Meteen winst voor Mathieu van der Poel in eerste veldrit

zondag 10 september 2017 om 16:02
Meteen winst voor Mathieu van der Poel in eerste veldrit

Foto: Marcel Koch

Mathieu van der Poel heeft zijn eerste veldrit van het seizoen meteen gewonnen. In de Brico Cross van Eeklo was er niets te beginnen tegen de Nederlands kampioen. Wereldkampioen Wout van Aert moest genoegen nemen met de tweede plaats, voor Michael Vanthourenhout.

Met een bang hartje kwamen de crossers vanmiddag naar de allereerste veldrit van het seizoen in Eeklo afgezakt. Veel modderduivels – Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Laurens Sweeck, Gianni Vermeersch en Tim Merlier, om er maar enkelen te noemen – hadden er wel een succesvol wegseizoen opzitten, maar het explosieve werk in het veld is toch nog altijd iets anders. En dat bleek ook vandaag.

Beslissing op techniek
Laurens Sweeck pakte uit met de snelste start en zette zijn concurrenten zelfs een aantal keer op een gaatje. Maar echte verschillen ontstonden er pas bij de versnelling van Mathieu van der Poel in de tweede ronde. Dat tempo lag te hoog voor de man in zijn wiel, Corné van Kessel, die een kloofje liet vallen op een stuk waar de rest niet meteen kon passeren. Van der Poel reed zo in geen tijd een tiental seconden weg.

Logischerwijs was het aan wereldkampioen Wout van Aert om daarachter het initiatief te nemen, ook Sweeck deed zijn duit in het zakje. De twee kwamen echter geen seconde dichterbij, mede omdat Van der Poel op de technische passages als de zandbak en de balkjes geen enkel foutje maakte. Halfweg was het verschil gegroeid tot bijna een halve minuut. Boeken toe voor de rest dus.

Strijd voor plek twee
Van Aert en Sweeck hadden inmiddels het gezelschap gekregen van Gianni Vermeersch, Kevin Pauwels en ook een indrukwekkende Michael Vanthourenhout. Niemand durfde daar echt initiatief te nemen, tot Vanthourenhout op twee ronden van het einde na een sprong over de balkjes versnelde. Sweeck pikte aan en zo dreigde de wereldkampioen van het podium te tuimelen. Maar in de slotronde zette Van Aert de scheve situatie nog recht.

Dit alles gebeurde wel ver achter de rug van winnaar Mathieu van der Poel, die voor het eerst in drie jaar van de partij was bij de start van het crossseizoen. Nu zijn knieperikelen definitief achter de rug lijken te zijn, belooft het een mooie winter te worden voor de vicewereldkampioen. De crossers zakken nu af naar de Verenigde Staten voor de wereldbekers in Waterloo en Iowa.

Brico Cross Eeklo 2017
1. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon)
2. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles)
3. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games)
4. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus)
5. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)
6. flag-be Gianni Vermeersch (Steylaerts-betFirst)
7. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea Lions)
8. flag-be Daan Soete (Telenet-Fidea Lions)
9. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions)
10. flag-be Dieter Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games)

Dit artikel delen:

40 Reacties

MatthiasVDH 10 september 2017 om 16:03

Van der Poel voor Van Aert, je verwacht het niet.

Wheely 10 september 2017 om 16:04

1-0

Pizzi 10 september 2017 om 16:08

Bokkesaaie cross. Van Aert wel lekker soignée met witte schoenen.

Doomsday 10 september 2017 om 16:09

De een wordt wereldkampioen de ander wint een nietszeggende koers.. je herkent zo de echte winnaar

Mitch 10 september 2017 om 16:11

Voorzie een kneitersaaie crosswinter. Van der Poel twee klasses beter dan de rest. De enige die elke keer normaal door de zandpassage komt. Wint elke ronde een paar seconden op de balken en doet elke bult en bocht op souplesse. Lijkt geen kracht te kosten.

winningmood 10 september 2017 om 16:11

Is Corne van Kessel Belg geworden?

jorryt 10 september 2017 om 16:11

Doomsday, als je kijkt wie voor staat in directe duels herken je de beste direct.

tendam 10 september 2017 om 16:12

MVDP heeft eens een zomer zonder pech gedraaid… als dit dan gelijk het klasseverschil is zou het best wel eens een saai seizoen kunnen worden. Maar goed, early days.

Pantani77 10 september 2017 om 16:14

@doomsday: nieuw jaar nieuwe kansen, iedereen begint weer op 0, althans Van der Poel gaat verder waar hij afgelopen jaar veel mee is geëindigd namelijk winnen en van aert ook namelijk verliezen in wk truitje. Als je zo doorgaat moet je in 2069 nog op het wk van 2017 teren. Voorlopig 1-0. Geef gewoon toe dat Mathieu vandaag beter was en wees zo sportief om hem te feliciteren met de zege. Vrijwel gehele top 10 van uci was aanwezig dus begin niet over een nietszeggende koers

RRobson 10 september 2017 om 16:14

Van Der Poel erg indrukwekkend. Van Aert moeizaam maar op het einde toch de kracht om nog tweede te worden. Sweeck en Vanthoerenhout erg goede cross gereden, hopelijk kunnen zij zich wat vaker mengen in de debatten…

LyndaLid 10 september 2017 om 16:20

De vlaggetjes in de top 10 zijn een uitstekende indicatie van wat voor wereldsport dit is.

ronddraaien 10 september 2017 om 16:21

Formule 1 met veldritfietsen.

Scott Sunderland 10 september 2017 om 16:35

Mathieu gaat door als veldrijder. Het is ook leuker om in wedstrijden te starten die je bijna altijd wint en waar de concurrentie uit een paar Belgen en wat andere Nederlanders bestaat.

Pol 10 september 2017 om 16:36

@Doomsday
Zelden zo een domme opmerking gelezen , hoeveel heeft VDP er vorig jaar gewonnen en hoeveel van Aert ????????

Max1 10 september 2017 om 16:36

Groot verschil tussen VDP en Wout Van Aert momenteel en dat komt door de volgende redenen:

1. Van Aert heeft een andere seizoensopbouw doordat hij de voorjaarsklassiekers gaat rijden, waardoor hij nu een beetje minder in vorm is

2. Na zijn blessure in de zomer van vorig jaar heeft VDP een stap voorwaarts gezet, bovendien is hij al maanden in hoogvorm, ben benieuwd hoe lang hij dat kan aanhouden.

Ik voorspel dat er in de maand september, begin oktober nog weinig aan VDP te doen zal zijn. Daarna is alles mogelijk als Van Aert piekt naar zijn wedstrijden zoals de Koppenbergcross of Koksijde.

Max1 10 september 2017 om 16:38

Wat een saai parcours ook weer. Het heeft nochtans veel geregend, maar toch blijft men die kurkdroge parcoursen opzoeken. Ik wil eens een goede ouderwetse ploetercross zoals in Hamme-Zogge vroeger.

Arema Pro Cycling Team 10 september 2017 om 16:39

@Pol:

+1

Pantani77 10 september 2017 om 16:44

Max: dank voor het met 1. Inkoppen van wat ik bij het live topic al postte. Het seizoen is 1 wedstrijd onderweg en je komt nu net als voorgaande jaren alweer met excuses, hou ff op man met dat huilie huilie gedoe

teunster 10 september 2017 om 16:53

Good heavens ik weet niet of ik nog een winterperiode het VDP-VA geleuter aan kan. Wat is dat toch dat er zo geprikkeld gereageerd wordt. Doomsday gooit een stuk vlees voor de troepen en ja hoor…
Ik hoop op erop dat Wout en Mathieu aan elkaar gewaagd zijn, hoe ze elkaar vorig seizoen soms tot het uiterste dreven dat was geweldig om te zien. En het zijn beiden gewoon echte toppers, altijd mooi om te zien. Als ze volgend seizoen stoppen met het veldwerk, wie gaat er dan naar de Kessels, Vanthourenhouts en Sweecks kijken? Dat is echt een niveau minder en glijdt de sport definitief af naar het Belgische folkloreputje. Je kunt aan het schaatsen wel zien wat een ellende dat brengt. Overal ter wereld lege tribunes en in eigen land een dronken volk en een dweilorkest.

Max1 10 september 2017 om 16:54

Wout rijdt mijn inziens een verstandige wedstrijd door niet meer als een bezetene achter VDP te knallen, maar door de rest te laten terugkomen en ze dan te kloppen op het laatste. Dit spaart heel veel energie die later zal kunnen gebruiken. Je kan VDP kloppen door te doen zoals Lars Van Der Haar. Focussen op westrijden die je goed ligt. Wout heeft dit eind vorig jaar ook gedaan met Oostmalle.

Doordrijver 10 september 2017 om 17:15

Euh max1, Wout is wel degelijk lekker in vorm hoor. Die heeft (te) veel gekoerst de afgelopen maanden en menig koers gewonnen. Dat doe je niet aan 90%. De voorjaarsklassiekers zijn over 6 maanden en daarvoor gaat ie gewoon wat crossen laten.
Die mannen willen goed zijn nu.

Lennimator 10 september 2017 om 17:18

@Max1
Van Aert gaat de voorjaarsklassiekers dus wel rijden? Ik ben zeer benieuwd.

Pantani77 10 september 2017 om 17:47

@lennimator: rijde???,hij gaat er zelfs 1 winnen ;)

schipperaar 10 september 2017 om 18:05

Wout gaat niks meer winnen, zoals Nys al zei waar vdp zijn groeicurve doorzet, staat die van Wout allang stil. Mathieu laat weer zien dat je een heel jaar in vorm kan zijn, had gister in de vuelta ook geen modder figuur geslagen.

mark vv 10 september 2017 om 18:05

En er zullen er nog veel komen….

  • 1
  • 2

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone