NK veldrijden op Belgische TV? “Alleen online en zelfs dat is voorbarig”

NK veldrijden op Belgische TV? “Alleen online en zelfs dat is voorbarig”

foto: Cor Vos

maandag 16 december 2019 om 17:54
Update

Opmerkelijk bericht op de sociale media van Cyclocross Rucphen, de organisator van het Nederlands kampioenschap veldrijden. “Omwille van de live-uitzending van de mannencross op een Belgische commerciële zender, is in overleg met de KNWU het programma aangepast.” De zender in kwestie is verrast. “Er is voorlopig alleen een verkennend gesprek geweest.”

WielerFlits informeerde, maar niemand in België bleek de rechten van het Nederlandse nationale kampioenschap te claimen. Niet Telenet, ook niet Proximus. Tot we uiteindelijk bericht kregen vanuit DPG-Media. DPG-Media is de voormalige Persgroep, dat onder meer VTM, Het Laatste Nieuws en het Algemeen Dagblad huisvest.

“Er is wel degelijk een verkennend gesprek geweest met de organisator van Rucphen. Dat klopt”, klinkt het. “Dat ging niet over een rechtstreekse TV-coverage, maar over online streaming. Bovendien zijn daar tot op vandaag nog geen concrete afspraken rond. Dus is er nog niets definitief.”


Update: De Persgroep meldt dat AD.nl op de website voor een one livestream zal zorgen van het NK wielrennen. Naast wedstrijdbeelden worden ook voor- en nabeschouwingen verzorgd vanuit Rucphen. Naast AD zijn de beelden ook te zien op de regionale titels van De Persgroep, zoals De Gelderlander en het Eindhovens Dagblad.

Dit artikel delen:

24 Reacties

JaBo 16 december 2019 om 18:10

Wat is dit nu weer voor knullig gedoe? Ik kreeg de indruk dat het om een live uitzending van de NOS zou gaan. Maar de NOS is alleen geïnteresseerd in schaatsen ook al gaat soms om een wedstrijdje waar 20 toeschouwers op de tribune zitten. Dan maar zelf fysiek naar Rucphen met de temperaturen van tegenwoordig ook geen straf.

0
Jungle Man 16 december 2019 om 19:19

Ook ik zie liever veldrijden dan schaatsen. Sowieso staat er bij veldrijden gemiddeld meer publiek dan bij schaatsen. Als het daarover gaat dan zou de nos eens meer biathlon of zo moeten gaan uitzenden.

0
Apemantus 17 december 2019 om 07:44

Bij de Belg kijken (met het goddelijk, van een andere planeet, nooit onzinverkondigende, in vlekkeloos Nederlands commentaar) om daarna te gaan janken dat de NOS geen wielrennen uitzendt. Tja… wat wil men nu? De NOS moet de Nederlandse wielerfan niet één maar TWÉÉ middelvingers verkopen.

Ik kijk al jaren geen schaatsen meer, maar volgens mij zat Thialf altijd afgeladen en was de sfeer altijd uitstekend.

0
Adrianus 16 december 2019 om 18:26

Bij de NOS minachten ze de wielersport.
Vorig jaar het NK veldrijden amper een minuut samenvatting van de dames en de mannencross in de avonduitzending.
Niet eens een rechtstreekse livesteam, maar wel een hele dag tot vervelens toe alle schaatsritten rechtstreeks met een dozijn commentators en zogenaamde analisten.
Het schaatsen mag werkelijk alles kosten daar.
En dan dat schandalige ondeskundige nagemaakte live commentaar achteraf van een diskjockey, ene Joris van den Berg, die duidelijk totaal geen verstand heeft van wielrennen. Nu dus weer geen uitzending van de NOS. Echt beschamend, wat de verantwoordelijken bij de NPO er van bakken op dit gebied.

0
Henkie284 16 december 2019 om 21:33

Ik denk dat de NOS niet met sporza wil concurreren. Dikke kans dat de Nederlandse wielerliefhebber daar toch naar gaat kijken.

0
oilsmoke 16 december 2019 om 18:59

Kom eens uit je bubbel; veldrijden is echt minder populair dan schaatsen.
NOS-livestream op zn minst; dat wel.

0
JaBo 16 december 2019 om 19:20

Als je dancing on ice meerekend wel ja.

0
Adrianus 16 december 2019 om 19:38

Als een mooie spannende sport om naar te kijken vrijwel wordt geweerd ten voordele van in dit geval de schaatssport, een sport die al lang niet meer de spannende sport van wel eer is om naar te kijken, krijgt het ook niet de kans om echt heel populair te worden in Nederland. Zelfs met hoogstwaarschijnlijk de sportman van het jaar aan de start bij de mannen en bij de dames ook topsport en spanning van de bovenste plank. Het schaatsen wordt je werkelijk gewoon opgedrongen, er wordt natuurlijk heel veel betaald voor de uitzendrechten. Gezien de afnemende populariteit mag de NPO hier wel eens kritischer naar kijken. Was zelf vroeger ook een liefhebber om naar een EK en een WK te kijken met maar 2 belangrijke evenementen. Dat was in de tijd, dat deze sport nog echt leefde onder de bevolking. Het interesseert mij en heel veel mensen vergeleken met vroeger totaal niet meer. Bij de NPO is dit schijnt nog niet door gedrongen. Werkelijk alles van selectiewedstrijden, alle wereldbekerwedstrijden, tot uiteraard een EK en WK allround worden uitgezonden, dit niet in en een samenvatting van een paar minuten, maar vaak een hele dag met heel veel onbekende kanslozen en maar enkele races met de echte toppers. Hiervoor moest afgelopen jaar het NK veldrijden en dus dat van 2020 ook weer geheel wijken. Gelukkig hebben we tegenwoordig SPORZA en EUROSPORT en zijn we de rest van het jaar niet afhankelijk van de NPO. Echter uitgerekend bij een NK, dat deze zenders niet uitzenden laat de NOS het geheel af weten.

0
tendam 16 december 2019 om 20:07

@adrianus
Een veldrit van Van der Poel is toch niet spannender dan een wereldbeker schaatsen? Zelfs in Vlaanderen kijken er steeds minder mensen. Bij de vrouwen is het een ander verhaal, inderdaad, maar ook daar worden de kampioenschappen gewoon uitgezonden door de NOS, live of in samenvatting. Heel normaal voor een sport die in Nederland niet supergroot is qua belangstelling.

Dat eeuwige Calimero-gedoe tegenover schaatsen, alsof de veldritten die ze wel uitzenden zulke hoge kijkcijfers hebben (nee dus).

0
Apemantus 17 december 2019 om 07:51

Veldrijden spannender dan schaatsen??? Het is al MvdP wat de klok slaat. Had een belachelijke serie van een stuk of 36 overwinnigen aan elkaar geregen. Bij de dames wordt het internationale veld ook gedecimeerd tot een NK. Kom dan wel met legitieme argumenten aanzetten.

0
Poeksel 16 december 2019 om 20:12

Als er veel interesse zou zijn voor veldrijden zou het heus wel worden uitgezonden door de NOS. En anders kun je ook wel sjoelen of zo gaan uitzenden.

0
PoisRouges 16 december 2019 om 20:14

Het NK voor heren is ook totaal niet interessant. Je hebt Mathieu, dan een man of 4 die strijden om de overige 2 podiumplekken en de rest van het veld moet hopen niet op een ronde gezet te worden.

De dameswedstrijd is misschien wel spannend, omdat we daar een brede top hebben in Nederland met veel kanshebbers.

0
Adrianus 16 december 2019 om 20:36

@tendam en @Poeksel jullie zijn de kampioen reageren op het forum.
Tendam 3936 reacties op Nieuws en 1668 op het forum.
Poeksel 1838 op het nieuws en maar liefst 3477 op het forum.
Op dergelijke reacties ga ik echt niet meer reageren.
Dat is vaak niet meer dan wat liggen kwallen.
Goedenavond en welterusten!

0
JaBo 16 december 2019 om 20:53

Helemaal mee eens.

0
Theo Bovengemiddelkamp 16 december 2019 om 20:39

Wat kosten die uitzendrechten? Kan Wielerflits niet voor een livestream zorgen?

0
rahimns 16 december 2019 om 20:42

Het wordt live uitgezonden via de website van het AD

0
Maikel Vennix 16 december 2019 om 21:30

Als de Belgen slim zijn ***
edit wf: niet nodig

dan kopen ze de uitzendrechten voor de vrouwenkoers. NK is bijna WK waardig, en het BK stelt niks voor.

Cant rijdt in haar regenboogtrui rond als veldvulling (en daar zou ze zich rot voor moeten schamen, als wereldkampioen en voltijds professioneel veldrijdster!), en daarachter zit nog meer veldvulling in de vorm van Alicia Frank, Loes Sels, Laura Verdonschot. Enkel Ellen van Loy rijdt nog in beeld, tenminste in de eerste twee tot drie ronden van de wedstrijd.

Gelukkig voor de damescross rijden er Nederlandse dames mee, samen met enkele Italianen, een verdwaalde Amerikaanse en een Engels.

0
O59 16 december 2019 om 23:20

Zielig ….
Vanwege een ‘domme’ Vlaming …

0
Brabander 17 december 2019 om 00:29

Hoewel er zeker een kern van waarheid inzit, is het toontje niet echt plezant inderdaad.

0
Maikel Vennix 17 december 2019 om 08:08

Ik zal nog even een knipoog toevoegen bij de opmerking over “slimme Belgen”… ;-)

Maar voor de rest ben ik misschien spijkerhard over het damescrossen in Belgie. Maar ik zeg waar wat mij betreft Wuyts&Co omheen draaien. Namelijk het schandalig slecht fietsen van een wereldkampioene, en het dramatische niveau van de meeste anderen. In het land der blinden is is éénoog koning. En Wuyts komt helaas niet verder dan steeds opnieuw het ophemelen van Cant en haar “voorbeeldige techniek”, in plaats van haar eens flink aan te pakken. Ze is full-prof, in tegenstelling tot de meeste andere dames.

En de enige die er voor mij positief uitspringt is inderdaad “good-old” Ellen van Loy. Slaat geen cross over, is altijd als eerste weg, en probeert dit vast te houden tot het eind. Helaas is ze net niet goed genoeg om een echt mooie uitslag te rijden. Ik zou het oprecht jammer vinden als uitgerekend zij zou stoppen!

0
Emergo 17 december 2019 om 11:50

@Maikel Venijn
“Cant moet zich rot schamen” ,”rijdt rond als veldvulling”, “schandalig slecht fietsen”, “Wuyts moet Cant eens flink aanpakken” (sic)
Wat een volstrekt onzinnig verhaal is dit, alsof renners een soort robot zijn die alles naar hun hand kunnen zetten als om wat voor reden dan ook zaken niet lopen zoals ze zelf ongetwijfeld wel zouden willen. Zielig.

0
Maikel Vennix 17 december 2019 om 13:10

@Emergo,
Rensters zijn inderdaad geen robots. Maar Cant heeft dit jaar nog helemaal niets laten zien, tenminste niet wereldkampioen-waardig. Veel verder dan wat vijfde of zesde plaatsen is ze niet geraakt, en dan waren er nog veel toprensters (Vos, Brand, Prevot) er niet bij. Ze heeft geen stap gemaakt, terwijl anderen dat wel hebben kunnen doen.

En dit mag gerust eens gezegd worden in de uitzendingen op Sporza. Maar daar zijn ze in mijn ogen te lief voor Cant. Ja, ze heeft jarenlang het Belgische veldrijden gedragen. Maar dit is gewoon niet goed (genoeg). En dan kun je het in de uitzending hebben over haar zogenaamd fabelachtige techniek, maar het gaat er eigenlijk gewoon om dat ze niet presteert als een wereldkampioene en fulltime professioneel crosser. Maar dit hoor je Wuyts en Hereijgers nooit hardop uitspreken!

En dan kun je als Sporza op dit moment veel beter het NK dames uitzenden; driekwart van de wereldtop doet daar mee!

0
sooike 18 december 2019 om 10:31

Wuyts en zeker Hereijgers zijn verre van objectief en zelfs hinderlijk subjectief als het gaat om het rijden van Belgische crossers. In de beginfase wordt de techniek van Cant voortdurend geprezen, wordt haar al bijna het podium toegedicht, maar als de Oranje-brigade de koers weer eens heeft overgenomen , lijkt Cant niet meer te bestaan en mag ze honderd excuses verzinnen. Bij de mannen is het al niet anders: Toon Aerts werd voorbij de hemel ingeprezen toen hij Van der Poel klopte. Bijna geen woord over de twee weken stage die Van der Poel er net had opzitten. De volgende dag in de Druivencross was het eerst juichen voor Toon en daarna hoorbaar teleurgesteld becommentariëren hoe Mathieu simpelweg naar de overwinning reed. Het is bijna gênant , dat commentaar van onze Belgische vrienden, waarbij ik het niet heb over de grote deskundigheid van Hereijgers.

0
Pietspeed 9 januari 2020 om 17:00

Als Mathieu in een Jumbo of KPN shirtje zou rijden, zou hij dag en nacht live bij de NPO te zien zijn.
Zo simpel is dat.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone