Napolitano hangt fiets aan de wilgen
foto: Sirotti
woensdag 15 november 2017 om 09:45

Napolitano hangt fiets aan de wilgen

Danilo Napolitano is wielrenner-af. De 36-jarige Italiaan van Wanty-Groupe Gobert kondigde vanmorgen zijn afscheid aan via zijn eigen Instagram-account. Zijn grootste zege is ongetwijfeld de negende etappe in de Giro d’Italia van 2007. In Lido di Camaiore nam hij in de massasprint toen de maat van Robbie McEwen en Alessandro Petacchi.

“Dit bericht is voor al mijn fans die zich afvragen hoe het afgelopen seizoen is gegaan”, start Napolitano zijn verhaal. “Ik moet beginnen met het feit dat 2017 mijn laatste jaar als professioneel wielrenner was. Ik hang mijn fiets aan de wilgen. Na veertien jaar profwielrennen, 51 zeges, deelnames aan alle drie de grote rondes en de klassiekers die bij mij pasten, zoals Parijs-Roubaix, Gent-Wevelgem en meer.”

Wat de Italiaan nu gaat doen, weet hij zelf ook nog niet. “Ik ben trots op wat ik gedaan heb. Ik wil jullie graag allemaal bedanken voor de aanmoedigingen! Ook wil ik de ploegen waarvoor ik reed bedanken. Maar ook een dankwoord aan mijn familie en de mensen die dicht bij me stonden bij vreugde en verdriet. Ik weet nog niet wat de toekomst brengt. Ik ga me eerst inzetten voor mijn gezin, iets wat ik de laatste jaren bijna niet gedaan heb. Het beste voor 2018.”

Volgens ProCyclingStats boekte Napolitano in zijn carrière 33 profzeges. Zijn eerste zege dateert van 2005, toen hij de handen in de lucht stak tijdens de derde etappe in de Internationale Wielerweek van Coppi & Bartali. Hij versloeg toen Francesco Chicchi en Guillermo Ruben Bongiorno in de sprint. De laatste overwinning boekte Napolitano in Boucles de la Mayenne 2015, toen hij – andermaal in een massasprint – de maat nam van Justin Jules en Andrea Pasqualon.

flag-it Danilo Napolitano’s loopbaan
2004: flag-it LPR-SRL
2005: flag-ch LPR Brakes
2006: flag-it Lampre-Fondital
2007: flag-it Lampre-Fondital
2008: flag-it Lampre
2009: flag-ru Katusha
2010: flag-ru Katusha
2011: flag-it Acqua & Sapone
2012: flag-it Acqua & Sapone
2013: flag-be Accent.jobs-Wanty
2014: flag-be Wanty-Groupe Gobert
2015: flag-be Wanty-Groupe Gobert
2016: flag-be Wanty-Groupe Gobert
2017: flag-be Wanty-Groupe Gobert

Ciao ragazzi.. questo è un messaggio per tutti i mie tifosi che fino Ad a oggi mi anno sempre sostenuto . Ma devo cominicarvi che il 2017 e la mia ultima stagione da ciclista professionista. Appenderò la bici al chiodo. Dopo 14 anni da PROFESSIONISTA. ( 2 anni in LPR . 3 – LAMPRE .2-KATIUSKA .2- ACQUA & SAPONE. 5 -WANTY GROUPE GOBERT 51 vittorie in carriera di cui tappa al giro D Italia. Partecipazione in tutti e 3 grandi giri dove sono sempre stato competitivo con vari podiii.partecipazioni a tutte le classiche adatto alle mie caratteristiche come Parigi Robeux ,Gand Wevegm ecc. Orgoglio di quello che ho fatto! E grazie anche voi che mi avete sempre sostenuto! Un grazie va anche a tutte le squadra che mi anno dato modo ti togliermi queste soddisfazioni! Alla famiglia e tutte le persone che mi sono stati vicini nei momenti di vittoria e soprattutto nei momento difficile ! In futuro non so ancora cosa farò ! Ma sicuramente mi dedico alla mia famiglia che in questi anni non ho fatto! Ho magari ho fatto poco!! Un saluto a tutti e un buon 2018 !

Een bericht gedeeld door Danilo Napolitano (@napolitano_danilo) op

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
15 november 2017 10:14
Voor iemand die een groot gedeelte van zn carrière geknecht heeft, heeft ie er daarnaast toch uitgehaald wat er uit te halen valt. En altijd een herkenbare figuur in het peloton. Met zn blote mouwtjes ;)
15 november 2017 10:22
Die gooit hem er vast hoog in. Herkenbaarder dan talentvol deze gebronste knakker.
15 november 2017 10:22
Erg jammer dat hij er mee stopt. Was zeker nog van toegevoegde waarde voor Wanty in de sprint voorbereiding. Toch een van de meest ervaren mannen bij Wanty.
15 november 2017 20:29
@youri: volgens wiki en cq was de Stausee Rundfahrt, vier dagen voor Coppi e Bartali, in 2005 de eerste profzege van Napolitano. Altijd even dubbelchecken.
15 november 2017 20:37
Weinig dankbare gast of met ruzie bij Hilaire vertrokken? Werd zijn laatste VIJF seizoenen (dik) betaald door Wanty en Wanty - Groupe Gobert! Post zijn afscheidsrede met een trui van een vroegere sponsor! Foei!
15 november 2017 20:46
@teegeevee
Dat is niet helemaal juist. Het afscheidbericht stond op zijn Facebook pagina met in totaal 38 foto's. Van o.a. al zijn ploegen. Op zijn Instagram staan bij hetzelfde bericht in totaal 10 foto's waaronder een in Wanty tenue. :)
15 november 2017 20:54
@brianbentert
Bedankt voor de duidelijkheid! 'k Ga mijn buurman Hilaire toch eens polsen!
De foute foto ligt dus aan de opsteller van dit bericht? Foei voor hem dan!
15 november 2017 21:38
@teegeevee
Haha vraag hem dan direct even welke verdere versterkingen we nog kunnen verwachten voor komend jaar. Nu Napolitano stopt is er toch wat budget beschikbaar en de ploeg is nog lang niet vol.
15 november 2017 23:49
@brianbentert: Over foto’s gesproken. Danilo was een genot om er een foto van te nemen op de koers. Hij was altijd goedlachs en vriendelijk. Dat heb je wel meer bij Italiaanse renners. Danilo is een super kerel.

Reacties zijn gesloten.