Merijn Zeeman na tweede Vuelta-zege Primoz Roglic: “We willen meer”

dinsdag 10 november 2020 om 15:29
Merijn Zeeman na tweede Vuelta-zege Primoz Roglic: “We willen meer”

foto: Cor Vos

Jumbo-Visma kan terugkijken op een zeer succesvol 2020, met onder meer de eindzege in de Vuelta a España en een tweede plek in de Tour de France. Merijn Zeeman ziet dat Jumbo-Visma in de grote rondes is uitgegroeid tot een succesformatie, maar de honger is zeker nog niet gestild.

Afgelopen zondag mocht Primož Roglič in het centrum van Madrid de laatste rode trui in ontvangst nemen als eindwinnaar van de Vuelta a España. Voor de 31-jarige Roglič is dit een zege op zich, ondanks zijn pijnlijke nederlaag in de voorbije Ronde van Frankrijk, zo liet de ronderenner weten na afloop van de Vuelta.

Sportief directeur Merijn Zeeman is onder de indruk van de mentale weerbaarheid van Roglič, zo laat hij weten in gesprek met Cyclingnews. “Vorig jaar begon hij na een goede voorbereiding fris aan de Vuelta, maar dit jaar kende hij voor de ronde de grootste teleurstelling (doelt op het mislopen van de Tourzege, red.) uit zijn carrière.”

Bewondering 
“En toch slaagt hij erin om vervolgens een monument en een grote ronde te winnen. Ik vind dat echt remarkable. Ik had al veel respect voor hem en het is echt een privilege om deel uit te maken van zijn reis. Hij trekt naar wedstrijden en is nog altijd niet uitgeleerd. Hij leert constant bij en heeft ook de motivatie om telkens beter te worden. Hij is echt een voorbeeld en is mentaal heel erg sterk.”

 Primož Roglič als eindwinnaar van de Vuelta a España – foto: Cor Vos

Roglič werd dit jaar dus in extremis uit de gele leiderstrui gereden, maar Zeeman blijft geloven in die nog ontbrekende Tourzege. “Natuurlijk is het voor Primož mogelijk om de Tour te winnen. Hij zal ook in de komende jaren op de toppen van zijn kunnen presteren, maar we zullen moeten opboksen tegen sterke concurrenten. Het zal een hevig gevecht worden.”

Leerproces 
Ook de ploeg Jumbo-Visma is nog niet uitgeleerd, zo laat Zeeman weten. “Dit is voor ons ook een nieuwe situatie. We leerden vorig jaar al hoe je een wedstrijd moet controleren, maar het is en blijft een leerproces en we worden ook steeds beter in het controleren van koersen. We zijn er echter nog niet en het is belangrijk om nog beter te worden.”

“Als dat lukt, zullen we ook in de toekomst vechten om de eindzege in grote rondes. We hebben nu twee Vuelta-zeges op zak, maar we willen meer.”

Dit artikel delen:

27 Reacties

hartstikkebedankt 10 november 2020 om 15:43

Volgend jaar de Tour zou het grootste doel voor Roglic moeten zijn. In principe zou hij dan de twee tijdritten kunnen gebruiken, maar tegen een aantal renners mag hij er absoluut niet op vertrouwen. Zijn tweede tijdrit in de Tour van 2018 was niet goed, kost hem het podium. De slottijdrit van de Giro in 2019 was niet wat je zou verwachten. De slottijdrit van de Tour 2020 kost hem de winst. Verder is het toch ook wel uitkijken geblazen, als de beklimmingen heel lang steil zijn of überhaupt heel lang en hoog dan is hij bijna nooit de beste man in koers. Neemt niet weg dat het verdiend was geweest om de afgelopen Tour te winnen, dus hij is gewoon goed op weg. Benieuwd naar een strijd met Pogacar, Carapaz/Thomas, hopelijk ook Bernal, Mas en wellicht Evenepoel. Overigens zal Roglic dan waarschijnlijk ook minder op zijn ploeg kunnen vertrouwen omdat Ineos in 2020 met een veel sterker Tourblok zal rijden.

Marik 10 november 2020 om 16:01

Eerst maar eens afwachten met wie de ploegen aan de start verschijnen. De Tourploeg van INEOS zag er dit jaar ook anders uit dan iedereen had gedacht.

molovin 10 november 2020 om 16:02

Ineos zal zeker sterker zijn dat dit jaar, zeker met de aankopen maar ik schat Jumbo-Visma in topvorm zoals dit jaar beter in nog steeds. Bedenk wel dat Bennett al heel vroeg in de tour viel en een scheur in een rib opliep en Kruijswijk niet eens begon. Die 2 erbij en Dumoulin in betere vorm, met Roglic die niet valt ben je echt ijzersterk.

Maar dat is natuurlijk allemaal nog erg hypothetisch aangezien er altijd dingen lopen hoe je het niet wilt.

rahimns 10 november 2020 om 16:28

@hartstikkebedankt wel even verder kijken dan alleen de uitslag. In 2018 fietste hij met een steentje in zijn onderarm waardoor hij niet goed in zijn beugels kon liggen. In de Giro 2019 was hij ziek geworden en zijn tijdrit van dit jaar was echt niet slecht, hij liet het op het laatst ook wat lopen. Daar was Pogacar buitengewoon goed. Verder is natuurlijk de concurrentie enorm hoog inderdaad dus het zal zeker niet eenvoudig zijn om de Tour te winnen. Alles moet kloppen en hij moet eens een keer iets niet tegenkomen vooraf of tijdens een ronde, want dat gebeurd helaas nog steeds iets te vaak.

hartstikkebedankt 10 november 2020 om 17:00

@Rahimns Maakt niet uit wat de reden is toch? Goede tijdrijders hebben vaak de neiging om het op zo’n laatste tijdrit aan te laten komen. Of dat is misschien wat te veel gezegd, maar wel om er op te vertrouwen. Bij Roglic hebben we nu gezien dat het juist in de laatste tijdrit een aantal keren niet zo goed is gegaan, inderdaad door uiteenlopende redenen. Maar het geeft juist aan dat daar dus niet op geleund moet worden (tijd pakken wanneer je pakken kunt dus).

Sephiroth 10 november 2020 om 15:47

Mooi om de honger te lezen en hopelijk durven ze inderdaad naar de tactiek te kijken: moeten we altijd met een treintje voorop, hoe en wanneer stuur je iemand vooruit etc etc. Oefenen met fietswissel, aanduwen (ging super in de vuelta), feedingzones, regenjasjes. Genoeg details om je winter mee door te komen :)

rogierb 10 november 2020 om 16:03

Was Zeeman mentaal maar zo sterk als Roglic.

kelderfan 10 november 2020 om 16:05

Het is goed dat Zeeman ook aangeeft, dat de ploeg ook een leerproces heeft ondergaan. Die Roglic is een voorbeeld voor zijn collega’s. Hoe hij zich ook voelt, blijkt geen beletsel om er vol voor te gaan.

Peetvader 10 november 2020 om 16:05

Logisch dat er nog 1 absoluut hoofddoel is voor Jumbo dat ze nog niet gehaald hebben: de Tour.

Ik kan me inbeelden dat hier volgend seizoen nog meer dan vorig seizoen alles voor moet wijken.

jsprunk 10 november 2020 om 16:19

Zou Roglic liever de Tour rijden dan Olympisch kampioen worden? Want daar zie ik hem ook een goede kans maken

Koers 10 november 2020 om 16:30

Ik zie op unibet dat hij favoriet is voor de tour. Vermoed niet dat hij dat bij de os is. En naast dat de tour hoger aangeschreven is, liggen daar ook kansen op etappes uiteraard.

Veloburto 10 november 2020 om 16:46

Ik zou hem ook niet laten koersen voor de tour. Alleen maar hoogtestages doen

Jean Dumas 10 november 2020 om 17:01

+1

LeDouche 10 november 2020 om 18:26

Pfff hoogtestage achterhaalde suffe boel. Als je wilt winnen, moet je koersen. En durven verliezen.

Merlinappa 11 november 2020 om 07:48

+1 Veloburto.

Vorig jaar had hij geen koersen gereden voor de Vuelta. Toen was hij ook in week 3 nog ijzersterk.

VespavanBern 10 november 2020 om 18:11

Denk dat dit wel DE jaren zijn waarin het moet gebeuren als Roglic de tour wil winnen, dit jaar was een mooie kans, maar de afloop kennen we allemaal. Denk dat ze volgend jaar bij JV Roglic weer naar de tour sturen, parcours ligt hem echt heel goed ook. WVA dan kopmanschap in de klassiekers, en omdat het een Nederlandse ploeg blijft een Nederlandse kopman in de Giro (Dumoulin of Kruijswijk). Op deze manier kunnen ze op bijna alle belangrijke afspraken van het jaar om de zege mee doen.

Vincent Lacressonniere 10 november 2020 om 22:08

Deze reactie is pas droevig

Gitan 10 november 2020 om 22:35

Was het Patje geweest die net getuige was van de ondergang van Evenepoel, zaten we hier met een collectief orgasme.

Bollentrui 11 november 2020 om 01:31

Allemaal leuk en aardig maar ik blijf toch chauvinistisch. Uiteraard moet je niet op 1 paard wedden. Toch zou het zoveel mooier zijn als iedereen in dienst zou rijden voor Dumoulin of Kruijswijk. Moeilijk te verkopen met deze prestaties van Roglic, echter het doet wel wat af aan het fan zijn van team JV. Volgend seizoen mag Roglic gaan knechten voor die andere 2 wat mij betreft :p

josemanuelfuente 11 november 2020 om 08:02

+1

Turtlehead 11 november 2020 om 08:42

#kanRoglicknechten?! #freeTom #freeWvA

Bazzz 11 november 2020 om 10:18

Tja, die Nederlanders bewijzen het ook gewoon niet en verdienen daarom het kopmanschap ook niet.

Volgend jaar zullen ze vast weer starten met 2 kopmannen en één keer raden wie er dan door het ijs zakt..

VerstandOpNul 11 november 2020 om 08:45

Ligt het aan mij of slaat de focus bij TJV nu wel heel erg door richting Roglic? Ik vind dat met het oog op de toekomst niet geheel zonder risico’s.

wapperend washandje 11 november 2020 om 10:08

Ook mijn gedachte: Kruiswijk, Dumoulin, Roglic zijn toch wel renners waar het binnen nu en twee jaar moet gebeuren. Als je kijkt naar Ineos dan is daar de samenstelling van de ploeg ook voor de langere termijn resultaatgerichter (winnen grote rondes).

harryjohan71 11 november 2020 om 10:27

JV is bezig met het ontwikkelen van jonge renners in het Development team. Zij zijn niet in de gelegenheid om toppers te kopen zoals Ineos. Dit jaar heeft JV renners met potentie toegevoegd aan het team. In hoeverre het toppers worden is natuurlijk afwachten. Dit geldt ook voor de renners bij Ineos. Lang niet alle renners slagen bij Ineos.

Joop Zoetemelk 11 november 2020 om 09:56

Ik vind Merijn Zeeman maar een zenuwachtige man, die zijn emotie’s niet onder controle lijkt te hebben.
Ik zal bloed nerveus worden van zo’n kerel, laat mij lekker fietsen gast.. (mijn leven, jullie fiets, ik ben alleen in loondienst.)

Klein Verzet 11 november 2020 om 11:37

De schaduw waar Dumoulin naar hunkerde, blijkt een pikzwarte duisternis.

Headlines

Materiaalzone

Populair