Natnael Tesfatsion zegeviert in koninginnenrit Adriatica Ionica Race
foto: Cor Vos
zondag 5 juni 2022 om 16:15

Natnael Tesfatsion zegeviert in koninginnenrit Adriatica Ionica Race

De koninginnenrit in de Adriatica Ionica Race, met aankomst op de flanken van de Monte Grappa, is gewonnen door Natnael Tesfatsion. De 23-jarige Eritreeër van Drone Hopper-Androni Giocattoli versloeg Filippo Zana en Vadim Pronskiy en boekte zo zijn eerste zege op Europese bodem. Zana is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

De tweede etappe van de Adriatica Ionica Race konden we gerust bestempelen als de koninginnenrit van de ronde. De finish was namelijk gelegen op de flanken van de Monte Grappa, een klim die we ook kennen uit de Giro d’Italia. De beklimming, ook wel Pieve del Grappa genoemd, was in totaal 28,3 kilometer lang aan een gemiddelde van 4,5%. Dit geeft echter een behoorlijk vertekend beeld. In de eerste acht kilometer bleven de percentages schommelen rond de 8% en daarna volgden ook nog stroken van ruim drie kilometer aan 7,5% en een van 3,7 kilometer aan 6,2%.

Vier vluchters krijgen weinig ruimte 
Vier renners trokken al vroeg in de etappe ten aanval en vormden de vlucht van de dag. De beloftevolle Colombiaanse klimmer Santiago Umba (Drone Hopper-Androni Giocattoli), de Spanjaarden Eugenio Sanchez (Equipo Kern Pharma) en David Lozano (Team Novo Nordisk) en de Italiaan Matteo Zuro (Zalf Euromobil Fior) wisten een maximale voorsprong bijeen te fietsen van net geen drie minuten. Dit bleek veel te weinig om ook daadwerkelijk uit de greep te blijven van het peloton. Nog voor de slotklim kwam er een einde aan het avontuur van Umba, Sanchez, Lozano en Zurlo.

Peron op pad met zijn medevluchters – foto: Cor Vos

Het woord was vervolgens aan de betere klimmers in het peloton. In de eerste kilometers werd het kaf van het koren gescheiden en gingen de mindere renners overboord. Na meerdere versnellingen bleven er nog maar tien renners over in de strijd om de ritzege: leider Christian Scaroni, Giovanni Carboni, Luca Covili, Lorenzo Fortunato, Alessandro Fancellu, Simone Bevilacqua, Jefferson Alexander Cepeda, Natnael Tesfatsion, Mikel Bizkarra en Vadim Pronskiy. Met Fortunato, Fancellu en Bevilacqua waren maar liefst drie renners van EOLO-Kometa vertegenwoordigd in de eerste groep en ook Drone Hopper-Androni Giocattoli (Cepeda en Tesfatsion) bleek sterk in de breedte.

Tesfation boekt eerste zege op Europese bodem 
Zana, Covili, Pronskiy, Cepeda en Tesfatsion bleken uiteindelijk over de sterkste klimbenen te beschikken en trokken met z’n vijven naar de laatste kilometer. Tesfatsion was op papier de snelste renner in dit elitegroepje en de Eritreeër wist zijn favorietenstatus ook waar te maken in de laatste kilometer. De 23-jarige renner wist als eerste de top van de Monte Grappa te bereiken en boekte zo een toch wel speciale zege. Tesfatsion was de voorbije jaren namelijk al succesvol op Afrikaanse bodem, maar won nog nooit een koers in Europa. Tot vandaag. Zana moest genoegen nemen met plaats twee, Pronskiy werd derde.

De eerste Europese zege van Tesfatsion zat er al een tijdje aan te komen. De rappe Eritreeër, die in de belangstelling zou staan van Trek-Segafredo, was eerder dit jaar al vierde in de GP Industria en negende in de Settimana Internazionale Coppi e Bartali. Afgelopen donderdag werd hij bovendien ook knap tweede in de Giro dell’Appennino.

Tesfatsion maakt het zegegebaar op de Monte Grappa – foto: Cor Vos

 
21 Reacties
Sorteer op:
5 juni 2022
Maakt een geweldige ontwikkeling door, die jongen heeft de ploegen terecht voor het uitkiezen.
5 juni 2022
Prachtig om zien hoe gekleurde renners zegevieren in een sport die nog veel te vaak wordt gedomineerd door blanke renners.
  5 juni 2022
  Alsjeblieft zeg...
  In een poging om inclusief te zijn, ben je juist racistisch door onderscheidt te maken op basis van huidskleur. Trieste reactie.
  5 juni 2022
  Wat een onzin je mag toch zeggen wat je ziet. Hij heeft een kleurtje . En dat zag je niet zo vaak in wielrennen
  5 juni 2022
  Niets prachtigs aan. Ga je straks ook juichen als dikke vrouwen winnen omdat je deze subgroep minder op de fiets ziet?
  @dikkevrouw Juichen omdat een gekleurde renner een blanke renner verslaat onder het mom van gelijkheid. Juichen op basis van huidskleur, dat is toch gewoon racisme.
  5 juni 2022
  Wat een boel mensen met lange tenen hier.
  5 juni 2022
  Ik juich altijd harder als er een renner met snor wint.
  5 juni 2022
  "onderscheidt", serieus? Daar walg ik dan weer van.
  5 juni 2022
  Hoop mensen kunnen hier toch nog maar moeilijk mee omgaan, leverde soms nog wel grappige John Cleese situaties op. Nu helaas vaak trieste ellende.
  5 juni 2022
  Volgens mij is juist Klimkater degene die het er moeilijk mee heeft...
  5 juni 2022
  Er komt een dag dat we een ieder zien als individu ipv als onderdeel van een (sub)groep waarvoor diegene niet heeft gekozen...
5 juni 2022
Zana blijft ook stappen zetten
  6 juni 2022
  Zana presteert alleen wanneer het deelnemersveld extreem zwak is. Gaat geen toprenner worden.
  6 juni 2022
  Zana blijft ook stappen zetten
5 juni 2022
Mooi, en Pronskiy groeit duidelijk ook dit seizoen. Goed voor hem dat de aankomst bergop lag, want zijn daalcapaciteiten bleken in Romandië behoorlijk tegen te vallen...
In de schaduw van Girmay is dit echt de volgende Eritreeër die de poort aan het openbeuken is. In de Giro viel hij mij misschien een tikje tegen, maar hij is er ook pas 23. Tijd genoeg dus. Hij is voor elke WT-ploeg een waardevolle toevoeging, benieuwd waar hij volgend seizoen zal terechtkomen.
5 juni 2022
Mooi om weer een talent te zien groeien!
6 juni 2022
Zoveelste talent uit de stal van Savio. Inmiddels een hele ploeg van te bouwen.

Reacties zijn gesloten.