Monfort nieuwe Belgisch Kampioen tijdrijden

zaterdag 15 augustus 2009 om 21:13

Maxime Monfort is in het Henegouwse Saint-Ghislain Belgisch kampioen tijdrijden geworden . De Waal van Team Columbia was op het heuvelachtige parcours van 52 kilometer oppermachtig en bleef Sébastien Rosseler (Quick-Step) met maarliefst 36 seconden voor. Rosselers ploegmaats Dominique Cornu en Stijn Devolder werden op bijna een minuut derde en vierde.

Op het Belgisch Kampioenschap tijdrijden in Saint-Ghislain gingen dit jaar maar 15 renners van start, in plaats van de geplande 18. Dries Devenyns (Quick Step), Maxime Vantomme (Katusha) en Ben Hermans (Topsport Vlaanderen) hadden afgezegd. Bij het eerste tussenpunt deed Sébastien Rosseler een greep naar de macht. De Waal van Quick Step had daar vier seconden voor op Maxime Monfort (Columbia) en vijf op zijn ploeggenoot Dominique Cornu. Titelverdediger Stijn Devolder (eveneens Quick Step) verloor daar al bijna een halve minuut op zijn ploegmaat. Na 26 kilometer werd duidelijk dat de Belgische titel ditmaal naar een Waal zou gaan. Rosseler stond nog steeds eerste, 2 seconden voor Monfort. Cornu verloor terrein en ook Devolder kwam niet meer in de buurt. Bij het derde tussenpunt, na 39 kilometer, nam Monfort de leiding over. De renner van Team Columbia deed het zes seconde sneller dan Rosseler, die stil viel. Monfort stoomde door naar de finish en had uiteindelijk 36 seconden voor op een uitgeputte Rosseler.

“Ik denk dat heel mijn familie en alle inwoners van mijn dorp Nadrin uitgerukt waren om dit heilige moment mee te maken. Dit was de dag dat ik niet mocht ontgoochelen. Het is ook niet gebeurd. Dit is de dag die ik nog lang zal koesteren. Na mijn eindzege in de Ronde van Luxemburg, waarmee mijn carrière in 2004 begon, is dit een tweede ongelofelijke moment. Het was ook van toen geleden dat ik nog gewonnen had. Het zal een boost betekenen in mijn carrière. Dit is ongelooflijk voor een renner van mijn niveau. Slechts met hard werken en met heel serieus, soms te serieus te leven heb ik dit niveau weten te bereiken”, aldus een dolgelukkige Monfort, “Ik had deze dag heel zorgvuldig voorbereid met Valerio Piva. We hadden goed ingedeeld en alles is uitgekomen zoals we verwacht hadden. Dat Rosseler in het tweede deel door de knieën zou gaan, was een beetje onze verwachting. Enfin, alles is goed uitgekomen. Op nu naar de rest van het seizoen. Dinsdag show ik mijn nieuwe driekleur al in de proloog in Rotterdam van de Eneco Tour. Wat het WK betreft, moet ik met Carlo Bomans overleggen. Internationaal stel ik in het tijdrijden allicht nog te weinig voor. Wat ben je met een plaats bij de eerste tien of de eerste vijftien? Misschien is het daarom beter om de wegrit te doen. Maar dat ik naar Mendrisio wil gaan en dat ik er ook alles voor zal doen, mag duidelijk zijn.”

Uittreden kampioen Stijn Devolder was uiteraard minder content met zijn resultaat: “Natuurlijk is dit een hele ontgoocheling want ik was gekomen om te winnen. Een verklaring voor mijn minder presteren heb ik niet. De anderen waren sterker want ik dacht dat ik goed aan het rijden was. Misschien heb ik in april te veel moeten forceren om te kunnen focussen naar de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Goed, ook dit is een afgesloten hoofdstuk na de Tour. Op nu naar het WK. Met Carlo Bomans heb ik al afgesproken dat ik het WK tijdrijden laat schieten. De dubbel proberen heeft geen zin. Ik zet alles op de weg en probeer dat WK in de Vuelta op een serieuze manier voor te bereiden.”

Uitslag
1. Maxime Monfort (Columbia) 52 km in 1u05’02
2. Sébastien Rosseler (Quick Step) op 36″
3. Dominique Cornu (Quick Step) op 54″
4. Stijn Devolder (Quick Step) op 58″
5. Kristof Vandewalle (Topsport Vlaanderen) op 1’31”
6. Jurgen van Goolen (Saxo Bank) op 1’41”
7. Thomas de Gendt (Topsport Vlaanderen) op 2’02”
8. Bart Vanheule (Topsport Vlaanderen) op 2’31”
9. Olivier Kaisen (Silence-Lotto) op 2’40”
10. Steven de Neef (Jong Vlaanderen) op 3’50”
11. Jan Bakelants (Topsport Vlaanderen) op 3’51”
12. Bert Roesems (Cinelli) op 4’31”
13. Kevyn Ista (Agritubel) op 6’05”
14. Jonathan Bertrand (Landbouwkrediet) op 10’38”
15. Benny de Schrooder (An Post Sean Kelly) op 10’52”

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair