Nederlandse kopmannen stellen teleur in Luik

zondag 26 april 2015 om 21:20
Nederlandse kopmannen stellen teleur in Luik

Bauke Mollema - foto: Marcel Koch

Wilco Kelderman, Tom Dumoulin en Bauke Mollema. Alle drie waren ze kopman bij hun ploeg. Ze konden echter niet brengen wat van ze verwacht werd. Mollema kijkt terug op zijn heuvelklassiekers van deze week: “Het is drie keer niks geworden”, zegt hij tegen de NOS.

Mollema: Ik had veel meer verwacht van deze week
De kopman van Trek Factory Racing wilde zich revancheren voor zijn tegenvallende resultaten in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. “Ik had de benen niet. Bij de valpartij verspeelde ik te veel energie. Daarna was ik de enige van mijn ploeg die over was in het peloton. Ik heb geprobeerd het beste ervan te maken”, vertelt hij tegen de NOS. Uiteindelijk werd de oud-renner van Belkin 35e. “Heel teleurstellend, want ik had veel meer verwacht van deze week. Maar het is drie keer niks geworden. Soms lukt het niet zoals je wilt. Jammer, vanaf nu zal ik een beetje rust nemen en vooruitkijken naar de Tour.”

Kelderman: In zulke koersen moet alles meezitten
Ondanks dat Wilco Kelderman pech bespaard bleef, kon hij niet mee toen de favorieten versnelden op de Saint-Nicolas. “Ik ben niet super tevreden. Natuurlijk hoop je dat je van voren zit, maar het ging eigenlijk al mis toen drie van onze jongens vielen. We verloren contact met de eerste groep en het aansluiten kostte zoveel kracht”, aldus de 24-jarige kopman van LottoNL-Jumbo tegenover de NOS. “In de finale kreeg ik kramp en toen was het eigenlijk over. Onderaan de Saint-Nicolas schoot de kramp in mijn benen en dan kun je eigenlijk bijna niet verder. Dat is zo vervelend. In zulke koersen moet alles meezitten. Het was mijn eerste keer in deze koers, dus je weet ook niet wat je kunt verwachten.”

Dumoulin: Ik had de benen niet voor een aanval die telt
Op de 25e plaats kwam Tom Dumoulin over de streep in Ans, waarmee hij de eerste renner van zijn ploeg, Giant-Alpecin, was. Van tevoren verwachtte de Limburger al niet om de prijzen mee te doen, en die gedachte kwam uit. Toch wilde hij zich tonen, als de mogelijkheid daar was. “Ik wilde mogelijk aanvallen net voor de finale, maar het was niet mogelijk. Katusha reed zo’n straf tempo”, verklaart hij tegen de NOS. “Als je aanvalt, moet het een aanval zijn die telt. Niet aanvallen om maar aan te vallen. En ik had niet de benen voor een aanval die telt.”

Dit artikel delen:

55 Reacties

oscarito1908 26 april 2015 om 22:52

Kelderman mist gewoon nog de inhoud.
En dat is niet gek.

Ik vind hem een typische ronderenner, en echt niet iemand die een klassieker kan winnen.
Hij moet zich daar op focussen. Maar door dit soort wedstrijden te rijden kweek je wel inhoud.

ghostwriter 26 april 2015 om 22:56

@Di_Rossi
Voor Kelderman was dit zijn derde klassieker van rond de 250 kilometer. Daarbij is het maar zeer de vraag of hij wel geschikt is voor zulke heuvelklassiekers. Het gaat erom of Kelderman een schim is van vorig seizoen en persoonlijk denk ik dat hij weer wat beter is. Ik had namelijk nooit verwacht dat hij in de Waalse Pijl een top 10 klassering zou halen.

Als er iemand tegenvalt dan is dat Barguil, die heeft dit wielerseizoen echt nog helemaal niets laten zien.

xistnc 26 april 2015 om 22:58

@ghostwriter/montventoux
Strava is niet 1:1 maatgevend voor trainingsintensiteit en vorm. Maar constateren dat de motivatie en ambitie er niet vanaf spat en daar vraagtekens bij zetten lijkt me best gerechtvaardigd.

ghostwriter 26 april 2015 om 23:01

@xistnc
Niet als je dat niet in context kan plaatsen. Wij hebben namelijk geen flauw benuw in welke fase Kelderman in zijn training was toen hij die afstanden/tijden reed.

Di_Rossi 26 april 2015 om 23:04

@ghostwriter, eens wat betreft kelderman, ook ik denk dat hij er beter voor staat. Ik dacht je de Nederlanders in het algemeen bedoelde. Strava zegt mij ook niets omdat de een zich kapot moet trainen om top te zijn terwijl de andere renner er met 2 weken trainen staat ( bij wijze van spreken) Blijft staan dat wanneer het er echt om gaat er vaak geen Nederlanders tot het einde mee doen. Echt jammer!

Verweggistan 26 april 2015 om 23:13

Dumoulin heeft vandaag gewoon weer een stapje vooruit gezet: Van een DNF in 2012, naar een 121e plaats in 2013, een 65e in 2014 nu een 25e.

xistnc 26 april 2015 om 23:19

@ghostwriter
De context van 3 naderende klimklassiekers lijkt me evident. Wat je in dat verband kunt stellen, is dat het weekendgriepje van 2 weken geleden achteraf beschouwd toch wel erg ongelegen kwam. Precies dat weekend had hij wellicht nog échte trainingen moeten afwerken.

KnightBiker 26 april 2015 om 23:22

@spinnergy
het heeft weinig zin om te gaan showboaten op strava en je dan volledig op te branden, het is in de wedstrijden waar het moet gebeuren. De meeste Profs gebruiken de tijd tussen wedstrijden om te herstellen. Effectief trainen is niet 150 km hard rijden op 1 tempo, maar stukjes hard rijden, intervallen, blokken van 1, 3, 5 en 20 minuten. In wedstrijden kun je door de adrenaline en endorfine vaak ook een stuk meer.

En inderdaad er zijn heel wat zestig plussers die in hun eentje 150 km aan 32p/u kunnen rijden. en ook op Circuits zijn nog zat 60 en zelfs 80 jarigen die een uurtje in een peloton 40p/u kunnen rijden, kunnen ze hoge maxima`s halen, waarschijnlijk niet.(al heb ik diverse oudjes andere conculega`s horen beschuldigen van doping…)
Uiteindelijk zijn de echte talenten de gasten die een enorme explosie in de benen hebben van 20 minuten tegen de 60 p/u na 200 kilometer in de wielen gezeten te hebben, dat is waar een Kelderman voor traint.
Zie de hartslagen van een kopman in een vlakke etappe in de tour, het is vaak belachelijk laag zeg 130 bpm, maar in de wielen gaat dat wel boven de 45 p/u. vergelijkbaar met 150 km efficient spinnen @ 32 p/u

montventoux 26 april 2015 om 23:24

@xistnc volgens Strava heeft Kelderman vandaag überhaupt niet gefietst. En geen enkel KOM'metje voor Valverde.

Wheely 26 april 2015 om 23:35

Het ene jaar is het andere niet. De Nederlandse renners zijn tot mooie dingen in staat maar ze zijn allesbehalve constant, dat blijkt nu. Het leed is geleden, nieuwe rondes nieuwe kansen wat mij betreft.

wakkie 27 april 2015 om 07:14

Ze stelden niet teleur, ze presteerden volgens de verwachtingen. Tenzij je echt veel meer verwachtte was dit geen teleurstelling.

vinnievidefietsen 27 april 2015 om 08:28

Teleurstelling voorkomen is het managen van je verwachtingen. Voorbereidingen met Youtube, Google Maps en filmpjes, tja, gewoon met beestenweer trainen, verkennen, afzien en daarbij niet het braafste jongetje van de klas willen zijn, anders wordt t nooit wat met onze oranjebrigade…

Noud89 27 april 2015 om 08:40

Van Kelderman, Dumoulin en Slagter had ik niet zo heel veel meer verwacht.

De uitslagen van Mollema zijn inderdaad ronduit teleurstellend. Heeft echt geen deuk in een pakje boter gereden, terwijl ik top-10’s had verwacht, en na zijn interview mogelijk zelfs nog meer.

F4L 27 april 2015 om 08:54

@ Wakkie, dat geldt misschien voor Kelderman (die én een gemankeerde voorbereiding had en zijn eerste drieluik rijdt) maar niet voor Dumoulin, Slagter en Mollema. Kelderman had misschien te hoge verwachtingen gecreëerd na de Waalse Pijl maar hij heeft het al met al best oké gedaan.

Van Dumoulin had ik zeker meer verwacht omdat hij toch een goede voorbereiding had gehad en ook wel liet weten goed in vorm te zijn. Als je dan anoniem meerijdt in de Amstel en Luik-Bastenaken-Luik dan heb je het niet echt goed gedaan. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Slagter die alleen in de Waalse Pijl een goede uitslag reed (gisteren zat het natuurlijk ook niet mee met die valpartij).

Mollema had natuurlijk ook geen ideale voorbereiding maar hij liet wel weten dat de benen nog goed waren en kon ook nog prima trainingen doen.Vervolgens zegt hij na de Amstel dat het lange klimwerk hem beter ligt, in de Waalse Pijl heeft hij zich verkeerd gepositioneerd en in Luik eindigt hij dan als 35e. Hij eindigt in Luik één plek voor Gilbert die woensdag nog keihard onderuit ging.

Al met al een redelijk teleurstellend voorjaar (v.w.b. de klimklassiekers) van de Nederlanders. Hopelijk kunnen Kelderman, Slagter en Dumoulin volgend jaar een extra stap zetten en gezamenlijk besluiten om gewoon iets vaker aan te vallen in de ééndagswedstrijden.

BlancoProCycling 27 april 2015 om 10:16

T is niet veel met de Nederlanders dit jaar in de heuvelklassiekers. Zowel de Nederlanders bij Lotto-Jumbo als bij buitenlandse ploegen.

DeGroteMolen 27 april 2015 om 11:05

Op Terpstra na hebben de NL profs te weinig inhoud om met de echte top mee te kunnen, zo blijkt keer op keer. Stem daar de verwachtingen op af en er blijft niet na iedere klassieker een kater over. Is helaas de realiteit.

Henk 27 april 2015 om 11:10

Ik hoor veel leden zeggen dat Kelderman en Dumoulin met 24 nog zo jong zijn.
Maar Alaphilippe is 22, en de winnaar van vorige week Kwiatkovski is 24.
Leeftijd is als je echt goed bent een minimale factor. Mijn voorspelling is dat Kelderman nooit top zal worden. Dumoulin alleen top in tijdrijden. Over Mollema hoeven we het al helemaal niet te hebben. Maximaal een goede wegkapitein.

Jungle Man 27 april 2015 om 11:31

en good old Pieter Weening is de beste Nederlander in LBL met zijn 14e stek. hulde!

schipperaar 27 april 2015 om 12:04

@vinnie
Heb al vaker gezegd dat die mannen een middaggie met Marianne Vos mee moeten gaan. Zolang die betutteling blijft wordt het nooit wat, waarom wordt vd Poel geen ploegleider?
In beestenweer trainen heeft niet veel nut maar 20 a 30 keer de redoute of stockeu op wel denk ik. Zie nog altijd potentie in die jongens maar nog altijd te weinig spiermassa.
Vergelijk ze met alaphaville qua atletisch gestalte en je weet genoeg, alles is te trainen.

albertooo 27 april 2015 om 12:24

@schipperaar
Alaphilippe is redelijk rank gebouwd, iets boven de 60 kg. Zal ook redelijk veel op souplesse trainen om die hoogtemeters en afstand te verteren, want hij lijkt me van nature al enorm explosief met die turbodijen. Verbaast me ook niks dat een ex-crosser zo goed een klassieker aankan. De nieuwe Paolo Bettini, en ik vrees ervoor dat weinigen hem in de toekomst kunnen kloppen. Daar kan geen spiermassa tegenop.

Jans Koerts 27 april 2015 om 13:25

Er zijn veel meningen die hout snijden in deze discussie, maar het lijkt er inderdaad op dat de genoemde nederlanders te weinig hardheid hebben om zulke klassiekers te betwisten. Hardheid is inderdaad te trainen. Ik deel de mening van @schipperaar en @Henk. Aan de andere kant is het verwachtingspatroon wellicht tocht te hoog voor voor deze renners en worden ze ook te snel de hemel in geprezen! Overigens is het ongelooflijk dat ze LBL met een gem. van boven de 40 kunnen afraffelen, wetende dat het een slopend parkoers is. Geen meter vlak en continu wisselen van de grote naar kleine molen.

Romāns Vainšteins 27 april 2015 om 19:03

Nederland heeft op Slagter na gewoon geen echte specialisten voor dit werk, laten we daarom niet te dramatisch gaan doen over de uitslag nu.

Romāns Vainšteins 27 april 2015 om 19:12

Kijk, zo’n Alaphilippe is er gewoon gemaakt voor dit tweeluik. Bouw, demarrage, vinnigheid, alles. Dumoulin kan nog 100 x zo harder, better, faster, stronger trainen etc maar gaat nooit bij dat talent in de buurt komen. Of Alaphilippe nou meteen degene is die de aankomende jaren ‘onklopbaar’ zal zijn is weer iets heel anders, zie bijv ook een Betancur, de aanleg is er in ieder geval wel.

schipperaar 27 april 2015 om 19:40

@rvs
Wat een ontzettene dooddoener weer, waar was je om alaphilippe te voorspellen voor lbl en nu weet je ineens dat dumoulin nooit in de buurt gaat komen, man, man, man.

klootje kriekeljon 27 april 2015 om 19:49

Ik durf te beweren dat elke talentvolle rijder bij Etixx een stuk beter wordt. Dumoulin dus ook.

Iemand zei het hier van de week al: ze krijgen het daar elke keer voor elkaar met een nieuw mannetje. Kennen ze daar eigenlijk slechte seizoenen?

Headlines

Materiaalzone

Populair