Niki Terpstra de allerbeste in Ronde van Vlaanderen

Niki Terpstra de allerbeste in Ronde van Vlaanderen

foto: Sirotti

Door Nick Doup en Julian Dubbeld
zondag 1 april 2018 om 17:07

De Ronde van Vlaanderen 2018 is op de palmares van Niki Terpstra bijschreven. De 33-jarige Nederlander van Quick-Step Floors perste een indrukwekkende solo uit zijn benen na een heroïsche koers van ruim 260 kilometer, die gekleurd werd door Nederlanders. Het betekent dat Adrie van der Poel na 32 jaar – eindelijk – een opvolger heeft. Deens kampioen Mads Pedersen (Trek-Segafredo) reed naar een knappe tweede plaats, voor Philippe Gilbert, die het Quick-Step-feest compleet maakte.

Late vroege vlucht met de nodige Nederlanders
Koud en regenachtig was het bij de start van de Ronde van Vlaanderen om half 11 ’s ochtends in Antwerpen. Stevig verpakt gingen de coureurs van start en in het eerste anderhalve uur reed het peloton stevig door om het warm te krijgen, met als gevolg dat er geen vroege vlucht wist te ontsnappen.

Die elf koppen tellende vroege vlucht vormde zich pas na zeventig kilometer, met daarin drie Nederlanders fier vertegenwoordigd: Pascal Eenkhoorn namens LottoNL-Jumbo en Pim Ligthart en Floris Gerts namens Roompot-Nederlandse Loterij. Zij kregen een voorsprong van zes minuten van het peloton, waar Iljo Keisse namens Quick-Step Floors het gat controleerde. Sep Vanmarcke was in de tussentijd al twee keer naar de grond gegaan.

Nervositeit in aanloop naar de Muur
In aanloop naar de Muur, die gesitueerd was op honderd kilometer van de meet, namen Sky, Groupama-FDJ en BMC het commando over. De nervositeit resulteerde in een val waar (net als in Dwars door Vlaanderen) Oliver Naesen het bekendste slachtoffer van was. De Belgisch kampioen moest achtervolgen en sloot na de Muur terug aan. In het peloton was na de Kapelmuur even de leiding weg, waardoor een groepje met Pieter Weening en Jos van Emden de sprong kon maken naar de kopgroep.

Op de Kanarieberg viel de vluchtgroep uit elkaar. Enkel Ivan Garcia Cortina en Tom Devriendt hielden stand. Mads Pedersen en Magnus Cort zwommen lange tijd tussen de kop en de favorieten in. Op de tweede beklimming van de Oude Kwaremont voerde Yves Lampaert het peloton aan, terwijl enkele favorieten (onder meer Peter Sagan, Naesen en Greg Van Avermaet) in de achtergrond bivakkeerden. Zij moesten in aanloop naar Paterberg achtervolgen. Kwiatkowski nam de Pater op kop, maar voor veel verschillen zorgde zijn actie niet.

Van Baarle en Langeveld kiezen hun moment, Terpstra volgt
In de tussenperiode na de Paterberg zagen oud-ploeggenoten Dylan van Baarle en Sebastian Langeveld hun kans schoon. De twee Nederlanders sprongen weg en sloten aan bij de koplopers. Na de Koppenberg bleven Langeveld, Van Baarle en Pedersen over op kop. In het peloton zette Niki Terpstra de boel op scherp op de steile flanken van de Koppenberg, waardoor een select gezelschap overbleef voor de laatste veertig kilometer.

Van Avermaet plaatste op de Taaienberg een ferme versnelling, maar op de top ging iedereen loeren naar elkaar. Dat was goed nieuws voor de voorste drie, die ruim een halve minuut voorsprong hadden. Na de Kruisberg jumpte Zdenek Stybar weg, maar Kwiatkowski counterde zijn aanval. Vervolgens was het – jawel- Vincenzo Nibali die profiteerde van een stil moment. Een ijzersterke Terpstra sprong op en over de winnaar van Milaan-San Remo, waarmee hij een gat sloeg op een twijfelend peloton.

foto: Sirotti

Terpstra wekt indruk op de laatste Oude Kwaremont
Quick-Step Floors (voor Terpstra) en Sky (voor Van Baarle) probeerden de boel lam te leggen in de achtervolging. Het waren BMC en Astana die de kop namen in aanloop naar de laatste beklimming van de Oude Kwaremont, maar veel dichter kwam de favorietengroep niet. Ook Terpstra was niet direct in staat om het gat te dichten met het koptrio. Hij dichtte op de Kwaremont een gat van vijftien seconden en ging als een komeet op en over de kopgroep. Voor Van Baarle en Langeveld ging het te snel. Deens kampioen Pedersen volgde wel, met de nodige moeite. In de afzink moest hij toch een gaatje laten, waarna de vogel gevlogen was.

Benoot, Van Avermaet en Vanmarcke voerden een tiental favorieten over de top, dat was veertig tellen achter Terpstra. Sagan sprong nog weg uit de favorietengroep, maar het waren Gilbert en Van Aert die de wereldkampioen terughaalden. Op de laatste klim van de dag – de Paterberg – verdedigde Terpstra een voorgift van vijf seconden op Pedersen en de grote groep volgde op 36 tellen. De winnaar van de E3 Harelbeke reed een sterke klim en breidde zijn voorsprong uit op zijn Deense achtervolger.

Eerste Nederlandse zege sinds 1986, Pedersen strijdend naar tweede plek
Sagan bleek de beste der favorieten op de Pater, maar in het een man-tegen-man-gevecht van de laatste dertien kilometer richting de finish in Oudenaarde moest de Slowaak zich gewonnen geven. Hij werd op acht kilometer van de meet in zijn kraag gevat door de favorietengroep, die nauwelijks tijd terugpakte op Terpstra. Pedersen gaf zich alles behalve gewonnen. De dappere Deen bleef telkens voor de favorieten uit rijden en volgde op twintig seconden van Terpstra. Het leverde hem een verdiende tweede plaats op. Gilbert eindigde als derde door in de slotfase nog weg te springen.

Dit artikel delen:

132 Reacties

Gilberto 1 april 2018 om 17:35

Kunnen we al iets zeggen over PR ?

ghostwriter 1 april 2018 om 17:35

@xistnc
Begint neurotisch te worden? Gast, hij vind dat gewoon grappig om te doen als een running gag. Daar is niets neurotisch aan. Als de media er de afgelopen tijd geen aandacht aan had besteed wisten de meeste mensen waarschijnlijk niet eens dat hij dat doet.

Johnny7 1 april 2018 om 17:36

Ja dit is een hele grote meneer zeg, topper!

Bram93 1 april 2018 om 17:37

Hoeveelste is Roosen geworden uiteindelijk?

rvb 1 april 2018 om 17:37

Fantastisch. Gefeliciteerd.

Romāns Vainšteins 1 april 2018 om 17:37

Veruit de beste hoewel die gekke Pedersen het nog heel spannend maakt, plakt die in het wiel heb je een deceptie te pakken. Was hier al topfavoriet en volgende week nog meer zelfs ‘ga in het bos en kijk maar of je het redt’ zou ik hem zijnde tegen Gilbert zeggen. ‘Anders rij ik ze er alsnog wel af’ Gilbert overigens erg fijn om als ploeggenoot er achter te hebben, die heeft voorbeeldig gereden.

Brummel 1 april 2018 om 17:39

Mooie koers gezien met een prachtige winnaar. Met mooie bijdragen van Eenkhoorn, van Aert, Nibali etc. Ook mooi werk van Gilbert.

jvh93 1 april 2018 om 17:40

Roosen knap 15e en ook teunissen reed nog prima mee. Knap van de jonge Nederlanders

Romāns Vainšteins 1 april 2018 om 17:40

Zeker een pluim voor Nibali, kwam die even zichzelf tegen weer op een manier zoals alleen hij dat kan met dat lef van m, haha.

Wheely 1 april 2018 om 17:42

@xistnc
Het ziet er tijdens het interview wat wereldvreemd uit maar ik vind eigenlijk dat Terpstra met zijn songteksten Sagan aftroeft als showman. Tijdens de podiumceremonie een chick als banaan in het publiek en Je Broer over de speakers.

Haanaf 1 april 2018 om 17:42

“Als ik naar de studio kom, dan neem ik de hele ploeg mee”.

Lol

Romāns Vainšteins 1 april 2018 om 17:43

NL natuurlijk met Terpstra, Langeveld en van Baarle vet bezig geweest voorin de koers, ook op het 2e plan met verschillende renners actief, zal wel de beste ooit zijn op dat gebied.

Rendo 1 april 2018 om 17:45

Sterke wedstrijd! Maar kon nu echt niemand mee volgen? Als de topfavoriet gaat moet je toch op zijn wiel zitten.. Hopelijk doen de Belgen het volgende week beter. En WvA was weer zeer sterk.

Mechanieker 1 april 2018 om 17:50

@Goose, hij was steen en steen kapot. Niet echt een opmerking v/e wielerliefhebber.

leegloper 1 april 2018 om 17:51

@RV,
Had Pedersen dan de sprint gewonnen? Toch een beetje de wat-als-vraag voor mij. Was nog spannend geweest.

leegloper 1 april 2018 om 17:53

Een andere wat-als-vraag: Stel dat Sagan achter het publiek langs was gereden, was hij dan geschorst geweest? Waarschijnlijk niet.

Brummel 1 april 2018 om 17:55

@leegloper waarschijnlijk wel

maurits1972 1 april 2018 om 17:56

@goose. Wat een stomme opmerking. Hij stond klaar voor het interview. Was er iemand die hoorbaar voor de camera zei. We doen hier geen interview, de wind staat verkeerd. Ofwel als we hier gaan staan vat hij gelijk kou. Dat was overigens een hele dikke Belg. Met een vreselijk dikke nek.
Ik heb het hier weleens vaker gezegd. Ik juich ook voor Belgen als die fantastisch koersen. Meestal komt het anti supporteren van enkele Belgische bezoekers hier. Uit een soort minderwaardigheidsgevoel. Daar zijn zelfs behandelingen voor hoor :)

roygo80 1 april 2018 om 17:59

Schitterend!!!! Klasse gedaan!!

Lalsacien 1 april 2018 om 17:59

Vandaag was het voor Terpstra, die had Vlaanderen nog niet gewonnen. Volgende week is het voor Gilbert(of Stybar), die hebben Roubaix nog niet gewonnen!

Domestique 1 april 2018 om 18:01

Geen fan van de man, maar sterkste renner in koers en oververdiende overwinning van Terpstra. De andere favorieten vielen me tegen. Wel een erg sterke Van Aert gezien weer, benieuwd wat hij volgende week in de schaal kan leggen tegen het QS-collectief.

Pat McQuaid 1 april 2018 om 18:04

Gaan met die banaan!

marehoek 1 april 2018 om 18:13

Wat deed.Terpstra raar.in.het interview

Henk 1 april 2018 om 18:14

Terpstra is natuurlijk niet de eerste Nederlander die E3, RVV en PR wint.
Dat was de ongeevenaarde klassiekerkoning Jan Raas.
2 x RVV
1 X PR
3 X E3

tetedelacourse 1 april 2018 om 18:15

Man wat vet. Ik heb de hele dag ademloos zitten kijken. En dan dat minimale verschil de laatste 18 km… Superkoers! Held, Terpstra

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair