Daan Olivier (26) zet punt achter carrière
foto: Cor Vos
donderdag 2 mei 2019 om 15:17

Daan Olivier (26) zet punt achter carrière

Daan Olivier moet noodgedwongen een punt zetten achter zijn carrière. De klimmer van Jumbo-Visma heeft teveel last van knieproblemen, zo laat hij zelf weten op zijn website. “Ik besef dat ik de afgelopen maanden een gevecht tegen de bierkaai heb gevoerd”, aldus Olivier.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Dat de 26-jarige renner knieproblemen had, was al langer bekend. Zo moest hij dit seizoen nog opgeven in de Ronde van het Baskenland. Het begon volgens Olivier allemaal op 7 mei 2018. “De dag waarop ik tijdens een rit door de Rocky Mountains hard ten val kwam. Ik voelde meteen dat er iets goed mis was.”

“Mijn knie voelde niet goed en zowel lopen als fietsen bleek onmogelijk. Eenmaal thuisgekomen in Nederland bevestigde de radioloog mijn vermoedens. De knie zag er niet goed uit met een hoop inwendig letsel. De orthopeed kon op dat moment niet aangeven of een volledig herstel mogelijk was.”

“Het leek de goede kant op te gaan”
Olivier was echter vastbesloten om weer op topniveau te komen. “En het leek ook de goede kant op te gaan, maar vanaf de eerstvolgende wedstrijd voelde ik dat het niet juist was. Sterker nog: tijdens de Ruta del Sol van dit jaar merkte ik dat de knie begon op te spelen. Ik dacht juist dat ik op de goede weg was”

“Op training ging het namelijk goed. Ik evenaarde zelfs mijn vermogens uit mijn ‘goede tijd’. Ik was echt klaar voor het nieuwe seizoen, dat ik met de nodige spanning begon. Ik wist namelijk dat ik moest presteren om mijn toekomst bij Jumbo-Visma veilig te stellen. Helaas deed mijn linkerknie totaal niet wat ik wilde.”

Omslagpunt in het Baskenland 
In de Ronde van het Baskenland ging het vervolgens helemaal mis met Olivier. “In de openingstijdrit werd ik pas echt geconfronteerd met de ernst van mijn blessure. Op een steile klim blokkeerde mijn linkerbeen en stond ik te voet. Ik kwam strompelend boven, nog niet beseffend wat er zojuist was gebeurd.”

In het Baskenland ging het helemaal fout met Olivier – foto: Cor Vos

“Ik voelde bij het aanzetten dat mijn linkerknie instabiel was. Ik kreeg een acuut gevoel van machteloosheid. Van de een op het andere moment blokkeerde mijn knie gewoon. De volgende dagen kwamen de klachten terug.” En dus moest Olivier na vier dagen opgeven. Het bleek zijn laatste koers als profwielrenner.

“Revalidatie heeft me niks opgeleverd”
“Ik ben tot het besef gekomen dat ik een gevecht tegen de bierkaai heb gevoerd. De blessure blijkt te zijn verergerd. De revalidatie heeft me dus niks opgeleverd. Het feit dat ik door aanhoudende blessureleed moet stoppen met wielrennen, doet pijn en is onwerkelijk.”

Toch weigert Olivier bij de pakken neer te zitten. “Het wielrennen heeft me namelijk ook veel gebracht. Ik zal de opgedane ervaringen nooit vergeten. Daarnaast: het leven houdt niet op!”, aldus de Nederlander, die zich onder meer weer gaat richten op zijn studie Bestuurskunde. In 2015 zette Olivier ook al eens een punt achter zijn loopbaan.

Op Instagram @WielerFlits zie je tien foto’s uit de (korte) loopbaan van Daan Olivier

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
Dat komt wel onverwacht, zal ook wel deels motivatieproblemen zijn?

Edit: teveel last van zijn knie na een val een jaar terug jammer voor hem, ik blijf zijn blog wel volgen.

https://daanolivier.blog/2019/05/02/the-feeling-of-resignation/
2 mei 2019 15:20
Sneu nieuws. Groot talent dat het helaas niet heeft kunnen redden door allerlei omstandigheden.

Hopelijk kan hij gelukkig verder met zijn leven.
2 mei 2019 15:21
Qua verzekering en uitkering kunnen knieproblemen dan een soort uitkomst zijn.

Sterkte Daan en succes bij wat komt!
    2 mei 2019 22:26
    Nooit zo erg/veel met je eens geweest - SUCCES verder!
    3 mei 2019 03:15
    @Assen: Ik ben ook nooit zo'n josti fan geweest.
2 mei 2019 15:32
Net zijn blog gelezen. Een zeer duidelijk verhaal. Sterkte met het accepteren van dit gebeuren en succes met het afronden van studie
2 mei 2019 15:34
Is er een andere sport die hij met zijn knie op redelijk hoog niveau zou kunnen beoefenen?
2 mei 2019 15:38
Rolstoelbasketbal? Overigens is er bij elk nieuwsbericht een video met van Vleuten.
2 mei 2019 15:52
Daan Olivier & Marc Goos. Beide talentvolle klimmers bij de jeugd, beide op de leeftijd van 26 noodgedwongen moeten stoppen met wielrennen. Zonde.

https://www.wielerflits.nl/nieuws/marc-goos-26-stopt-met-wielrennen/
2 mei 2019 16:05
Erg jammer. Veel te vroeg natuurlijk en nooit de kans gehad om echt te bewijzen wat er aan het begin van zijn carrière in leek te zitten.
2 mei 2019 16:10
Heel spijtig,

Een leuke aardige gast met nochthans echt wel een hoop talent.
Helaas is het er nooit echt uitgekomen.

Heel tragisch ook voor hemzelf dat hij nu noodgedwongen moet stoppen nadat hij een paar jaar terug juist de liefde voor de koers had teruggevonden.
2 mei 2019 16:52
Erg jammer, je wenst hem toch een mooiere wielercarrière toe met zijn talent. Maar goed uiteindelijk houdt het op als het niet meer gaat en niet meer beter lijkt te worden. Dan maar heel veel succes met zijn maatschappelijke carrière.
2 mei 2019 17:04
Gaan ze Foss of Leknessund nu vervroegd halen?
2 mei 2019 17:50
Dit is echt balen voor Daan Olivier, die goed begon in de ToC {winst Bennett} en door een vervelende val in Colorado nu moet stoppen. Na Marc Goos de 2e. renner die door malheur het wielrennen vaarwel moet zeggen. Het ga je goed Daan Olivier.
2 mei 2019 21:48
Niet heel onverwacht. Sinds hij bij de profs terugkeerde nauwelijks een fatsoenlijke uitslag gereden. Geen deelname aan grote rondes. Veel ellende met blessures. Het houdt een keer op. Goed geprobeerd, maar het zat er op deze manier niet meer in inderdaad.

Reacties zijn gesloten.