Tour 2021: Tadej Pogacar wint tijdrit naar Laval, Van der Poel behoudt het geel

woensdag 30 juni 2021 om 17:22
Tour 2021: Tadej Pogacar wint tijdrit naar Laval, Van der Poel behoudt het geel

foto: Cor Vos

Video

Tadej Pogačar heeft een belangrijke slag geslagen in de strijd om het algemeen klassement van de Tour de France. In Laval won de Sloveen van UAE Emirates de individuele tijdrit en deelde daarmee een geweldige tik uit aan de concurrentie. Mathieu van der Poel wist zijn verlies knap te beperken en behield het geel.

Na vier dagen werd de regio Bretagne au revoir gezegd en ging de Tour verder in de Mayenne. In Changé stond het startpodium voor een individuele tijdrit naar Laval. Daarin werden verschillende korte klimmetjes met langere stukken vals plat afgewisseld. Toch was het een parcours dat voor echte specialisten was gemaakt. Mannen als Wout van Aert, Stefan Küng en Stefan Bissegger, die dit jaar al een tijdrit won in Parijs-Nice, werden bij de topfavorieten voor de etappezege gerekend. Daarnaast was het de vraag of Mathieu van der Poel het geel aan het eind van de dag nog om de schouders had. Hij zou rijden met wielen die ook door INEOS Grenadiers worden gebruikt.

Grøndahl Jansen trapt de tijdrit af
Amund Grøndahl Jansen, die vorig jaar de Tour nog in de kleuren van Jumbo-Visma reed, mocht als de nummer laatst van het klassement de tijdrit aftrappen. De Noor van BikeExchange zette met 37:04 de eerste tijd op de klokken. Lang kon hij niet van de toptijd genieten, want Clément Russo ging meteen al sneller. Nog in de eerste ritten ging de snelste tijd vervolgens naar Marco Haller en viervoudig wereldkampioen Tony Martin. De Duitser van Jumbo-Visma tikte af in 35:33. Het bleek de opmaat voor snelle tijden van zijn ploeggenoten Mike Teunissen en Sepp Kuss, die als eerste harder ging dan 48 per uur (33:57).

Schelling kwam in de bergtrui in 37:31 over de finish – foto: Cor Vos

Harry Sweeny ging nog een stukje sneller. De Australische neoprof van Lotto Soudal reed naar een eindtijd van 33:53. Op dat moment was ook Mikkel Bjerg al hard onderweg. De drievoudige beloftewereldkampioen verbeterde de snelste tijd naar 33:01. Bij Thomas De Gendt kan het dan weer vriezen of dooien, maar op goede dagen kan hij ontzettend hard tijdrijden. Na goede tijden aan de twee tussenpunten kwam de renner van Lotto Soudal uiteindelijk in 33:57 over de streep. De renners hadden al wel wat te maken met nattigheid, maar na twee uur begon het serieuzer te regenen. Onder meer Victor Campenaerts en Jonathan Castroviejo reden over natte wegen.

Even voor half drie ging met Stefan Bissegger weer een kanshebber voor de ritzege van start. Na zeven minuten raakte de Zwitser van EF Education-Nippo in de regen echter in een slip. Zijn fiets ging dwars, maar de wegrenner die ook op de baan uitkomt, wist knap overeind te blijven. Een andere kandidaat voor de overwinning, Brandon McNulty, ging wel tegen het asfalt, moest van fiets wisselen en kon een snelle tijd vergeten. Bissegger herpakte zich goed na zijn slippartij, maar was aan de aankomst niet sneller dan Bjerg, die al lange tijd in de hotseat zat. De Zwitser klokte met 33:22 voorlopig de tweede tijd.

Bjerg legde de lat hoog voor de tegenstand – foto: Cor Vos

Het wordt weer wat droger
Bjerg zag de ene na de andere renner tekortkomen, ook zijn landgenoot Magnus Cort. De Deen van EF Education-Nippo, wel vaker goed in lastige tijdritten, kwam echter sterk voor de dag en moest slechts zes seconden toegeven. Daarmee was hij sneller dan zijn ploeggenoot Bissegger. Inmiddels werd het weer wat droger en gingen ook de tijden aan het eerste tussenpunt omhoog. Eerst was Mattia Cattaneo na 8,8 kilometer sneller dan Bjerg, Neilson Powless deed er daarna nog een schepje bovenop. Maar waar Powless vervolgens veel tijd verloor, hield Cattaneo stand en na een sterk slot en 32:55 als eindtijd nam hij de plaats in de hotseat over.

Lang zou Cattaneo niet boven aan de uitslagenlijst staan. Europees kampioen Stefan Küng was bij de tussenpunten namelijk een pak sneller en aan de streep verpulverde hij met 32:19 de tijd van de Italiaan van Deceuninck-Quick-Step. De Zwitser van Groupama-FDJ ging daarmee als eerste sneller dan 50 per uur gemiddeld. Küng won al weleens een ploegentijdrit in Cholet met BMC in de Tour, maar individueel succes behaalde hij nog niet. Nu had hij alvast goede kaarten voor de etappeoverwinning, maar na hem moest nog een hele rits renners over de streep komen in Laval.

Küng verpulverde na 27,2 kilometer de toptijd – foto: Cor Vos

Jonas Vingegaard en Kasper Asgreen konden ondanks een sneller begin Küng niet uit de hotseat verdrijven. Vingegaard werd de voorlopige nummer twee, Asgreen de nummer drie. Daarna was het wachten op de binnenkomst van Primož Roglič en Geraint Thomas, die de afgelopen dagen al hard tegen de grond gingen. Roglič reed ondanks al zijn verwondingen een goede tijdrit en zette 32:44 op de klok; Thomas deed ruim een halve minuut langer over zijn tijdrit en liet een eindtijd van 33:18 opschrijven. Rigoberto Urán, die op een ander parcours een knappe tijdrit reed in de Ronde van Zwitserland, nestelde zich met 33:08 tussen beide renners.

Intussen waren alle renners onderweg. Tadej Pogačar, de titelverdediger in Frankrijk, gaf zowel bij het eerste als het tweede tussenpunt een belangrijk signaal af aan de tegenstand. Nadat hij na 8,8 kilometer met 10:38 de snelste tijd klokte, was hij na 17,2 kilometer met 20:04 weer het snelst. In de tussentijd was Mathieu van der Poel ook goed onderweg. De geletruidrager ging bij het eerste en tweede tussenpunt gelijk op met Wout van Aert. Na 27,2 kilometer zat de tijdrit voor Pogačar erop. De Sloveen zette de tijd stil op 32:00 en haalde hard uit naar de concurrentie. Toen moesten alleen Wilco Kelderman, Van Aert, Richard Carapaz, Julian Alaphilippe en Van Aert nog finishen.

Van der Poel behield het geel – foto: Cor Vos

Kelderman reed een tegenvallende tijdrit en eindigde buiten de top-20. Van Aert moest vervolgens een halve minuut toegeven op Pogačar en daarmee werd Vingegaard verrassend de beste renner van Jumbo-Visma in de uitslag. Carapaz kwam in 33:44 over de aankomst en was daarmee net iets sneller dan Kelderman. Alaphilippe moest er flink voor knokken in zijn ‘gewone’ tenue van Deceuninck-Quick-Step en zou niet net als twee jaar geleden een tijdrit in de Tour winnen. Van der Poel wist zijn verlies ten opzichte van Pogačar knap binnen de perken te houden. Met 32:31 en een vijfde eindtijd verdedigde hij zijn gele trui.

Samenvatting tijdrit:

Dit artikel delen:

218 Reacties

TheBigShow 30 juni 2021 om 17:36

Wat kan niet? 27 seconden sneller rijden dan Vingegaard of 31 seconden sneller rijden dan iemand die vrijwel niets met een tijdritfiets doet? Of 45 seconden sneller dan iemand die 2x keihard gevallen is en rondrijdt als een mummie? …

Wheely 30 juni 2021 om 17:36

Lekker gedaan met die geleende wieltjes!

Polleke 30 juni 2021 om 17:43

Raar dat diezelfde wielen het bij Ineos niet doen…

chasse patat 30 juni 2021 om 17:37

Het wordt een spannende tour. Alle plekken vanaf 2 naar beneden staan helemaal open.

jooprioolpijp 30 juni 2021 om 17:37

@Romano, dat was die tijdrit waar Contador permanent achter een motor kon rijden, toch? Je kon Cancelara hier horen vloeken na afloop.

nickdt 30 juni 2021 om 17:38

Kruijswijk echt geen slechte tijdrit gereden (Is de 4de klassementsman achter Pogacar, Roglic, Thomas en Uran). De 5de als je Vingegaard meerekent. In verhouding is Mollema klassementman zes (Zonder Vingegaard) en Kelderman nummer 7/8 (Zelde tijd als Mas).

Aart van Woud 30 juni 2021 om 17:38

Enerzijds een punt, maar als ik zie hoe VDP over de streep komt en hoe Pogacar nauwelijks zweet en 10 seconden na de finish niets geleden lijkt te hebben. Ik hoop het niet maar dat er vragen worden gesteld is niet raar vind ik.

Drossard Kudus 30 juni 2021 om 17:38

Viel me net eigenlijk pas op wat een partij dijbenen Tadej er voor een renner met zijn figuur op heeft staan. Vrij indrukwekkend!

jooprioolpijp 30 juni 2021 om 17:39

Matje heeft als excuus dat hij het product is van een uitgekiend genetisch verbeteringsprogramma Opa Poulidor + Pa vdPoel.

Reiger 30 juni 2021 om 17:40

@RV Lees je eigen reactie over modereren nog even na..

SolitaryShell 30 juni 2021 om 17:40

Slim dat je specialist Küng voor het gemak maar even overslaat.

r525 30 juni 2021 om 17:40

Latour doet leuk mee tot nu toe!
Ben benieuwd hoe goed hij bij kan blijven in het hooggebergte

Lalsacien 30 juni 2021 om 17:46

Vooral benieuwd hoe hij de afdalingen doet. Heeft de afgelopen twee jaar toch wat voorzichtigheid verzameld door een aantal valpartijen.

Murcia 30 juni 2021 om 17:41

Veel problemen met internet op het ogenblik dus ik ga op dit moment niet de post quota’s overschrijden.:D

Uitstekende tijdrit van Pogacar gezien, met beschuldigingen kan ik niet zoveel aangezien daar altijd ook een portie chauvinisme bij komt kijken. Zij gebruiken en wij doen dat niet en zonder onderbouwing komt dat rancuneus en jaloers over vind ik.

Matthieu gevochten als een leeuw en het net kunnen redden met Geel en Wout zit nog steeds onder zijn topvorm. Küng zeer goed tweede en Vingegaard kan wel eens de ontdekking van de Tour worden.

INEOS belachelijk slecht, doen ze daar wel wat aan tijdrijden op het ogenblik? En tenslotte mijn diepste respect voor Primoz. Dit rijden terwijl je helemaal open ligt verdient meer dan een zurig “goed” van Wuyts.

Peet Gute 30 juni 2021 om 19:38

helemaal mee eens en goed nieuws, Wuyts gaat op het einde van dit jaar eindelijk met pensioen (AOW) wegens vervallen houdbaarheid

the student 30 juni 2021 om 17:42

Nog iets wat me opvalt van een niet tijdrijder ( uitgezonderd korte prologen )Cavendish 77e. Dat is redelijk bizar goed voor hem. In zijn hoogtijdagen toch vaak een plek bij de laatste 30 renners.

Turtlehead 30 juni 2021 om 18:01

Ja, Cav vliegt. Was in de ‘Ardennen’ in de Baloise Tour ook al goed bezig in de heuveltjes.
Met al die korte etappes dit jaar kan het zomaar ouderwets worden….

xistnc 30 juni 2021 om 19:44

Cav reed droog en heeft bovendien wat kunnen profiteren van Bjerg.

YogiBear 30 juni 2021 om 17:43

@TheBigShow Nee joh, 30 sec sneller dan iemand die nog geen twee maanden geleden geopereerd is aan een blindedarmontsteking. Dat kan natuurlijk helemaal niet. Ik ben ook wel sceptisch, maar de verliezen van Vd Poel, Roglic en Van Aert lijken mij vrij normaal (zonder de ervaring en met hun blessures en operatie). Je zou wellicht kunnen zeggen dat Kung teleur stelt en Vingegaard positief opvalt.

Pannenkoek 30 juni 2021 om 17:43

Belooft wel een zeer interessante tour te gaan worden zo.
Pogacar staat dus flink voor en de rest kan hem gaan aanvallen, dat wordt genieten.. want Pogacar moet op alles gaan verdedigen en Jumbo en Ineos hebben 3 man op een paar minuten achter staan, succes UAE

vevie 30 juni 2021 om 17:45

Maar kan de rest hem ook echt aanvallen? Zijn ze sterk genoeg? Pogacar rijdt ze bergop straks helemaal zoek. Alleen Carapaz en Roglic kunnen bergop bij blijven.

Scott Sunderland 30 juni 2021 om 17:51

Plus Pogacar heeft Majka aan zijn zijde in de bergritten. Die houdt zich nu nog stil, maar is speciaal daarvoor aangetrokken. Die gaat veel aanvallen van de grootste concurrenten pareren.

Polleke 30 juni 2021 om 18:11

‘De Rest’ heeft de rekening al gemaakt en gaan al volop hun eigen plekje verdedigen… de Tour 2021 heeft 5 dagen geduurd…

Anton van Valouwe 30 juni 2021 om 18:12

Ik zou mij van die aanvallen maar niet te veel van voorstellen!

CechRepublic 30 juni 2021 om 18:21

Als TJV en Ineoa gezamenlijk gokken en DQS in de combine meenemen zou er een rare onverwachte aanval kunnen komen. Maar dat zie ik niet gebeuren.

bartp25 30 juni 2021 om 18:24

Dit gaf ik voor de tour al aan toen ze het hadden over de mannen van Ineos met om ste beurt aanvallen, 1 je moet het kunnen en 2 als Pogacar zelf gaat kan denk ik niemand volgen. Voor de tour had ik nog Roglic gezet bij Pogacar maar dat lijkt me momenteel niet te doen als heeft hij me vandaag ontzettend verbaasd

Pannenkoek 1 juli 2021 om 09:47

In bergritten kan je hem prima aanvallen en isoleren, dat hoeft niet altijd bergop.
Zelfs als hij bergop de sterkste is kan de rest continue op zijn wiel gaan zitten en om en om aanvallen. Hij kan niet alles pareren en moet af en toe wat laten gaan. Een Kruijswijk, Porte of Alaphilippe kunnen vanuit de 2e lijn prima profiteren en TJV, INEOS en DQS gaan in het wiel zitten lachen

de adelaar 30 juni 2021 om 17:43

Poga en Matje, matties for life!!!!

Alfons Haavers 30 juni 2021 om 17:45

Pogi zet zijn goat-aspiraties nog wat kracht bij. Wat een immense power gaat daar vanuit.

Matje ook verbluffend. Je zou bijna zeggen blijf in de Tour en pak het groen.

Van Aert nog steeds niet super, kan ook misschien volop voor groen beginnen te gaan, want zie een gehavende Roglic zijn achterstand toch niet snel inhalen. Als de vorm dit niet toelaat voor Wout, gewoon deze Tour gebruiken om hopelijk wel top te zijn op de OS.

Verder zie ik niet echt in wie Pogacar nog in de problemen kan brengen. Zo loodzwaar zijn de passages door de bergen niet jaar. Wie weet kan Ineos wat verzinnen…

Romāns Vainšteins 30 juni 2021 om 17:46

Haha, het ‘die zag er wel moe uit’ argument.

De een ziet er niet uit als de ander, Pogacar blijft er goed uitzien en MvdP krijgt een plofkop, Mollema ziet er altijd uit alsof ie loopgraaf uitgetrokken is. Totaal nikszeggend.

@reiger : zo mag het wel, zo is het goed.

Melkzuur 30 juni 2021 om 17:49

Toch erg indrukwekkend alweer. Als Belg is het frustrerend om zien: MvdP is de betere versie van WvA, en Pogacar is de betere versie van Evenepoel. Een jaar geleden dacht ik dat het verschil steeds kleiner werd, maar neen, het verschil wordt alleen maar groter. Maar toch blijf ik genieten: dit zijn echt gouden tijden voor de wielerliefhebber!

Romāns Vainšteins 30 juni 2021 om 17:49

JUMBO!!!!! Zolang het maar Jumbo is Jumbo.

Baukema Tomoulin 30 juni 2021 om 17:49

Mathieu vandaag de beste van Ineos :)

Dr op en dr over 30 juni 2021 om 17:50

De Tour is voorbij… Op naar de Vuelta ….

fietsvriend 30 juni 2021 om 17:50

TJV drie man relatief kort, INEOS twee man kort maar eens aanvallen en kijken hoe UAE reageert.

Kelderman zo zonde…

Murcia 30 juni 2021 om 17:58

Bij Wilco is dit wel vaak het geval, net als je denkt dat hij een slag kan slaan rijdt hij een stuk minder. Of het spanning is weet ik niet maar het valt wel op als je zijn mogelijkheden als tijdrijder en de vorm hier eerder vergelijkt met de prestatie vandaag.
Ik kan mij ook een Ronde van Zwitserland herinneren waarin hij het geel pakte en meteen de dag erop een pak slechter reed. 27e is gewoon slecht hier.

fietsvriend 30 juni 2021 om 18:23

Dat interview gister bij de NOS was wel veelzeggend. Zodra Kock het G woord wilde noemen, leek ie al te verkrampen. Ontzettende klasbak (hoe hij ook op die tijdrit fiets zit dat is toch gewoon tijdrithoudingporno) maar mentaal kwetsbaar. En dan bedoel ik niet zijn moraal om iedere keer na een tegenslag de labeur op te brengen om weer terug te komen maar echt wedstrijdspanning, die lijkt hem in de weg te zitten.

VerstandOpNul 30 juni 2021 om 18:24

Ja ik heb ook een stille hoop dat TJV en Ineos de handen ineen slaan en Poga onder de druk kunnen zetten.. Zal de koers alleen maar ten goede komen..

Simbo 30 juni 2021 om 19:09

Had Kelderman wellicht last van zijn elleboog vandaag?

Renaissance 30 juni 2021 om 17:53

Totaal geen punt wordt hier gemaakt. Mathieu bewijst bijna elke tijdrit dat hij er goed in is. Zet heel vaak solo’s die typisch zijn voor goede tijdrijders, kan geweldig hard trappen, doet aan veldrijden wat een uur lang maximaal gaan is(lijkt dus op tijdrijden) en is een absolute wereldcoureur en multi-talent. Daarnaast zegt hij dat dit voor hem een absolute topdag was en is hij in extase. Pogacar rijdt alle specialisten ver weg, heeft geen druppel zweet, is zo droog als maar zijn kan alsof hij al wist dat het ging gebeuren, daarnaast ook nog is een lichtgewicht. Nee, dit zijn twee totaal verschillende verhalen.

Glorious 30 juni 2021 om 17:54

edit wf: tot ziens

Headlines

Materiaalzone

Populair