Mohoric is duidelijk in discussie over Vuelta-crash: “Roglic week van zijn lijn af”
Mohorič en Roglič keuvelen voor de start van Milaan-San Remo - foto: Cor Vos
maandag 12 september 2022 om 16:18

Mohoric is duidelijk in discussie over Vuelta-crash: “Roglic week van zijn lijn af”

Het hield de gemoederen de voorbije dagen flink bezig: de valpartij van Primož Roglič in de slotweek van de Vuelta a España. De Sloveense klassementsrenner wees na zijn val met de vinger naar Fred Wright. Matej Mohorič, een ploeggenoot van Wright bij Bahrain Victorious, is echter duidelijk in gesprek met Velonews. “Roglič week van zijn lijn af.”

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Roglič kwam een kleine week geleden ten val in de laatste honderden meters van de zestiende etappe naar Tomares, waarna hij moest opgeven. Volgens Jumbo-Visma en Roglič was er maar één verantwoordelijke voor de crash. “De val is veroorzaakt door het gedrag van een andere renner. Ik heb geen ogen in mijn rug, anders had ik me breed gemaakt. Wright kwam van achter en reed het stuur uit mijn handen voordat ik het wist”, aldus de drievoudige Vuelta-winnaar.

Wright gaf aan teleurgesteld te zijn in de uitspraken van Roglič en zijn ploeg Bahrain Victorious reageerde nog wat scherper op het statement van Roglic en Jumbo-Visma. Ook Mohorič is duidelijk en kritisch op zijn landgenoot. “We weten dat Roglič vaak ten val komt, dit is niet de eerste keer. Hij week duidelijk van zijn lijn af. Hij keek niet over zijn schouder om te zien of er iemand was en wijkt vervolgens uit. Ik heb drie of vier verschillende video’s bekeken. Meer hoef ik eigenlijk niet te zeggen.”

“Roglič is meer bereid om te duwen”
“Ik vind het verder ook niet zo netjes om een dergelijk statement naar buiten te brengen richting Fred. Fred moet denk ik blij zijn dat, toen Roglič naast de hekken reed, hij al voor Primož zat. Anders hadden ze elkaar geraakt en waren ze allebei gevallen.”

Volgens Mohorič moet zijn landgenoot de hand vooral in eigen boezem steken. “Ik heb voor iedereen respect, maar sommige renners zijn nu eenmaal gretiger als het gaat om het duwen voor positiewinst. Ik denk dat als je aan de rest van het peloton vraagt, iedereen zal zeggen dat Primož meer bereid is om te duwen dan Fred.”

 
70 Reacties
Sorteer op:
12 september 2022
Ik denk dat het gewoon is dat Roglic gefrustreerd is doordat hij viel
  12 september 2022
  Totaal begrijpelijk maar dan een officieel statement van ‘hij deed het!’ En ‘remmen lul!’? Wie heeft bedacht dat dat moest?
  12 september 2022
  Het is gepubliceerd op de site van TJV, en de grote baas heeft zijn plasje er ook over gedaan.
12 september 2022
Gaat gezellig worden in de Sloveense ploeg zo ;). Denk alleen dat Roglic zich dit zelf ook gerealiseerd heeft ondertussen.
  13 september 2022
  Roglich moest gewoon zeggen van de ploeg . Beleid van Jumbo: altijd van je af kijken, nooit in de spiegel
12 september 2022
Er is te weinig op de videobeelden te zien om hier echt een oordeel over te geven. Roglic zal wel echt het gevoel hebben dat Wright onvoorzichtig was, anders zegt hij zoiets niet. Maar ja, ook je gevoel kan niet kloppen.
  12 september 2022
  Als iemand je stuur wegtikt is dat natuurlijk geen gevoel. Je weet precies dat dat is wat er gebeurt is. Wright wist het ook, met zijn gepruttel over een 'race-incident' direct na afloop. Maar goed, Roglic had achteraf bezien uiteraard gewoon in het laatste wiel van dat groepje moeten gaan zitten.
  12 september 2022
  Het is onzin dat hij achteraan aan had moeten sluiten. Primoz steekt over en komt ruim een halve fietslengte voor Wright in de rij. Daarmee ontstaat een nieuwe race situatie. Wright komt er vervolgens rechts langs en naast... en er is ook nog ruimte om er rechts naast te rijden. Zie de beelden van achteren waar verderop in deze draad de URL van is gepost.
  13 september 2022
  Het is maar wat je onzin noemt. Zou keurig zijn secondes hebben gepakt en de volgende morgen ongeschonden aan de start gestaan hebben. @Wielerflits Wat een naargeestige site begint dit te worden met die zielige duimpjes omlaag. Waren jullie al voor gewaarschuwd.
12 september 2022
Vrij bijzonder dat er een paar dagen na dato nog steeds geen mea culpa en uitgebreid excuses van Jumbo-Visma is.. Letterlijk overal waar ik keek zag ik negatieve reacties. Niet alleen fans op social media, maar ook bijvoorbeeld de commentatoren en analisten in de media(NOS, Sporza, Eurosport en al de buitenlandse zenders) maakten zonder uitzondering gehakt van het statement. Om over de reacties vanuit het peloton nog maar te zwijgen. Zouden ze nou echt zo overtuigd van hun eigen gelijk zijn dat ze hun reputatie er mee op het spel willen zetten..?
  12 september 2022
  Ze gaan het gewoon een stille dood laten sterven zonder hun ongelijk te moeten toegeven.
  12 september 2022
  Jumbo is een beetje het Sky van een paar jaar geleden wat dat betreft. Die hebben zichzelf steeds hoger zitten en gaan echt hun ongelijk niet toegeven. Maar goed, het is wel een uiterst succesvolle ploeg, dus in dat opzicht hebben ze het gelijk aan hun zijde. Vind ze alleen wel steeds vaker een stukje sympathie verliezen.
  12 september 2022
  "Letterlijk overal"; De discussie zou al wat anders worden als er niet meteen werd gesproken met woorden als: nooit, altijd, iedereen, overal, niemand. Het is niet zo moeilijk om minstens één (Belgische) site te vinden die aangeeft dat Roglic op zijn minst een punt lijkt te hebben; wielernieuws.be (even zoeken op Roglic op hun site). Inhoudelijk hoeft van mij take 378 van deze hele discussie op deze niet zozeer meer.
  Dus als de media het zeggen, moet je daarin meegaan..?
  13 september 2022
  Als zelf Jumbo Nos omroep zegt dan moet je het wel heel bont maken
12 september 2022
Wie wordt de volgende renner of ploegleider die hier iets van vindt?
12 september 2022
Voor horsm en de rest even opgezocht.. https://m.youtube.com/shorts/78XS9JsW4Xw
  12 september 2022
  Deze beelden starten net te laat om te zeggen wie hier fout zit, maar het is al anders dan de beelden van voor.
  12 september 2022
  Uit het eerste beeld kun je zien hoe Roglic naar rechts stuurt, en komt met zijn arm en stuur verwikkelt in Wright. Oh Roglic, wat doe je weer?
12 september 2022
Zo zo, JV heeft er toch weer een boeltje van gemaakt met dit in de media te droppen, de kritiek zullen ze dan ook maar moeten slikken.
12 september 2022
https://youtu.be/crx-f-HDcWY oordeel zelf na 8.10
  Wel, ik zie dat Roglic lang op die witte lijn rijdt, doch pas aan Wright hapert wanneer hij opeens 30 cm meer naar rechts is gaan rijden. Wright lijkt me kaarsrecht te rijden, uiteraard "zet" hij zich wanneer hij de aanraking voelt.
  12 september 2022
  Op basis van deze beelden wordt het verhaal van Roglic toch wel een heel stuk aannemelijker!
  12 september 2022
  Ik moet toch toegeven dat dit mijn beeld wel veranderd heeft van de situatie. Deze video zet Roglic zijn woorden wel kracht bij.
  12 september 2022
  Vrij duidelijk dat de organisatie deze beelden niet heeft gezien.
  12 september 2022
  Wat ik zie (na veel herhalen vd beelden) is dat Wright vlak voor de val plots naar links komt, zijn benen kort stil houdt en zijn linker knie uitsteekt. Op hetzelfde moment schiet Roglic zijn fiets plots 30 cm naar rechts, alsof hij getrokken wordt en hij valt dan... Zou dat zijn omdat de knie van Wright op dat moment in zijn stuur haakt, zoals hij zelf zegt? Nb Roglic steekt tijdens de sprint over en komt vóór Wright in de rij. Wright komt er vervolgens rechts naast, er is nog voldoende ruimte en toch... Al met al hele interessante beelden, die idd een ander licht werpen op het incident, dan alle beelden van voren... On topic: ik vraag mij af waar Mohoric reed op het moment van de val. En waarop hij zijn stellige uitspraak baseert.
  12 september 2022
  De beelden spreken voor zich. Roglic krijgt een kwak van Wright die op dat moment al kansloos is in de sprint.
  12 september 2022
  Roglic was op dat moment ook kansloos, eigenlijk gedurende de hele sprint al.
  13 september 2022
  Roglic rijdt op de stippenlijn, maar het moment van aanraking rijdt hij plots 40cm aan de rechterkant van de lijn. Wie wijkt er dan af?
  13 september 2022
  Sorry hoor, maar jullie zien wat je wilt zien... kijk nou naar de banden van Roglic t.o.v. de onderbroken lijn op de weg. Hij zit eerst links van de weg en de vier anderen links (beeld van voren) De vier anderen blijven rechts en Roglic steekt over (om aan te haken?) Beeld van opzij: vier man rechts van de lijn Roglic links van de lijn Beeld van achter: vier man blijven rechts van de lijn en Roglic gaat van links van de naar op de lijn, naar over de lijn. Op het moment dat Roglic in aanraking komt met Wright zijn ze banden een dikke 50cm over de lijn na een plotse slinger naar rechts. Waar moet Wright heen dan? Remmen voor Roglic? De boarding in?
  13 september 2022
  Die beelden bewijzen dat ze beiden even schuldig (of onschuldig) zijn, toch? Je kan niet verwachten van Wright dat hij ofwel vol in de remmen gaat, ofwel zich naar rechts op de grond laat vallen? Een race-incident dus.
12 september 2022
Als de organisatie van de Vuelta de betreffende sprint fatsoenlijk in beeld had gebracht dan zou veel van de discussie waarschijnlijk onnodig zijn.
12 september 2022
Of Mohoric hier vanuit de eigen mening, de ploeg of allebei tegelijk spreekt is niet toetsbaar. Dat Jumbo, Plugge en Roglic er met het statement, in die volgorde, een bende van gemaakt hebben wel. Welk doel is er mee beoogd geweest?
  12 september 2022
  Ik kan me vergissen, maar Mohoric lijkt me nu niet bepaald iemand die zich voor het karretje laat spannen.
  12 september 2022
  Ze zeggen gewoon wat ze ervan vinden, dat vind jij toch altijd zo geweldig? Waarom hen nu dan afbranden?
  12 september 2022
  Omdat dit geen spontane reactie van de renner maar een van tevoren overwogen, scherp statement is inclusief rugdekking vanuit de ploeg.
  12 september 2022
  En dat statement kan niet vanuit het hart zijn? Of had je van Roglic verwacht dat hij eerst de pers even te woord kwam staan voor hij naar de dokter ging.
12 september 2022
Denk dat de wielerwereld zich niet zozeer stoorde aan het feit dat Roglic (en bij uitbreiding het team) een mening had over het incident, maar eerder aan de bijhorende wijze les voor de rest van het peloton, waarbij het eens moest gedaan zijn met dit gedrag bij de renners en dat Jumbo het echt beu wordt. Mogelijk is dat goed bedoeld, maar als je 't op deze manier brengt, dan druipt de morele superioriteit er wel een beetje vanaf en dat valt blijkbaar niet goed. Los van de intentie en wie er nu gelijk heeft, is het sowieso bijzonder slecht gecommuniceerd.
  Zeker omdat Jumbo zélf al herhaaldelijk werd aangeklaagd wegens roekeloos rijden door de andere renners...
12 september 2022
Wat een bullshit... Het is overduidelijk Roglic die hier in de fout gaat. Statement van de ploeg is van een bedenkelijk niveau. Het hele peloton weet ondertussen wel hoe het zit met deze brokkenpiloot.
12 september 2022
Roglic en de mannen van Bahrein zijn geen vrienden. Vraag maar aan Colbrelli
12 september 2022
Hebben alle TJV en Roglic kritikasters hier echt naar de filmpjes die van achteren zijn gemaakt gekeken? Of Roglic trapt finaal door zijn krenk en knalt daardoor ineens 30cm naar rechts, raakt uit balans en valt (dan zijn fout), of hij wordt door iets naar rechts getrokken en raakt hij daardoor uit balans. Fred Wright gaat op hetzelfde moment ook nog iets naar links, knie opzij en stopt dan kort met zijn trapbeweging. Waar zit nu eigenlijk de fout van Roglic?
  12 september 2022
  Kan je met vertellen waar ik krenk van een fiets vind?
  12 september 2022
  Bijdehand... probeer t eens met crank. Snap je t dan wel?
  12 september 2022
  Volgens mij schuift Primoz zelf nog iets op naar rechts om in te pikken in het wiel van Van Poppel, die hem op dat moment voorbijrijdt. En hij heeft niet gezien dat Wright al in dat wiel zit, en ook sneller rijdt dan Roglic op dat moment. Primoz is zich dus van geen kwaad bewust, maar maakt het maneuver en is op zich verantwoordelijk voor wat achterop komt. Op het moment dat Roglic naar rechts opschuift, maakt Wright een kleine beweging naar links en zitten ze tegen elkaar. Voor mij zeker geen roekeloos rijgedrag of eenzijdige fout van Wright.
  13 september 2022
  @Maillot á Pois Zo zie ik het ook na 20x vertraagd terugkijken. Beetje samenloop van omstandigheden.
  13 september 2022
  Waarbij de beweging naar rechts van Roglic zo abrupt lijkt te gaan, dat t bijna geen natuurlijke stuur beweging kan zijn. Vandaar mijn suggestie (het is niet te zien helaas) dat die beweging al geforceerd wordt, door eigen pech of door de knie van Wright (zoals Roglic stelt).
  13 september 2022
  Ik denk eerlijk gezegd van niet. Ik vind zelf deze beelden de duidelijkste, zet even stil op seconden 0:04, 0:05 en 0:06 https://twitter.com/tominctinkara/status/1568264320252878851?s=20&t=nyp8_3C0jTD1u-EcNEE4dg Ik sluit niet uit dat je gelijk hebt en dat Roglic door de knie van Wright ten val komt. Maar dan vind ik het nog geen terechte beschuldiging ten opzichte van Wright. Dan is het nog hooguit een ongelukkig voorval als gevolg van een minimale beweging aan zeer hoge snelheid. Op 0:04 is er niets aan de hand en zit Wright in het zog van Van Poppel al ter hoogte van het pedaal van Roglic. Je kan dus echt niet stellen dat Wright Roglic van achteruit overhoop rijdt en dit dus als voorbeeld stellen van roekeloos rijgedrag dat een andere renner in gevaar brengt, en dat laatste is toch wel wat JV met dit statement gedaan heeft.
  13 september 2022
  @Maillot à Pois, je hebt een punt dat het een ongelukkige samenloop is. Als je de filmpjes goed bekijkt zie je echt niets wat duidelijk wijst op een fout van Wright. Ik neig zelfs eerder dat Roglic zelf meer aandeel in zijn valpartij heeft door zijn te 'gretig' opschuiven, waardoor hij een tik krijgt en door de snelheid in onbalans geraakt en valt. En bij Jumbo-Visma zijn ze ook relatief stil nu dus ik denk ook wel dat ze goed genoeg weten dat ze niet helemaal gelijk hebben.
  13 september 2022
  Dat TJV stil zit, nu de grote baas geschoren wordt, snap ik wel...
  13 september 2022
  Het gaat niet alleen wie de fout maakt, maar voor de arrogante reactie van Jumbo en vooral Plugge over straffen . In de Tour waren ze ook niet erg lief van renners van andere ploegen
13 september 2022
Roglic treft in deze geen schuld, zijn bril stond scheef waardoor hij niet goed kon zien.
12 september 2022
Mohoric is wel een waaghals eerste klas.
  12 september 2022
  Voor de liefhebber: Mohoric in het gootje tijdens de afdaling van MSR https://www.youtube.com/watch?v=dMS4pFw21eI Ik denk wel dat Roglic dit zou durven..... Maar of ie ook overeind zou blijven ?
  12 september 2022
  Mohoric blijft meestal wèl op zijn fiets zitten.
12 september 2022
Op de beelden van achteruit zie je wel dat Wright een kwak geeft wanneer Roglic dichter komt…
  12 september 2022
  Hoe zou je zelf reageren als er zo een brokkenpiloot naar jouw kant komt aangeslingerd ?
12 september 2022
We kennen ze allemaal wel, die typetjes die graag tegen je aan willen hangen. Of het nou vroeger op school was, of heden ten dage op feesten en partijen. Helaas zijn het uitsluitend mannen en afzichtelijke vrouwen die zich aan dit ergerlijke gedrag schuldig aan maken. Wegduwen is dan een natuurlijke reflex.
12 september 2022
Een ploeggenoot van Wright is natuurlijk verre van objectief. En de juiste beelden hebben aangetoond dat Roglic absoluut een punt heeft. Wat allerlei Wielerflitsers daarvan vinden is natuurlijk totaal onbelangrijk. Roglic en Plugge steken hun nek uit in een situatie waarvan ze weten dat het ze niet zo populair maakt. Dan heb je ballen.
  12 september 2022
  Alle ballen verzamelen!
  12 september 2022
  Vooral huilie huilie van Roglic en Jumbo. Het is toch geen toeval meer dat het altijd Roglic is die valt? Die man kan gewoon niet koersen zonder te vallen. Gevallen in: Giro 2019 Vuelta 2019 Dauphiné 2020 Parijs-Nice 2021 Tour 2021 Tour 2022 Vuelta 2022 En dan is deze lijst waarschijnlijk nog niet eens compleet ...
  12 september 2022
  @keukentafel - wellicht even naar de onderliggende feiten kijken voordat je je reaguurders-jargon hier loslaat? B.v. de laatste 2 TdF: Kwak van Colbrelli, rondvliegende hooibaal...
  12 september 2022
  Ja en natuurlijk is het weer puur toeval dat het enkel Roglic overkomt zeker? Lol
  12 september 2022
  Roglic kennie sturen...
  12 september 2022
  Ja om bij een koerssituatie die wel vaker voorkomt en waarin er geen duidelijke schuldige is, tóch een andere renner als zwart schaap te proberen wegzetten heb je inderdaad lef nodig. “Andere renners moeten gewoon snappen dat ze moeten remmen voor de onze. Simpeler kan ik het niet uitleggen hoor.” Bedankt voor uw reactie mijnheer Plugge.
12 september 2022
Wat Mohoric daarmee te maken heeft is mij dan weer een raadsel
  12 september 2022
  Dat hij opkomt voor zijn ploeggenoot die onterecht zwart wordt gemaakt is niet zo vreemd toch?
  12 september 2022
  Vooral meneer Plugge heeft zich onsterfelijk belachelijk gemaakt!
  12 september 2022
  Landgenoot van de ene, ploeggenoot van de andere. Zou dus een beetje objectiever moeten zijn dan vele anderen. En aan z’n uitleg te lezen is hij dat ook.
  Die was er toch bij, en heeft alles gezien toch.?

Reacties zijn gesloten.