Joris Nieuwenhuis komt top-50 binnen, maar mist wel WB Antwerpen
foto: Cor Vos
Maxim Horssels woensdag 30 november 2022 om 11:32

Joris Nieuwenhuis komt top-50 binnen, maar mist wel WB Antwerpen

Joris Nieuwenhuis is aan een stormachtige opmars bezig op de UCI-ranking veldrijden. De 26-jarige Gelderlander is inmiddels de top-50 binnengedrongen, maar mag zondag niet starten in de Wereldbeker van Antwerpen. “Dat is dan maar zo”, zegt hij ietwat laconiek tegen WielerFlits.

Nieuwenhuis is sinds begin oktober fulltime veldrijder. Hij leverde zijn WorldTour-contract in bij Team DSM voor een nieuw avontuur bij Baloise Trek Lions. Van de zeven crossen die hij sindsdien reed, eindigde hij alleen in de wereldbeker van Maasmechelen buiten de top-10 (elfde).

Verwachting
“Het gaat nog steeds boven verwachting”, zegt Nieuwenhuis over zijn prestaties. Afgelopen zondag werd hij vijfde in de wereldbeker van Hulst. “Zaterdag zat ik al te klagen om een zevende plek in de X2O Trofee Kortrijk. Als ik nu terugkijk, had ik daar voor het seizoen voor getekend. De verwachtingen gaan vanzelf omhoog. Ik voel me steeds beter worden.”

Ook in de UCI-ranking is hij aan een grote opmars bezig. Inmiddels is hij de top-50 binnengekomen en opgeklommen naar de 38ste plaats. Niet geheel onbelangrijk. Renners in de top-50 hebben automatisch startrecht in de wereldbekers.

De bondscoaches van ieder land kunnen renners die buiten de top-50 staan alsnog selecteren met een aanwijsplek. Maar het aantal wildcards hangt af van het aantal landgenoten dat in de top-50 staat.

Deadline
Ten tijde van de inschrijvingsdeadline voor de Wereldbeker van Antwerpen (anderhalve week vóór de wedstrijd) stonden er zeven Nederlanders in de top-50. Bondscoach Gerben de Knegt beschikt daarmee over één aanwijsplek. Aangezien Mathieu van der Poel en Nieuwenhuis op het moment van de deadline buiten de top-50 stonden, heeft De Knegt een keuze moeten maken en de aanwijsplek toegewezen aan viervoudig wereldkampioen Van der Poel.

Nieuwenhuis mist dus de Wereldbeker Antwerpen. “Dat is dan maar zo. Ik kan daar niet boos om worden. Een dag eerder start ik nu in de Superprestige Boom. Zondag ga ik in de ochtend trainen en daarna lekker de cross op de bank kijken.”

Bekijk hieronder de uitlegvideo die we vorige week over deze kwestie publiceerden

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
30 november 2022 15:51
Best wel grappig. Een waar detective-onderzoek en zeven vervolgartikels later blijkt dat het de protagonist eigenlijk geen bal kan schelen.
30 november 2022 11:47
Jammer voor Joris, maar positief dat het maar bij 1 wedstrijd blijft. Kan zich in Boom volledig geven, en hoeft zich de rest van het seizoen geen zorgen meer te maken over zijn UCI-positie. Eind goed, al goed, fijn dat we dit kunnen afsluiten.
  30 november 2022 13:15
  Regelmatig een wedstrijd skippen als je dit seizoen weer volledig start met crossen kan sowieso geen kwaad. Het is toch een andere inspanning dan een klassieker of etappekoers
30 november 2022 11:44
Typische reactie van iemand uit de Achterhoek. "Ooh is dat zo?" Die gaat zondag gewoon de veldtoertocht in Zelhem rijden. Kan die op het fietsje naar toe
30 november 2022 11:52
Mathieu staat in middels ook 50e ;)
  30 november 2022 13:02
  Kan Gosse van der Meer zijn ticket naar Ierland boeken....
30 november 2022 16:13
Quote:
Inmiddels is hij de top-50 binnengekomen en opgeklommen naar de 38ste plaats. Niet geheel onbelangrijk. Renners in de top-50 hebben automatisch startrecht in de wereldbekers.

Dat klopt alleen maar voor landen die hoogstens 8 renners in de top-50 hebben. Iemand als Lander Loockx staat momenteel 35ste, en mag toch niet starten in de wereldbeker zondag.
Nu Mathieu 50ste staat, staan er 9 Nederlanders in de top-50. Dat wil zeggen dat er nog steeds een aanwijsplek moet gebruikt worden voor Mathieu. Wel komt er bij negen renners een aanwijsplek bij, dus is er vanaf dan plaats voor een 10de Nederlander in de selectie.
  1 december 2022 22:08
  Mathieu staat ook in de top 50
30 november 2022 16:34
Ik vind het hoogst merkwaardig dat de stand in de WB totaal geen invloed heeft. Ik zou toch verwachten dat de eerste 10 of 15 renners in de stand om de WB zich automatisch zouden plaatsen. De wegen van de UCI zijn ondoorgrondelijk, zullen we maar zeggen. :)
  30 november 2022 19:36
  De regels zijn niet ondoorgrondelijk maar super ingewikkeld. Vooral opgesteld om het veldrijden geforceerd internationaler te doen worden. Wat momenteel in de praktijk neer komt om Belgische renners en inrichters tegen te werken. Voor het businessmodel van het veldrijden een enorme achteruitgang. Beter dat de veldrijders onder de absolute top uit hetzelfde land een goede boterham kunnen verdienen dan veel nationaliteiten in de uitslagen.

Reacties zijn gesloten.