Niels Albert over Eli Iserbyt: “Zoals zo vaak bij een kampioenschap was hij niet op de afspraak”
Iserbyt op het EK - foto: Cor Vos
dinsdag 7 november 2023 om 15:21

Niels Albert over Eli Iserbyt: “Zoals zo vaak bij een kampioenschap was hij niet op de afspraak”

Eli Iserbyt speelde afgelopen zondag geen grote rol op het EK veldrijden in Pontchâteu. Vooraf gold hij als een voor de favorieten voor de titel, maar uiteindelijk moest hij genoegen nemen met een zesde plaats. “Zoals zo vaak bij een kampioenschap was Eli Iserbyt niet op de afspraak”, stelt Niels Albert in zijn column voor Het Laatste Nieuws.

“Eén keer Europees kampioen, dat is het voor hem”, aldus Albert, die daarmee memoreert aan het EK van 2020. Eerder dat jaar behaalde Iserbyt zijn voorlopig beste klassering op een BK bij de profs: tweede. Het zilver was ook voor hem op het EK van 2019, terwijl hij in zowel 2022 als 2023 brons pakte op het WK. Nu zat een medaille er dus niet in voor de 25-jarige renner. “Je zou denken: Pontchâteu, draaien, keren, een beetje technisch, dat is toch een toertje dat hij moet kunnen rijden. Hij reed lek, dat wel, maar terugkeren zat er ook niet in.”

Albert ging ook nog in op een uitspraak van Sven Vanthourenhout. De Belgische bondscoach zei voorafgaande aan het EK dat het belang van stevig wegprogramma alsmaar groter wordt voor veldrijders. “Koersen op de weg zal steeds belangrijker worden voor een crosser”, denkt ook Albert. “Daar moeten Iserbyt, Vanthourenhout, Sweeck wel iets aan doen, willen ze in de toekomst één of twee kilometer per uur rapper kunnen rijden in de cross.”

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
7 november 2023 15:58
Ik moet zeggen dat ik precies hetzelfde dacht afgelopen zondag, maar zag dan in de uitslagen dat hij toch best al wat eremetaal in de kast heeft liggen. Maar een echte kampioenschapsrenner kan je het voorlopig zeker niet noemen.
  7 november 2023 17:17
  Eigenlijk valt hij alleen tegen op BK's tot nu toe, op EK's en WK's heeft hij gewoon naar behoren gepresteerd. Het EK heeft hij al een keer gewonnen, en vorig jaar pakte hij nog brons op het WK achter MvdP en WvA, dat is eigenlijk goud voor gewone stervelingen.
  7 november 2023 18:40
  Naar behoren gepresenteerd? Hij heeft 41 crossen gewonnen. By far, zeker gezien zijn leeftijd, het beste na Van der Poel en Van Aert. Daarbij 1 kampioenschap. Van der Haar heeft er 38 waarvan 6 kampioenschappen. Michael Vanthourenhout heeft er 21 waarvan 3 kampioenschappen. Geheel eens met Albert, cijfers spreken voor zich. Net als het feit dat Yserbyt ook gewoon de beste is globaal gezien na VDP en Van Aert nu al een paar jaar maar toch underperformt op kampioenschappen.
7 november 2023 16:34
Eli Iserbyt; een te kleine motor en veel te grote mond en ego!
  7 november 2023 23:26
  Leg anders zijn erelijst eens naast die van de topfavoriet voor het EK. Die overigens al zes jaar langer rondrijdt
7 november 2023 16:45
Opportunistisch commentaar. Buiten DG3 is Iserbyt al jaren de beste Belg. Nys doet het dit seizoen aardig, maar was op het EK onzichtbaar. Sweeck en MVT zijn kruimelaars. MVT nu tweemaal EK-winnaar, iets wat iedereen 'm gunt, maar het zijn natuurlijk toevalstreffers. Het juiste bericht moet dus zijn: "Slechts één Belg in top5, uniek kampioenschapsresultaat, Vlaamse cross in crisis".
7 november 2023 16:16
Iserbyt is in totaliteit nergens meer dominant, een paar jaar terug won hij de helft van de crossen tot december en kon hij in de beginperiode dat vdp meedeed nog in de buurt blijven, nu zijn Vanthourenhout en Sweeck en Nys ook al minstens langszij gekomen en tegen vdp wordt hij meteen gedegradeerd. Ik vrees dat er niet veel meer inzit op de moment.
7 november 2023 15:46
Ik kan dit soort berichten toch niet anders lezen dan:

'Tjerk-Jan had die laatste bal van effect linksom moeten voorzien...'
of
'Te tytsjerksteradiel zet je de stok nóóit voorsloots!'
  7 november 2023 18:42
  Heerlijk, de let is in vorm weer
  8 november 2023 07:51
  Quote:
  'Tjerk-Jan had die laatste bal van effect linksom moeten voorzien...'
  of
  'Te tytsjerksteradiel zet je de stok nóóit voorsloots!'


  Ik dacht net hetzelfde.
  8 november 2023 08:10
  Quote
  Heerlijk, de let is in vorm weer

  Ik dacht net hetzelfde.

Reacties zijn gesloten.