Merijn Zeeman noemt dopingzaak Michel Hessmann pijnlijk: “Als mens verdient hij onze steun”
foto: Cor Vos
vrijdag 25 augustus 2023 om 09:22

Merijn Zeeman noemt dopingzaak Michel Hessmann pijnlijk: “Als mens verdient hij onze steun”

Jumbo-Visma werd ruim een week geleden opgeschrikt door een positieve dopingtest van Michel Hessmann. Sportief directeur Merijn Zeeman heeft in Trouw voor het eerst gereageerd op de dopingzaak van de 22-jarige Duitser, bij wie sporen van een vochtafdrijvend middel zijn aangetroffen. “Het was een grote schok toen ik van de positieve test hoorde”, vertelt Zeeman.

“Pijnlijk”, noemt de ploegleider van Jumbo-Visma het ook. “Een bericht waarvan wij als ploeg en ik als coach hadden gehoopt dat we dat nooit zouden krijgen. We willen juist een voorbeeldrol vervullen als het gaat om antidopingbeleid.”

Het onderzoek naar de plaspil, die is aangetroffen in de test van Hessmann, loopt nog. Zeeman en de ploeg kunnen daar lopende het onderzoek geen informatie over geven. Wel heeft de sportief directeur sindsdien veel contact met de jonge Duitser.

“We zijn er volop mee bezig, dat moge duidelijk zijn. Daarbij is de mens Michel voor ons net zo belangrijk. Als mens verdient hij onze steun. Vergis je niet, dit gaat om een 22-jarige atleet, zijn hele wereld is compleet ingestort. Ook dat mentale gedeelte houden we in de gaten.”

Door de positieve test van Hessmann wordt de naam Jumbo-Visma wel gelinkt met een dopingzaak. Dat merkt Zeeman ook. “Deze test slaat harder op ons terug omdat we zoveel succes hebben”, geeft hij aan.

Maar hij kijkt niet anders aan tegen de prestaties van het team. “Moet ik straks minder trots zijn als we misschien drie grote rondes hebben gewonnen? Omdat een jonge renner mogelijk een fout heeft gemaakt? Dat is uiteindelijk aan de buitenwereld. Niet aan mij. Alles valt en staat met de uitkomsten van het onderzoek en die kennen we nog niet.”

RIDE Magazine
32 Reacties
Sorteer op:
25 augustus 2023 10:05
@wielerflits: gaan jullie nog iets doen met alle feedback op de zogenaamde 'verbeteringen' aan de vormgeving? Wat mij betreft is de usability van de mobiele versie van een 6,5 naar een 4 gegaan en gezien de comments ben ik niet de enige die er zo over denkt. Op desktop gebruik ik de site momenteel niet momenteel, dus dat kan ik niet beoordelen.

Een paar veel gehoorde punten van feedback, om het jullie makkelijk te maken:
1) inlogproblemen,
2) titels in overzicht maar half leesbaar dus onduidelijk waar artikel over gaat,
3) alinea's in comments werken niet,
4) andere comment beantwoorden werkt niet,
4) comments te ver van body artikel.

Het zou tof zijn als jullie reageren of hier iets mee gebeurt. Volgens mij hebben jullie gebruikers hetzelfde doel als jullie, namelijk: lekker veel interactie op een prettige manier (leuk voor ons) --> meer advertentieinkomsten (leuk voor jullie).

Edit redactie: In het Verbeterpuntentopic op ons forum hebben Martin en Maxim al gereageerd. Wij zijn ons hier bewust van en gaan aan genoemde dingen werken, zo snel als mogelijk is.
25 augustus 2023 10:42
Best een prima reactie van Zeeman, wat moet je anders? Zij kennen Hessmann beter dan wij dus zullen beter kunnen inschatten wat hier aan de hand is. Het heeft verder totaal geen zin die jongen aan de schandpaal te nagelen.
  25 augustus 2023 11:38
  Helemaal me eens, snap de andere reacties hierboven ook niet helemaal.
  25 augustus 2023 11:39
  En blijkbaar kan ik als een van de weinige via de App wel reageren op andere comments, lol
  25 augustus 2023 11:40
  En blijkbaar kan ik als een van de weinige wel reageren via de App, lol
  25 augustus 2023 11:45
  Zij kunnen misschien beter inschatten, maar met wat wij nu weten is hessman gewoon betrapt op een heel klassieke manier. Pre epo doping zelfs
25 augustus 2023 10:45
Als ploeg kan je veel doen om de kans op zulk een situatie te verminderen maar je kan dit niet 100% uitsluiten. Je blijft werken met menselijke individuen, geen robots.
25 augustus 2023 09:35
@Romāns Vainšteins op basis waarvan kom je tot de conclusie dat JV hem als een verzwaarde baksteen laat vallen?
25 augustus 2023 11:23
Man man man het niet kunnen reageren op comments omdat simpelweg niet werkt met deze nieuwe lay-out is ronduit frustrerend waarom kan zoiets simpels niet getest zijn voordat dit live gaat????
25 augustus 2023 12:26
Ik merk dat velen het moeilijk hebben met mijn vorige reactie. Dat begrijp ik want de formulering was streng. Maar mijn gevoel blijft hetzelfde, namelijk dat Hessmann hier opvallend sterk gesteund wordt door de ploeg die hij in de problemen brengt. Stel je even voor dat je binnen het team werkelijk hamert op een heel wetenschappelijk maar 100% cleane manier van werken en je daar enorme successen mee behaalt zonder het imago van “verdachte” ploeg te krijgen. Fantastisch. Tot daar plots een renner uit je winnende Giroploeg wordt betrapt op een maskerend middel en je vanaf nu non-stop vervelende vragen moet beantwoorden, het cleane imago van de ploeg wordt besmeurd, vraagtekens worden geplaatst bij eerdere resultaten en de zoektocht naar sponsors moeilijker wordt... Ga je dan superempathisch reageren zoals Zeeman nu doet? Je renner beschermen, de nadruk leggen op het menselijke aspect, ook al heb je geen idee hoe dat product in die jongen zijn lijf is terechtgekomen? Ik zeg niet dat hij Hessmann meteen onder de bus moet gooien maar iets meer terughoudendheid zou ik logischer vinden. Vanuit menselijk standpunt vind ik het prachtig wat Zeeman hier zegt maar het maakt de ploeg voor mij wat minder geloofwaardig.
25 augustus 2023 09:42
Als ploeg kun je ook je verantwoordelijkheid nemen. Stel we gaan uit van een individuele actie, wat maakt dan dat Hessmann deze stap heeft gezet? Is er genoeg met deze jongen gesproken? Heeft hij zijn twijfels en onzekerheden genoeg kunnen bespreken? Is er genoeg aandacht voor hem geweest?
Dit is een wake up call voor TJV, het moet dus nóg beter!
25 augustus 2023 09:52
"Omdat een jonge renner mogelijk een fout heeft gemaakt? "

Ik heb het idee dat je deze uitspraak niet doet mochten ze er van overtuigd zijn dat er een goede verklaring is.
25 augustus 2023 10:09
En dat moeten we vernemen via Trouw en niet het hondstrouwe Wielerflits?
25 augustus 2023 14:45
Samen winnen dus ook samen enz
25 augustus 2023 10:32
Kunnen we niet een dokter vinden, betalen en de schuld geven? ;-)
25 augustus 2023 11:07
@Glorious: beetje sneue reactie, vind jezelf ook niet?
25 augustus 2023 11:25
Bijzonder, Plank... jouw reactie in relatie tot je nickname. Mooie metafoor.

Lijkt me een heel correcte reactie van Zeeman. Hij steunt de mens maar geeft in de onderstroom overduidelijk mee dat het gedrag van Hessman (als hij schuldig blijkt) echt niet ok en zorgwekkend is.

Dit is hoe een leider zich hoort te presenteren en ik kan er alleen maar bewondering voor hebben.
25 augustus 2023 12:00
Als werkgever heb je ook gewoon een zorgplicht. Zeker bij ren jonge renner is het goed dat Zeeman het zo oppakt. Dat betekent niet dat hij niet gestraft wordt en consequenties ondervindt, maar dat kan ook op een nette manier.
25 augustus 2023 09:58
Toch blijf ik het wonderbaarlijk vinden dat een wetenschappelijke topploeg als TJV niét op de hoogte zou zijn van het gebruik van vochtafdrijvende middelen. Een jongen van 22 zou dit niet nodig hebben, laat staan een professioneel atleet. Vochtafdrijvende middelen zijn voor bejaarden met vochtretentie. Onschuldig tot het tegendeel is bewezen, maar ik ben bang dat dit er heel slecht uitziet voor Hessmann.
  25 augustus 2023 13:49
  Misschien heeft ie wel nierproblemen weet jij veel, allemaal zo voorbarig hier. Er zijn genoeg redenen om diuretics te nemen.
25 augustus 2023 10:23
Als ploeg sta je machteloos bij een individuele fout.
Jumbo haters pakken het aan om de ploeg zwart te maken. Lachwekkend.
25 augustus 2023 10:28
Lastig, ik heb vooral te doen met de bewuste renner!
En vwb "We willen juist een voorbeeldrol vervullen als het gaat om antidopingbeleid.” zijn er een flink aantal ploegen die een stukje verder gaan!
25 augustus 2023 11:01
@Anton Een flink aantal ploegen? Verklaar je nader. Uit het hoofd kan ik nog bedenken dat itt veel andere teams Jumbo-Visma in principe geen medische attesten toelaat. Alleen bij DSM kan ik nog meer inzet bedenken met dat ze in een eigen antidopingprogramma investeren en nog meer bloedcontroles wilden.
25 augustus 2023 11:42
@redactie: dank voor jullie reactie tav mijn (/onze) feedback. Ik zal het verbeterpunten forum in de gaten houden. Succes!
25 augustus 2023 11:45
Tot het helemaal duidelijk is, wil ik niemand beschuldigen. Maar de vraag is: heeft die jongen van 22 dan een andere (individuele) arts die hem plaspillen en mogelijk ook doping bezorgt? Een andere dokter dus dan die bij TJV werkzaam is? Dat op zich is al helemaal niét ok. Heeft TJV geen policy waarin verboden wordt om met andere artsen in zee te gaan, of op ten minste voorgeschreven producten te laten controleren door hun eigen arts, in samenspraak met die alternatieve geneesheer? Da's allemaal moeilijk voor te stellen bij een ploeg die elke rijstkorrel in de gaten houdt. Ik hoop oprecht dat dit een alleenstaand geval is, niet voor TJV op zich maar voor de ganse wielersport.
  25 augustus 2023 12:25
  Dat snap ik ook niet. En ik begrijp ook niet dat de journalist in kwestie daar niet over doorvraagt… Hoe zit zo’n antidopingbeleid van JV dan in elkaar?
25 augustus 2023 10:58
@Anton Welke ploegen gaan verder dan en hoe. En dan moet je niet beginnen over middelen die helemaal geen doping zijn.
  25 augustus 2023 11:46
  Mipc oid heet die club toch? Stapte ze uit toen boom per se moest starten in de tour ook al was het medisch onverantwoord
25 augustus 2023 13:48
Roman V
Je lult zoals gewoonlijk weer als een kip zonder kop.
25 augustus 2023 13:49
@Plank.
Je slaat de plank weer eens volledig mis.
25 augustus 2023 09:27
Als kip daarentegen laten ze hem vallen als een verzwaarde baksteen.
25 augustus 2023 10:10
Dit zaakje stinkt. Als topploeg met een clean imago is een dopinggeval binnen het team een groot probleem, dat zelfs de toekomst van de ploeg kan beïnvloeden. Dan mag de renner die positief test best streng aangepakt worden, tot die zijn onschuld kan bewijzen. Hier bedekt Zeeman echter alles met de mantel der liefde, zelfs als de “jonge renner mogelijk een fout heeft gemaakt”. Dat geeft me het gevoel dat hij op de hoogte is van wat er is misgegaan.

Verder gaat hij er precies al vanuit dat de Vuelta zo goed als binnen is. Opmerkelijk.

Reacties zijn gesloten.