Meteen winst voor Mathieu van der Poel in eerste veldrit

zondag 10 september 2017 om 16:02
Meteen winst voor Mathieu van der Poel in eerste veldrit

Foto: Marcel Koch

Mathieu van der Poel heeft zijn eerste veldrit van het seizoen meteen gewonnen. In de Brico Cross van Eeklo was er niets te beginnen tegen de Nederlands kampioen. Wereldkampioen Wout van Aert moest genoegen nemen met de tweede plaats, voor Michael Vanthourenhout.

Met een bang hartje kwamen de crossers vanmiddag naar de allereerste veldrit van het seizoen in Eeklo afgezakt. Veel modderduivels – Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Laurens Sweeck, Gianni Vermeersch en Tim Merlier, om er maar enkelen te noemen – hadden er wel een succesvol wegseizoen opzitten, maar het explosieve werk in het veld is toch nog altijd iets anders. En dat bleek ook vandaag.

Beslissing op techniek
Laurens Sweeck pakte uit met de snelste start en zette zijn concurrenten zelfs een aantal keer op een gaatje. Maar echte verschillen ontstonden er pas bij de versnelling van Mathieu van der Poel in de tweede ronde. Dat tempo lag te hoog voor de man in zijn wiel, Corné van Kessel, die een kloofje liet vallen op een stuk waar de rest niet meteen kon passeren. Van der Poel reed zo in geen tijd een tiental seconden weg.

Logischerwijs was het aan wereldkampioen Wout van Aert om daarachter het initiatief te nemen, ook Sweeck deed zijn duit in het zakje. De twee kwamen echter geen seconde dichterbij, mede omdat Van der Poel op de technische passages als de zandbak en de balkjes geen enkel foutje maakte. Halfweg was het verschil gegroeid tot bijna een halve minuut. Boeken toe voor de rest dus.

Strijd voor plek twee
Van Aert en Sweeck hadden inmiddels het gezelschap gekregen van Gianni Vermeersch, Kevin Pauwels en ook een indrukwekkende Michael Vanthourenhout. Niemand durfde daar echt initiatief te nemen, tot Vanthourenhout op twee ronden van het einde na een sprong over de balkjes versnelde. Sweeck pikte aan en zo dreigde de wereldkampioen van het podium te tuimelen. Maar in de slotronde zette Van Aert de scheve situatie nog recht.

Dit alles gebeurde wel ver achter de rug van winnaar Mathieu van der Poel, die voor het eerst in drie jaar van de partij was bij de start van het crossseizoen. Nu zijn knieperikelen definitief achter de rug lijken te zijn, belooft het een mooie winter te worden voor de vicewereldkampioen. De crossers zakken nu af naar de Verenigde Staten voor de wereldbekers in Waterloo en Iowa.

Brico Cross Eeklo 2017
1. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon)
2. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles)
3. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games)
4. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus)
5. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)
6. flag-be Gianni Vermeersch (Steylaerts-betFirst)
7. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea Lions)
8. flag-be Daan Soete (Telenet-Fidea Lions)
9. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions)
10. flag-be Dieter Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games)

Dit artikel delen:

40 Reacties

girardengo 10 september 2017 om 18:24

Het kan natuurlijk zijn dat Nijs gelijk heeft met die groeicurve van Van Aert, maar dan is de spanning er dit seizoen dus helemaal af.

0
schipperaar 10 september 2017 om 18:29

@girard
Hij is slim genoeg om niet met 2 min voorsprong te gaan eindigen, publiek wil ook wat.

0
CyclesGoff 10 september 2017 om 18:43

Mooie tweet van Sven Nijs: “Er fietst een fenomeen door het veld. Streling voor het oog @mathievanderpoel #eeklo”.

0
Gebruikersnaam 10 september 2017 om 18:54

Ik ben nooit aanhanger geweest van "ze moeten allebei het veld achterlaten en naar de weg gaan", maar ze blijven op de weg nogal angstvallig de echte grote confrontaties uit de weg gaan, het begint een beetje op een verhaal te lijken waar ze liever de grote vis zijn in de kleine vijver en niet meteen willen ontdekken hoe klein ze misschien wel zijn in de grote, daar veranderen hun prestaties in de Ronde van Belgie (een piepklein koersje waar anderhalve grote naam in mee doet) of andere wedstrijden op het voormalige amateurniveau echt niets aan.

Ik denk dat ze nog zwaar zullen staan kijken als ze eens met de echt grote mensen meedoen en dat ze dreunen zullen krijgen als ze eens 250 kilometer moeten rijden.

0
Romāns Vainšteins 10 september 2017 om 18:55

Is het niet onderhand een beetje sullig aan het worden wanneer er maar een renner mee blijft doen die veel te goed is voor deze niche en steeds opnieuw de rest afdroogt ?

0
Jack_Ace 10 september 2017 om 19:25

Ik ben een grote Van der Poel fan maar ik vond het wel een beetje beangstigend hoe makkelijk het vandaag ging. Van Aert zal ongetwijfeld niet alle wedstrijden vierkant draaien zoals vandaag maar ik hoop toch wel vaker iets van een wedstrijd te zien.

0
Col du Bramont 10 september 2017 om 19:33

Bij elke veldrit die vd Poel gaat winnen en dat zullen er veel zijn krijgen we tot horen dat VA ziek was, zijn vorm curve stijgt, hij al veel meer reed dan vd Poel etc :).

Veldrijden is inmiddels wel een heel kleine Vlaams/Brabantse/Limburgse sport geworden. Sport in de marge.

0
schipperaar 10 september 2017 om 19:46

@rv
Als ie ook nog kan zwemmen voorspel ik een grote toekomst in de triatlon, pakt al gauw een 20 min met fietsen, geen sport voor huilebalkjes. En vaak hoe ouder hoe sterker.

0
O59 10 september 2017 om 19:46

VDP wint alles, behalve het WK (graptje)

0
Natrix maura 10 september 2017 om 20:11

Hou eens op van met MVDP vs. Van Aert jongens. Vd Poel is gewoon een flink stuk beter, maar dat geeft toch niet? Van Aert is ook een mooie coureur.

0
F e r o x 10 september 2017 om 21:07

Echte crossseizoen is nog niet begonnen en het gezaag is daar al. Waarom kijken deze mensen eigenlijk nog?

0
Jibi 10 september 2017 om 23:08

@059 VDP wint alles, behalve het WK (grapje).

Als het Mathieu van der Poel maar niet vergaat zoals Rein Groenendaal destijds met Hennie Stamsnijder. Rein won best veel crossen, maar als het er écht om ging, dan was de zege voor Hennie Stamsnijder.

Als Wout van Aert begin 2018 opnieuw wereldkampioen zou worden. dan is dat al voor de derde keer op rij. Het is ook anders te formuleren: Dan verliest Mathieu van der Poel drie maal achter elkaar. Mogelijk speelt dat toch straks in het kopje van Mathieu van der Poel en geeft dat de nodige druk.

2015 WK Tabor 1.M.v.d. Poel 2.W. van Aert 3. Lars v.d. Haar
2016 WK Zolder 1.w. van Aert 2.Lars van der Haar 3. Kevin Pauwels 5.M.v.d.Poel
2017 WK Belvaux 1.W.van Aert 2.M.v.d. Poel 3. Kevin Pauwels

Wout van Aert 2e…….1e…….1e
Mathieu v.d.Poel 1e…….5e…….2e
Conclusie: Wout scoort beter op wk in de afgelopen drie jaar.

0
polke 11 september 2017 om 07:31

Het goed voor wout om een finale te rijden voor een tweede plaats . Want Vdp is man tegen man niet te kloppe dan moeten al 5 keer lek rijden

0
GreenDay 11 september 2017 om 11:41

@Gebruikersnaam: Zet Van Der Poel op de weg en hij behoort meteen tot de twintig beste wielrenners ter wereld. Die jongen deklasseerde zijn leeftijdsgenoten op de weg bij de jeugd.
Dat ging dan over de internationale top. Vlak, heuvels, klimwedstrijden of tijdritten, het maakte niet uit. Van Der Poel won. Het is heus geen vraagteken of hij wedstrijden van 250 kilometer aan kan als hij zich daarop richt. De ronde van België zegt wel veel over de wegcapaciteiten van een renner. Als je daar op die jeugdige leeftijd en met minimale trainingsarbeid op de weg zo goed voor de dag komt, dan doe je later ook mee om de knikkers op WorldTour-niveau. Kleine vissen? Hoezo?

0
schipperaar 11 september 2017 om 11:46

@gebruikersnaam
Mathieu houdt niet van wandeletappes maar rijdt als het moet ook 300km met drie vingers in zn neus. Reed vanuit Oostende nog ff naar huis waar dikke nekken liever hun Lamborgini pakken.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone