Michel Wuyts: “Ik ben ontgoocheld dat het zo abrupt stopt”

zaterdag 12 juni 2021 om 09:14
Michel Wuyts: “Ik ben ontgoocheld dat het zo abrupt stopt”

foto: Niels Bastiaens

Michel Wuyts moet van de VRT na het veldritseizoen met pensioen, maar als het aan de populaire wielercommentator zelf lag, dan was hij nog even doorgegaan. “Ik ben ontgoocheld dat het zo abrupt stopt”, vertelt Wuyts aan het Belgische De Tijd.

“Ik ben nog niet uitverteld, niet uitgeblust”, gaat hij verder. “Ik heb nog de energie en het fanatisme om er tegenaan te gaan. Met bovendien meer interne rust en zelfverzekerdheid.”

Net als zijn collega José De Cauwer had Wuyts gehoopt om op zelfstandige basis nog een aantal jaar door te kunnen. Frank Raes en André Meganck kregen die kans na hun pensioen nog wel. “Meganck bleef na zijn pensioen nog zeker drie jaar aan de slag.”

Volgens het medium komt dat onder meer door de nieuwe CEO Frederik Delaplace, die in tegenstelling tot zijn voorganger Paul Lembrechts meer de nadruk legt op personeelsmobiliteit. Ook zou het een kwestie van geld zijn voor de VRT, die al even aan bezuinigen is.

Dit artikel delen:

97 Reacties

Jowinho 12 juni 2021 om 09:21

Heeft ooit nog gezegd dat hij na zijn VRT tijd misschien aan de slag zou gaan in Nederland.

Rebellin 12 juni 2021 om 09:45

Please no! Laat hem alsjeblieft in belgie blijven!

Dion 12 juni 2021 om 10:20

Noooooooooooo

ProfrondeZevenbergen 12 juni 2021 om 13:12

Dat is goed hoor, maar niet als verslaggever. Pakketjes bezorgen of zoiets, kan natuurlijk prima.

Ik snap eigenlijk niet dat het abrupt voor hem is. Hij zal toch een contract hebben waarin is opgenomen wanneer het stopt. Dat is vrij normaal in Nederland. Het is gewoon een bleiter.

Poeksel 12 juni 2021 om 09:21

Misschien kan de NOS hem inhuren? Die kunnen wel een goede commentator gebruiken en hij zal zijn chauvinisme dan vast dimmen.
Edit: bij nader inzien ligt Eurosport meer voor de hand.

Rebellin 12 juni 2021 om 09:46

Jeroen van Belleghem inruilen voor Wuyts. Dat is als een Porsche inruilen voor een Picanto. Nooit doen.

FDJ 12 juni 2021 om 10:17

Iedereen is een vooruitgang op Babbelbelg

non-believer 12 juni 2021 om 10:35

Jeroen? Ben jij dit?

Ik en meerdere mensen in mijn omgeving zetten het geluid uit wanneer die kerel aan het praten is.

Emergo 12 juni 2021 om 11:01

Jeroen van Belleghem vergelijken met een Porsche ?? Maar dan wel schaal 1:87

bswinkelss 12 juni 2021 om 13:21

@rebellin, ik ben ook groot fan van de babbelbelg, vooral samen met karsten! Ze hebben er beduidend meer kijk op dan michel en jose.

Reiger 12 juni 2021 om 14:58

Michel Wuyts samen met Karsten op Eurosport is een goed plan. Die vervelende Jeroen lekker lozen. Irritant mannetje. Karsten houden voor koerskennis en vogelverhalen.

LeBlaireau 12 juni 2021 om 09:22

Als Herygers maar blijft zitten!!

Michael Bianchi 12 juni 2021 om 09:24

Beter allebei stoppen.

Panache 12 juni 2021 om 09:28

“Ik heb nog de energie en het fanatisme om er tegenaan te gaan.”

Is dat niet het probleem? Op het moment dat nationalisme en heldenverering sterker zijn dan het lezen van de koers (en je dus onzin gaat uitkramen vanwege je wens op een Belgische zege) dan is dat fragiele koord waarop een commentator balanceert in disbalans. Het kan niet anders dan dat hij daar meermaals op is aangesproken intern, dus die verrassing dat het nu stopt zal niet werkelijk zo’n verrassing mogen zijn.

platteprijs 12 juni 2021 om 09:36

En dan kiezen ze voor Van Gucht en Van Nieuwkerke die niet onderdoen voor Wuyts. Als Schotte hoofdcommentator was geworden, was het een goed punt geweest.

Michelangelo 12 juni 2021 om 10:06

Ik volg de mening van Panache hierin.

Ik heb heel lang genoten van Wuyts als commentator. Taalvaardig, samen met de cocommentator oog op de koers, veel anekdotes als daar tijd en ruimte voor was.

Maar de afgelopen paar jaar heb ik hem zien afglijden naar een soms heel bedenkelijk niveau. Dat ik gewoon van ellende gezapt ben naar Ducrot. Nationalistisch, stokpaardjes, stemmingmakerij; het leek te vaak niet meer op wielercommentaar, maar op de Wuyts-show. Vol fanatisme, maar op de verkeerde manier gekanaliseerd.

Van mij hoeft hij niet meteen van de buis, want op zijn goede dagen is hij een uitstekend commentator en voor velen (ook voor mij) onderdeel van het wielrennen net als het deuntje van Rodania. Geef hem een andere rol: laat hem rond de TdF zijn vaste item maken in Vive le velo, dat soort dingen.

Maar uiteindelijk denk ik dat het gewoon een goede keuze is om ruimte te maken nu hij nog enige populariteit heeft, en niet wachten tot het er een paar keer “echt over” gaat op live TV.

trigger 12 juni 2021 om 10:11

…vind je dat fanatisme en die heldenverering van de NOS ook ergerlijk? als WE straks weer eens gaan winnen (voetbal+OS)? Hele dorpen en pleinen in spuuglelijk oranje? Echt, hier in België valt dat allemaal reuze mee, geen vlaggetjes te zien in de straten. Vraag eens aan een gemiddelde Europeaan het verschil in chauvinisme tussen de Belg en de Nederlander, ik ken het antwoord al. Maar oh maar als er een Belgisch rennertje opstaat of een KDB tegen een bal trapt, dan is elk woord 'fanatisme'. Ach, de pot en de ketel zeker… NOS is ook maar terug wereldbekerwedstrijden veldrijden beginnen uitzenden toen er iets te rapen (Mathieu) viel. Objectieve sportverslaggeving, hoe saai is dat?

Michelangelo 12 juni 2021 om 10:22

@Trigger,
Niks mis met fanatisme of gezond chauvinisme. Gisteren Italie-Turkije gekeken op de RAI. Heerlijk. De hele discussie heeft voor mij ook niks met NL, BE of welke nationaliteit ook te maken.

Het wordt pas vervelend als verslaggevers daardoor niet meer kritisch zijn op wat er te zien is. Dat ze fanboy zijn ipv journalist. Dat gezond chauvinisme verandert in eng nationalisme. Dat het fanatisme verandert in stemmingmakerij jegens een andere renner (denk Roglic) of een ploeg (denk TJV).

Dan is bij mij het kantelpunt bereikt. Of dat dan een Nederlandse commentator is, een Belgische of uit welk ander land dan ook. En dat is precies wat er ook steeds vaker gebeurde bij Wuyts.

En die BE/NL kaart die je uit probeert te spelen mag je wat mij betreft dan ook weer terug van de tafel nemen.

Dion 12 juni 2021 om 10:23

Het is toch logisch dat de NOS uit gaat zenden op het moment dat er vraag naar is?

Er zit geen hypergeile van der poel fan verslag te doen zoals op de Belg wel het geval is.

Mooie Sjors 12 juni 2021 om 10:29

Michel Wuyts is voor mij nog steeds veruit de beste commentator, niemand die met zoveel niet-geacteerde (ja, Jeroen of Renaat) passie de koersbeleving in de huiskamer kan brengen.

Hoewel hij de laatste jaren steeds meer Smeets achterna gaat, kan ik nog altijd erg genieten van zijn vakmanschap. Smeets hebben ze ook nooit echt weten te vervangen overigens.

Maar geef Wuyts aub geen andere rol in Vive le vélo of een of andere talkshow, want daarvoor is hij veel minder geschikt.

Cochise 12 juni 2021 om 10:29

@michelangelo: Oog op de koers vind ik al twijfelachtig maar Wuyts is allesbehalve taalvaardig. Van alle sportcommentatoren op de vrt heeft hij met voorsprong de armste woordenschat. Dat probeert hij dan te verbloemen door woorden uit te vinden die dan nog gecultiveerd worden als Wuytsiaans.
Daarnaast vind ik hem ook inhoudelijk hopeloos gedateerd. Geen technische kennis, geen kennis over trainingsmethodiek, volgt de beloftencategorieën en zelfs de profwedstrijden buiten Vlaanderen of buiten de worldtour niet. Tijd voor vernieuwing, dat hebben ze bij de vrt gelukkig ook begrepen.

Michelangelo 12 juni 2021 om 10:34

@Cochise,
Ik heb met de “Wuytsiaanse taal” nooit problemen gehad. Maar wel met de dingen die je in je post ook aanstipt.
Daarom hoor ik ook graag Nys als cocommentator. Die is wel mee met materiaal, trainingsmethodes, jeugdcategorieen etc. Je merkt aan alles dat hij weet waar hij over praat. En misschien een kwestie van smaak, maar ik hoor graag iemand die dingen kan duiden, ipv iemand die mooi kan vertellen uit de oude doos.

dikkechaap 12 juni 2021 om 10:35

@trigger
De vergelijking tussen België en Nederland is niet zo relevant hier, de reacties zijn merendeels gericht op de oude Wuyts vs de "nieuwe" Wuyts. Ook Nederlanders luisterden graag naar hem, zo goed was hij. En natuurlijk zat daar wat chauvinisme bij, iedereen snapt dat als je naar een Belgische zender kijkt, de commentator vooral voor Belgen zal zijn. Het wordt ergerlijk als iemand niet meer door heeft wat er in de koers gebeurd doordat hij verblind is doordat hij zo'n fan is van bepaalde renners.

trigger 12 juni 2021 om 10:42

@Michelangelo Eng nationalisme? Wuyts koos als wielermoment 2019 Mathieu (AGR) boven Remco (CSS), is lyrisch over Dumoulin, Cancellara,… Mogelijk zal hij zich wel eens laatdunkend hebben uitgelaten over een renner/ploeg. Ik vind dat je hem dat niet kwalijk mag nemen.

klootje kriekeljon 12 juni 2021 om 12:06

Lees nu pas de reacties. Dit dus.

Panache 12 juni 2021 om 12:16

"Vind je ook… blabla…. ik ken het antwoord al"

Ja dat is een makkelijke. Allereerst kijk ik geen sport op de NOS. Wanneer ik F1 kijk erger ik mij groen en geel aan het overdreven pro-Max chauvinisme van Olav Mol en ben ik vanwege hem op Sky Sports de GP's gaan kijken. Dus helaas voor jou is ergernis niet automatisch van nationalistische aard, de simpelheid alleen al.

Reiger 12 juni 2021 om 15:14

@panache. Helemaal waar wat je zegt. Dat kritiekloze gewauwel over Max Verstappen!
Ook ik kijk F1 omdat Max vooraan meerijdt. Maar die kontkruiperij is echt walgelijk.
Geen enkele vorm van kritiek. Eerste woorden van een perspraatje zijn vaak iets in de trant van:”wat was je goed zeg!” Ook verslaggevers mogen van mij een voorkeur hebben maar ook dan zul je gewoon moeten vertellen wat je ziet en hebt gezien. Daar hoort ook kritiek bij op de momenten dat een sporter een fout maakt. En tegenwoordig is het bij veel verwende jongens en meisjes zo dat ze bij elke vorm van kritiek niet meer met bepaalde pers praten maar dat mag geen reden zijn om dan geen kritische kanttekening bij iets te plaatsen. Wielrenners zijn natuurlijk altijd al toegankelijk geweest en dat moet vooral zo blijven. Ook zijn ze vaak eerlijk in de analyse van de koers die ze zojuist hebben gereden dus een kritisch vraagje mag best.

Koersmaniak 12 juni 2021 om 09:29

Jammer dat icoon De Cauwer stopt.
Hij had altijd zijn lot aan Wuyts gebonden: als die op pensioen op pensioen zou moeten, zou hij er ook mee stoppen. En gezien José een man van zijn woord is.

Gebruikersnaam 12 juni 2021 om 09:31

Tja, er werd een journaliste van de nieuwsredactie tegen haar zin op pensioen gestuurd en die is in de media gaan roepen dat het erg hypocriet is dat er vaak uitzonderingen worden gemaakt voor sportjournalisten.

En een maand later komt het nieuws dat Wuyts en Frank Raes ook moeten vertrekken, dat is geen toeval.

Romāns Vainšteins 12 juni 2021 om 09:33

Ik zie hem een comeback maken, de afrekeningen zullen zonder genade zijn.

Wheely 12 juni 2021 om 09:44

Hij zal nimmer verdwijnen. Reken maar op een pittige column van tijd tot tijd en een gruwelijke podcast.

Johnny7 12 juni 2021 om 09:34

Stopt De Cauwer ook? Wat zonde. Alleen voor hem keek ik af en toe nog naar Sporza maar dat zal nu niet meer gebeuren. Jeroen/Karsten is het beste duo maar verder heeft Eurosport nog wel een paar aardige commentatoren dus het is geen ramp verder.

WernerFranke 12 juni 2021 om 09:52

De Cauwer blijft!

Soit 12 juni 2021 om 10:50

Serieus? Karsten en Jeroen zijn net een getrouwd stel. Als ik naar hen luister, dan moet ik altijd denken aan de ongemakkelijke humor uit the office. Karsten alleen lijkt me prettiger, die durft ook stiltes te laten vallen.

Casar 12 juni 2021 om 09:35

Hup naar Eurosport

rennerske 12 juni 2021 om 09:36

Neeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!! Alsjeblieft, geen horrorscenario’s op de vroege morgen Casar.

Medicijnman 12 juni 2021 om 13:04

Daar zit ik al nu. Ik heb als Nederlander altijd op de BRT afgestemd met wielrennen want veel beter en soms ook humoristischer commentaar. Maar de laatste twee jaar werd het opeens heel erg chauvinistisch met Wuyts, erg jammer. Eurosport vooral met Karsten en Jeroen is een goed alternatief gelukkig (welk taartje gaan ze nu weer eten?) en als je met vertraging kijkt dan kan je de reclame skippen.

Emergo 12 juni 2021 om 15:00

Gelukkig kun je bij Eurosport altijd nog voor de engelstalige versie kiezen.

MartinMartin 12 juni 2021 om 09:41

Ontgoocheld. Kan dat niet in gewoon Nederland vertaald worden?

Wheely 12 juni 2021 om 09:46

Het is een quote van Wuyts zelf en dat is nou eenmaal een Belg, dat mag overduidelijk zijn.

Koers 12 juni 2021 om 09:49

Staat gewoon in de Dikke van Dale en idd een quote.

MartinMartin 12 juni 2021 om 09:54

Er staat wel meer in de Dikke. Feit is dat geen enkele Nederlander dit woord gebruikt. Voor nieuws over belgen is er toch wielerflits.be?

Poeksel 12 juni 2021 om 09:57

Er staan regelmatig rare Vlaamse uitdrukkingen op de site, maar ontgoocheld is gewoon Nederlands, al wordt het in België vaker gebruikt.

MartinMartin 12 juni 2021 om 09:57

Ik

MartinMartin 12 juni 2021 om 09:58

vind het gewoon irritant lezen, Poeksel. Maar je hebt gelijk. Ik geef toe dat ik er naast zit. Ben een man van mijn woord. In dit geval het verkeerde woord.

girardengo 12 juni 2021 om 13:56

Tegenover het wielerchauvinisme van Wuijts staat het taalchauvinisme van sommigen op WF.

Reiger 12 juni 2021 om 15:18

Echte zever wat u schrijft MartinMartin! Ga terug uw kot in! :)

Koers 12 juni 2021 om 09:47

Beetje afhankelijk van hoe de contracten liggen bij NOS/ES/Ziggo, maar als men daar makkelijk van bepaalde commentatoren af kan dat zie ik hen Wuyts wel aannemen. Uiteindelijk worden alle commentatoren gehaat maar Wuyts heeft wel een enorme schat aan kennis in zich natuurlijk.

Hay 12 juni 2021 om 09:47

Ontgoocheld is (ook) Nederlands.

Chaba 12 juni 2021 om 09:50

Hoewel ik fan ben, snap ik sporza ook wel als er bezuinigd dient te worden.

PeterUitKampen 12 juni 2021 om 09:52

Laat die man t toch zelf bepalen wanneer ie stopt.

MartinMartin 12 juni 2021 om 09:57

Zou een prima perschef zijn voor Jumbo Visma voor belgische markt, vanwege Wout. Commercieel gezien ook verstandig, omdat wij een veel beter verkooppraatje hebben dan die belgen.

Napoleon 12 juni 2021 om 10:06

Ja, kan hij aan de Belgische pers vertellen waarom Van Aert toch echt voor Roglic moet knechten.

RidderSchwobin 12 juni 2021 om 10:01

Zowel Smeets als Wuyts zijn in de winter van hun carrière teveel gaan vertrouwen op hun ervaring waardoor ze soms niet meer even scherp waren. Namen totaal verkeerd uitspreken, feiten niet op orde hebben van het huidige peloton, kwaliteiten van renners niet goed kunnen inschatten etc. Wat ik zelf erg matig vond was dat hij steevast de conclusie trok dat kleinere mensen ook minder hard kunnen lopen terwijl de gemiddelde lengte van de top in de marathon 1.67m is. Als commentator zou je je mijns inziens ten dienste van de koers moeten opstellen en enigszins nederig moeten zijn. Bij Smeets leek het op een gegeven moment of de Tour ter meerdere ere en glorie van hem elk jaar werd georganiseerd. Wuyts kreeg soortgelijke trekjes.

notriple 12 juni 2021 om 10:08

Smeets verafgode de renners zo erg, dat ze bijwijze van spreken op zijn bord konden schijten. Vooral Armstrong en Boogerd. Op het enge af.

TheBigShow 12 juni 2021 om 11:33

Bij de sprintnummers zijn ze dan weer langer en die kunnen toch echt harder lopen dan die anorexia patiëntjes.

Aerosolo 12 juni 2021 om 16:28

Met zuigende modder en een fiets in de nek kunnen langere benen en een groter postuur best handig zijn.

Chippen 12 juni 2021 om 10:02

die gaat gewoon naar vtm of play sports

André Hilgersom 12 juni 2021 om 10:04

Leeftijdsdiscriminatie! Wuyts kan het aanvechten, maar wil je dat! Werken voor een werkgever die je kwijt wil! Wuyts is de laatste jaren teveel fan geworden van Van Aert en Evenepoel, maar begrijp dat wel en kon/kan het van hem hebben. Vindt het gewoon jammer dat hij vertrekt en vooral jammer van de manier waarop.

krypton 12 juni 2021 om 10:35

Hij kan niets aanvechten, als je de pensioenleeftijd bereikt dan mag je werkgever je dienstverband beëindigen. Zo simpel is het.

John Bidon 12 juni 2021 om 10:17

Juist goed, eindelijk wat doorstroming. Oude mensen moeten een keer het stokje doorgeven aan andere generatie. 35 jaar is toch lang zat.

Staat echt wel weer een nieuwe Wuijts op.

Ook in NL heeft het veels te lang geduurd eer Smeets verdween. Hoeveel talent heeft dat gekost en zie waar we nu mee opgezadeld zitten.

peter s 12 juni 2021 om 10:19

Zonde , mocht hem graag horen

FDJ 12 juni 2021 om 10:20

Ondanks dat Wuyts af en toe teveel fan is (Boonen, Van Aert) is het wel een fantastisch verteller, hele prettige luisterstem (wat die incompetente Vanbelleghem niet heeft) en gewoon een kundig man.

Ik ga hem (als Nederlander) absoluut missen en hoop dat hij toch nog blijft. Het luistert zo heerlijk weg. Hup Wuyts.

Klein Verzet 12 juni 2021 om 10:23

Dat (beetje) chauvinisme van Wuyts nam ik graag voor lief. De man was ’n wandelende encyclopedie en met naast hem Decauwer waren zelfs de saaiste etappes aangenaam door te komen. De NOS mijd ik als de pest. Eurosport ook, maar er is vaak geen alternatief; het duo Vanbelleghem Kroon is goed voor de kinderboerderij en slappe verhalen voor bij de centrale verwarming.
Laatst had ik ’n serie-opname lopen van Sporza: Giro met Van Gucht. Zo slecht was wielrennen op TV nog nooit geweest; een debiele enquête gelardeerd met ouwe beelden en wat zijlijn geleuter op een verlaten parkeerplaats door Schotte.
Nee, de commercie (geld) maakt meer kapot dan mij lief is. Uren luisteren naar Vannieuwkerke, zelfs met Decauwer ernaast, trek ik niet.
Ik vertrek denk ik naar Live Streaming met een of ander Engels commentaar.

Koersmaniak 12 juni 2021 om 10:57

Ik heb ook enkele keren naar dat Giro magazine gekeken. Tot mijn vriendin zei: hoe saai presenteert die Van Gucht?
Gelijk heeft ze, de manier van presenteren was echt om in slaap van te vallen..
Geef mij dan maar Jeroen Vanbelleghem

nickdt 12 juni 2021 om 13:29

Een beetje chauvinisme is niks mis mee, maar het werd de afgelopen drie jaar steeds erger en dan begint het wel een probleempje te worden.

Reiger 12 juni 2021 om 15:25

Toch vind ik extra time koers, de kleedkamer en de thuisbezoekjes bij renners echt heel leuk en fijn om naar te kijken. Misschien moet hij zich nog verder ontwikkelen en moet iedereen aan hem gaan wennen maar ik kan niet zeggen dat hij een onprettig stemgeluid heeft als Jeroen ,de babbelbelg van Eurosport.

oscarito1908 12 juni 2021 om 16:53

Dat doet de Sammy altijd voorbeeldig. Die maakt mooie korte documentaires.

L. Valentijn 12 juni 2021 om 10:25

Van mij mag Wuyts een doorstart maken op een zender die in Nederland te ontvangen is. Ondanks de nadeeltjes die enkelen hier benoemen, hoor ik hem graag.

RLM 12 juni 2021 om 10:37

Wuyts en De Cauwer waren een encyclopedie van wielerweetjes (en De Cauwer ook van cafébazen) en het gaat vreemd zijn om hem niet meer te horen. Het chauvinisme is er altijd al geweest bij zo goed als alle commentatoren (Kroon kon ook niet zwijgen over Mollema) maar het anti-supporteren dat Wuyts soms deed tegenover Roglic vond ik toch te ver gaan. Kon wel 5 uur de koers doorpraten, wat handig zou zijn geweest tijdens de 2de Girorit die Bernal won toen we 25 km geen beelden hadden.

Ik ben steeds meer te spreken van het Eurosport duo, maar het Sporza duo blijft voor mij wel het beste dat er is.

Dikke vrouw 12 juni 2021 om 11:04

Hij doet het jaar nog uit zo abrupt is het dus niet

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair