Daan Olivier (22) stopt met wielrennen

vrijdag 5 juni 2015 om 19:04
Daan Olivier (22) stopt met wielrennen

foto: Sirotti

Daan Olivier heeft in overleg met zijn ploeg Giant-Alpecin besloten zijn contract per 1 juli te ontbinden. De Nederlander stopt met wielrennen en gaat zich richten op zijn studie.

“In 2013 raakte ik overtraind en sindsdien is het wielrennen voor mij minder leuk geworden”, vertelt de 22-jarige Olivier in een persbericht. “Ik realiseerde mij dat er meer is dan profsport. Je moet veel dingen opofferen om het leven van een prof te leven, en deze opofferingen zijn moeilijk om te maken als de sport je geen plezier meer brengt.”

“Ik probeerde deze gevoelens te negeren en het plezier terug te vinden in wielrennen, maar helaas, na mijn val in de afgelopen Ronde van Catalonië realiseerde ik mij dat ik op deze manier niet door kon gaan. Ik heb mijn gedachten gedeeld met de coaches van de ploeg, en nam enige tijd vrij van de koers.” Na discussie met veel bekenden kwam de klimmer tot de conclusie dat hij een ander leven wil leven. “Ik verlaat het profwielrennen om een nieuwe carrière te beginnen.”

Ik realiseerde mij dat er meer is dan profsport

Vanaf september start Olivier met een bachelor opleiding economie. Hij blijft wel fietsen, geeft hij aan, maar dat zal hij blijven doen als hobby. “Het was een lastige keuze om te maken, maar een waarvan ik denk dat hij juist is voor mij.” Ploegmanager Iwan Spekenbrink bedankt zijn pupil: “Wij bedanken Daan voor zijn betrokkenheid bij de ploeg en wensen hem het beste voor de toekomst en zijn verdere carrière.”

In 2011 maakte Olivier zijn eerste kilometers in dienst van Rabobank Development, waarna hij eind 2012 als stagiair van de WorldTour-ploeg zijn opwachting mocht maken. Dit resulteerde echter niet in een overstap naar de grote Rabobank-ploeg. Vanaf 2014 stond hij onder contract bij Giant-Alpecin. Olivier heeft geen profzege kunnen boeken, maar behaalde wel een mooie achtste klassering in de Vuelta a Burgos van 2014.

Afgelopen seizoen vertelde Daan Olivier in het Weekendinterview uitgebreid over de tijd waarin hij overtraind was. “Ik gunde mezelf nooit effetjes rust. Ik heb geleerd dat dit voor mij niet de manier is om topsport te bedrijven”, zei hij destijds.

Dit artikel delen:

63 Reacties

AZH 5 juni 2015 om 19:06

Dju!

TeamNL 5 juni 2015 om 19:08

Groot talent! Enorm jammer.

Voorgeborchte 5 juni 2015 om 19:09

Straf, die jongen werd toch als een van de grote Nederlandse talenten gezien… Heel jammer!

kelderfan 5 juni 2015 om 19:10

Jammer van zo’n talent.

IljoKeisseFan 5 juni 2015 om 19:13

Shiit. Slecht beleid dat bij Giant, dit moet toch niet mogelijk zijn als prof?

Netraam 5 juni 2015 om 19:14

Dat is wel heel plots… Damn, hoop dat hij niet tegen motivatieproblemen aanloopt verder.

klootje kriekeljon 5 juni 2015 om 19:15

Das voor het NLse wielrennen echt heel zonde!

DirkDeWolf 5 juni 2015 om 19:26

Wat een rare reacties hier. Deze jongen heeft gewoon gelijk. Als je goed wilt zijn, moet je helemaal voor je sport leven. Als je daarnaast ook andere dingen wilt, kun je fietsen beter als een hobby beschouwen.

DirkDeWolf 5 juni 2015 om 19:27

Edit redactie: Niet nodig

wilco kelderman 5 juni 2015 om 19:29

Dit is heel jammer, hij is (was) een talent. Ik herinner me nog een zeer sterke ronde van Baskenland en dacht echt dat hij in de toekomst een paar goede uitslagen zou behalen.

Etio 5 juni 2015 om 19:35

Echt enorm zonde! Groot talent!

wiebipedia 5 juni 2015 om 19:46

Respect voor zijn keuze. Kan nooit makkelijk zijn als je bewezen mee kan met de ‘top’ van je generatie en wellicht daar boven nog.
een maatschappelijke functie is altijd een beetje een vies woord voor de volgers van topsport

piet115 5 juni 2015 om 19:50

Erg jammer was toch een belovend talent met al een paar aardige uitslagen. Maar respect voor je keuze en succes daarmee joop dat dat ook goed gaat

Verweggistan 5 juni 2015 om 19:52

Knap om zo’n beslissing te nemen, in plaats van maar door te modderen in de hoop dat het weer goed komt. Juist complimenten voor de begeleiding bij Giant, dat Olivier met zijn mentale problemen/motivatieproblemen naar de ploegleiding durft te stappen, geeft aan dat er vertrouwen in de ploegleiding is.

Natrix maura 5 juni 2015 om 19:59

Ontbreekt dus de ‘echte topsportmentaliteit’, of is dat te makkelijk?

schipperaar 5 juni 2015 om 20:00

Jammer op die leeftijd fiets inruilen voor studie economie, gewoon bij loi inschrijven en lekker door blijven genieten op de fiets, mooie afleiding.

klootje kriekeljon 5 juni 2015 om 20:02

Schipperaar, in jullie tijd lazen jullie tijdens de koers gewoon de studieboeken toch? ;)

josi 5 juni 2015 om 20:08

Tjonge, wat zonde, toch een jongen met mogelijkheden. Maar ja, als de motivatie er niet is, houdt het natuurlijk op.

Sephiroth 5 juni 2015 om 20:11

shipperaar, ik denk dat als ik deze verklaring van dan zo lees dat hij meer een 100% of niets gozer is. Dus ff iets ernaast gaat niet zo makkelijk. Daarnaast is een loi cursus toch niet zo volwaardig als een normale economie stude natuurlijk.

Natrix: Ik denk dat hij wel een "topsport mentaliteit" heeft, maar die mentaliteit werkt vooral bij focus op 1 ding. Als hij nu eigenlijk 2 dingen wil doen, dan heeft hij zn prioriteit ergerns anders liggen en dan kan hij die topsport mentaliteit ook gebruiken bij zn studie.

tendam 5 juni 2015 om 20:12

Zonde, maar reacties als ‘dit moet toch niet mogelijk zijn als prof’ slaan nergens op. Die jongen is toch geen slaaf.

Lucatony 5 juni 2015 om 20:12

“Ik realiseerde mij dat er meer is dan profsport.” Een gezonde 22 jarige vent die zin heeft om te zuipen en te feesten. Althans, dat haal ik eruit.

GinoBartali 5 juni 2015 om 20:14

Groot respect voor zijn beslissing, moet erg moeilijk geweest zijn om die keuze te maken. Knap om toe te geven aan jezelf dat hetgeen je graag hebt gewild je niet gelukkig maakt.

En, wat verweggistan ook zegt, het feit dat hij hiermee naar de ploegleiding durft te stappen, en hij vervolgens de ruimte krijgt die hij nodig heeft, zegt veel over deze ploeg!

schipperaar 5 juni 2015 om 20:22

@kk
Ja, naar griekenland op de fiets leerden we grieks onderweg op de fiets(ben je gepasseerd misschien), hadden toch niks te doen. Reyeka-Dubrovnik 800km immer gerade aus dus kaart hadden we niet nodig, misschien iets voor de profs die niet altijd hun talen beheersen, zou toch eerste vereiste moeten zijn in een ” vreemde” ploeg.
Vind het gewoon zonde van deze jongen met klimtalent, studeren kan altijd nog en ja, ook naast de fiets.

klootje kriekeljon 5 juni 2015 om 20:25

Dat bedoel ik Schipperaar maar dat zijn de echte mannen. Die deden gewoon een snelcursus op zijn Grieks als het zadel afbrak. ;)

west 5 juni 2015 om 20:26

Mijn zijn talent zien we hem over 4-5 jaar wel weer terug. Bloed kruipt waar het niet gaan kan. Of hij dan z’n ooit voorgespiegelde niveau nog haalt lijkt mij tricky. Maar die gaat er nog wel een poging aan wagen als prof.

Headlines

Materiaalzone

Populair