Nizzolo sprint het snelst in slotrit Tour of Oman, eindzege Lutsenko

donderdag 21 februari 2019 om 11:21
Nizzolo sprint het snelst in slotrit Tour of Oman, eindzege Lutsenko

foto: Cor Vos

Giacomo Nizzolo heeft in Mattrah Cornice de Tour of Oman winnend afgesloten. De Italiaan van Dimension Data zegevierde in de slotrit naar Matrah Corniche door landgenoten Sonny Colbrelli en Davide Ballerini te verslaan in een massasprint. De leiderstrui van Alexey Lutsenko kwam tijdens de afsluitende etappe geen moment in gevaar. Hij volgt zichzelf op als eindwinnaar.

Na het huzarenstukje van Alexey Lutsenko op Green Mountain hoefde de Kazach alleen nog maar de slotetappe veilig door te komen om voor het tweede opeenvolgende jaar tot eindwinnaar van de Omaanse rittenkoers te worden gekroond. In deze missie slaagde Lutsenko glansrijk: op weg naar Matrah Corniche werd hij niet meer in verlegenheid gebracht. Na drie ritzeges eerder deze ronde staat de seizoenszegeteller van Lutsenko met deze eindoverwinning nu al op vier.

De dichtste belager van Lutsenko, Domenico Pozzovivo, kwam tijdens de afsluitende rit ten val. Maar voor de de Italiaan van Bahrain Merida zou de schade meevallen. Na zijn crash wist Pozzovivo immers spoedig weer in het peloton terug te keren, waardoor zijn tweede plaats in het eindklassement niet in het geding kwam.

Alexey Lutsenko is na Chris Froome de tweede renner die erin slaagt zichzelf op te volgen als eindwinnaar in de Tour of Oman – Foto: Cor Vos

Matrah Corniche was de afgelopen drie seizoenen het privéjachtterrein van Alexander Kristoff, maar De Noor van UAE Emirates kreeg er geen kans voor zijn vierde achtereenvolgende zege te sprinten. Hij kwam namelijk net als Pozzovivo ten val, maar hij werd vanwege snijwonden tot opgave gedwongen. Andere snelle mannen zagen hierdoor hun kans schoon.

Twee Belgen in vroege vlucht
Maar om aan de kust te kunnen sprinten moest het peloton eerst nog vier voortvluchtige renners inrekenen. Nathan van Hooydonck (CCC), Stijn Vandenbergh (AG2R La Mondiale), Alexis Guerin (Delko-Marseille Provence) en Adam De Vos (Rally) kozen al vroeg in de 135,5 kilometer lange slotrit voor het hazenpad.

Bij het opdraaien van de lokale circuits had het kwartet nog altijd driekwart minuut voorsprong op het jagende peloton. Guerin, die onderweg bij de laatste bergprijs en de twee tussensprints de volle buit pakte, moest zich als eerste van het viertal gewonnen geven. En hoewel de twee Belgen en de Canadees zich dapper verweerden trok het peloton aan het langste eind. Op vier kilometer van de meet was de aanvalspoging voorbij.

Nizzolo triomfeert
In de massasprint die volgde wist Giacomo Nizzolo nipt Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) en Davide Ballerini (Astana) te verslaan. Gedrieën zorgden ze voor een Italiaans podium op de slotdag van de Tour of Oman

Voor Nizzolo is het zijn eerste zege in meer dan een jaar tijd. Dimension Data heeft haar tweede zege van het seizoen mogen bijschrijven. Edvald Boasson Hagen triomfeerde begin februari al in de tijdrit in de Ronde van Valencia..

Giacomo Nizzolo (links) weet voor het eerst sinds een jaar weer eens een koers te winnen – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

12 Reacties

Jandepandaman 21 februari 2019 om 11:24

Mooi voor Nizzoli om weer eens te winnen. Wat mij overigens opvalt is hoe die Ballerini sinds de Giro afgelopen seizoen aan het groeien is. Menig sprint doet hij mee om de ereplaatsen.

tvm 21 februari 2019 om 11:41

Vorig jaar was ie ook al sterk in de zandbak en Tour of Alps. Nu de bevestiging. Cort Nielsen daarentegen…

ivo001 21 februari 2019 om 11:46

Hij volgt zichzelf op als eindwinnaar.

Hij prolongeert zijn titel :)

Cort Nielsen en Coquard zeer matige ronde

r525 21 februari 2019 om 12:24

Die hebben nog altijd beter gereden dan Bonifazio, dat is helemaal beschamend.

Front-runner 21 februari 2019 om 12:24

Cort lijkt niet meer de rol van pure sprinter te hebben. Won vorig jaar ook een aantal keren uit de vlucht en zelden na een massasprint. Denk dat hij zich meer op het klassieke werk richt dit jaar.

coolietje 21 februari 2019 om 12:48

Greipel iemand?

Greg4ever 21 februari 2019 om 17:23

@r525

‘While Andre Greipel (Arkea-Samsic) and Nacer Bouhanni (Cofidis) clashed with Niccolo Bonifazio (Direct Energie)’ , aldus een stukje uit het ritverslag op Cyclingnews,com

Zó jammer dat mensen direct hun mening spuien, zonder ook maar iets te weten van wat er is gebeurd…

Tinkerbell 21 februari 2019 om 12:44

Ballerini maakt inderdaad een enorme ontwikkeling door sinds afgelopen jaar. Astana is ook wel een goede plek voor hem met een flinke Italiaanse connectie binnen de ploeg.

En ontzettend fijn voor Nizzolo dat hij eindelijk weer kan winnen. De hele tijd met knieproblemen sukkelen, afgelopen winter geopereerd, dan is zo’n overwinning vroeg in het jaar ook prettig. Zal hem moraal geven.

Marveloke 21 februari 2019 om 12:44

Met wat voor BMC won Nizzolo hier? Is dat een Teammachine of een Roadmachine op de foto?

joern00 21 februari 2019 om 13:55

Zal wel eerder een Timemachine zijn denk ik.

Marveloke 21 februari 2019 om 14:02

Toch zie ik geen kronkel in de bovenbuis, en loopt de bovenbuis niet naar beneden naar het stuur. Kenmerken van een Timemachine

Edit: je hebt wel gelijk, die kronkel in de achtervork is alleen maar zo bij de Timemachine

Polleke 21 februari 2019 om 15:23

TMR is de officiele benaming, staat voor Time Machine Road denk ik…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.