Niels Albert vreest niet voor ‘de hand van Adrie van der Poel’ in WK-parcours

dinsdag 31 januari 2023 om 08:52
Niels Albert vreest niet voor ‘de hand van Adrie van der Poel’ in WK-parcours

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel en Wout van Aert zijn de grote favorieten voor het WK veldrijden van aankomende zondag. De vader van eerstgenoemde, Adrie van der Poel, heeft mede het parcours uitgetekend in Hoogerheide. Het Laatste Nieuws-analist Niels Albert denkt niet dat dit problematisch is.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Sommigen vrezen voor de hand van Adrie van der Poel in het parcours”, snijdt hij het onderwerp aan in zijn column. “Zes jaar geleden, in Bièles, hebben Adrie en ik daar al een keer discussie over gehad. Adrie had dat WK-parcours mee uitgetekend. Ik vond dat raar en dat heb ik toen ook gezegd. Daar is heel wat om te doen geweest. Tot op heden kan Adrie dat volgens mij nog altijd niet goed plaatsen.”

“Natuurlijk heeft Adrie ook zijn zeg in het parcours van Hoogerheide. Ik denk, in alle eerlijkheid, dat hij professioneel genoeg is om te weten dat je geen parcours voor Mathieu kunt tekenen dat ook Wout niet ligt. Er is geen schuine kant in Hoogerheide waar Mathieu van der Poel echt op techniek risico’s zou durven nemen en Wout onder druk zetten. Wat zou hij nog kunnen doen? Een bocht tien meter verder leggen? En wat dan nog?”

Lees ook:
Dit is het gewijzigde parcours van het WK veldrijden 2023 in Hoogerheide

Het parcours van het WK lijkt in de basis op dat van de WB Hoogerheide. Maar er zijn wel enkele wijzigingen doorgevoerd. “Hier en daar zal het breder zijn gemaakt voor het publiek. En er komen één of twee bruggen in, voor de toegankelijkheid. Daardoor zullen links en rechts andere stroken worden gemaakt. Maar of dat een verschil maakt?”

“Er zijn de balken, van 30 of 35 centimeter hoog. Een voordeel voor Mathieu? Volgens mij neemt Wout van Aert ook probleemloos een balk van 40 centimeter. Geen probleem dus”, aldus Albert, die denkt dat ‘de vorm van de dag’ gaat beslissen wie er met de wereldtitel vandoor gaat. “Ik denk dat ze zondag met twee naar de aankomst rijden. Zoals in Zolder, Loenhout en in Benidorm is gebeurd. En dan maar sprinten.”

Dit artikel delen:

19 Reacties

Barry Batsbak 31 januari 2023 om 09:34

Wat een gezemel. Als balkjes echt allesbepalend zijn voor de uitslag zou Tom Meeuwsen hier als topfavoriet starten. Dat dwangmatig zoeken naar "peper en zout" begint steeds irritantere vormen aan te nemen. Zeker als er niks is. Mijn hemel, er is dit weekend een cross en de beste krijgt een trui. Nog een paar daagjes wachten, dus tot die tijd gewoon even koers kijken in die zandbak.

2
Fast Freddy 31 januari 2023 om 10:12

Het is hetzelfde gezwets als over de startposities. Alsof na een halve ronde toch niet iedereen op z’n plek rijdt.

2
Staf V 31 januari 2023 om 14:37

De balken verlegd naar 500m voor de finish op een hellende strook, onder het mom van ‘we doen dat voor de mindervaliden’, vader Adrie komt daar wel mee weg.
Op het WK in Zolder hadden dezelfde parcoursbouwers ook balkjes voor een hellende strook gelegd, het regende lichtjes en omdat ze zo zeker waren dat Mathieu ze niet nodig zou hebben werden ze verwijdert, met het gekende gevolg, nu zal Adrie en vriend Dierckx die fout niet maken, ook de haakse bochten zullen er zoveel mogelijk uit gehaald zijn.
Maar maak u geen illusie, na 20 min zal Wout er de druk opzetten, met het gekende gevolg.

0
RJ uit A 31 januari 2023 om 11:36

Totdat Mathieu afgetekend wint. Dan zijn de druiven weer zuur en zal er wel weer wat gevonden worden

1
lo squalo dello Stretto 31 januari 2023 om 13:43

Jullie mogen nog zoveel duimpjes omlaag gooien als jullie willen maar het is toch raar dat de vader van een deelnemer (topfavoriet zelfs) een parcours uittekent. En dat is niet de eerste keer de voorbije jaren. Hoe kan deze sport ooit serieus genomen worden…

1
Wieler-Joke 31 januari 2023 om 15:44

Ik vind de gedachte ook wel erg dat Adrie, die graag parcoursen uittekent en mee helpt opbouwen, zijn job (of passie of whatever) niet meer mag uitoefenen omdat zoonlief meerijdt. Zolang dat achteraf niet blijkt dat alles in het teken van Mathieu stond zie ik geen probleem (al kan de situatie wel raar overkomen).

0
Mooie Sjors 31 januari 2023 om 15:50

Naast vader van Mathieu is hij ook nog eens in dienst van ploeg Alpecin-Deceuninck natuurlijk. Zouden we het ook niet een beetje vreemd vinden mocht Mettepenningen de WK-omloop uitzetten? En zijn renners zijn dan nog verre outsider op de wereldtitel…

Beter voorbeeld: Mettepenningen die de BK-omloop uitzet en er dan in extremis een zandstrook uithaalt. Neenee, natuurlijk niet omdat Sweeck dan in het nadeel is. Dat heeft er niks mee te zien.

En tuurlijk mag Adrie nog parcoursen opbouwen, maar moet dat ook op het WK?

0
kajtje 31 januari 2023 om 21:49

In het alpineskiën worden de slaloms eigenlijk vrijwel altijd gestoken door coaches van de respectievelijke deelnemende landenploegen. Bij mijn weten is daar eigenlijk nooit gedoe over.

1
Wieler-Joke 31 januari 2023 om 09:07

Weinig spannends in die voorspellingen en dat op hln, zal hiervoor wel op de vingers getikt worden zoals Boonen, waar zijn die sappige quotes?!

0
Romāns Vainšteins 31 januari 2023 om 09:13

We hebben nog een week

En bedoelt hij hier 'de hand' niet gewoon letterlijk? Dattie in vermomming er een San Juantje uitgooit? Daar vrees ik namelijk ook niet meteen voor.

-1
Grote Plateau 31 januari 2023 om 13:20

Het spreekt voor zich dat zo'n vader/zoon geval altijd dubieus zal zijn.

Zoiets kan enkel in Veld-rij-land blijven passeren.

0
Klootje Kriekeljon 31 januari 2023 om 13:42

Kan me herinneren dat we hier destijds ook al leuke discussies over hebben gehad. Zoveel jaar geleden.

0
Mooie Sjors 31 januari 2023 om 10:35
Quote:
“Zes jaar geleden, in Bièles, hebben Adrie en ik daar al een keer discussie over gehad. Adrie had dat WK-parcours mee uitgetekend. Ik vond dat raar en dat heb ik toen ook gezegd. Daar is heel wat om te doen geweest. Tot op heden kan Adrie dat volgens mij nog altijd niet goed plaatsen.”

Ik begrijp niet goed waarom daar geen vraagtekens bij geplaatst mogen worden. Niet van sommige VDP-fans (die desnoods gaan schelden als je hier toch kritiek op durft te geven) en blijkbaar ook niet van Adrie zelf. Hij werkt voor Alpecin-Deceuninck en is vader van 1 van de topfavorieten, én maakt de WK-parcoursen. Volkomen normaal.

Als je dan leest dat het bestaande parcours aangepast wordt door een langere loopstrook weg te halen en de balkjes dichterbij de finish te leggen, komt dit toch gewoon heel partijdig over? Dat moet je toch niet willen? Uiteraard kan je er gif op innemen dat als zoonlief zondag wint, dit als argument gaat gebruikt worden door supporters van andere renners. Dit kan je toch perfect vermijden?

Op zich moeten de renners het doen met het parcours dat wordt voorgeschoteld. Het is niet omdat iemand anders een parcours bouwt dat dit dan niet meer in het voordeel van deze of gene kan zijn. Maar dit komt toch gewoon vreemd over?

Volgens mij maakt Van Aert overigens ook nog steeds een goede kans op de wereldtitel op dit parcours, maar hoe kneuterig kan een sport overkomen als de vader van 1 van de topfavorieten ook nog de omloop gaat bepalen en aanpassen waar nodig?

En dit was mijn laatste comment hierover, want ze dreigen hier al met een dwangbuis. ;)

-1
Romāns Vainšteins 31 januari 2023 om 11:06

Straks graaft ie nog een valkuil voor de kopnemende van Aert waar zijn vooraf gebriefde nageslacht dan lachend op het randje langs kan.

6
Cornelius 31 januari 2023 om 12:18

In het alpineskiën worden slalom en reuzenslalom altijd gestoken door een trainer/coach (en soms is dat ook de vader van een deelnemer). Niemand die zich daar druk om maakt. Maar goed, in vergelijking met alpineskiën is veldrijden bepaald geen volwassen sport.

1
Panache 31 januari 2023 om 12:25

Volgens mij lees je in het wielrennen heel erg vaak dat een parcours licht aangepast wordt om de lokale of nationale favoriet een grotere kans te geven. OS London voor Cavendish, WK Noorwegen voor Kristoff, WK België voor Van Aert, WK Australië voor Matthews. Het is nooit anders geweest.

2
Mooie Sjors 31 januari 2023 om 12:42

Mwa Matthews tegen Van Aert, VDP en andere snelle finishers? Wat is de kans dat die wint? Als ze een parcours voor een Australiër hadden willen bouwen, hadden ze eerder een vlakke omloop genomen voor Ewan. Idem voor Cav: die hadden ze het Olympisch goud op een plateautje kunnen brengen, maar ze staken er Box Hill in. Cav werd 29ste.

Maar ik geef je gelijk dat dat wel eens gedaan wordt natuurlijk. Alleen is dit al het 3de Adrie-parcours op 6 jaar tijd (Valkenburg, Bieles en Hoogerheide), da's 1 op 2. Ik vind dat je mogelijke partijdigheid best vermijdt, maar die discussie moet volgens sommigen niet eens worden opgestart.

Ik word nu weggesleurd door een aantal mannen in witte jassen, maar ik blijf het hier wel lezen.

3
Limal 31 januari 2023 om 12:48

Mathieu won niet in Bièles (door veel pech) en Valkenburg, Cav niet in London, Kristoff niet in Noorwegen, Van Aert niet in Leuven, Matthews niet in Australië… :-) De laatste keer dat iemand in eigen land wereldkampioen op de weg werd was Ballan in 2008. In het veldrijden zou je denken dat het veel vaker voorkomt omdat de twee dominante landen ook vaak het WK organiseren, maar zelfs hier is het van Heusden-Zolder 2016 geleden!

Moraal van het verhaal is: zelfs al doe je nog zo je best om een parcours te maken in functie van de beste landgenoot (en ik zeg niet dat A3 dat zonder twijfel doet), dan nog bepaalt meestal de vorm van de dag wie er wint. Dat gaat zondag waarschijnlijk niet anders zijn. Zelfs als vdPoel zou winnen omdat hij sneller over de balken springt en zo Van Aert op enkele meters zet in een prangend slot, dan nog is die wereldtitel verdiend.

0
Grote Plateau 31 januari 2023 om 13:23

@Panache
Ben je nu werkelijk een WK op de weg met WK veldrijden aan het vergelijken?

amai…

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone