Nederlanders op weg naar Riwal-Readynez, Megens doet oproep

zaterdag 5 oktober 2019 om 19:38
Nederlanders op weg naar Riwal-Readynez, Megens doet oproep
Nationaal

In de rubriek WielerFlits Nationaal schenken we volop aandacht voor het continentale wielrennen in Nederland. Samen met de hoofdrolspelers van het nationale circuit blikken we terug en vooruit. In deze editie transfernieuws over De Kleijn en Budding, die op weg zijn naar Riwal-Readynez.

Nederlands drietal op weg naar Riwal-Readynez

Nederlands drietal op weg naar Riwal-Readynez


Michel Megens over Olympia’s Tour: “Wij hebben de toekomst in handen”

Metec-TKH staat in oktober aan de start van Olympia’s Tour, ondanks de degradatie op de wielerkalender. De oudste Nederlandse beloftenkoers heeft haar UCI-status op de internationale wielerkalender verloren door de verplaatsing naar oktober. Manager Michel Megens vindt de degradatie van Olympia’s Tour zorgwekkend, maar kijkt door deze degradatie niet anders naar de wedstrijd: “Het blijft toch een heel grote koers.”

“SEG Racing Academy en Lotto Soudal U23 staan aan de start. Dat zijn sterke teams, maar er kunnen er altijd nog een paar bij”, roept hij op aan andere continentalteams om te starten. “Wij hebben de toekomst van Olympia’s Tour namelijk in handen. Als wij niet meer aan de start staan in deze wedstrijd, dan zal Olympia’s Tour snel ophouden te bestaan.”

Olympia’s Tour vindt dit jaar plaats tussen 17 en 20 oktober. Vorige week werd bekend dat de Nederlandse wielerronde in 2020 in maart zal plaatsvinden.


Nieuwstips of opmerkingen?

[email protected]


Jens van den Dool breekt sleutelbeen in CRO Race

Het seizoen van Jens van den Dool is voorbij. De coureur van Metec-TKH brak in de tweede etappe van de CRO Race zijn sleutelbeen. “Helaas mijn seizoen voortijdig moeten beëindigen omdat ik mijn sleutelbeen heb gebroken”, laat de Nederlander weten op zijn social media.  “Gelukkig kon ik dankzij de hulp van Metec-TKH snel naar huis en langs het ziekenhuis, waar ik snel geopereerd kon worden.”


Laatste week van het seizoen breekt aan voor BEAT

De koerskalender van BEAT Cycling Club loopt op zijn einde. Zondag rijdt de Nederlandse continentale ploeg nog de Famenne Ardenne Classic, waarna met Binche-Chimay-Binche (dinsdag 8 oktober), de Tacx Pro Classic (zaterdag 12 oktober) en de Memorial Rik Van Steenbergen (zondag 13 oktober) een einde komt aan het seizoen.

Door het aanstaande vertrek van Martijn Budding naar Riwal-Readynez is BEAT op zoek naar een nieuwe kopman. Ook wordt rekening gehouden met een transfer van Piotr Havik naar een profploeg, voor die plek is de zoektocht naar een vervangende kopman gaande. De selectie voor volgend seizoen, die uit tien renners moet bestaan, is zo goed als rond en wordt spoedig bekendgemaakt.

Maar eerst dus de Waalse eendagskoers van de Famenne Ardenne Classic, met de volgende zeven renners:

flag-nl Martijn Budding
flag-be Yves Coolen
flag-nl Piotr Havik
flag-be Daan Hoeyberghs
flag-gb Adam Lewis
flag-nl Alex Mengoulas
flag-be Guillaume Seye


Marten Kooistra: “Hoop in Parijs-Tours profploegen te overtuigen”

Kooistra won vorig jaar solo Parijs-Tours U23 – foto: Cor Vos

Voor Marten Kooistra breekt een spannende periode aan. De laatstejaars belofte heeft straks zijn opleiding bij SEG Racing Academy voltooid. Volgend seizoen is hij U23-renner af en is hij eerstejaars elite. En dus volgt de stap naar de profs, zou je zeggen. “Dat is op dit moment nog de vraag, er is nog niets concreets”, stelt de bijna 22-jarige Fries tegenover WielerFlits. Volgende week rijdt hij met Parijs-Tours U23 zijn laatste en meteen ook nog enige resterende koers in 2019. Net als vorig jaar gaat hij in de Franse klassieker voor winst.

Kooistra is bezig aan een stabiel seizoen. In een aantal wedstrijden heeft hij korte uitslagen gerealiseerd, maar desondanks vecht hij nog altijd voor zijn plek in het profpeloton. “Ik heb een lang seizoen gehad, maar mijn benen zijn nu nog prima”, stelt hij. “Op zich kijk ik terug op een redelijk goed jaar. Ik heb veel koersen gereden, met een aantal goede wedstrijden daartussen. Het enige wat ik een beetje mis is een écht goede uitslag. Daarvoor heb je af en toe een beetje geluk nodig. Wel heb ik het idee dat ik gegroeid ben als wielrenner.”

De jongeling richt zijn focus nu volledig op Parijs-Tours, de koers die hij vorig jaar na een machtige solo van zeventig kilometer won. “Daarvoor rijd ik misschien nog een kermiskoers in België”, denkt hij. En dus komt er wellicht nog een stukje druk bij, want volgende week móet het gebeuren. “Ik wil weer winnen. Vorig jaar is me dat gelukt, dus ik weet hoe ontzettend lastig het is. Maar ik voel me goed. Het zou mooi zijn om op het einde van het seizoen zo’n mooi resultaat neer te zetten en te bewijzen dat het talent in mij zit.”

Toekomst in het wielrennen
Hoe de toekomst van Kooistra eruitziet, weet hij niet. “Ik heb nog geen idee”, biecht hij op. Dit najaar was hij stagiair bij Team Sunweb. Voor de Duitse formatie reed hij de PostNord Danmark Rundt, het Kampioenschap van Vlaanderen en de Primus Classic. “Voor volgend seizoen heb ik nog niets gehoord. Dus dat is afwachten. Ik wil in ieder geval nog een jaartje door, mocht een profploeg er niet inzitten. Het is niet zo dat ik er dan maar mee ophoud. Daarvoor vind ik fietsen veel te leuk. Dan kijk ik volgend seizoen wel hoe het gaat.”

De Friese hardrijder gooit het bijltje er in ieder geval niet bij neer. “Natuurlijk hoop ik nog een contract te krijgen bij een profploeg “, geeft hij aan. “Iedereen heeft daarvoor zijn voorkeuren, maar in principe maakt het me niet heel veel uit. Je hebt het ook niet voor het uitkiezen. Dat is lastig. Maar ik zie wel meer gekke transfers voorbijkomen, waarvan ik denk: ‘Dat was ook wat voor mij geweest’. Wat voor renner ploegen binnen halen met Marten Kooistra? Lastig. Ik denk een sterke coureur die in finales en in sprints veel kan betekenen.”


Jordi Meeus: “Nog een jaartje verder rijpen bij SEG Racing Academy”

foto: © Petros Gkotsis Photography

SEG Racing Academy leverde reeds vijf renners af aan WorldTour-ploegen en met Tiago Antunes, Sven Burger, Alex Evans en Marten Kooistra staan er nog eens vier laatstejaars beloften op de nominatie voor een profcontract. Dat geldt ook voor de 21-jarige Jordi Meeus, maar de jonge Belg blijft komend jaar nog een seizoen in het beloftencircuit rijden. “Omdat ik dan laatstejaars ben, ga ik nog meer vrijheid krijgen dan dit jaar”, vertelt hij in een interview aan WielerFlits. Zondag werd hij nog derde in de Ronde van Midden-Brabant.

Terwijl de renners op het WK als verzopen en rillende katjes rondreden, waren ook de omstandigheden in de nationale Nederlandse klassieker apocalyptisch te noemen. “Er stond echt heel veel wind en het regende de gehele dag door”, schetst Meeus het beeld. “Vanaf kilometer tien hadden we denk ik al waaiers. De hele koers hebben we praktisch gezien met tien tot vijftien man gereden. Soms kwamen er renners terug, maar steeds waren het dezelfde die meezaten als het weer op de kant ging. Het was dus een redelijk mooi koersje.”

Daarmee chargeert hij, want zo eenvoudig was het niet. “Het was natuurlijk superzwaar”, lacht hij. “Op 25 kilometer van het einde reden Coen Vermeltfoort (Alecto CT, red.) en Florian Vermeersch (Lotto Soudal U23, red.) weg. Marten Kooistra en ik zaten van onze ploeg mee. Wij zijn beiden redelijk snel en dus besloot ik om naar die twee toe te rijden. Dan hoefden we niet achter de feiten aan te koersen. Tot op vier kilometer van de meet bleven we met vier. Sander De Pestel (ook Lotto Soudal U23, red.) kwam toen aansluiten. Dat was nadelig.”

Voor Meeus en Vermeltfoort kwam de druk er namelijk vol op; Lotto Soudal U23 kon het numerieke overtal uitbuiten. “Het werd toen een tactisch spel, omdat De Pestel en Vermeersch om en om gingen demarreren. Maar eerlijk is eerlijk: ik denk dat Florian (die wist te winnen, red.) sowieso het meeste overhad. Nadat ik was overgestoken, heb ik niet meer een fris gevoel gehad. Dat kostte veel krachten en ik kon er moeilijk van herstellen, omdat we volle bak moesten koersen. Derde was in dit geval het hoogst haalbare.”

Nog een jaar belofte
De jonge Belg blijft met goede benen zitten. Hij rijdt nog twee koersen, te weten Parijs-Tours U23 en Olympia’s Tour. “Parijs-Tours is een heel belangrijke koers voor mij, maar ook voor SEG Racing Academy als ploeg. Daar wil ik echt goed zijn. Daarna zit mijn seizoen erop en richt ik mijn vizier alvast op 2020. Voorlopig blijf ik nog een jaar bij SEG. Dat is voor mijn ontwikkeling het beste, denk ik. Als je kijkt naar de vijf jongens die de overstap maken naar de profs, dan moet ik eerlijk zijn: ik heb nog niet zo veel gewonnen en laten zien als hen.”

Meeus acht het daarom verstandig om nog een jaar bij de beloften te blijven rijden. “Dan kan ik nog een beetje extra rijpheid creëren. Wel zal mijn positie een beetje veranderen binnen het team. Ik startte dit seizoen al met een ietwat beschermende rol. Toen waren Alberto Dainese en Kaden Groves nog niet op topniveau. In de sprints was ik de kopman. Maar zij kwamen daarna snel naar voren en begonnen ze ook met winnen. Voor mij was het logisch om in het vervolg hen te helpen. Zij zijn sneller dan dat ik ben, zo simpel is het.”

“Dat werk vond ik ook helemaal niet erg om te doen”, gaat de Belg verder. Voor volgend jaar is dat anders: Dainese tekende bij Team Sunweb en Groves gaat naar Mitchelton-Scott. “Het betekent dat ik meer vrijheid krijg in de finales, al heb ik niets te klagen gehad. Niet alleen aan het begin van het jaar, maar ook doorheen het seizoen. Daar kijk ik naar uit. Verder ben ik natuurlijk een van de oudere jongens. Tijdens de koersen en trainingskampen wijst de ploegleiding altijd een wegkapitein aan. Dat was ik al regelmatig, maar dat zal in 2020 nog frequenter zijn. Logisch ook, want de meeste U23-koersen reed ik al twee of drie keer.”


Ploegwatchers

Alecto – Maxim Horssels

BEAT – Nick Doup

Metec-TKH – Julian Dubbeld

Monkey Town-à Bloc – Youri IJnsen

SEG Racing Academy – Youri IJnsen

Vlasman CT – Maxim Horssels

Nieuwstips: [email protected]

Dit artikel delen:

4 Reacties

wimpy 5 oktober 2019 om 20:24

Iemand die weet waar Havik naartoe zou gaan?

Scott Sunderland 6 oktober 2019 om 13:07

Ik ben wel benieuwd wie nog meer bij Riwal gaan rijden dan !

Scott Sunderland 6 oktober 2019 om 13:08

Hoe zou het toch ervoor staan met Koning en Wippert ? Zal die EvoPro ploeg überhaupt doorgaan ?

Scott Sunderland 7 oktober 2019 om 15:36

Zou Slagter niets voor die Riwal ploeg zijn ? Die heeft nog geen contract voor volgend jaar. En dan heb ze een semi bekende naam in de gelederen.

Headlines

Populair

Materiaalzone