Michael Valgren zet uitroepteken achter WK-vorm met zege in Giro della Toscana

Michael Valgren zet uitroepteken achter WK-vorm met zege in Giro della Toscana

Straf nummer van Valgren in de Giro della Toscana - foto: Cor Vos

woensdag 15 september 2021 om 16:13

Michael Valgren heeft de Giro della Toscana-Memorial Alfredi Martini 2021 op zijn naam geschreven. De 29-jarige Deen van EF Education-Nippo was in Pontedera de sterkste van een elitegroep, waaruit hij in de laatste tien kilometer wegreed. Achter hem reden Alessandro De Marchi en Diego Ulissi naar de plekken twee en drie. Vorig jaar ging de zege nog naar Fernando Gaviria.

De Toscaanse provincie Pisa is deze week het decor voor een tweeluik koersen, dat eigenlijk een hele reeks Italiaanse najaarsklassiekers inluidt. Vandaag stond in en rond Pontedera eerst de Giro della Toscana op de agenda, donderdag volgt in het vijftien kilometer zuidoostelijker gelegen Peccioli de Coppa Sabatini. De Giro della Toscana ging over gedeeltelijk dezelfde wegen, met de dubbele passage van de klim van Lajatico. In de finale moest tweemaal de beklimming van de Monte Serra worden bedwongen: deze berg keerde na een jaar afwezigheid terug in het parcours.

Colbrelli toonde zijn nieuwe kampioenstrui – foto: Cor Vos

Vroege vlucht krijgt ruimte
Na een attractieve openingsfase, slaagden zes renners er na zo’n vijftien kilometer in om de gelukswensen van het peloton te ontvangen. Davide Bais (EOLO-Kometa), Valentin Ferron (TotalEnergies), Marco Frapporti (Vini Zabù), Angel Madrazo (Burgos-BH), Edoardo Martinelli (Mg.k Vis VPM) en Nicolas Nesi (D’Amico-UM Tools) sloegen de handen ineen. Tien minuten later had het zestal al een voorsprong van ruim vier minuten te pakken. De eerste klim naar Latajico doemde toen op en in het peloton nam EF Education-Nippo het heft in handen.

Ook Bahrain Victorious deed in de achtervolging een duit in het zakje; zij stonden hier onder andere met kersvers Europees kampioen Sonny Colbrelli aan de start. Na ruim tachtig kilometer werd de finishlijn voor een eerste keer gepasseerd en kon het peloton zich dus opmaken voor de Monte Serra. Deze klim was 8,3 kilometer lang aan 7,2% gemiddelde stijging. De kopgroep begon aan de eerste van twee keer Monte Serra met een voorgift van twee minuten. De een na de andere vluchter moest vervolgens vooraan passen; alleen Bais en Ferron bleven over.

De vroege vlucht in de Giro della Toscana 2021 – foto: Cor Vos

UAE Emirates en EF Education-Nippo maken de koers
In tussen had UAE Emirates het heft in handen genomen in het peloton en stond de achterdeur van het peloton wagenwijd open. Een van de voornaamste slachtoffers was Colbrelli, die er al vroeg af moest. Op tachtig kilometer van de streep slokte de voorwacht van het peloton – of wat daar nog van over was – alle vroege vluchters op. Valgren kwam vervolgens als eerste boven op de top, waarmee hij een aanval van zijn ploeggenoten inluidde. Rigoberto Urán en Sergio Higuita sprongen samen met Lorenzo Rota van Intermarché-Wanty Gobert weg in de afdaling.

Met het ingaan van de laatste ronde op ruim 55 kilometer voor het einde, had het leidende trio een dikke minuut voorsprong. In het peloton was het vervolgens INEOS Grenadiers dat het tempo bepaalde, in de persoon van niemand minder dan Geraint Thomas. Op 38 kilometer voor het einde werden de drie koplopers vervolgens teruggepakt. Marco Frigo (normaal van SEG Racing Academy) sprong aan de voet van de tweede en laatste keer Monte Serra weg. De jongeling werd vervolgens overvleugeld door Davide Villela (Movistar), Neilson Powless (EF) en Rafał Majka (UAE).

Majka probeerde Ulissi uit de wind te houden, maar was niet opgewassen tegen EF – foto: Cor Vos

Sterk nummer Valgren
Kort daarna sloten ook Ecuadoraans kampioen Alexander Cepeda (Androni Giocattoli-Sidermec) en Luca Wackermann (EOLO-Kometa) aan. Gianni Moscon bepaalde daarachter het tempo in een groep die rap uitdunde. De vijf werden teruggepakt, waarna Daniel Muñoz (Androni) het probeerde met andermaal Powless. Het was uiteindelijk Majka die hen overvleugelde en als eerste bovenkwam, maar de verschillen waren klein. De Amerikaan reed vervolgens het gat dicht en ging alleen verder, maar hij werd kort daarna teruggehaald door Tao Geoghegan Hart van INEOS Grenadiers.

EF Education-Nippo stuurde daarna Higuita naar voren, met Stephen Williams (Bahrain Victorious) in zijn wiel. Door de aanwezigheid van de jonge Britse pechvogel, viel het weer stil. Plots kwam Valgren als een duveltje uit een doosje en daarna keek de elitegroep naar elkaar. Met nog twaalf kilometer te gaan pakte hij meteen een mooi gaatje, dat hij alsmaar verder uitdiepte. Achter hem kwam de samenwerking maar moeilijk op gang en zorgden Powless en Higuita voor uitstekend afstopwerk. Zodoende kon een sterke Valgren steeds verder uitlopen en zegevieren.

Uitstekend ploegenspel van EF Education-Nippo met Powless en Higuita – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

12 Reacties

Jean Dumas 15 september 2021 om 16:15

Uitslag staat al op Wielerflits als hij via Tiz Cycling nog niet eens binnen is (vertraging).

0
Dikke Vrouw 15 september 2021 om 16:18

Zo, wint die ook nog es wat.
Wordt drummen bij de Denen

0
Aart van Woud 15 september 2021 om 16:35

Zeker een ploeg om in de gaten te houden op het WK!

0
Romāns Vainšteins 15 september 2021 om 16:37

Nee dat wordt verdeel en heersch bij de Denen. Die verstaan dat rijden als team goed.

Valgren, Asgreen, Pedersen, Cort,… wie er ook weg is met een groep altijd podium-tot-winstkansen. Zo ook Italië en de Belgen.

0
Aart van Woud 15 september 2021 om 16:52

Op voorhand op papier de drie sterkste ploegen denk ik ook.

0
djerkson 15 september 2021 om 18:37

Groot-Brittannië met Hayter en Pidcock toch maar niet onderschatten.

0
Franco Ballerini 15 september 2021 om 16:24

EF oppermachtig. Ik viel pas na Luxemburg in de uitzending, maar was dat Michiel Elijzen als co-commentator?

0
Aart van Woud 15 september 2021 om 16:34

Valgren reed ouderwets sterk, zo hebben we hem een tijdje niet gezien. Goeie overwinning en niks van gestolen!

0
Mirra 15 september 2021 om 17:32

Zou niet misstaan als WK.

0
Michelangelo 15 september 2021 om 18:08

Monte Serra van het weekend nog opgereden (althans een poging tot). Maar was mij uiteindelijk te warm, en ben halverwege maar omgedraaid voor een wat vlakker rondje.

Is toch wel een echte klim: niet super lastig voor profs, maar doorgaans genoeg om veel zwaardere jongens overboord te krijgen. Als Valgren op zo’n parcours weet te winnen, dan lijkt me dat hij zeker goed in orde is.

Ja, die Denen hebben een stevig ploegje zo lijkt het.

0
de adelaar 15 september 2021 om 18:27

Valgren mag knechten, nu niet in de wolken met zijn koppie, uit zijn reacties is zomaar weer een haantje

0
Medicijnman 15 september 2021 om 23:34

Die foto van Majka doet vermoeden dat hij al 80 is

0

Headlines

Populair

Materiaalzone