MPCC: Giro-wildcard voor Vini Zabù is verkeerd signaal

woensdag 3 maart 2021 om 21:29
MPCC: Giro-wildcard voor Vini Zabù is verkeerd signaal

Vini Zabù mag dit jaar wel naar de Giro, Team Androni niet - foto: Cor Vos

De MPCC zit in de maag met de wildcard die Vini Zabù heeft ontvangen voor de Giro d’Italia. De beweging voor een geloofwaardige wielersport vindt dat RCS Sport de positieve dopingtest van Matteo Spreafico in de Giro had moeten laten meewegen.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Vorige maand maakte organisator RCS Sport bekend welke drie ploegen een wildcard ontvingen voor de Giro d’Italia. Naast Vini Zabù waren dat Bardiani CSF Faizanè en EOLO-Kometa. Onder meer Androni Giocattoli-Sidermec viel buiten de boot, tot woede van ploegmanager Gianni Savio. De doorgewinterde Italiaan sprak van een ‘sportieve schande’ en twijfelde zelfs of hij actief wilde blijven in de wielersport. Deze week deed hij in een open brief nog een beroep op de MPCC om zich formeel met de zaak te bemoeien ‘om de geloofwaardigheid te waarborgen’.

Dinsdag heeft de MPCC de verdeling van de wildcards besproken. Een dag later schrijft zij in een persbericht: “De MPCC wil niet morrelen aan de keuzes van de organisatoren. Het verbaast ons echter dat er geen rekening is gehouden met de ethische criteria: RSC Sport kende twee van de wildcards toe aan niet-MPCC-leden, EOLO-Kometa en Vini Zabù. De kwestie-Vini Zabù is lastig: deze ploeg was ooit lid van de MPCC, maar besloot de beweging te verlaten. In de Giro van 2020 had de ploeg te maken met een positieve dopingtest.”

Verkeerd signaal
Volgens de MPCC had deze ‘betreurenswaardige gebeurtenis’ de beslissing van de organisator moeten beïnvloeden. “Aangezien dit niet het geval is, hebben we moeite met de maatstaf die RCS Sport hanteert, zowel op sportief als op ethisch vlak. De MPCC wil echt geen druk leggen op de keuzes van wedstrijdorganisaties. De MPCC is er echter wel van overtuigd dat als in zo’n grote wedstrijd als de Giro d’Italia een wildcard wordt toegekend aan een ploeg die een jaar eerder met een positieve dopingtest te maken had, er een verkeerd signaal wordt afgegeven.”

Dit artikel delen:

6 Reacties

A.M.M. Jonkers 3 maart 2021 om 23:01

Had Bardiani en co. enkele jaren geleden niet te maken met 3 dopinggevallen?

0
chasse patat 4 maart 2021 om 00:21

MPCC is weer Roomser dan de paus. Dat wordt in Italië natuurlijk niet gewaardeerd.

0
Wim Kruithof 4 maart 2021 om 03:55

vlees noch vis, statement op half water.

0
Polleke 4 maart 2021 om 07:32

Als ze op doping- geschiedenis moeten selecteren staan er géén ploegen aan de start en moet Monsieur Legeay zich als voorzitter van MPCC zijn eigen verleden maar eens napluizen…

0
Ward 4 maart 2021 om 07:44

Hoezo, de MPCC wil geen druk leggen op de keuzes van wedstrijdorganisaties?

0
aardappeljager 4 maart 2021 om 07:56

Interessante aanname dat de positieve dopingtest niet is meegenomen in de afweging. Ik heb dat nergens uit op kunnen maken.

Ik neem aan dat dit binnen de organisatie wel besproken is en dus meegewogen maar niet belangrijk genoeg bevonden. (Ja ook dit is een aanname). Wat je vervolgens van de keuze vindt is weer een andere discussie. Hoe verhoudt de actie van een eenling (ploeg onschuldig tot het tegendeel bewezen is) zich tot de sportieve prestaties van de ploeg?

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone