Nederland trekt met beperkte afvaardiging naar Wereldbeker Dublin

maandag 5 december 2022 om 11:21
Nederland trekt met beperkte afvaardiging naar Wereldbeker Dublin

Fem van Empel maakt wel gewoon deel uit van de selectie - foto: Cor Vos

Bondscoach Gerben de Knegt heeft slechts zeven mannen en zes vrouwen ingeschreven voor de Wereldbeker van Dublin van komende zondag. Onder meer Mathieu van der Poel, Lucinda Brand, Marianne Vos en Shirin van Anrooij zijn er niet bij.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Bij de mannen is het uitkijken naar Nederlands kampioen Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis (die er weer bij is na zijn gedwongen forfait voor Antwerpen), Pim Ronhaar, Mees Hendrikx, Corné van Kessel, Stan Godrie en Luke Verburg. Mathieu van der Poel, de winnaar van de laatste wereldbekermanches in Hulst en Antwerpen, maakt geen deel uit van de selectie voor Dublin.

Voor de renner van Alpecin-Deceuninck staat nu een trainingsstage in Spanje op de planning. “Dat is wel jammer, om eerlijk te zijn. Ik kom net in het ritme en moet er nu alweer uit. Maar dat hoort er een beetje bij. Ik wil ook goede basis voor het klassieke voorjaar, want dat is ook heel belangrijk voor mij. En we houden ons aan de planning”, vertelde hij zondag na zijn zege in Antwerpen.

Mathieu van der Poel (midden) past voor de cross in Dublin – foto: Cor Vos

Van der Poel is zeker niet de enige veldrijder die heeft aangegeven andere keuzes te maken. De Knegt: “Als je niet een positie in de Wereldbeker hebt te verdedigen, dan is het ook een optie om deze en eventueel ook volgende week (wanneer de cross van Val di Sole op het programma staat, red.) te investeren in de rest van je winter door een wegstage te plannen. Er komt rond de feestdagen weer een drukke en belangrijke periode aan. Desondanks hebben we twee sterke selecties staan in Dublin, waarmee we goed voor de dag kunnen komen.”

Bij de vrouwen staan wereldbekerleidster Fem van Empel en de nummer twee in de stand, Puck Pieterse, wel gewoon aan de start. Verder geven ook Denise Betsema, Ceylin del Carmen Alvarado, Inge van der Heijden en Manon Bakker acte de présence. Wereldkampioene Marianne Vos, Shirin van Anrooij, Lucinda Brand en Aniek van Alphen, afgelopen zaterdag nog winnares van de Superprestigecross van Boom, zijn er om uiteenlopende redenen niet bij.

flag-nl Nederlandse selectie voor Wereldbeker flag-ie Dublin – elitevrouwen (zondag 11 december)
Manon Bakker
Denise Betsema
Ceylin del Carmen Alvarado
Fem van Empel
Inge van der Heijden
Puck Pieterse

flag-nl Nederlandse selectie voor Wereldbeker flag-ie Dublin – elitemannen (zondag 11 december)
Stan Godrie
Lars van der Haar
Mees Hendrikx
Corné van Kessel
Joris Nieuwenhuis
Pim Ronhaar
Luke Verburg

Dit artikel delen:

12 Reacties

Oblomov 5 december 2022 om 12:37

De beruchte aanwijsplek wordt dus niet benut…

Had hier Gosse van der Meer eigenlijk wel verwacht. Precies het soort avontuur waar hij patent op heeft. Heeft in het verleden ook de Britse 'national trophy' gereden en zelfs een keer gewonnen.

Of David van der Poel. Uitgelezen kans om, zelfs met een bescheiden uitslag, een flink aantal punten te behalen met het oog op zijn droom in Hoogerheide nog één keer een WK te mogen starten.

1
platteprijs 5 december 2022 om 12:41

Het is nu niet even met de auto naar België rijden. De armlastige KNWU zou nu het vliegticket moeten betalen.

0
Cornelius 5 december 2022 om 13:40

Da’s vervelend voor de KNWU. Er zijn nog maar twee WBs in Vlaanderen, en vier in ‘verre landen’.

0
Drossard Kudus 5 december 2022 om 14:35

Zou het jammer vinden als dit soort reisjes door de kosten al onmogelijk zouden worden. Vanuit Brussel kun je met fiets voor <€200 al op en neer naar Dublin vliegen.

Zelfs met de camper ben je ongeveer net zo lang onderweg naar Dublin als pakweg Barcelona of Milaan.

1
Oblomov 5 december 2022 om 16:33

@platteprijs

Denk niet dat de KNWU wat dan ook betaalt. Net als Amerika moet dat waarschijnlijk gewoon op eigen kosten.

Kan me overigens niet voorstellen dat het duurder is dan naar Roemenië en Slowakije gaan, waar Van der Meer deze maand nog heeft gereden. Vandaar dat ik hem juist in Dublin wel verwacht had. Hij heeft toch een voorkeur voor afwijkende locaties. Maar wellicht trekt Benidorm hem meer…

0
Zwarte Trui 5 december 2022 om 17:00

Is inderdaad voor eigen rekening, of de ploeg moet een deal hebben. Maar Van der Poel neemt nu ook een plek in met zijn top50 plek, al is er dan nog wel een aanwijsplek. David heeft al eerder aangegeven in Essen te starten, kan hij meer bereiken in een minder deelnemersveld denk ik, ook al liggen er maar 40 punten voor de winnaar klaar. Iemand als Van der Meer zou je hier wel verwachten inderdaad. Scoort met een pak hem beet een 30e plek prima punten.

1
Zwarte Trui 5 december 2022 om 17:09

En een aanwijsplek was er sowieso, als er geen gedoe geweest was had je er niemand over gehoord.

0
Cornelius 5 december 2022 om 17:45

Vos liet na haar winst in Kortrijk al weten niet tevreden te zijn over haar fysieke conditie. Zal dus wel aan ’t trainen zijn met het oog op WK in eigen land.

Van Anrooij en van Alphen doen een geplande stage in Spanje. Lucinda Brand heeft eindelijk ingezien dat haar gekwetste hand vooral rust nodig heeft. Worst leeft in onmin met haar knie.

1
Arie den Blanken 5 december 2022 om 15:08

De WB orgnisatoren betalen voor dit niveau renners geen startgelden. Van de reiskostenvergoeding en het prijzengeld kunnen ze niet naar dit soort crossen zonder dat er geld bij moet. Het is bijna zeker dat ze om die reden zelf niet willen.

0
Zwarte Trui 5 december 2022 om 17:02

Voor de rijders net onder het niveau van mannen als Iserbyt en Sweeck is er in een gewone cross ook nauwelijks startgeld.

1
Zwarte Trui 5 december 2022 om 17:08

Weinig vrouwen hoor, ook in vergelijking met de Amerikaanse manches, zeker ook nu er geen cross van hoog niveau is op de zaterdag zou je dames als Van Alphen hier wel verwachten. Op zijn minst 8 rensters in ieder geval. En waarom ontbreken Vos en Van Anrooij eigenlijk?

0
Maillot à Pois 6 december 2022 om 11:55

In het nieuwsbericht op de KNWU site ontbreekt ook Alvarado
https://nieuws.knwu.nl/220952-knwu-met-compacte-selectie-naar-dublin

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone