Nils Eekhoff: “Parijs-Roubaix bij de profs winnen, daar ga ik alles aan doen”

Nils Eekhoff: “Parijs-Roubaix bij de profs winnen, daar ga ik alles aan doen”
zondag 27 mei 2018 om 09:00

Terwijl heel Nederland vorig jaar in de ban was van de Giro d’Italia-zege van Tom Dumoulin, won een 19-jarige wielrenner de beloftenversie van Parijs-Roubaix door op de mythische wielerbaan zijn concurrenten Guillaume Millasseau en Jordi Warlop te kloppen. Zondagmiddag staat de inmiddels 20-jarige Nils Eekhoff opnieuw aan de start om zijn titel te verdedigen. Samen met WielerFlits blikt hij terug en kijkt hij vooruit op dit minimonument.

Eekhoff is momenteel een tweedejaars belofterenner die onder contract staat bij de opleidingsploeg van Sunweb, waar hij – samen met Joris Nieuwenhuis en Jarno Mobach – één van de drie Nederlanders in het team is. “Ik denk dat het publiek mij moet zien als een klassiekerrenner die zijn tijdrit nog verder kan ontwikkelen. Daarnaast beschik ik ook over een rap sprintje. Momenteel denk ik niet dat ik uit kan groeien tot een pure sprinter, maar er zit zeker wel rek in.” Toch weet onze landgenoot nog niet zo goed waar zijn toekomst ligt, want ook in het Ardense werk ziet Eekhoff brood.

Statusverandering na winst in Parijs-Roubaix U23
In de jeugdcategorieën was Eekhoff altijd al één van de beteren onder zijn leeftijdsgenoten, maar naamsbekendheid verwierf de man uit Rijsenhout pas na zijn zege in de Hel van het Noorden vorig jaar. “Als ik in Nederland reed, stond ik automatisch ineens op het favorietenlijstje”, vertelt Eekhoff over zijn statusverandering . “Maar ik merk het niet heel erg omdat ik altijd al een renner ben geweest die opviel door mijn prestaties. Daarnaast won Tom Dumoulin op dezelfde dag de Giro, waardoor mijn zege niet heel erg opviel. Ik denk niet dat zoiets slecht is, want dat geeft mij misschien een beetje rust daarin. Als het heel erg opvalt, gaan mensen meer van je verwachten. Ik heb dat niet zo ervaren”, vertelt Eekhoff rustig.

In de Nederlandse koersen houden de oudere coureurs de Sunweb-renner nu ook nauwlettend in de gaten, maar in het internationale peloton krijgt Eekhoff nog volop de ruimte. “Met Sunweb rijd ik ook grote wedstrijden in het buitenland waar grote namen en oudere renners aan de start staan. Maar die zullen het een reet roesten wie ik ben, daar ben ik een klein mannetje.”

Grote namen zullen het een reet roesten wie ik ben, daar ben ik een klein mannetje.

Spurtend naar de winst
Wanneer Eekhoff terugdenkt aan 28 mei van 2017, vertelt hij gepassioneerd over het binnenrijden van het Vélodrome. Daar vond de Rijsenhouter weer de aansluiting met de kop van de wedstrijd. “Op de baan smolt het weer samen, waardoor we met drie groepen om de overwinning mochten sprinten. Ik kon eigenlijk perfect in het wiel van Guillaume Millasseau van Chambéry CF zitten, die trok de sprint aan voor me en ik hoefde alleen nog maar op kop te komen de laatste 150 meter om de overwinning te pakken. Die jongens van achter – kijk, ik heb een beetje baanervaring – die moest ik hooghouden zodat ik niet ingesloten raakte. Toen zij langszij wilden komen, stuurde ik een beetje omhoog zodat ik niet ingesloten raakte. Ik merkte meteen dat ze inhielden. Het was een heel mooie overwinning.”

Onze landgenoot had tijdens de gehele koers vertrouwen in de overwinning. Met bijna Amsterdams bluf vertelt hij: “Dat was zeker het geval. Ik wist gewoon dat die jongens van voren sowieso naar de kloten waren, omdat die hetzelfde tempo moesten rijden. Ik had de status van de renners in mijn groepje gezien en daar zat ook geen power meer achter. Maar ik voelde mij nog wel goed. Ik weet van mijzelf dat ik na een zware wedstrijd mijn sprintwaardes behoud, waardoor ik goed kan sprinten. Dat bleek dus te kloppen.”

Die jongens van voren waren sowieso naar de kloten en ik voelde mij nog wel goed.

Kansen op titelprolongatie dit jaar
“Ik denk niet per se dat ik de topfavoriet ben omdat ik vorig jaar heb gewonnen”, blikt Eekhoff vooruit op de editie van dit jaar. “Er zijn zat andere sterke renners en ik denk zeker niet dat ik me daar teveel mee bezig moet houden. Niemand zal raar opkijken als ik niet win, denk ik”, vertelt Eekhoff. “Maar ik voel me goed en heb er zin in. Ik voel geen druk. Je moet de wedstrijd gewoon aanvoelen. Er kan zoveel gebeuren in de beloftenversie van Parijs-Roubaix. Het is vaker gebeurd dat de vroege vlucht het haalt en dan is het net van: ‘Laten ze mij in de vroege vlucht?’ Het hangt van zoveel dingen af.”

Eekhoff gaat in ieder geval niet defensief koersen. “Ik ga gewoon zoals ik de afgelopen twee jaar ook heb gedaan van voren meerijden en kijken hoe ver ik kom. Dit een koers is waarin alles mogelijk is. Het is belangrijk dat je goed gepositioneerd zit, je krachten op de juiste momenten gebruikt en goed van voren zit. Maar je moet je krachten ook niet teveel sparen. Dat is ook het gevaar van deze wedstrijd. Dat jongens die teveel hun krachten willen sparen op de verkeerde plek komen te zitten. Dan is het gedaan”, is Eekhoff zich bewust.

Je moet je krachten niet teveel sparen, dat is het gevaar van de wedstrijd.

Eekhoff won in 2017 Parijs-Roubaix U23 – foto: Sunweb

Overstap naar de profs
Elke coureur hoopt ooit de stap naar de profs te maken. Zo ook Eekhoff. Zijn doel is alvast duidelijk: “Ik zou Parijs-Poubaix graag bij de profs winnen en ik ga er alles aan doen om dat waar te maken. Ik denk dat het mijn eerste prioriteit is. Parijs-Roubaix springt er echt bovenuit.”

Om dat te bereiken moet de Rijsenhouter eerst nog zijn handtekening onder een profcontract zetten. Sterker nog, ook bij zijn ploeg – Sunweb Development – heeft Eekhoff nog geen nieuw contract. Maar daarover maakt hij zichzelf niet al te veel zorgen. “Op dit moment doe ik gewoon mijn ding. Ik doe wat ik leuk vind en dat is fietsen. Verder wil ik mij niet teveel laten afleiden tijdens mijn seizoen, dus na het NK heb ik een kleine rustperiode en ga ik weer opbouwen richting het tweede deel. Ik denk dat ik dan een gesprek met de ploeg ga hebben over het hoe en wat verder.”

Een profcontract zal dan waarschijnlijk nog niet voor volgend jaar zijn. “Ik denk dat het belangrijk is om op het juiste moment de stap naar de profs te maken. Ik moet daarbij kijken naar mijn ontwikkeling. Het is niet te laat om een profcontract te tekenen, je kunt alleen te vroeg zijn. Ik weet niet wat er op mijn pad komt, maar ik denk dat ik altijd moet overwegen wat goed is voor mijn ontwikkeling. Dan maakt het mij niet uit of ik direct de overstap kan maken of nog een jaar bij de beloften moet rijden.”

 Ik zou Parijs-Poubaix graag bij de profs winnen en ik ga er alles aan doen om dat waar te maken.


Parijs-Roubaix U23 op WielerFlits te volgen
Later op zaterdag volgt er een voorbeschouwing op de beloftenversie van de helleklassieker. Zondagmiddag is Parijs-Roubaix U23 te volgen op WielerFlits door middel van een Volg Hier. Na de wedstrijd volgt een uitgebreid verslag van de koers.

Dit artikel delen:

1 Reactie

Fassa Bortolo 26 mei 2018 om 10:53

Hij is dus nog altijd maar 20! Zeker lekker bij de U23 blijven rijden voorlopig.

Headlines

Materiaalzone

Populair