Nederlandse vrouwen pleiten voor dameskoers Parijs-Roubaix

Nederlandse vrouwen pleiten voor dameskoers Parijs-Roubaix

foto: Marcel Koch

zaterdag 15 april 2017 om 07:30

Komende zondag keert de Amstel Gold Race voor vrouwen terug op de kalender en een week later rijden zij voor het eerst Luik-Bastenaken-Luik. Een rondgang van WielerFlits leert dat de Nederlandse toprensters ook graag een vrouwenversie van Parijs-Roubaix verwelkomen.

Mogelijkheden
Een Parijs-Roubaix voor vrouwen op dezelfde dag voor mannen. Verschillende Nederlandse rensters dromen ervan, blijkt uit een rondgang van WielerFlits. Ondenkbaar is het zeker niet. Beide koersen hoeven elkaar niet in de weg te zitten. Er is op de dag van Parijs-Roubaix weliswaar een wedstrijd voor junioren, maar deze zou eventueel kunnen verschuiven. Op de juniorenkalender is er ruimte genoeg om dat te realiseren.

Er zijn voorbeelden genoeg te vinden waar op dezelfde dag zowel mannen- als vrouwenkoersen plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan Strade Bianche, de heringevoerde Amstel Gold Race van aanstaande zondag en de Ronde van Vlaanderen van vorig weekend. De finale van die laatste koers was de voorbije twee jaar live op TV te zien.

Groei van de sport

Ellen van Dijk ziet het helemaal zitten. “Een Parijs-Roubaix voor vrouwen lijkt me prachtig! Ik ben een groot fan van deze koers, met z’n grote historie. Naast de Ronde van Vlaanderen is het in mijn ogen dé voorjaarsklassieker. Het zou dus fantastisch zijn wanneer de vrouwen ook over de kasseien mogen koersen. Dit soort wedstrijden heeft het vrouwenwielrennen nodig om verder te groeien”, stelt de renster van Sunweb.

Ze krijgt bijval van haar ploeggenote Floortje Mackaij. “Ik zou het echt heel gaaf vinden als er een Parijs-Roubaix voor vrouwen zou komen. Het is sowieso een goed idee om meer wedstrijden te rijden die de mannen ook doen. Bovendien past de koers heel mooi in het voorjaarsprogramma en is het natuurlijk een heel bijzondere wedstrijd!”

‘Ik ga nog even door als Parijs-Roubaix voor vrouwen gaan organiseren’

Annemiek van Vleuten – foto: Cor Vos

De 34-jarige Annemiek van Vleuten hoopt ook dat het vrouwenwielrennen in de lift blijft zitten. “Er is al een super goede ontwikkeling gaande met de ASO en Flanders Classics. Van elke mannenkoers uit de WorldTour ook een damesversie organiseren is dé manier om het vrouwenwielrennen verder te professionaliseren. Parijs-Roubaix staat daarbij wel het hoogst op mijn wensenlijst, omdat het een monument is en wij als vrouwenpeloton ook willen laten zien dat we dat soort wedstrijden aankunnen.”

“Ik maakte al eens de grap dat als Parijs-Roubaix voor vrouwen er over drie jaar komt, dat ik dan nog wel eventjes doorga met wielrennen”, knipoogt de renster van Orica-Scott. “Ik kan me helemaal vinden in wat Maaike Polspoel vorig jaar schreef in haar blog (aan de hand van een anekdote vertelt zij op een romantische manier dat ze Roubaix wil rijden, red.)”, vult Cylance-renster Willeke Knol aan. “Het zou fantastisch zijn om Parijs-Roubaix te kunnen rijden.”

Vos: “Parijs-Roubaix voor vrouwen zou geweldig zijn”

Amy Pieters (Boels-Dolmans) heeft al een idee hoe de vrouwen Parijs-Roubaix zouden kunnen rijden. “Ik denk dat als wij een stuk van het laatste deel van de mannenkoers kunnen rijden, dat het erg mooi zou zijn. Mét een finish op het Vélodrome natuurlijk! Als het dan ook nog zou lukken om er op tv-beelden iets van te laten zien, zou het helemaal perfect zijn. Het vrouwenwielrennen heeft inmiddels het niveau bereikt dat we Parijs-Roubaix aankunnen, we de aandacht verdienen en we er een mooie koers van kunnen maken.”

foto: Cor Vos

Meervoudig wereldkampioene Marianne Vos: “Ik zou het geweldig vinden als er een vrouweneditie van PR zou komen. En uit reacties vanuit het peloton weet ik dat ik niet de enige ben”, stelt de renster van WM3.

UCI kijkt naar optimale koerskalender
Iris Slappendel (ex-renster van onder meer Rabobank en UnitedHealthcare) schreef in haar column voor Wieler Revue twee jaar geleden al eens over haar droom om ooit Parijs-Roubaix te rijden. Dat gaat niet meer lukken, want de 32-jarige Zuid-Hollandse is inmiddels gestopt. De Nederlands kampioene van 2014 is vandaag de dag vertegenwoordigster van de rensters binnen de atletencommissie van de UCI. “Ik zou ook graag zien dat we meer van deze monumenten op onze kalender krijgen. Helemaal als ze op dezelfde dag als de mannen plaatsvinden.”

“Wel vind ik dat we moeten waken dat het niet ten koste gaat van bestaande wedstrijden. Er zijn organisaties die al jaren geld en energie in het vrouwenwielrennen stoppen en die mogen niet, door bijvoorbeeld de ASO, zomaar aan de kant geschoven worden. In zulke gevallen moet men kijken naar hoe ze een optimale koerskalender kunnen maken. En dat is zeker iets waar we binnen de UCI Women’s Road Commission mee bezig zijn.”

Van der Breggen waakt voor overhaasting: “Langzaam groeien”

Anna van der Breggen – foto: Cor Vos

Olympisch- en Europees kampioene Anna van der Breggen is ook enthousiast over de Hel van het Noorden. Ze vindt wel dat het vrouwenwielrennen niet te hard van stapel moet lopen. “Ik vind Parijs-Roubaix een fantastische wedstrijd”, vertelt de renster van Boels-Dolmans. “Kijken naar de vrouwenkalender op dit moment, weet ik niet of het wel wenselijk is om ook Parijs-Roubaix er nog bij te krijgen. We hebben met de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik al twee hele mooie ‘nieuwe’ klassiekers. Feit is ook dat vrouwenploegen een stuk kleiner zijn dan alle mannenploegen.”

“We komen net uit de Healthy Ageing Tour, een mooie Nederlandse etappekoers. Zou een Parijs-Roubaix betekenen dat we die dan moeten skippen? Dameswielrennen is aan het veranderen. De populariteit stijgt. Laat de sport langzaam groeien. Ook op het gebied van wedstrijden. Al lijkt het me persoonlijk uiteraard prachtig om eens Parijs-Roubaix te rijden.”

ASO-voorzitter Prudhomme: “Alles staat bij media-aandacht”
De ASO organiseert Parijs-Roubaix. Diens voorzitter Christian Prudhomme is net als Van der Breggen gematigder in het enthousiasme om een vrouwenversie van de Helleklassieker te organiseren. “Ik weet het niet”, vertelt de Fransman over het idee aan Cyclingnews. “Een muzikant moet ook niet sneller dan het ritme spelen. Volgende week organiseren we Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen voor de eerste keer. Ieder jaar proberen we iets nieuws. Je kunt niet verwachten dat iets zo maar gebeurt.”

“We bekijken het stap voor stap. Dat is de beste manier om er zeker van te zijn dat de koers niet weer verdwijnt. Het probleem zit hem niet in het organiseren van een nieuwe koers. Het probleem is dat wedstrijden media-aandacht moeten genereren. De Route de France is dit jaar bijvoorbeeld gecanceld omdat de media er geen aandacht aan schonk. En ik voel ook niet veel steun van andere partijen.”

Dit artikel delen:

38 Reacties

platteprijs 14 april 2017 om 11:05

Goed idee!

0
Noud89 14 april 2017 om 11:07

Ben het wel eens met van der Breggen en Preudhomme. Het is erg mooi dat het vrouwenwielrennen in de lift zit, en ik vind het persoonlijk ook leuk om af en toe te kijken. Maar vrees dat teveel grote vrouwenkoersen organiseren op dit moment zou gaan leiden tot versnipperde interesse. Wat dat betreft is het denk ik beter om 1x 100.000 kijkers en dus een groter event te hebben dan 2x 50.000 kijkers en twee kleinere events qua exposure voor sponsoren.

De vrouwentak van het wielrennen moet op een natuurlijke manier groeien doordat de interesse van mensen toeneemt. De vrouwen in het peloton zorgen daar op dit moment voor door op boeiende wijze te koersen. De groei moet echter niet voortkomen uit een vreemde opgelegde vorm van gender equality in mijn ogen.

0
achtpuntzes 14 april 2017 om 11:15

op dezelfde dag vind ik eigenlijk maar een slecht idee. ik kan niet naar 2 dezelfde koersen kijken (ik kijk P-R vanaf het begin), en ik geloof niet dat de vrouwen al binnen kunnen zijn voordat de mannen beginnen. mocht dat wel kunnen dan moeten de dames weer veel te vroeg starten, dat kan je ze ook niet aandoen.

0
Mathieu Moller 14 april 2017 om 11:15

Het is vast heel mooi als die koers er ooit komt, maar ik ben wel eens met van der Breggen en Prudhomme dat men niet te snel van stapel moet lopen. Laat eerst maar eens zien dat AGR en LBL wel bestaansrecht hebben en ga dan langzaam uitbreiden. Ook zou het inderdaad zonde zijn als bestaande dameskoersen moeten verdwijnen, omdat er een mannenkoers ge-copy-paste moet worden.

@8.6
Eens. Hoewel de mensen langs de kant ze wel allemaal voorbij (kunnen) zien komen.

0
platteprijs 14 april 2017 om 11:18

@ Noud dit heeft echt niks te maken met gender equality. Deze renster willen super graag Parijs-Roubaix rijden. Dat kan ik me goed voorstellen bij een wedstrijd met zo’n enorme uitstraling.
Een dameseditie van P-R krijgt genoeg media-aandacht. Natuurlijk kan dat ten koste gaan van andere, minder aansprekende wedstrijden.

0
platteprijs 14 april 2017 om 11:21

@8.6 De tv-uitzending is inderdaad een probleem dat opgelost moet worden. De vrouweneditie van de Ronde was ook maar weinig in beeld.

0
Noud89 14 april 2017 om 11:31

@platte prijs

Als het genoeg aandacht krijgt heeft het bestaansrecht en is het dus terecht als deze koers er komt.

Als WT wedstrijden voor mannen straks wordt opgelegd om ook een vrouwen editie te organiseren terwijl zij daar zelf het commerciele gewin niet van inzien hebben we het naar mijn mening over een opgelegde vorm van gender equality.

Mijn punt is dus niet dat deze koers er niet moet komen, maar dat als hij er komt het wel om de juiste redenen moet zijn.

0
Wielrennertje 14 april 2017 om 11:31

Lijkt me een leuk idee, alleen zit je dan inderdaad in de knoei met de mannen.

0
fustviking 14 april 2017 om 11:34

Edit redactie: s.v.p. niet provoceren.

0
achtpuntzes 14 april 2017 om 11:40

lol, fustviking.
maar eigenlijk is jouw post om te janken.

0
polke 14 april 2017 om 11:53

Ik denk dat de vrouwen beter over kasseien kunnen rijden als de mannen bij de mannen zit er iets in de weg wat de vrouwen weer niet hebben . lol

0
KnightBiker 14 april 2017 om 12:02

Qua organisatie kan het prima! en dat de TV uitzendingen elkaar in de weg zitten hoeft niet waar te zijn, met de huidige middelen kun je ze best tegelijkertijd laten zien en doormiddel van Info-Graphics kan je de status van de ene koers en de ander best naast elkaar laten zien. Ook Picture in picture is best mogelijk en zelfs wenselijk. Als de lange vlucht weg is (90 procent van alle koersen) kan je best wat dames wielrennen laten zien om de aandacht vast te houden, je krijgt ook een leuk voorproefje van hoe de finale er bij de mannen uit zal zien. Al met al een dynamischer beeld en ervan uitgaande dat de Amstel weer net zo saai wordt als de voorgaande jaren zelfs wenselijk.
En dat dames niet over de kasseien zullen komen? ik heb tijdens de Parijs-Roubaix cyclosportief afgelopen week voldoende vrouwen op de fiets gezien om een pelotonnetje mee te vullen. Wel denk ik dat de cyclocrossende dames zwaar in het voordeel zullen zijn.

0
achtpuntzes 14 april 2017 om 12:09

@ fustviking:
het is niet aan mij om op de barricades te gaan staan voor emancipatie. ik constateer alleen maar dat er nog steeds mensen zijn die wat eeuwen achterlopen. gelukkig voor jou zitten daar ook vrouwen bij, dus als je goed zoekt in je conservatieve dorp zal ook jij ongetwijfeld een vrouw kunnen vinden (of wellicht reeds gevonden) die geen moeite heeft met jouw denkbeelden. :p

0
Romāns Vainšteins 14 april 2017 om 12:11

Shake it , shake it baby … *dat piano’tje uit California love’

ON – leuk idee en zeker doen

0
zeurwiggo 14 april 2017 om 12:12

fustviking, dat was geen ironie? Dit is serieus jouw mening?

0
Romāns Vainšteins 14 april 2017 om 12:16

Fustviking moet er anders zo eentje scoren met van die spiegeltjes aan weerszijden van haar traditionele hoofddeksel.

0
Freddy de Fries 14 april 2017 om 12:20

Doen! Wordt fantastisch!
Hier worden nieuwe (volks)heldinnen geboren.
Idealiter vindt de vrouweneditie een dag eerder plaats.

0
fustviking 14 april 2017 om 12:21

@8.6; :)
@zeurwiggo; ja dat is mijn mening.
Ik zie nu dat de redactie vindt dat dat een mening is die je hier niet mag hebben. Het zal wel, maar ik vind het de term sport gewoon niet waardig.

0
fustviking 14 april 2017 om 12:33

@Romāns Vainšteins;
‘… zo eentje scoren …’ Gast praat eens normaal. Het zijn geen gebruiksvoorwerpen hoor.

0
Alexander 14 april 2017 om 12:33

Voornaamste is een medium creeper wat de wedstrijd goed in beeld brengt. De olympische wedstrijd van de dames was echt weergaloos. Wat dat betreft zou ik er graag naar kijken. Ik zou beginnen met goede zeer uitgebreide samenvattingen van 15 minuten bijvoorbeeld. Icm de echt grote koersen live proberen via eurosport ofzo. En serieus goed idee voor wielerflits om beeldmateriaal in te kopen. Denk echt dat iedereen hier de samenvattingen van die koersen zou bekijken.

0
Il Cavaliere 14 april 2017 om 12:39

Doe maar niet. Of moeten de gehandicapten binnenkort ook al een eigen Parijs Roubaix rijden? Ze kunnen niet mee op het niveau, dus niet op TV. Lijkt me volkomen logisch.

0
Romāns Vainšteins 14 april 2017 om 12:48

‘het niveau’

Definieer dit eens, wat is er zo verschillend tussen mannen- en vrouwenwielrennen ?

0
klootje kriekeljon 14 april 2017 om 12:51

Voor de vrouwen zeg ik doen. Voor het publiek, geen idee.

Als er in oranje shirtjes wordt gereden kijk ik het wel. Als ik langs het parcours sta en ze eerst langs komen zie je ze vanzelf. Maar ga je er voor thuisblijven? Neuh.

0
achtpuntzes 14 april 2017 om 12:55

@ Il Cavaliere:
ah, nog zo’n conservatieveling. nog even een sneer naar de gehandicaptensport op de koop toe ook nog.
ik kan me best indenken dat er wielerliefhebbers zijn die niet houden van het vrouwenwielrennen, maar willen jullie a.u.b dan ook rekening houden met het feit dat er ook wielerliefhebbers zijn die WEL graag naar het vrouwenwielrennen kijken?
de oplossing is simpel. wel vrouwenwielrennen, wel op TV, en degenen die er niet in geintereseerd zijn, niet kijken dan.

0
Doordrijver 14 april 2017 om 12:59

De jonkies rijden ook al P-R en passeren aan Carrefour omstreeks 15u. Waar wil je de dames dan plaatsen als de toeristen ook al daags voordien rijden?

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone