Molenaar maakt move naar Burgos-BH, Bol blijft

Molenaar maakt move naar Burgos-BH, Bol blijft

foto: Cor Vos

maandag 23 september 2019 om 12:00

Een verrassende transfer is in de maak. Tweedejaars belofte Alex Molenaar maakt komend seizoen namelijk zijn profdebuut bij Burgos-BH, weet WielerFlits. De 20-jarige Zuid-Hollander rijdt dit seizoen voor Monkey Town-à Bloc en boekte in de Tour of Qinghai Lake (2.HC) zijn eerste profzege. De jongeling won er solo de koninginnenrit vanuit de vroege vlucht. Vorige week verzekerde hij zich van eindwinst in de Ronde van Roemenië.

Molenaar is bezig aan een sterk seizoen. Dat kwam niet helemaal uit het niets, aangezien hij vorig jaar zijn neus al eens aan het venster stak. Hij werd begin augustus – toen nog in het shirt van DESTIL-Parkhotel Valkenburg – vierde in de Tour of Szekerland, een UCI 2.2-koers die eveneens in Roemenië plaatsvindt. Die trend zette hij begin dit jaar in zijn eerste de beste UCI-koers meteen voort. Molenaar werd vijftiende in de GP Beiras, een Portugese 2.1-koers met het nodige klimwerk. Hij veroverde daar het jongerenklassement.

Ploeggenoot Slik zei toen meteen dat er een nieuw Nederlands rondetalent geboren was en ook Molenaar zelf is vol vertrouwen. “Ik denk het ook”, zei hij in april in WielerFlits Nationaal. Een knieblessure gooide daarna roet in het eten, maar in juni pikte de jongeling aan met een ritzege in de Oberösterreichrundfahrt (2.2). Op het NK voor beloften in Ede werd hij zesde in de eindsprint, op een parcours dat hem eigenlijk niet lag. In juli trok hij vervolgens naar China, waar hij op meer dan 3.000 meter boven zeeniveau wist te winnen.

In de laatste koers was ook Burgos-BH actief, dat met eigen ogen zag hoe Molenaar de 224 kilometer lange koninginnenrit op zijn naam schreef. De overstap naar de Spaanse ploeg zal voor de meeste mensen als donderslag bij heldere hemel komen, maar heel gek is die transfer niet. Hoewel Molenaar in Capelle aan den IJssel geboren werd, woonde hij van zijn zevende tot en met zijn vijftiende in Girona. Zijn moeder is namelijk geboren in Barcelona en hij spreekt zelf vloeiend Spaans. Wat dat betreft hoeft hij zich niet veel aan te passen.

Jetse Bol

Jetse Bol viert feest na topdag voor Burgos-BH in de Vuelta – foto: Cor Vos

De Spaanse ProContinental-formatie was de voorbije maand actief in de Vuelta a España, waar ze met Ángel Madrazo een etappe won. Diezelfde Madrazo droeg bovendien dagenlang de bolletjestrui als leider in het bergklassement. Noord-Hollander Jetse Bol rijdt ook voor Burgos-BH en hij werd in de door zijn Spaanse ploegmakker gewonnen rit tweede. De sterke allrounder zit bij de paars-roodhemden van teammanager Julio Andrés Izquierdo op zijn plek. Het mag daarom geen verrassing heten dat Bol op het punt staat om zijn contract met Burgos-BH te verlengen.

Het management van de ploeg is op dit moment in onderhandeling met de bestaande sponsoren om het budget op te krikken. Zodra dat is afgerond, zal Molenaar zijn eerste verbintenis bij de beroepsrenners ondertekenen en zet Bol zijn krabbel onder een nieuw contract. Bronnen rondom beide renners en de ploeg laten weten dat dit slechts een kwestie van tijd is en dat dit tussen nu en twee weken te gebeuren staat. Hoewel de UCI de ProContinental-licenties voor 2020 nog moet bekrachtigen, zou achter de schermen al duidelijk zijn dat Burgos-BH ook volgend jaar ProContinental blijft.

Dit artikel delen:

9 Reacties

jessevdalen 23 september 2019 om 12:05

Leuk zeg!

Witte Trui 23 september 2019 om 12:22

Wat een leuke transfer en past qua ploeg / programma volgens mij ook goed. Aanwezigheid van 2 landgenoten maakt dit een ploeg om met wat meer aandacht te volgen ook.

A.M.M. Jonkers 23 september 2019 om 12:49

Mooi nieuws voor beide renners!

Scott Sunderland 23 september 2019 om 13:05

Bol heeft contractverlenging meer dan verdiend. Benieuwd of Madrazo nog gaat verlengen.

Oblomov 23 september 2019 om 13:33

Blijft bizar dat deze jongen niet gewoon bij Jumbo of Sunweb in het development team rijdt volgend jaar. Ook het niet-selecteren voor de Ronde van de Toekomst was moeilijk te begrijpen.

Zit hij niet in het ons-kent-ons circuit omdat hij (blijkbaar) tot zijn 15e in Spanje heeft gewoond?

Fantastisch dat hij op zijn twintigste gewoon twee prof-overwinningen op zak heeft.

jessevdalen 23 september 2019 om 14:08

Bizar? Niet iedereen kan dezelfde weg bewandelen. Dat kan ook de keuze van de renner zijn

the student 23 september 2019 om 14:47

In spanje is hij verzekerd van mooi weer en een hoop kleinere koersen waar hij lekker aan de klimvorm kan werken.

BW52 23 september 2019 om 13:35

Interessant nieuws kan daar mooi rijpen

DemarrErik 23 september 2019 om 15:44

Ondanks alle positiviteit dat het goed is dat een Nederlander een profcontract krijgt en dat het misschien goed bij hem past vanwege zijn Spaanse verleden: dit is toch a) gewoon een hele dubieuze ploeg en b) qua begeleiding niet de beste start van je carrière?

Is er een reden dat hij niet bij grotere ploegen op het lijstje stond?

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone