Hoe moeten Wout van Aert, Mathieu van der Poel en co Pogacar verslaan in Milaan-San Remo?
v.l.n.r. Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Tadej Pogačar - foto: Cor Vos
Youri IJnsen zaterdag 18 maart 2023 om 00:00

Hoe moeten Wout van Aert, Mathieu van der Poel en co Pogacar verslaan in Milaan-San Remo?

Tadej Pogačar is tot op heden onverslaanbaar in het wielerseizoen 2023. Dertien koersdagen, negen overwinningen. In alle drie de wedstrijden waarin hij begon, kwam hij als winnaar over de streep. Hij is dan ook de huizenhoge topfavoriet om zaterdag Milaan-San Remo te winnen. Maar hoe is hij te verslaan? Waar ligt zijn zwakke plek? WielerFlits vroeg het aan Aart Vierhouten, vorig jaar nog ploegleider van het Sloveense fenomeen.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Tegenwoordig werkt de 52-jarige Nederlander bij de nieuwe Zwitserse formatie Q36.5 Pro Cycling, dat zelf ook actief is in La Primavera. “Ik verwacht een tactisch spel tussen drie ploegen, omdat de Poggio niet lastig genoeg is om het verschil te maken”, begint Vierhouten. “Alle andere teams doen er idealiter goed aan om een vlucht van een man of tien te laten rijden. UAE Emirates moet dan op kop gaan rijden. Jumbo-Visma zal zeker helpen, want zij vinden dat ze dat moeten. Zo zijn ze altijd. En dan zal Alpecin-Deceunink lang wachten en een beetje gokken. Die durven dat wel.”

Ondanks dat de twee topfavoriete ploegen hun mannetjes opsouperen in het terughalen van de vlucht, denkt Vierhouten wel dat zij de koers vroeg hard gaan maken. “Met name UAE Emirates. Als Tadej er zin in heeft, zie ik hem al op de Cipressa aanvallen. Dat is het meest logische. Omdat het een langere klim is, kan hij daar het meeste schade aanrichten en de groep verkleinen. Dat idee heb ik een beetje, dat dit op de agenda van UAE staat. De vraag is dan wie Pogačar kan bijhouden, of wie er terugkeert in de afzink. Dan gaat het hele spel weer opnieuw beginnen.”

Aart Vierhouten en Tadej Pogačar – foto: eigen beeld/Cor Vos

Pogačar beslist over wie wint en verliest
Volgens Vierhouten bepaalt de Sloveen zaterdag wie Milaan-San Remo wint of verliest. “Dat ligt in zijn handen, hoe hij met de koers omgaat. Tadej heeft de sleutel. Het is eigenlijk aan de andere teams, buiten Jumbo-Visma en UAE Emirates om, om niet zo maar naar de Poggio te rijden. Je moet in ieder geval niet wachten tot Pogačar gaat aanzetten. Dat moment moet je voor zijn. Dat is denk ik het allerbelangrijkste. Wat ook meespeelt als ik naar Jumbo-Visma kijk, dan zou ik niet 100% geloven in Van Aert. Ze kunnen daar op meerdere jongens gokken in een overtalsituatie.”

De Nederlander verwacht dat zijn oude broodheer UAE hetzelfde gaat doen. “Ze doen er goed aan om niet alleen met Tadej te koersen. Denk bijvoorbeeld aan Alessandro Covi of Diego Ulissi. Die zijn beiden rap en kunnen een heuveltje over. Doet UAE Emirates dat niet, dan heeft Tadej minder slagkracht in de sprint omdat hij er alleen voor staat. Zitten Covi en Ulissi mee, dan kun je met hen veel meer gaan spelen, ook als Tadej onverhoopt terugvalt. Dan kunnen die andere twee nog altijd de koers winnen voor UAE Emirates, of weerwerk bieden tegen het overtal van Jumbo.”

“Er zijn in ieder geval een paar duidelijkheden”, gaat Vierhouten verder. “Jumbo-Visma is samen met UAE Emirates een bepalende ploeg, terwijl Alpecin-Deceuninck als team een outsider is. De kopstukken van die ploegen zijn goed. Ze zijn in orde allemaal. Ik twijfel wel over Van Aert en Van der Poel, of zij helemaal super zijn. Maar na een paar dagen rust na een lastige Tirreno-Adriatico, komen ze hier echt wel aan in goeden doen. Alleen ze zullen een beetje beter moeten zijn dan dat ze tot nu toe hebben laten zien om Pogačar zaterdag in Milaan-San Remo de baas te zijn.”

Pogacar sprintte Wout van Aert eruit in de GP Cycliste de Montréal 2022 – foto: Cor Vos

Pogačars zwakke plek en een opvallende winnaar
Dat kan wel, want Vierhouten weet wat de zwakke plek van de Sloveen is ten opzichte van de Belg en de Nederlander. “Dat is Tadejs sprint. Bergop heeft hij daar geen last van, dan zou hij altijd de snelste van die drie zijn. Maar in een snelle koers zoals Milaan-San Remo, is het voor Pogačar net niet zwaar genoeg om zijn sprintvermogen tegen dat van Van Aert en Van der Poel te leggen. Als voorbeeld: vorig jaar had Tadej de Ronde van Vlaanderen gewonnen in de sprint, als hij zich aan het plan had gehouden. Maar hij weet dat het hier lastig is. En dus zal hij vroeg moeten gaan.”

Toch ziet Vierhouten geen van de drie winnen. “Ik zou in de richting van Jasper Philipsen kijken. Die kan meekomen over de Poggio, al is het als 25ste. De toppers zijn aan elkaar gewaagd en rijden niet van elkaar weg op de Poggio. Dan gaan ze Philipsen er niet af rijden. Of Van der Poel zich daarna wegcijfert voor een lead out? Dat denk ik wel, omdat hij beseft dat hij nog niet goed genoeg is. Dus hoe meer hij zijn ploeggenoot kan voorzien van hulp, hoe meer hulp hij terugkrijgt zodra hij terugkomt in de Vlaamse klassiekers. Ik denk dat Mathieu dat ook snapt. Hij is eveneens gegroeid, minder jeugdig. Dus hij zal ook op die manier Milaan-San Remo doen als teamgenoot.”


Is de tandem Van der Poel-Philipsen weer succesvol? – foto: Cor Vos

RIDE Magazine
16 Reacties
Sorteer op:
17 maart 2023 14:30
Z’n wiel houden op de Poggio en hem dan kloppen in de sprint. Best simpel.
  17 maart 2023 15:56
  Inderdaad. Artikel samengevat in één zin. Voor MVDP kijken of Philipsen de Poggio overkomt. Indien het geval dan voor hem de sprint aantrekken, anders voor eigen succes sprinten. Ook hij en WvA zouden Pogi in een vlakke sprint moe
  17 maart 2023 15:58
  moeten kunnen verslaan
  17 maart 2023 16:50
  @GroteMolen, als vdPoel met Philipsen in een groepje vooraan over de Poggio komt, dan mag Mathieu vervolgens alle vluchtpogingen gaan terughalen, en dat gaat 'm niet lukken. Weet dus niet of dat het winnende scenario is voor AD. Liever in gescheiden groepjes, dan kunnen beiden achterover leunen. Met uiteraard de disclaimer dat het een loterij en koffiedikkijken is.
17 maart 2023 14:12
Vorig jaar moest Pogacar, die ook toen geweldig in vorm was, tot op zijn tandvlees diep gaan om Kragh Andersen te kunnen volgen op de Poggio. Vervolgens kon Pogacar in de afdaling niet het tempo van Mohoric volgen en vervolgens kon Pogacar geen manier verzinnen om via een uitval of sprint 'best of the rest' te worden. Natuurlijk is Pogacar de beste wielrenner ter wereld, maar hij heeft niet echt een wapen om "makkelijk" deze Milaan San Remo te winnen. Hij is gewoon één van die 5 op de top van de Poggio en daarom kansrijk, maar niet kansrijker dan de andere favorieten.
  17 maart 2023 16:34
  Ja precies, dat denk ik ook.
  17 maart 2023 16:49
  Zeer juist. In zowat elke koers die Pogacar uitkiest is hij topfavoriet, maar M-SR wordt een ander paar mouwen om te winnen.
17 maart 2023 09:20
"Als Tadej er zin in heeft, zie ik hem al op de Cipressa aanvallen. Dat is het meest logische. Omdat het een langere klim is, kan hij daar het meeste schade aanrichten en de groep verkleinen."

De Cipressa: 5,6km "lang" en gemiddeld 4,1% "steil" (1e km: 5,4%, dan resp. 4,1%, 4,6% 4,7%, en 1,6 km uitloper aan 2,7%.

Ik zou het graag zien gebeuren, maar de tijden dat er daar nog ploegen aan flarden gereden konden worden lijken mij definitief voorbij. Zoals gezegd werd in Wielerclub Wattage: vroeger reden renners MSR met 1500km training in de benen, nu met 15000km incl. hoogtestages. Het gevormde elitegroepje moet dan al feilloos ronddraaien zonder 'slepers' om de sprintersteams op achterstand te houden, en die kans is miniem.

Zoals elk jaar worden de verwachtingen over MSR weer sterk opgevoerd, maar in realiteit zal het bijna zeker allemaal beslist worden op en na de Poggio. 300 km wedstrijd, 9 km koers die er toe doen.
  17 maart 2023 09:42
  Je hebt helemaal gelijk, maar we zitten in een tijd waarin de elite ( Pogi , WvA, VdP, Flipje) ook echt willen rijden + zitten zij ook in de sterkste teams. En alleen MvdP zou een ander belang kunnen hebben indien Philipsen goed de cipressa over kan.
17 maart 2023 09:21
Nou net zoals hij hem in de RvV verslaan heeft. Het is immers geen bergetappe.
17 maart 2023 11:09
WF: "TJV heeft de sleutel."
Aart: "Tadej heeft de sleutel."
  17 maart 2023 15:56
  Nu nog het goede gat vinden om het te kunnen gebruiken.
17 maart 2023 11:14
Ik denk dat het scenario zoals vorig jaar het meest logisch is. UAE (en wellicht TJV) maakt oorlog op de Cipressa en er rijden 20 (?) man naar de Poggio, vrijwel zonder pure sprinters. Waarom zou Pogacar er in zn eentje vandoor gaan op de Cipressa om vervolgens ~8 man achter zich op afstand te houden tot de Poggio begint? Ik geloof daar eerlijk gezegd niet zo in.
17 maart 2023 16:47
Aaaargh, wat hadden we graag REV erbij gehad. Zag hem in staat om pre-Cipressa buy buy te zeggen tegen de ganse meute. Laat Pogacar en UAE dan maar werken en panikeren.
  17 maart 2023 17:07
  UAE en nog wat andere ploegen. We zagen op het WK hoe snel een voorsprong van REV kan slinken, met het tempo van vorig jaar in de laatste 20km zou zelfs de sympathieke Tourmijder het vermoedelijk niet redden. Maar hij heeft nog jaren genoeg om het tegendeel te bewijzen.
17 maart 2023 21:17
De verhalen zijn werkelijk precies hetzelfde als een jaar geleden, toen werd na Strade ook gedaan alsof Pog de grote favoriet was voor MSR, en de anderen zich het hoofd braken over hoe ze hem in godsnaam konden verslaan. Het jaar ervoor was het MVDP trouwens precies hetzelfde.effe verhaal, die kon na Strade en Tirreno ook onmogelijk niet gaan winnen.

De bergjes zijn gewoon niet zwaar genoeg om het verschil te maken als je de favoriet bent, je kunt beter een subtopper zijn die ze eventueel laten rijden.

Reacties zijn gesloten.