilippe en Van Aert nog finishen.

Van der Poel behield het geel – foto: Cor Vos

Kelderman reed een tegenvallende tijdrit en eindigde buiten de top-20. Van Aert moest vervolgens een halve minuut toegeven op Pogačar en daarmee werd Vingegaard verrassend de beste renner van Jumbo-Visma in de uitslag. Carapaz kwam in 33:44 over de aankomst en was daarmee net iets sneller dan Kelderman. Alaphilippe moest er flink voor knokken in zijn ‘gewone’ tenue van Deceuninck-Quick-Step en zou niet net als twee jaar geleden een tijdrit in de Tour winnen. Van der Poel wist zijn verlies ten opzichte van Pogačar knap binnen de perken te houden. Met 32:31 en een vijfde eindtijd verdedigde hij zijn gele trui.

Samenvatting tijdrit:

Dit artikel delen:

218 Reacties

Romāns Vainšteins 30 juni 2021 om 17:57

Tuurlijk.

Wie won vorig jaar de tour op zijn 22e? Dezelfde die nu weer de tour op zijn 22e lijkt te gaan winnen? Wanneer is het wel bewezen dat hij harder dan de rest gaat? Nog een keertje winnen?

Gewoon op basis van persoonlijke voorkeur besmeuren en belikken, MvdP trekt hier een grotere noviteit dan Pogacar uit de hoed zelfs.

FW07 30 juni 2021 om 17:59

Volledig met je eens. Twee supertalenten zien we hier aan het werk. Pogacar heeft zich al lang en breed bewezen, op diverse terreinen. De rollen zouden natuurlijk volledig omgedraaid zijn als Pogacar een Nederlander was geweest en dat zegt toch veel over de vlaggenjuichers.

Merlinappa 30 juni 2021 om 18:01

Nee hoor, van MvdP wisten we al een jaar of 6 dat ie een uur lang keihard in z’n eentje kan fietsen. Of dat nou op 25 of 33 mm bandjes is maakt niet altijd veel uit, intrinsiek heeft ie simpelweg goede tijdritkwaliteiten.

Pogacar extreem goed in een vlakke tijdrit. Als hij dan ook nog in de bergen er bovenuit steekt zou ik het wel heel bizar vinden; erg lang geleden dat iemand een vlakke tijdrit zo won en ook nog eens in de bergen bovenuit steekt. Gezien de tijdrit en zijn gewicht trapt hij echt wel hoge absolute waardes hoor, dan zit je al snel richting de 7w/kg vermoed ik.

NDI22 30 juni 2021 om 18:41

Van MvdP weten we toch al veel langer dat het een super talent is die vooral heel hard kan fietsen. Z’n eeuwige rivaal liet al zien wat er mogelijk was op de weg en dan is Mathieu nog beter, dus dan krijg je zoiets. Zie er weinig geks aan.

Beer 30 juni 2021 om 19:49

Lijkt er toch op dat de windtunnels, universiteiten en kledingsponsors kunnen inpakken met hun investeringen en innovaties als je ziet met welk gemak VDP zich hier op het niveau van WVA en Kung zet. Dat zijn tijdritbeesten die piekfijn werden afgesteld voor deze opdracht. Blijkbaar is het niet voldoende om een weinig aërodynamische VDP opzij te zetten.

Barry Batsbak 30 juni 2021 om 21:14

Ik snap sowieso niet dat mensen met grote ogen naar Pogacar zitten te kijken. Hij is nationaal kampioen tijdrijden geweest met Roglic als tweede, nu zelf vice-landskampioen en heeft vorig jaar in de Tour ook flink huisgehouden. En het is nou ook niet zo dat hij mi-nu-ten bij Kung is weggereden hè. Ik vind er weinig opmerkelijks aan eigenlijk. De prestatie van Van der Poel is in dat opzicht meer in het oog springend. Denk dat ze zich bij TJV ook wel even achter de oren krabben met hun 3D-geprinte Wout, hun NK Dumoulin en dan komt hier dat ongeleide projectiel op zijn Canyon met gelegenheids-wielen en ergens opgeduikelde ongemarkeerde helm alle windtunnel-marginal gains-research zooi weer door elkaar rammelen. Van der Poel is een rijdend hoofdpijndossier. Als hij dadelijk een goede dag heeft op een alpencol is de boot helemaal aan.

Wout heeft fysiek overigens verzachtende omstandigheden vanwege herstellende van een ingreep, maar aan de andere kant misschien wel iets te onvoorzichtig geweest met uitspraken over ritwinst en geel. Iets teveel het goede gevoel gekregen op het BK wellicht. Wat geen schande is, maar nu wel een beetje schril afsteekt.

koos1 30 juni 2021 om 17:58

Pogacar ongelofelijk sterk zeker op dit ‘vlakke’ parcours van de tijdrit. Alleen grote pech lijkt hem nog van zijn tweede tourzege te kunnen houden.
Van der Poel, die nooit op de tijdrit traint, toch wel heel sterk om het geel te houden en nog voor veel specialisten te eindigen. Als hij zich erop toelegt zie ik hem in de toekomst nog wel tijdritten gaan winnen.

Tony 30 juni 2021 om 17:59

Weer een spannende dag. Vooral veel respect voor Primoz. Ongelooflijk,wat een kop zit erop. 1.40 achterstand maar in twee weken kan hij nog ver komen.

notriple 30 juni 2021 om 18:01

v Aert, de tijdrrijder, maar 1 sec sneller dan Mathieu

Lalsacien 30 juni 2021 om 19:56

Als er balkjes waren geweest had Mathieu gewonnen.

F4L 30 juni 2021 om 18:02

Bijzondere, maar leuke, tijdrit:

– Mathieu verrast compleet door het geel te behouden
– Pogacar rijdt hier zijn concurrenten de vernieling in
– Roglic rijdt ondanks alles een puike tijdrit
– Carapaz doet het redelijk goed, maar verliest toch 2 minuten
– Porte sterk, Thomas juist niet
– Uran rijdt met heel EF een goede tijdrit
– Kelderman en Mas toch wel de tegenvallers van vandaag
– Wout nog niet goed genoeg maar Jumbo wel sterk in de breedte
– Arme Küng

arviidd 30 juni 2021 om 18:09

– Ducrot die zegt dat Pogacar iedereen de moeder rijdt. Mag van mij boven aan het lijstje.

Bikeage 30 juni 2021 om 18:48

Dat was Van den Berg en niet Ducrot, maar verder wel het moment van de dag. De rest van de Tour maar op de NOS kijken ipv Sporza! :)

Peet Gute 30 juni 2021 om 19:35

in de vernieling zou ik niet zeggen, de schade valt best mee, ik heb Indurain ooit in een tijdrit in Luxemburg de concurrentie op 5 minuten en meer weten rijden, die tijdrit was wel eens zo lang maar toch

Lalsacien 30 juni 2021 om 19:59

@Peet Gute niet overdrijven. Nummer twee zat op drie minuten en nummer 10 op minder dan vijf.

supersiem 30 juni 2021 om 18:11

Ik gooi t er gewoon in, want nog niet gelezen: Pogacar is te vroeg in vorm!

adelaarvanantwerpen 30 juni 2021 om 18:18

Vorig jaar was hij ook al top in de eerste week. Alleen kon hij het toen niet tonen in een tijdrit omdat er geen waren.

S'mon 30 juni 2021 om 18:18

Van der Poel dan ook, want die piekt naar de Olympische Spelen.

bartp25 30 juni 2021 om 18:28

Poeh nog helemaal niet over nagedacht, dat zou zomaar kunnen de man met de hamer ergens ongenadig tegenkomen. Maar dat heb ik bij deze jongen nog nooit gezien. De vader is de wens van de gedachte misschien.

Tony 30 juni 2021 om 18:23

edit wf: lees svp onze huisregels nog een keer door

bartp25 30 juni 2021 om 18:26

Even een vraag gaat Pogacar de Olympische tijdrit rijden?

Dikke vrouw 30 juni 2021 om 18:30

Zijn ploeg kraken dat is de enige manier!

Barry Batsbak 30 juni 2021 om 21:23

Neuh, vorig jaar deed hij het ook zonder ploeg. Heeft toen constant op de bagagedrager bij TJV gezeten. En dat zal hij nu weer doen bij iedereen die weg tracht te rijden. Meedrijven en op de finishlijn de boni’s pakken.

Man met de hamer 30 juni 2021 om 18:42

Gianetti nieuwe trainer Nederlands elftal. Lost tal van problemen op.

Pietspeed 30 juni 2021 om 18:50

Geweldige 5e Tourdag!
Pogacar bevestigt met zijn fenomenale tijdrithouding en cadans zijn klasse. Van der Poel gaat in topvorm misschien echt eens maximaal en laat op dit voor hem gegoten parcours zien dat ie feitelijk alleskunner is. Kueng verslagen door z’n eigen gewicht. Roglic erg goed gezien zijn schade. Bissinger, Vingegaard jonge toptalenten. Alles redelijk verklaarbaar, evenals de renners van Ineos. Alaphilippe net te licht voor dit parcours.

josi 30 juni 2021 om 18:53

Pogacar steekt er wel flink bovenuit. Wat is het zonde dat Roglic zo gecrasht is, anders hadden we nog een mooie tweestrijd gezien. Nu rijdt Roglic een bewonderenswaardige goede tijdrit, maar staat hij gehavend en al op een forse achterstand. Verder een puike rit van Van der Poel, niet verwacht dat hij zich in het geel zou weten te handhaven, petje af. Ook een eervolle vermelding voor Vingegaard, die laat hier nogmaals zien dat een mooie toekomst als klassementsrenner tot de mogelijkheden behoort. Kelderman dan weer behoorlijk teleurstellend. En de verrassende tijdrit van Carapaz die ze bij Ineos voorspeld hadden, heb ik ook niet echt gezien.

skylimit 30 juni 2021 om 19:08

Deze tijdrit was verre van vlak, zoals in voorbeschouwingen geschreven werd en ook door verschillende renners na binnenkomst werd aangegeven. Het was constant op en af. Een parkoers perfect op maat van Pogacar, die hiermee al een klein voorschot neemt op zijn 2de Tourzege. VDP blijft ook verrassen, al heeft hij wel al laten zien in kortere tijdritten dit ook aardig te kunnen als het moet. Met het geel om zijn schouders had hij ook wat om voor te rijden natuurlijk.

WVA komt duidelijk nog wat tekort. Vingegaard bevestigt nog maar eens zijn sterke rijden van de voorbije periode. Bij Roglic is het afwachten hoe het na deze krachtsinspanning verder gaat. Hopelijk komt hij de etappes in het weekend goed door zonder verder tijdverlies. Misschien dat er dan in de 2e/3e week nog wat mogelijk is, maar dat moet hij wel op zijn fiets blijven zitten.
Pogacar aanvallen klinkt leuk, maar als iemand van Jumbo gaat springt Ineos mee etc. en/of er dan doorgereden wordt, is dan weer een ander verhaal want dan komen er ook weer andere belangen.

Emergo 30 juni 2021 om 19:29

Alle ballen op Vingegaard.

Peet Gute 30 juni 2021 om 19:32

ik zou hem alvast een beschermd statuut meegeven, is voor mij vandaag ook de grootste positieve verrassing

ProfrondeZevenbergen 30 juni 2021 om 21:34

Nog een grotere verrassing dan Van der Poel?

Peet Gute 30 juni 2021 om 19:31

Ik heb er van genoten. Pogi bevestigd gewoon zijn enorm talent, Vingegaard erg knap, ook Roglic beperkt de schade rekening houdend met de schade aan zijn fragiele lijf. Matje en Wout even sterk, beide een fenomeen en al jaren elkaars concurrent. Matje overtreft zich hier nogmaals als tijdritspecialist en voor Wout kwam deze tijdrit wat te vroeg. Van die andere grote ‘Flupke’ had ik iets meer verwacht.

Jeromb 30 juni 2021 om 19:35

Eigenlijk zie je nu hoeveel schade doping de sport heeft gedaan. Dit zou het moment moeten zijn om te juichen en genieten, zoals voetbalfans kunnen genieten van fenomenen als Messi en Ronaldo. Maar het lukt veel wielerfans, mij inbegrepen, niet meer om te juichen. Het enige wat ik nog kan doen is mijn wenkbrauwen fronsen. Soms helpt nationalisme me om naief te zijn en het fabeltje te geloven, maar zelfs dat wordt steeds moeilijker.

FlecheWallonne 30 juni 2021 om 19:43

Zo kunnen we blijven insinueren. Bekijk eens de dijen van Evenepoel de renner en vergelijk die met de dijen van Evenepoel -nochtans- de voetballer amper 2 jaren eerder. Voeg daar aan toe ploegarts Van Mol en diens pantheon aan dopingzondaars. Allemaal veronderstellingen.

Jeromb 30 juni 2021 om 20:09

Het is niet een poging om te insinueren. Ik merk gewoon dat ik hier niet van kan genieten omdat het gewoon niet lukt om te geloven dat het eerlijk is. Het is echt zonde dat dat mij niet lukt, want daardoor is het gewoon lastig om van de sport, en deze grootse renner, te genieten.

Tompot 30 juni 2021 om 19:38

Dus als Pogacar zo rijdt is het verdacht en bij MVDP stelt niemand vraagtekens? of komt er hier ineens chauvinisme om de hoek?

Angelo Pauwels 30 juni 2021 om 19:40

Bij VDP zie je tenminste dat hij afziet, bij Pogacar zie je niks.

bartp25 30 juni 2021 om 19:50

Laat me voorop stellen dat insinueren niks helpt maar als iemand een glooiende tijdrit moet kunnen zijn het wel de top veldrijders. Die kunnen als geen ander een relatief korte periode zich helemaal uit elkaar trekken. Dus dat mvdp het hier goed doet verbaasd me niks. Dat Pogacar wint vind ik verrassender maar ook gewoon in de lijn van zijn afgelopen prestaties. In de TA zat hij 12 seconden achter wva die toen in hoogvorm was op een kaarsvlak parcours. Dit was alles behalve vlak en WvA is in mindere doen.

Angelo Pauwels 30 juni 2021 om 19:45

Mijn mening is gewoon als je nu ziet hoe goed Pogacar is, dan moest hij bij de jeugd bijna alle koersen gewonnen hebben zoals Evenepoel. Maar Pogacar was totaal niet dominant bij de jeugd.

FlecheWallonne 30 juni 2021 om 20:47

Ganna was ook niet dominant bij de jeugd. Ik veronderstel dat sommige renners groeien, anderen daarentegen niet.

Peet Gute 30 juni 2021 om 21:00

Is niet direct te vergelijken, Pogacar koerst al van zijn 10 jaar, moest het eerst vooral van zijn klimcapaciteiten hebben en zijn tijdrijden is vooral de jongste jaren sterk verbeterd. Remco rijd nog maar van zijn 17 en was van in het begin vooral een hardrijder die solo reed, kan ook goed klimmen maar moet daar nog in groeien, toch voor het echte hooggebergte. Maar moet vooral zijn stuurmanskunsten bijschaven maar hij is lang niet de enigste die de vallende ziekte heeft.

serzzio 30 juni 2021 om 19:47

Gaat een saaie tour worden zo

Peet Gute 30 juni 2021 om 21:02

hoezo saai, tot hiertoe al bijzonder boeiend met veel bijzondere en emotionele momenten, topsport is emotie en daarvan hebben we tot hiertoe nog niet te klagen

Romāns Vainšteins 30 juni 2021 om 20:01

Lui als Alaphilippe maar ook van Aert kunnen deze tour misschien wel podium gaan rijden joh. Enorm veel ak mannen in de kwetsstand al.

F4L 30 juni 2021 om 20:11

Zou deze Tour wel bijzonder maken.

Merzbow 30 juni 2021 om 23:26

@Romāns Vainšteins

Van Aert op het podium. Doe niet gek man. Nog eens Belg op het podium van een grote ronde? Goh, over 200 jaar misschien. Te weinig talent alhier. Veel te weinig talent.

Ivanoviclover 30 juni 2021 om 21:13

ik hoorde dat zijn maatje/ontdekker Matxin nog trainer geweest is bij Saunier Duval. Voeg daarbij nog Mauro Gianetti als CEO. In het Frans zegt men dan say no more. Ik geloof het allemaal niet, maar dat maakt iedereen voor zichzelf wel uit.

Marco 1 juli 2021 om 00:12

In het Frans zegt men dan say no more

Tijmuh 30 juni 2021 om 22:22

Mathieu waanzinnig goed gereden. Dit is echt zijn limiet op de tijdrit. Pogacar blijft een mysterie. Het lijkt nooit alsof hij tot het gaatje gaat, maar toch rijdt hij de concurrentie overhoop. Het verbaast me niet, maar het beangstigt me wel.

joep b 30 juni 2021 om 23:45

Lappartiente ..haha..waar zit je verstand?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair