Nederlandse toppers afwezig in Amstel Gold Race

Nederlandse toppers afwezig in Amstel Gold Race

Het peloton op de Cauberg in 2016 - foto: Marcel Koch

Door Youri IJnsen & Maxim Horssels
vrijdag 13 januari 2017 om 10:00

Nederlandse topwielrenners negeren dit jaar de Amstel Gold Race. Om verschillende redenen zullen Tom Dumoulin, Robert Gesink, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk niet aan de start verschijnen van de belangrijkste Nederlandse wedstrijd, blijkt uit een rondgang van WielerFlits.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!
Het gros van de Nederlandse toppers heeft een streep door de Amstel Gold Race gezet vanwege de voorbereiding op de Giro d’Italia. Dumoulin, Kruijswijk en Mollema mikken in de Giro op het eindklassement en hebben daardoor ten tijde van de AGR een hoogtestage gepland. Gesink schittert in het derde weekend van april volgens de planning ook in afwezigheid. Hij stoomt zich op dat moment klaar voor de Ronde van Californië.

Mollema laat zelfs voor het eerst sinds 2009 alle heuvelklassiekers links liggen. “De Giro vergt een optimale voorbereiding”, stelt zijn ploegleider Steven de Jongh tegen WielerFlits. “Daar wringt de schoen een beetje, want je moet prioriteiten stellen. Als je de Giro wilt rijden met het doel te winnen, dan zijn de Waalse klassiekers niet ideaal als voorbereiding.”

Van de Nederlandse kanshebbers zullen alleen Wilco Kelderman, Wout Poels, Lars Boom, Maurits Lammertink, Pieter Weening en Tom-Jelte Slagter zich in eigen land aan het publiek tonen. Het is echter een kleine kans dat Kelderman bij de eersten de laatste keer de Cauberg opdraait. De nieuwe aanwinst van Sunweb heeft aangegeven van start te gaan in een dienende rol voor Michael Matthews. Poels zal net als de afgelopen jaren ook de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, die hij vorig jaar wist te winnen, rijden.

“Het is jammer”

Leo van Vliet

Foto: Sirotti

Amstel Gold Race-koersdirecteur Leo van Vliet betreurt de geringe interesse in zijn wedstrijd. “Het is jammer, maar ik heb weinig invloed op hun programma’s”, zegt hij. “Ik snap dat als iemand de Giro wil rijden hij daar goed wil zijn. De beleving is niet meer zoals vroeger. Toen wilden de toppers zichzelf laten zien in eigen land, maar de wielerwereld is veranderd. Ik lig er niet wakker van.”

[poll id=”407″]

Dit artikel delen:

50 Reacties

achtpuntzes 13 januari 2017 om 11:59

sorry maar wat is dat nou weer voor een belachelijke poll?

Quote:
De beste Nederlandse wielrenners moeten verplicht starten in de Amstel Gold Race
0
TykkeThor 13 januari 2017 om 12:00

Jammer maar ook logisch. Met het koersverloop van de afgelopen jaren zijn er eigenlijk geen Nederlanders die voor de winst kunnen gaan. De kern van de Nederlandse toppers bestaat toch voornamelijk uit pure klimmers, die veel beter bij de WP en LBL passen. Een type als Matthews of Gerrans ontbreekt eigenlijk.

0
Romāns Vainšteins 13 januari 2017 om 12:13

‘sorry maar wat is dat nou weer voor een belachelijke poll?’

Een indicatie van ‘hersenvracius onranjebrillicus’ onder wielervolgers, ernstig kwaaltje.

0
achtpuntzes 13 januari 2017 om 12:23

@ RV:
de redactie maakt de polls, en niet de wielervolgers. je kan als (ja als wat eigenlijk?) geen wielrenners verplichten om aan bepaalde wedstrijden deel te nemen, dus zo’n poll is niet realistisch en heeft dan ook een waarde van precies nul.

0
Baukema Tomoulin 13 januari 2017 om 12:32

De beste Nederlandse wielrenners zijn Terpstra, Stroetinga, Veldt & VD Poel toch?

0
nederbelg 13 januari 2017 om 13:03

Zo kan ik ook wel een paar polls bedenken: ‘De renners van AG2R moeten verplicht 2x in hun carrière starten in de AGR’.
‘Alle Franse renners moeten minstens 1x in hun carrière de TdF uitrijden, op straffe van verbanning naar Elba’ ‘Italiaanse wielrenners die uitgenodigd worden op het festival van San Remo, moeten verplicht worden om er met de fiets vanuit Milaan heen te rijden voor ze de rode loper op mogen.’ ‘Vlaamse renners die niet aan de Sluitingsprijs deelnemen, moeten daar sluitende argumenten voor kunnen neerleggen (in drievoud, op het gemeentehuis van Putte)’ ‘Vlaamse renners die een abonnement hebben op het Volk moeten verplicht aan de Omloop het Volk deelnemen, op straffe van verbanning naar Het Laatste Nieuws’ ‘Volksvreemde Vlaamse renners mogen niet langer aan de start van De Omloop het Volk komen (testcriterium: de Vlaamse Leeuw kunnen zingen)’ etcetera

0
CJJelle 13 januari 2017 om 13:08

Het parkoer is het probleem.
Een Gesink, Kruijswijk, Dumoulin moeten solo over de finish komen.
De NL beste voor dit werk zijn dus wel degelijk aanwezig alleen ze zullen niet de favorieten zijn

0
Frits des Jeux 13 januari 2017 om 13:19

Het parcours kun je in deze weinig schuld aan geven. Het zijn meer het type renners dat op dat moment de boventoon voeren. In dit geval zijn dat de heuvelrenners, met een sterk eindschot. Matthews, Valverde, Kwiatkowski, Felline, Alaphillipe, Sagan, Gilbert, Gallopin enz. Die zouden hier allemaal kunnen winnen door een sprintje. Met zoveel blokken zal het aanvallen bijna onmogelijk zijn. Dus moet je het heel laat doen in zo’n koers. Dat is of heel erg hard de Cauberg op of in het stuk naar de Cauberg toe al een gat slaan a la Kreuziger en dan niet stilvallen. Maar dat is maar heel weinig renners gegeven.

0
Pédaleur de charme 13 januari 2017 om 13:24

@Jelle
Dat solo over de finish komen, moet wel lukken. Maar ik kan me weinig parcoursen voorstellen waarop Kruijswijk, Dumoulin of Gesink winnend over de finish komen. De eerste twee hebben nog weinig bewezen in klassiekers. Gesink wel, maar da’s alweer lang geleden.

0
josemanuelfuente 13 januari 2017 om 14:13

Naast de Waalse Pijl gewoon de minst interessante klassieker

0
Witte Trui 13 januari 2017 om 15:26

Ook op dit parcours moet een opener wedstrijd mogelijk zijn. In de ploegentactiek ligt alleen teveel verscholen ‘wachten, wachten, wachten, hard een heuveltje oprijden en … oeps, nog een stuk naar de finish…’

Kan me herinneren dat 2 jaar geleden (of 3) Rabo/Belkin nog een keer wat probeerde halfweg koers. Kortstondig toch even wat rechter in de bank gezeten. Verder weinig verheffend inderdaad.

0
aoyen 13 januari 2017 om 15:30

Kijken er serieus nog mensen naar Amstel Gold Race? Kan ik me niet voorstellen als liefhebber namelijk. Is helaas al jaren de saaiste koers op de kalender.

0
Wheely 13 januari 2017 om 15:37

Misschien kan Leo vragen of Geer en Goor kunnen langskomen bij afwezigheid van Bau en Lau.

0
zacht 13 januari 2017 om 15:40

Ik zal ze niet missen. De AGR is sowieso een koers waarvan ik echt alleen maar de laatste 10k hoef te zien

0
Witte Trui 13 januari 2017 om 15:54

@zacht; dat is toch Milaan – San Remo? Zeker nu Tjallingii niet meer in de vlucht van de dag zit?

0
Romāns Vainšteins 13 januari 2017 om 15:59

@Frits > Op de Eyserebosweg en Keutenberg gaat het sowieso op een lint, met die 2 in diepe finale geef je een sterke groep kans om weg te zijn.

0
Thailand 13 januari 2017 om 16:04

Het feit dat het cynisme niet van de lucht is op een NL-e wielersite over Nederlands enige WT koers zegt het nodige over de koers. Helemaal eens, gooi die wedstrijd kapot makende finish op de Cauberg er maar uit, gewoon lekker terug naar Maastricht met de Eyserbos als een bepalende factor. En misschien de start ook weer iets verder leggen ipv het draaien en keren wat er nu gebeurd.

0
Covadonga 13 januari 2017 om 16:19

Jammer, maar het deelnemersveld is toch altijd al mooi. Met of zonder Nederlandse renners.

0
Kwouter 13 januari 2017 om 16:28

Of finishen op de vaalsberg. Volgens mij kun je best een kermis (Podium, VIP-ruimte, commentaarboxen, enz) boven bij drie landen punt kwijt.
Kun je mooi een aanloop maken met camerig en doorvoor loorberg (of sweiberg).

Klimmetjes die net niet volledig te controleren zijn, goede brede wegen voor 100 man die tegelijk voorop willen rijden, enz.

0
Wielrennertje 13 januari 2017 om 17:01

ik zou een finale met eyserbosweg, keutenberg en Cauberg dicht op elkaar ook meer zien zitten. Nu is het geen bijzondere koers terwijl je dat er echt wel van kan maken.

0
krypton 13 januari 2017 om 17:25

Leo van Vliet begrijpt blijkbaar niet dat hij echt een waardeloos parcours heeft weten te creëren met weinig tot geen spanning in de koers. Als je de AGR weer interessant wil maken dan is er een drastische verandering nodig qua parcours.

0
zacht 13 januari 2017 om 18:07

@Witte Trui
Nope, MSR heeft als pluspunt veeeeel meer historie, het feit dat het peloton al een stuk kleiner geworden voor we aan de laatste 10 km beginnen, en het is voor mij persoonlijk de tweede start van het seizoen (de eerste is op 25 februari).

0
Verweggistan 13 januari 2017 om 18:44

De titel klopt, Wim Stroetinga start ook niet ;)

0
tvm 13 januari 2017 om 19:54

Mijn voorstel: verplaats de AGR permanent naar de kust. Daar kun je een unieke klassieker creëren i.t.t. een slap aftreksel van LBL. En ja, het kan dan vaak uitdraaien op een massasprint. Maar mogelijk ook op een waaierrit.

0
TeamNL 14 januari 2017 om 09:46

AGR is gewoon de saaiste klassieker van het seizoen, de groep is te groot als ze de laatste keer de Cauberg oprijden. Op dat moment is het ieder voor zich.

Als Poels zijn zinnen erop zet kan hij echt wel winnen maar dan heeft hij ook een ploeg nodig die hem voorin kan houden.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone