Niki Terpstra maakt precies twee maanden na zware val zijn rentree

donderdag 13 augustus 2020 om 09:26
Niki Terpstra maakt precies twee maanden na zware val zijn rentree

foto: Cor Vos (archief)

Niki Terpstra maakt precies twee maanden na zijn zware valpartij tijdens een training zijn rentree in wedstrijdverband. De klassiekerkopman van Total Direct Energie start op 16 augustus in de Tour de Wallonie, een vierdaagse rittenkoers in België. Op 16 juni werd Terpstra nog opgenomen op de intensive care.

Halverwege juni liep de 36-jarige Terpstra de nodige schade op bij een valpartij. Met een klaplong, een hersenschudding, gebroken ribben en een gebroken sleutelbeen belandde hij in het ziekenhuis. Zijn Franse werkgever verwachtte toen dat het herstel van de Noord-Hollander ongeveer drie maanden zou duren.

Maar de revalidatie van Terpstra verliep voorspoedig. Eind juli had hij zijn eerste ritjes op de fiets alweer gemaakt en durfde hij al te praten over de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, twee van zijn hoofddoelen die in oktober gepland staan. “Het is realistisch om die koersen als doel te stellen, ja”, zei hij toen. Niet veel later sloot hij aan op het trainingskamp van Total Direct Energie.

En nu, twee maanden na zijn crash, staan de eerste officiële wedstrijdkilometers te wachten voor Terpstra. In de vierdaagse Ronde van Wallonië, een rittenkoers die hij in 2015 al eens wist te winnen. Terpstra heeft in die koers onder meer Pim Ligthart en Dries Van Gestel aan zijn zijde.

Of de Tour de France nog een mogelijkheid is voor de ervaren klassiekerspecialist, is nog niet bekend. Toen Total Direct Energie de voorselectie publiceerde, lag Terpstra nog half in de kreukels. De Tour begint over ruim twee weken in Nice.

Dit artikel delen:

17 Reacties

007 13 augustus 2020 om 09:38

Kijk, dit is goed nieuws! Hopelijk kan hij nog wat moois van zijn seizoen maken! Duurt gelukkig nog even tot dat het oktober is

Wheely 13 augustus 2020 om 09:50

Geweldig, die komt ook van ver! Nooit afschrijven deze vent.

LaurentJalabert 13 augustus 2020 om 10:11

Zo dan! Wat een mentaliteit.

Secondant 13 augustus 2020 om 10:11

Volgens mij was Terpstra's reden om naar Total Direct Energie te verkassen zodat hij in volledige vrijheid kon proberen een Touretappe te winnen. Nu hij dan ook enigzins weer kan fietsen, zou het gek zijn om hem niet mee te nemen naar de Tour. Terpstra op 80% maakt alsnog meer kans op het winnen van een rit dan pak-en-beet Fabien Grellier of Jerome Cousin.

Panache 13 augustus 2020 om 10:21

Ja 0,2% kans is inderdaad meer dan 0,1% kans. Maar het is nog steeds geen realistische kans en ik denk dat de focus moet liggen op ‘verbeteren’ met oog op de najaarsklassiekers en niet op onrealistisch snel willen scoren.

Secondant 13 augustus 2020 om 10:39

@panache
Volgens mij is de Tour een prima voorbereiding op die klassiekers. Valt goed te combineren. Basisritme opdoen in Frankrijk, daarna op trainingskamp en vlammen maar.
Ben het wel met je eens dat de kans op een ritzege gering is, maar wie weet. Zoveel jaren zal hij niet hebben om die kans te grijpen.

KnightBiker 13 augustus 2020 om 11:19

+1 Panache – als hij de tour rijd, is dat in voorbereiding van later. we mogen geen verwachtingen hebben voor prestaties in een eventueele tour. (maar Niki mag ons altijd verassen)

Derierre de la course 13 augustus 2020 om 13:05

Niki heeft zelf altijd aangegeven geen veelwinnaar te zijn. Maar het kan natuurlijk altijd een keer de goede kant op vallen. Dat verdient hij onderhand ook wel na deze 2 jaren.

Al denk ik eerder dat een tour, als hij hem al rijdt, inderdaad is om vorm op te bouwen. Misschien zelfs afstappen op de 2e rustdag? Al is dat ook weer niets voor hem.

Japsie 13 augustus 2020 om 10:12

Bizar snelle rentree. Van IC naar de koers in twee maanden tijd. Neem aan dat het niet meer zal inhouden dan schuimbekkend het peloton proberen te volgen. RvV en PR in een redelijke conditie kunnen betwisten lijkt een serieuze optie te worden.

Hollow Knight 13 augustus 2020 om 10:45

Ik denk niet dat Terpstra ooit nog eens koers gaat winnen.

KnightBiker 13 augustus 2020 om 11:15

man, waarop baseer je zo’n flut stelling: vorig jaar Parijs-Tours gezien? toen kwam hij ook terug na een lang blessureleed wegens die val in de ronde van Vlaanderen en was hij in Parijs-Tours duidelijk de sterkste in koers.
Hij herstelt nu overduidelijk vlotter dan van de vorige blessure, en heeft uiteindelijk maar een week of 3/4 echt niet kunnen fietsen.

@Hollow Knight – ga ergens anders trollen, je plaatst overduidelijk vaak dergelijke stellingen alleen maar om de boel te stangen en niet voor een constructieve discussie.

Hollow Knight 13 augustus 2020 om 23:08

Ik mag mijn mening niet uiten? Ik zie Terpstra geen koers meer winnen. Nu rijdt hij niet meer voor DQS die alle aanvallen achter zijn rug lam legt.

Hij heeft voor het geld gekozen, niet voor het uitbreiden van zijn palmares. Wat een miskoop zeg van TOTAL, enorme geldverspilling.

Hij is ook al 36 jaar en dit seizoen gaat hij duidelijk koersritme te kort komen…

KnightBiker 13 augustus 2020 om 11:09

Nu.nl maakt wel al gewag van Niki’s mogelijke optreden in de tour. maar dat is nogal opportunistische journalistiek lijkt mij…
Als Niki naar de tour gaat zie ik hem nog geen etappe winnen onder de huidige vorm, als hij daar gaat rijden, is het om zich voor te bereiden op de klassiekers.

De rentree is inderdaad bizar snel: het warme goede weer zal er voor iets aan bijdragen: veel tijd om goed te trainen en herstellen. Hoe dan ook, zijn team zal blij zijn ik hoop dat ze nog een mooie overwinning van Niki krijgen voor de investering die ze deden om hem te halen.

zietemgaan 13 augustus 2020 om 11:33

toch toprenner die terugkeert in peloton, oef. Misschien moet hij wel best weer naar een lage landen ploeg? Want Total lijkt al bij al niet echt zwaar geïnteresseerd in dat werk toch?

KnightBiker 13 augustus 2020 om 11:45

op zich geef ik je gelijk: Total is geen slechte ploeg hoor, maar Niki heeft altijd rendeert in een team met meerdere kopmannen, maar Deceuninck &. Jumbo zullen wel vol zitten en of Lotto (Geen budget ook) nou de ploeg is?

hoewel, als Jungels weggaat bij Deceuninck , is er wellicht een plekje voor Terpstra…

Sjoerd102 13 augustus 2020 om 12:17

Helaas niet live te aanschouwen. Organisatie van de tour de Wallonië heeft geen tijdschema of route kaart online staan. Alles ivm coronavirus

Fast Freddy 13 augustus 2020 om 12:53

Goed nieuws!! Ik zie Niki nog graag een keer knallen over de kasseien.

Headlines

Materiaalzone

Populair