Eerste renner gediskwalificeerd voor weggooien afval buiten afvalzone
foto: Cor Vos
zondag 4 april 2021 om 09:22

Eerste renner gediskwalificeerd voor weggooien afval buiten afvalzone

Sinds 1 april gelden er nieuwe regels in het wielrennen. Zo is de zogeheten supertuck in de ban gedaan, maar ook het weggooien van afval buiten een officiële afvalzone is strafbaar. Kyle Murphy heeft de twijfelachtige primeur het eerste slachtoffer te zijn van deze laatste regel. Hij werd gisteren in de GP Indurain namelijk uit koers gehaald nadat hij een gelletje liet vallen.

De straf die staat op het weggooien van afval buiten de ‘litter zones’ is zwaar. De geldboete kan variëren tussen de 200 en 1.000 Zwitserse Frank. Ook kan de renner of ploeg 15 UCI-punten ontnomen worden en kan de renner in eendagswedstrijden gediskwalificeerd worden. In meerdaagse etappekoersen krijgt een renner bij de eerste overtreding een tijdstraf van dertig seconden, bij de tweede overtreding een tijdstraf van twee minuten en bij een derde overtreding kan uiteindelijk diskwalificatie of uitsluiting volgen.

Uitsluiting was precies wat Murphy overkwam. Als we zijn Rally-ploeggenoot Keegan Swirbul mogen geloven, had Murphy brute pech. Op Twitter schrijft hij: “Hij liet per ongeluk een gelletje uit zijn achterzak vallen toen hij in de staart van het peloton reed”, laat Swirbul weten. “De commissaris had het gezien. RIP.”

 
15 Reacties
Sorteer op:
4 april 2021
Dat maakt het lastig inderdaad, wanneer is het bewust en wanneer gebeurd zoiets per ongeluk. Je kan misgrijpen of bij het terug stoppen van wat anders kan er wel eens wat uitvallen. Ik ben wel een groot voorstander van de regel rondom het vuil dat de renners tot nu toe veroorzaken. Hoewel het misschien lullig voor een renner om uitgesloten te worden door een pechgevalletje, maar ik denk dat in het begin daarmee gemakzucht en te onvoorzichtigheid/nonchalant er goed uithaal.
4 april 2021
Daar gaan we al! Wat een onzin deze regel zeg... Per ongeluk iets laten vallen en de koers is voorbij? Laten we allemaal niet eens per ongeluk iets vallen? Ik in ieder geval wel, en daar hoef ik niet voor op de fiets te zitten. Tuurlijk: onnodige vervuiling is nergens voor nodig, maar dit gaat veel te ver. Laten we eerst de echt belangrijke zaken eens aanpakken! Veiligheid bijvoorbeeld: uitsluiting van organisatoren die nog steeds onnodig gevaarlijke passages in het parcours opnemen in de hoop op spectakel of gevaarlijke hekken neerzetten omdat die wellicht goedkoper zijn. Of types als Bouhanni eens echt gaan schorsen na kamikaze acties en niet alleen als er daarbij eerst iemand voor halfdood van de weg geraapt moet worden. Misbruik lijkt mij ook een goed punt. Dan kunnen we daarna praten over vervuiling.
  4 april 2021
  Had ie drie keer per ongeluk wat laten vallen?
  4 april 2021
  Wat een gewauwel. Dit heeft niks met veiligheid te maken. Er is geen regel dat je de problemen in de wereld op volgorde van belangrijkheid moet oplossen. Als je wat laat vallen ruim je het op.
  4 april 2021
  'Als je iets laat vallen, ruim je het op'. Dat is echt een veiligheids-verhogende maatregel inderdaad. 'Ik reed midden in het peloton en er glipte een gelletje uit mijn zak. Toen stond ik vol op de rem en ben ik omgedraaid om het op te pakken.' De enige realistische reactie hier is denk ik: 'De intentie van de regel is prima, en je mag echt verwachten dat iedere prof zich hier aan houdt. Het gaat echter wel om 'opzettelijk weggooien' en/of 'verwijtbaar gedrag'.' In het voorbeeld uit de post blijken die twee dingen niet. Bovendien is die gast alleen gepakt omdat hij achteraan reed, waardoor de commissaris hem kon zien. Lijkt me in geval van een juridische procedure dat de redelijkheid echt zoek is.
  4 april 2021
  Uiteraard heeft het wat tijd nodig voor een regel helemaal correct uitgevoerd gaat worden, maar ik ben er blij mee. Op dit moment heerst er een cultuur dat je alles gewoon van je af kunt smijten en dat moet eruit. Het ligt er ook maar net aan vanuit welk perspectief je naar de zaak kijkt. Kijk je vanuit het wielrennen dan zijn er belangrijkere issues. Kijk je vanuit milieu oogpunt of wereldwijde vervuiling dan is wielrennen bijzaak, het is maar een sport voor de lol, en dat is het niet waard om zo'n klerezooi achter te laten. @turtlehead Dat je alleen gestraft wordt voor iets waar er bewijs tegen je is geldt altijd en overal. Ik woon bij een druk kruispunt en daar rijden vaak mensen door rood. 90% krijgt daar geen bekeuring voor omdat het niet gezien wordt, dat betekent nog niet dat het straffen van mensen die het doen als het wél gezien wordt willekeur is.
4 april 2021
“Hij liet per ongeluk een gelletje uit zijn achterzak vallen toen hij in de staart van het peloton reed” Als dit echt zo is dan kan dat natuurlijk écht niet. Maar of het ook zo is gebeurd dat zullen we nooit weten.
4 april 2021
Is dat de Wet van Murphy?
  4 april 2021
  Hahaha, die is wel echt toepasselijk
Goed bezig UCI! Ik vind de straffen wel ietsjes aan de magere kant. Waarom geen gevangenisstraf? Dat zal ze leren! Een gelletje laten vallen of weggooien kan echt niet. En hebben jullie al gedacht aan het inlassen van etenspauzes tijdens de koers? Als straks de restaurants weer open zijn, is dat prima in te passen. Win win.
4 april 2021
Dit is echt belachelijk. Vraag me af wat ze gaan doen als op de kasseien de bidons uit je houder stuiteren. Of als er bij een valpartij een stukje huid op het asfalt blijft zitten.
  4 april 2021
  Je vindt het normaal om je afval op straat te gooien?
  4 april 2021
  Nee dat vind ik niet. Misschien moet je het artikel even lezen, daarin staat dat het per ongeluk ging.
  4 april 2021
  Nee daarin staat dat de renner die gedisqualificeerd is zegt dat het per ongeluk ging, dat is wat anders.
  4 april 2021
  Een ploeggenoot van Murphy zei dat, niet de renner zelf. Maar jouw reactie van je vindt het normaal om afval op straat te gooien slaat nergens op want dat heb ik nooit gezegd. Het kan tijdens de koers gewoon gebeuren dat iets per ongeluk valt. Dan is het echt onzin om die renner uit koers te halen. Je kunt moeilijk verwachten dat een renner die iets per ongeluk laat vallen, vol in de ankers gaat om dat even op te ramen. Daarnaast is het ook gewoon willekeur want van Aert liet in de finale van de ronde ook wat vallen en daar werd niks mee gedaan.

Reacties zijn gesloten.