Nederlandse toppers afwezig in Amstel Gold Race

Nederlandse toppers afwezig in Amstel Gold Race

Het peloton op de Cauberg in 2016 - foto: Marcel Koch

Door Youri IJnsen & Maxim Horssels
vrijdag 13 januari 2017 om 10:00

Nederlandse topwielrenners negeren dit jaar de Amstel Gold Race. Om verschillende redenen zullen Tom Dumoulin, Robert Gesink, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk niet aan de start verschijnen van de belangrijkste Nederlandse wedstrijd, blijkt uit een rondgang van WielerFlits.

Het gros van de Nederlandse toppers heeft een streep door de Amstel Gold Race gezet vanwege de voorbereiding op de Giro d’Italia. Dumoulin, Kruijswijk en Mollema mikken in de Giro op het eindklassement en hebben daardoor ten tijde van de AGR een hoogtestage gepland. Gesink schittert in het derde weekend van april volgens de planning ook in afwezigheid. Hij stoomt zich op dat moment klaar voor de Ronde van Californië.

Mollema laat zelfs voor het eerst sinds 2009 alle heuvelklassiekers links liggen. “De Giro vergt een optimale voorbereiding”, stelt zijn ploegleider Steven de Jongh tegen WielerFlits. “Daar wringt de schoen een beetje, want je moet prioriteiten stellen. Als je de Giro wilt rijden met het doel te winnen, dan zijn de Waalse klassiekers niet ideaal als voorbereiding.”

Van de Nederlandse kanshebbers zullen alleen Wilco Kelderman, Wout Poels, Lars Boom, Maurits Lammertink, Pieter Weening en Tom-Jelte Slagter zich in eigen land aan het publiek tonen. Het is echter een kleine kans dat Kelderman bij de eersten de laatste keer de Cauberg opdraait. De nieuwe aanwinst van Sunweb heeft aangegeven van start te gaan in een dienende rol voor Michael Matthews. Poels zal net als de afgelopen jaren ook de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, die hij vorig jaar wist te winnen, rijden.

“Het is jammer”

Leo van Vliet

Foto: Sirotti

Amstel Gold Race-koersdirecteur Leo van Vliet betreurt de geringe interesse in zijn wedstrijd. “Het is jammer, maar ik heb weinig invloed op hun programma’s”, zegt hij. “Ik snap dat als iemand de Giro wil rijden hij daar goed wil zijn. De beleving is niet meer zoals vroeger. Toen wilden de toppers zichzelf laten zien in eigen land, maar de wielerwereld is veranderd. Ik lig er niet wakker van.”

[poll id=”407″]

Dit artikel delen:

50 Reacties

rahimns 13 januari 2017 om 10:03

*haalt opgelucht adem. Geen verrassing en vindt het ook geen ramp. Een echte kanshebber hadden we toch niet… misschien dat Lars Boom nog iedereen gaat verrassen ;)

Sebas 13 januari 2017 om 10:07

Ja zo kun je overal wel een draai aan geven. De NL toppers op het terrein vd AGR, vooral zoals zij er nu bij ligt, tonen zich dus wél. Gesink en Mollema hebben hier toch niets te zoeken of ben ik nu gek? Het is maar net hoe je het framed .. Poels niet bij de genoemde NL toppers scharen terwijl hij vorig jaar LBL wint, tja.

Frits des Jeux 13 januari 2017 om 10:07

@Maxim & Youri dit was jullie op Twitter aangekondigde gevoelige puntje? :p

Denk voor de echte wielervolgers dat het allemaal logisch overkomt en dat iedereen de keuzes snapt. De dagjesmensen willen toch oranje vooraan zien en die zullen t misschien wat minder snappen.

RainbowJersey 13 januari 2017 om 10:07

Poels lijkt me de enige waar we iets van kunnen verwachten, afhankelijk van de rooverdeling bij Sky. De anderen mogen me natuurlijk verrassen.

Chrys 13 januari 2017 om 10:09

Vroeger lag er ook nog een parcours waar er meer mogelijk was dan wachten op de laatste keer Cauberg.

tendam 13 januari 2017 om 10:14

Het ligt inderdaad voor een deel aan het parcours. Dat is nu echt waardeloos, een massasprint op de Cauberg. De Eyserbosweg/Keutenberg zijn van geen enkel belang meer, en dat was juist waar concurrenten van jongens als Gesink en Mollema eraf konden worden gereden.

Bertvd 13 januari 2017 om 10:15

De dag waarvan je wist dattie ging komen. Oké, de Giro is een belangrijke ‘boosdoener’. Maar gezien het wedstrijdverloop viel te verwachten dat de Nederlandse klassementstoppers een keer verstek zouden laten gaan (al is het maar om je gezicht aan het Nederlandse publiek te laten zien). Overigens zie ik TJS in zeer goede doen nog wel hoge ogen gooien.

Bertvd 13 januari 2017 om 10:17

En waarom Leo nog niet weggestuurd is… je ziet de koers eroderen. En zijn reactie? “Ik lig er niet wakker van”. Hoe serieus neem je je job dan???

flashke 13 januari 2017 om 10:23

“Nederlandse toppers afwezig in AGR”
Sinds wanneer hebben we toppers in de AGR? Zat iemand hier te denken dat Kruijswijk of Gesink zou winnen?

Kwouter 13 januari 2017 om 10:27

Globalisering van de sport. Logisch. Amstel is ook een worldtour koers.

De grootste kanshebber voor nederland is Poels en hij is erbij.

De extra lus (geulhemmerberg, bemelerberg en cauberg) + laatste stuk recht zorgt ervoor dat het voor sprinters die heuvels aankunnen ideaal is.

Ik vind het in ieder geval niet erg. Amstel is leuk om te kijken, vooral omdat je er zelf ook makkelijk heen gaat om de profs na te doen, maar voor tv amusement is de RVV, PR en Giro veel leuker.

Kwouter 13 januari 2017 om 10:28

Gesink is ooit 3de geworden, toen Karsten Kroon 2e was.
Daarna zijn er nooit meer nederlanders dicht bij de overwinning geweest

Chaba 13 januari 2017 om 10:29

Ach alleen misschien Mollema die hier wat te zoeken heeft. Laten we hopen dat Lammertink wat moois neer kan zetten.
Onzin dat je Leo daarvoor zou moeten wegsturen, Wat ik wel hoop is dat het parcours nog een keer op de schop gaat want het verloop van de wedstrijd is nu wel erg voorspelbaar. Ik plan altijd een middag vrij en het valt eigenlijk altijd tegen. :X

LyndaLid 13 januari 2017 om 10:29

Als teamgenoot moet Dumoulin hier natuurlijk gewoon starten om Matthews te helpen. Er is geen betere renner om na de Cauberg nog op kop te sleuren om Matthew naar de sprimtwinst te helpen.

Beetje egoïstisch wel, maar dat zal wel nodig zijn voor zijn opbouw naar de Giro.

girardengo 13 januari 2017 om 11:00

Vergeleken met de eerst AGR’s is de uitstraling veel minder geworden. Het laatste rondje komt ook weinig inspirerend over. Waarom niet de aankomst eens verplaatsen naar bijvoorbeeld Simpelveld, met finish boven in Huls, waardoor de Eyserboschweg meer in de finale komt te liggen?

Front-runner 13 januari 2017 om 11:05

Zoals hierboven al aangegeven, vrijwel geen enkele Nederlander heeft ook serieus kans op de winst op dit parcours.
Valverde, Colbrelli, Gilbert, Matthews, Felline, Ulissi, Coquard, Alaphillipe, GvA, Gallopin en Sagan (als hij eens zou meedoen) zijn de mannen die bij het huidige format van de AmstelGold Race passen.

aardappeljager 13 januari 2017 om 11:10

Go Lammertink

Stenalic 13 januari 2017 om 11:10

Toch de saaiste klassieker (wellicht met de Waalse Pijl) van het seizoen. Eerst het parcours verbeteren voor het iets kan worden.

Chrys 13 januari 2017 om 11:10

@girardengo
Commercie.

Romāns Vainšteins 13 januari 2017 om 11:13

Het enige dat de momenteel dieptrieste teloorgang van de commercieel kapotgemaakte AGR kan redden is een finale met Eyserebosweg > Keutenberg > zsm naar Valkenburg finish op de Cauberg, leg die eerste 2 rondjes anders in het begin.

AkkaBoyD 13 januari 2017 om 11:18

Tja wat hier gezegd wordt ben ik het mee eens, de enige die kans zou kunnen hebben is Poels. Mollema zou misschien in het gunstigste geval het ook kunnen, maar voor Gesink en Kruijswijk is het gewoon niks waard om mee te doen. Voor de mensen die wel meedoen, Lammertink en Slagter zouden top 10 kunnen halen en Weening misschien met een uitval, maar dan houdt het wel op.

Niklas 13 januari 2017 om 11:21

Wout Poels en de AGR is nou niet bepaald een succesvolle combinatie gebleken. Vorig jaar viel het niet tegen met een 41e plaats, maar meestal stelde hij teleur. Ik kijk ernaar uit dat hij ons dit jaar verrast.

Hoebele 13 januari 2017 om 11:25

Dan moet het maar van de dames komen: VDB, Vos, Van Vleuten.

Quote:
“Daar snijdt het mes een beetje”

Hij bedoelt wellicht “daar wringt de schoen een beetje”? Of het mes snijdt aan twee kanten, wat het nu dus duidelijk net niet doet..

Tutu888 13 januari 2017 om 11:34

@LyndaLid
Het zou natuurlijk raar zijn indien je grote doel van 2017 de Giro is en je vervolgens de voorbereiding gaat verstoren om te knechten in de AGR. Dat heeft niets met egoïsme te maken.

Ik hoop dat naast Poels ook Slagter in goede doen is en dat Maurits Lammertink bij Katusha een flinke stap kan doen. Daarnaast Boom toch niet onderschatten, haalde toch bij het WK over de Cauberg een mooie ereplaats.

Bertvd 13 januari 2017 om 11:42

Op het huidige parcours zie ik Poels niet verrassen. Het is een Limburger die echt wel graag wil presteren in ‘zijn’ AGR. Dus als dat al nooit echt gebeurd is, zie ik niet in waarom nu wel.

Verder eens met RV: wat je kunt doen is Kruisberg, Eyserbosweg, Fromberg, Koulen, Walem, afdaling naar Valkenburg en dan de Cauberg.

tendam 13 januari 2017 om 11:51

Poels heeft nog nooit iets laten zien in de AGR. Nu gold dat tot vorig jaar ook voor Luik, maar dat draaien en keren lijkt hem gewoon niet te liggen.

Qua profiel zijn Slagter en Lammertink de meest geschikte Nederlandse renners. En, wie weet, Boom, die op deze aankomst op het WK 5e werd, en hij was niet eens kopman.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair