Merijn Zeeman: “Het geeft hoop, maar moeten virus niet weer verspreiden”
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 15 april 2020 om 18:30

Merijn Zeeman: “Het geeft hoop, maar moeten virus niet weer verspreiden”

Merijn Zeeman is blij met de nieuwe kalender van de UCI. De wielerunie maakte vandaag onder meer bekend dat de Tour de France met twee maanden wordt uitgesteld. “Het geeft hoop en een doel om naartoe te werken”, aldus Zeeman in gesprek met het AD. De sportief directeur plaatst echter nog wel enkele vraagtekens.

De Internationale Wielerunie heeft bekendgemaakt dat de Ronde van Frankrijk is uitgesteld en zal plaatsvinden van 29 augustus tot en met 20 september, gevolgd door het WK wielrennen, de Giro d’Italia en de Vuelta a España. Ook de vijf monumenten krijgen een plek op de nieuwe kalender. Het is alleen nog onduidelijk wanneer de renners weer kunnen koersen.

“Niemand weet het. Het is natuurlijk niet alleen de Internationale Wielerunie die beslist, het gaat ook om overheden”, aldus Zeeman. “We laten het nieuws eerst even op ons inwerken. Het belangrijkste is dat een instantie aangeeft dat er weer sport bedreven kan worden. Daar zijn we heel erg blij mee. Het geeft hoop.”

Vraagtekens 
Zeeman is blij dat de Tour met twee maanden is uitgesteld. “Niet iedere renner kon zich op dezelfde manier voorbereiden. Dat was een zorg. Hier in Nederland mogen we nog naar buiten, maar in Frankrijk, Spanje en Italië mag dat niet.” De sportief manager hoopt dat er voor de Tour weer sprake is van een ‘level playing field’.

Zeeman is tevreden nu er meer duidelijkheid is, maar er is geen sprake van een hosannastemming. “De volksgezondheid heeft prioriteit. Wij moeten als wielerpeloton het virus niet weer verspreiden. We hebben ook het eventueel testen van renners op de agenda gezet. Je bent gewend om te gaan met media en publiek, hoe gaat dat straks?”

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
15 april 2020 18:47
Uiteraard, hoe kon het anders, iemand van Jumbo Visma moet toch een beetje negativisme brengen.. bravo!
    15 april 2020 23:20
    Dit is niet meer dan realisme van Zeeman....De grootste overwinning is nu Covid-19 de wereld uit en niet een of andere wielerwedstrijd.
15 april 2020 19:31
Terecht reactie van Zeeman. Fransen roepen maar wat. Eerst de grenzen maar eens openstellen, anders komt de helft er niet eens.
15 april 2020 19:45
Iedereen zal vraagtekens hebben, want niemand kan nu al met zekerheid zeggen of er in augustus weer gekoerst kan worden.
De laatste alinea is nu voorlopig nog het allerbelangrijkste.

Als de koersen gereden kunnen worden zoals nu door de UCI is bekend gemaakt, dan is voor Jumbo de volgorde Tour - Giro - Vuelta, wel de beste volgorde. Naar de Tour kunnen ze dan zoals gepland met de klassementsploeg en naar de Giro zoals gepland de sprinttrein met Bennett voor het klassement. Alleen voor de Vuelta zullen ze ploeg behoorlijk moeten aanpassen. Meest logische Vuelta ploeg is dan Kruijswijk met evt De Plus als reserve kopman en daarbij een mix van ervaren en jongere klimmers/aanvallers.
15 april 2020 20:26
Niemand kan uiteraard nu met zekerheid zeggen dat de drie ronden in het najaar doorgaan. Het kan gebeuren dat een ronde kort van tevoren wordt afgelast of zelfs gaandeweg moet worden ingekort of dat het parcours last minute moet worden aangepast omdat het virus toch weer om zich heen grijpt in het gebied van een ronde. Dus slagen om de arm houden blijft tot aan de daadwerkelijke start realistisch.
15 april 2020 20:43
Als zelfs de ploegleider van de ploeg met vier van de beste tijdrijders (Dumoulin, Roglic, Martin, Van Aert) ter wereld al niets zegt over de clash tussen tour en ITT wereldkampioenschap....
15 april 2020 23:42
Keurig Merijn, uiterst keurig.
    16 april 2020 07:56
    Ik denk niet dat er iemand is die een andere mening is toegedaan.

    Maar wielerwedstrijden vergen nou eenmaal veel voorbereiding. Als er geen tijdige (voorlopige) kalender is, dan kan er niets georganiseerd worden.

    Fijn dat er nu nieuwe data zijn. We merken vanzelf of het wielerjaar 2020 nog opgestart kan worden, of dat het boek definitief dicht kan.

Reacties zijn gesloten.