Mettepenningen over verbod op gokreclame: “Een absurd verhaal”

maandag 9 mei 2022 om 14:45
Mettepenningen over verbod op gokreclame: “Een absurd verhaal”

foto: Cor Vos

Jurgen Mettepenningen, de teammanager van veldritformatie Pauwels Sauzen-Bingoal, is zeer bezorgd over het voorstel van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Laatstgenoemde wil met een Koninklijk Besluit zowat alle vormen van gokreclame aan banden leggen. “Als ze hun zin doordrijven, tekenen ze voor een economische crisis in de Belgische sport”, aldus Mettepenningen.

Van Quickenborne (Open VLD) wil korte metten maken met het adverteren door gokbedrijven. Gokplatformen zullen geen reclame meer mogen maken via spots in de media zoals kranten, tv, radio en websites. Ook affiches op straat en publiciteit via social media worden verboden. Alleen voor lopende publiciteitscontracten is er een overgangsmaatregel tot oktober 2023. Toch zijn er ook nog vraagtekens: zo is het nog onduidelijk of ook de Nationale Loterij (hoofdsponsor Lotto Soudal) onder ‘gokbedrijven’ valt.

Ook de sport, zowel het voetbal als het wielrennen, zal hard getroffen worden door het nieuwe Koninklijk Besluit. Tegen 1 januari 2025 moeten alle gokmerken van (Belgische) sportshirts verdwenen zijn. En tot die tijd mogen gokbedrijven als sportsponsor alleen nog reclame maken door de merknaam of het logo te gebruiken. Dit is mogelijk slecht nieuws voor ploegen als Lotto Soudal, Bingoal-Pauwels Sauces WB maar ook Pauwels Sauzen-Bingoal, de veldritploeg van Mettepenningen.

“We willen toch niet dat gokken ondergronds gaat?”
Mettepenningen heeft weinig begrip voor het plan van Van Quickenborne. “Ik vind het een absurd verhaal. De sector is nu al sterk gereguleerd door de Kansspelcommissie”, citeert Het Nieuwsblad. “En ook de UCI heeft een kader opgesteld rond gokreclame. Er kunnen bijvoorbeeld alleen weddingschappen aangeboden worden in de elitecategorie. Niemand van onze ploeg mag wedden bij Bingoal. De UCI en ikzelf zien daar streng op toe.”

“Bingoal is een mooi en gezond bedrijf. Nog nooit heb ik daar een negatief verhaal over gehoord. Het zou jammer zijn mochten zij zich niet verder kunnen ontwikkelen door een verbod. Nu gebeurt alles in de sector legaal, onder toezicht. We willen toch niet dat gokken ondergronds gaat?” De ploeg van Mettepenningen, Pauwels Sauzen-Bingoal, is voor een deel afhankelijk van de sponsoring van de goksector.

Wat zijn straks de financiële en sportieve gevolgen voor de ploeg-Mettepenningen, mocht het allemaal doorgaan? Mettepenningen: “Dan is de economische impact enorm. Dan moeten we de budgetten bijstellen, wat ten koste zal gaan van de huidige topsporters, maar vooral ook van de opleiding. Bingoal is onze tweede naamsponsor. Uiteraard gaat dat om een aanzienlijk deel van ons budget. Zoals dat voor heel veel van mijn collega’s geldt.”

Gezond verstand 
De teambaas verwacht echter niet dat het zo’n vaart zal lopen. “Ik ga ervan uit dat we de soep straks niet zo heet gaan eten als ze nu geserveerd wordt. Op dit moment gaat het alleen om een voorstel. Misschien is een middenweg mogelijk, met aangepaste voorwaarden? Maar toch geen verbod op naamsvermelding. Ik spreek hier voor veel van mijn collega’s denk ik en kan alleen hopen dat ze in Brussel hun gezond verstand gaan gebruiken.”

Dit artikel delen:

20 Reacties

$kedel 9 mei 2022 om 14:53

Net zo absurd als zijn achternaam. Nietmettepentebeschrijven

josi 9 mei 2022 om 15:10

Ik begrijp niet helemaal waarom gokbedrijven ondergronds zouden moeten gaan als ze hun naam niet meer op wielershirts mogen zetten.

Koers 9 mei 2022 om 15:30

Hij praat als een kamerlid, andere dingen benoemen die er weinig mee te maken hebben, zo ook:
“Ik vind het een absurd verhaal. De sector is nu al sterk gereguleerd door de Kansspelcommissie”, citeert Het Nieuwsblad. “En ook de UCI heeft een kader opgesteld rond gokreclame. Er kunnen bijvoorbeeld alleen weddingschappen aangeboden worden in de elitecategorie. Niemand van onze ploeg mag wedden bij Bingoal. De UCI en ikzelf zien daar streng op toe.”

Alsof Bingoal zich richt op een groepje renners richt.

lo squalo dello Stretto 9 mei 2022 om 15:41

Ik vind dat hij een punt heeft. Wat is het volgende, Coca-Cola verbannen vanwege de suikers? Emirates vanwege het milieu? Pauwels Sauzen omwille van het vetgehalte?

Dikke Vrouw 9 mei 2022 om 16:03

goede idee inderdaad

vanSpringel 9 mei 2022 om 16:57

de WEF strategie; “You will own nothing”.

Michelangelo 9 mei 2022 om 15:50

Mettepenningen leeft onder een steen. Gokken gaat niet ondergronds als er geen reclame meer gemaakt mag worden. Maar hij raakt vooral gewoon een sponsor kwijt.

Gokken (en aanzetten tot gokken) gebeurt vooral doordat overal reclame uitingen zichtbaar zijn, zonder (of met nauwelijks werkende) disclaimers. Die daarmee doen voorkomen alsof het iets onschuldigs is, en de normaalste zaak van de wereld.

Gokken voegt uiteindelijk weinig toe aan de maatschappij. Je kunt er niet van eten, en er worden slechts enkele mensen heel veel beter van. Dat zijn doorgaans niet degenen die zelf een gokje wagen.

Pannenkoek 9 mei 2022 om 16:23

Ik wil best een verwijzing maken naar Al Capone en de drooglegging.

Alcohol voegt uiteindelijk weinig toe aan de maatschappij. Je kunt er niet van eten, en er worden slechts enkele mensen heel veel beter van. Dat zijn doorgaans niet degenen die zelf Alcohol gebruiken.

Puur voor de referentie, maar het zegt wel iets. Ik vind het ook een lastig argument maar er is wel enig historisch bewijs voor wat hij stelt.

reusjen 9 mei 2022 om 16:44

@Pannenkoek
Dat geldt misschien als gokken verboden wordt, maar dat is helemaal niet aan de hand.

gatherer 9 mei 2022 om 16:46

Het verschil zit volgens mij in het verbieden van het aanzetten van gokken, danwel het verbieden van gokken. Hetzelfde kun je stellen bij het niet toelaten van een coffee shop vlakbij een school. Dat betekent niet dat patat verboden wordt. Het wordt er wel minder normaal van om dagelijks langs de snackbar te gaan.

De Cabybara van de Conradkade 9 mei 2022 om 15:53

Geen woord over verslavingen…

Dikke Vrouw 9 mei 2022 om 16:04

Anderzijds , het leven is een lotorij

Romerike 9 mei 2022 om 16:27

Of een doosje bonbons….

Franco Ballerini 9 mei 2022 om 19:20

Of een lijdensweg…

Txirrindularitza 9 mei 2022 om 16:34

Gokken gaat niet ondergronds, meneer Mettepenningen, dat is een drogreden om de eigen centjes te behouden. Roken is ook niet ondergronds gegaan, er mag alleen niet voor geadverteerd worden. En terecht. Ook gokken is slecht, voor zowel individu als de maatschappij. Je moet het gewoon niet op je tricot willen hebben staan.

pirazzi 9 mei 2022 om 16:37

Mettepenningen en Van Quickenborne.

poeskescherens 9 mei 2022 om 17:08

Uitstekend besluit, alleen misschien wrang als slechts een land het doet en de rest niet. Sport en zijn hoge salarissen bestaan bij de gratie van sponsoring die gebeurt door vaak zeer onfrisse bedrijven of andere instanties. Bij voetbal is dat extreem, maar ook bij wielrennen zie je dat veel. Sporters zouden hier een grote rol in kunnen vervullen maar hebben er geen belang bij (salaris). Voor supporters maakt het niet uit of een wielrennen 1 miljoen per jaar verdient of een ton. Daarom is het goed als er van overheidswege een drastisch besluit plaatsvindt, maar dan wel graag minimaal voor de hele EU en ook voor alle sporten…..

De Cabybara van de Conradkade 9 mei 2022 om 17:42

Nederland lijkt er ook naar te kijken, in ieder geval: https://nos.nl/artikel/2421534-kabinet-wil-gokreclames-aan-banden-leggen

Al Phila 10 mei 2022 om 08:06

Was jaren geleden al een discussie toen Unibet niet werd toegelaten bij de Tour, maar de Franse TV wel de CL league wedstrijden van Real/Inter (weet het niet meer exact) met B-Win als hoofdsponsor uitzond. Allemaal heel hypocriet, maar ik word ook suf van die gokreclames en de crypto’s.

Derierre de la course 10 mei 2022 om 11:41

Ik lees vooral dezelfde argumenten als indertijd bij de sigarettenfabrikanten.