Niki Terpstra de allerbeste in Ronde van Vlaanderen

Niki Terpstra de allerbeste in Ronde van Vlaanderen

foto: Sirotti

Door Nick Doup en Julian Dubbeld
zondag 1 april 2018 om 17:07

De Ronde van Vlaanderen 2018 is op de palmares van Niki Terpstra bijschreven. De 33-jarige Nederlander van Quick-Step Floors perste een indrukwekkende solo uit zijn benen na een heroïsche koers van ruim 260 kilometer, die gekleurd werd door Nederlanders. Het betekent dat Adrie van der Poel na 32 jaar – eindelijk – een opvolger heeft. Deens kampioen Mads Pedersen (Trek-Segafredo) reed naar een knappe tweede plaats, voor Philippe Gilbert, die het Quick-Step-feest compleet maakte.

Late vroege vlucht met de nodige Nederlanders
Koud en regenachtig was het bij de start van de Ronde van Vlaanderen om half 11 ’s ochtends in Antwerpen. Stevig verpakt gingen de coureurs van start en in het eerste anderhalve uur reed het peloton stevig door om het warm te krijgen, met als gevolg dat er geen vroege vlucht wist te ontsnappen.

Die elf koppen tellende vroege vlucht vormde zich pas na zeventig kilometer, met daarin drie Nederlanders fier vertegenwoordigd: Pascal Eenkhoorn namens LottoNL-Jumbo en Pim Ligthart en Floris Gerts namens Roompot-Nederlandse Loterij. Zij kregen een voorsprong van zes minuten van het peloton, waar Iljo Keisse namens Quick-Step Floors het gat controleerde. Sep Vanmarcke was in de tussentijd al twee keer naar de grond gegaan.

Nervositeit in aanloop naar de Muur
In aanloop naar de Muur, die gesitueerd was op honderd kilometer van de meet, namen Sky, Groupama-FDJ en BMC het commando over. De nervositeit resulteerde in een val waar (net als in Dwars door Vlaanderen) Oliver Naesen het bekendste slachtoffer van was. De Belgisch kampioen moest achtervolgen en sloot na de Muur terug aan. In het peloton was na de Kapelmuur even de leiding weg, waardoor een groepje met Pieter Weening en Jos van Emden de sprong kon maken naar de kopgroep.

Op de Kanarieberg viel de vluchtgroep uit elkaar. Enkel Ivan Garcia Cortina en Tom Devriendt hielden stand. Mads Pedersen en Magnus Cort zwommen lange tijd tussen de kop en de favorieten in. Op de tweede beklimming van de Oude Kwaremont voerde Yves Lampaert het peloton aan, terwijl enkele favorieten (onder meer Peter Sagan, Naesen en Greg Van Avermaet) in de achtergrond bivakkeerden. Zij moesten in aanloop naar Paterberg achtervolgen. Kwiatkowski nam de Pater op kop, maar voor veel verschillen zorgde zijn actie niet.

Van Baarle en Langeveld kiezen hun moment, Terpstra volgt
In de tussenperiode na de Paterberg zagen oud-ploeggenoten Dylan van Baarle en Sebastian Langeveld hun kans schoon. De twee Nederlanders sprongen weg en sloten aan bij de koplopers. Na de Koppenberg bleven Langeveld, Van Baarle en Pedersen over op kop. In het peloton zette Niki Terpstra de boel op scherp op de steile flanken van de Koppenberg, waardoor een select gezelschap overbleef voor de laatste veertig kilometer.

Van Avermaet plaatste op de Taaienberg een ferme versnelling, maar op de top ging iedereen loeren naar elkaar. Dat was goed nieuws voor de voorste drie, die ruim een halve minuut voorsprong hadden. Na de Kruisberg jumpte Zdenek Stybar weg, maar Kwiatkowski counterde zijn aanval. Vervolgens was het – jawel- Vincenzo Nibali die profiteerde van een stil moment. Een ijzersterke Terpstra sprong op en over de winnaar van Milaan-San Remo, waarmee hij een gat sloeg op een twijfelend peloton.

foto: Sirotti

Terpstra wekt indruk op de laatste Oude Kwaremont
Quick-Step Floors (voor Terpstra) en Sky (voor Van Baarle) probeerden de boel lam te leggen in de achtervolging. Het waren BMC en Astana die de kop namen in aanloop naar de laatste beklimming van de Oude Kwaremont, maar veel dichter kwam de favorietengroep niet. Ook Terpstra was niet direct in staat om het gat te dichten met het koptrio. Hij dichtte op de Kwaremont een gat van vijftien seconden en ging als een komeet op en over de kopgroep. Voor Van Baarle en Langeveld ging het te snel. Deens kampioen Pedersen volgde wel, met de nodige moeite. In de afzink moest hij toch een gaatje laten, waarna de vogel gevlogen was.

Benoot, Van Avermaet en Vanmarcke voerden een tiental favorieten over de top, dat was veertig tellen achter Terpstra. Sagan sprong nog weg uit de favorietengroep, maar het waren Gilbert en Van Aert die de wereldkampioen terughaalden. Op de laatste klim van de dag – de Paterberg – verdedigde Terpstra een voorgift van vijf seconden op Pedersen en de grote groep volgde op 36 tellen. De winnaar van de E3 Harelbeke reed een sterke klim en breidde zijn voorsprong uit op zijn Deense achtervolger.

Eerste Nederlandse zege sinds 1986, Pedersen strijdend naar tweede plek
Sagan bleek de beste der favorieten op de Pater, maar in het een man-tegen-man-gevecht van de laatste dertien kilometer richting de finish in Oudenaarde moest de Slowaak zich gewonnen geven. Hij werd op acht kilometer van de meet in zijn kraag gevat door de favorietengroep, die nauwelijks tijd terugpakte op Terpstra. Pedersen gaf zich alles behalve gewonnen. De dappere Deen bleef telkens voor de favorieten uit rijden en volgde op twintig seconden van Terpstra. Het leverde hem een verdiende tweede plaats op. Gilbert eindigde als derde door in de slotfase nog weg te springen.

Dit artikel delen:

132 Reacties

leegloper 1 april 2018 om 17:15

Van dat hij Nibali er rechttoe rechtaan eraf reed tot een kilometer of 2 voor de finish met verhoogde hartslag. Heerlijke finale van een mooi dagje wielrennen.

Wheely 1 april 2018 om 17:15

@ronddraaien
Levefre de heilige geest.

Gilberto 1 april 2018 om 17:15

Toch supermooi om te zien hoe blij een Gilbert en Stybar zijn ook he

Baka 1 april 2018 om 17:15

Weet niet of hij de allerbeste was. Zal een muntje opwerpen zijn met Mad Mads. Heb een nieuwe favo renner denk ik.

Wel verdiende overwinning natuurlijk.

Juice 1 april 2018 om 17:15

Schitterende overwinning. En watwas die Pedersen sterk zeg

Wheely 1 april 2018 om 17:16

Hij bouwde op!

De liefde voor de koers!

Thijs E 1 april 2018 om 17:17

Prachtig van Niki, ook heel erg mooi om de pure vreugde van Stybar en Gilbert te zien. Die enorme grijns van Philippe spreekt boekdelen. Teamwork

NCK17 1 april 2018 om 17:17

Pedersen ook fantastisch gereden! Heel mooi podium

Poeksel 1 april 2018 om 17:17

Het is de liefde, het is de liefde, het is de liefde voor de koers!

mollemarijden 1 april 2018 om 17:17

De BESTE GEWOONWEG!
Roossen ook netjes!

miguelon 1 april 2018 om 17:17

Zalige koers, heerlijke omhelzing ook met de chef Lefevere!!

martini151 1 april 2018 om 17:18

Goose lekker links laten liggen.

Prachtige koers gezien, iedereen kapot. Niki een held! En wij Nederlandsers hebben een goede jeugd om in de toekomst nog veel meer van dit soort mooie koersen te zien!

ikbenprocycling 1 april 2018 om 17:18

Terpstra op z’n Paasbest. Ik wil m bedanken voor deze traktatie. Standbeeld in noord-Holland moet er komen.

Il Squalo 1 april 2018 om 17:19

Geen fan, maar sterkste man in koers. Weinig op aan te merken.

Grote Meneer Terpstra 1 april 2018 om 17:20

Allergrootst. Hier zijn wat tranen gelaten!

NCK17 1 april 2018 om 17:21

Denen 2 en 4, knap.

TeamNL 1 april 2018 om 17:22

Vijf Belgen in de top 10, een Nederlander op één, het had zo een veldrit kunnen zijn.

Chaba 1 april 2018 om 17:22

Fantastische renner! Al zijn koersen gewonnen in zijn carriere nu. Geweldige coureur voor NL!

oscarito1908 1 april 2018 om 17:24

Goose haha jankbal.

Sammysosa 1 april 2018 om 17:24

@ChassePatatte77, @Sjonge Jonge, @Lutsenkofan @kampie, @moa, @wesley1983: jullie zeiden wat?

Wat een overwinning, ongehoord! Wat een grote, wat een hele grote is dit

xistnc 1 april 2018 om 17:25

Wat een mooie koers! Paar keer weggedommeld, maar steeds weer wakker geschoten om niks te hoeven missen. Genoten van de Nederlanders, allemaal.

Dat van die liedteksten begint een beetje neurotisch te worden, however.

Die Pedersen, tjonge! Ik dacht even aan een 1-2-3 net als bij de dames. Niet dus.

wielrenner 1 april 2018 om 17:26

Sunweb grote afwezige!

Slurpie Blauw 1 april 2018 om 17:30

wat een koers!

Edit redactie: Niet vloeken

Olly 1 april 2018 om 17:30

Nikki ongelooflijk!! Super goed gedaan, wat ben ik blij.
Op Dylan na, laat Sky toch niet echt veel zien. En Dylan is volgens mij ook niet zo sterk als afgelopen jaar. Maar verbaas mij svp Dylan. Nog steeds groot fan!

Silent Hill 1 april 2018 om 17:31

Schrijf hem maar op voor volgende week ook.
Moet hem nog beter liggen.

Headlines

Materiaalzone

Populair