Merckx over opgave Van der Poel: “Dat komt de wielersport niet ten goede”

dinsdag 6 juli 2021 om 11:17
Merckx over opgave Van der Poel: “Dat komt de wielersport niet ten goede”

foto: Cor Vos

Eddy Merckx heeft in de eerste Tourweek genoten van de prestaties van Mathieu van der Poel, maar plaatst ook een kritische kanttekening. Van der Poel besloot afgelopen zondag vroegtijdig uit de Tour te stappen met het oog op de Olympische Spelen in Tokio. “Zomaar eruit stappen vind ik spijtig”, laat Merckx weten in gesprek met Sporza.

Van der Poel was een van de smaakmakers van de eerste Tourweek. De renner van Alpecin-Fenix boekte op de côte de Mûr-de-Bretagne een emotionele ritzege, veroverde en passant de gele trui en mocht uiteindelijk zes dagen rondfietsen in het felbegeerde tricot. “Wat hij op de Mûr-de-Bretagne deed, was grandioos”, is Merckx van mening.

“Op de eerste passage de bonificatieseconden grijpen en op de tweede passage de zege, dan moet je echt supersterk zijn.” De vijfvoudig Tourwinnaar is vol lof over de Nederlander, maar begrijpt niet dat Van der Poel vlak voor de rustdag besloot af te stappen. “Ik zou het niet kunnen. Als je aan een rittenkoers begint, is het niet om eruit te stappen. Anders moet je je maar op een andere manier voorbereiden op de Spelen.”

“Niemand verplicht hem om dat allemaal te doen”
“Dat komt de wielersport niet ten goede”, klinkt het uit de mond van Merckx. “Van der Poel is zelf vragende partij voor zo’n vol schema. Niemand verplicht hem om dat allemaal te doen. De Tour de France is de grootste wedstrijd van het jaar en in de wielersport, zomaar eruit stappen vind ik spijtig.”

Van der Poel verklaarde zondag nog dat hij voor zijn gevoel niets meer te bewijzen had. “De Spelen zijn al vier jaar lang een droom van mij en ik wil niet mijn kansen vergooien door hier iets te lang in de Tour te blijven. Als ik mijn hart zou volgen, rijd ik tot Parijs. Maar door de afgelasting van de Spelen vorig jaar door corona, is het moeilijk te combineren.”

Dit artikel delen:

71 Reacties

Richard van Hoof 6 juli 2021 om 12:13

Eddy was notabene degene die Lance adviseerde om met Ferrari aan de slag te gaan.

Dat zou ik ook graag wat vaker horen als Lance (en terecht) weer eens door commentatoren als de ultieme grote boze genius achter dopinggebruik neer wordt gezet.

Rondje 25 6 juli 2021 om 12:22

Merckx had waarschijnlijk niets anders wat nuttig was om over te praten. Je moet een programma toch vullen niet waar.
Hij mag natuurlijk alles zeggen. Dat mag en moet ook. Maar dit is natuurlijk ongelooflijk gelul.

Bulcke 6 juli 2021 om 12:23

Wat van der Poel heeft laten zien in de tour was natuurlijk fantastisch. Maar het is ook koersvervalsing. Ze konden hem ook niet zomaar laten rijden toen hij hij de gele trui de aanval opzocht. Hij beïnvloed daarmee het verloop van de rit en de tour, terwijl de tour eigenlijk maar om 1 ding draait. Wie heeft de minste tijd gebruikt om in Parijs over de streep te komen. Om het voor meer renners interessant te maken zijn er nog wat andere klassementen bedacht, maar aan geen van de klassementen heeft de deelname van van der Poel een bijdrage geleverd. Doet voor mijzelf wel af aan wat hij heeft laten zien

Rondje 25 6 juli 2021 om 12:30

Ach, competitie vervalsing zoals ik het dan maar even noem, is uit alle tijden. Wat denk je bijvoorbeeld van het transferbeleid in het voetbal tijdens een seizoen. Of spelers die rust krijgen om wat voor reden dan ook.
Dat gebeurt gewoon overal. Iedereen wist overigens dat Van der Poel zou uitstappen.
Ewan zou dat ook doen. Helaas liep het daar nog anders door een val.
We zullen zien wat er volgende week gebeurd met de tweede rustdag i.v.m. de OS.

Bulcke 6 juli 2021 om 15:34

Diefstal en moord zijn ook van alle tijden, maar dat maakt het nog niet wenselijk dat het gebeurt natuurlijk. En dat anderen het ook doen is ook niet echt een inhoudelijke reden

girardengo 6 juli 2021 om 12:47

Waarom zou Eddy Merckx, als oud-kampioen, niet mogen zeggen wat hij vindt? Verlies je het recht van spreken boven een bepaalde leeftijd? Of wanneer je doping hebt gebruikt? Dan moeten er veel meer hun mond gaan houden. Dit op de man spelen hoort toch niet in een behoorlijke discussie? Het heeft met de inhoud bitter weinig te maken.

Henk van Bouw 6 juli 2021 om 13:23

Dat heeft er zeker mee te maken als je opmerking gaat over wat de wielersport ten goede komt. Daarbij slaat de hele opmerking van Merckx kant nog wal.

girardengo 6 juli 2021 om 14:43

Het gaat erom dat er op behoorlijke wijze wordt gediscussieerd, zonder kretologie en op de man spelen.

Westland95 6 juli 2021 om 12:47

Dat Mathieu nu 1/3e Tour rijdt is uit pure noodzaak. In normale omstandigheden had hij vorig jaar al de OS gedaan en nu gewoon een volledige Tour. Dat lijken alle criticasters wel te vergeten.

lo squalo dello Stretto 6 juli 2021 om 12:47

Wat een belachelijke reacties hier. Eddy Merckx is de grootste renner en misschien wel de grootste sportman aller tijden. Beetje respect zou wel op zijn plaats zijn.

xistnc 6 juli 2021 om 12:53

Eddy reed in een peloton van in totaal net aan 100 renners waarvan 8 kopmannen en 92 knechten.

Doordrijver 6 juli 2021 om 16:08

Grootste sportman…bwa… Vooral veel geluk met zijn hart waarmee hij de dag van vandaag hoogstwaarschijnlijk niet zou mogen aan topsport doen.

Westland95 6 juli 2021 om 12:49

Leuke poging tot trollen weer. Mountainbike op de OS vereist wel een iets specifiekere voorbereiding dan Olympische wegkoersen.

jooprioolpijp 6 juli 2021 om 12:59

Alle opmerkingen die het d-woord er in deze discussie bijhalen mogen wat mij betreft weggeflitst worden. Ik snap Merckx (en vond vroeger ook iets van Cipolini die bij het eerste viaduct afstapte) maar denk dat de opvatting dat grote rondes coûte que coûte uitgereden moeten worden achterhaald is. Als de eerste week zich leent voor klassierspecialisten die de boel lekker op stelten zetten en dan wegens verplichtingen elders aftaaien, wint iedereen daarbij, want attractieve koers, publiciteit en wat niet meer. Wat mij betreft mogen er nog wel wat meer van die zaaddodende sprintetappes uit.

TheBigShow 6 juli 2021 om 13:14

Ach. VdP heeft ons meer vermaakt in 8 dagen tour dan sommige andere kleppers in 8 tours… Denk dat de organisatie heel blij is dat ie überhaupt mee heeft gedaan. Hij stapt ook niet uit met een of andere nepblessure wat ook in zijn voordeel spreekt.

bongie 6 juli 2021 om 14:17

Precies dat ja.
Mathieu is samen met een handvol andere renners verantwoordelijk voor waanzinnige koersen. Dat Touretappes het spektakel van een voorjaarsklassieker hebben gekregen is een waanzinnige ontwikkeling en komt mede door renners die ook in andere wielerdisciplines actief zijn. Als we volgend jaar ook nog Pidcock in grote ronde gaan zien, is het feest helemaal compleet.

Pathieu van der Moel 6 juli 2021 om 13:18

Wat een hater.

Henk van Bouw 6 juli 2021 om 13:22

Lul lekker verder, alsof de mountainbike 1op1 in te ruilen is voor een wegfiets.. mafkees

willem96 6 juli 2021 om 13:23

Ok Boomer

esims 6 juli 2021 om 13:45

Ben het ook met Eddy Merckx eens. Wat een chauvinisme hier.

Reiger 6 juli 2021 om 14:56

Van Eddy Merckx fans bedoel je toch?

De Siepel 6 juli 2021 om 13:56

Het standpunt van Eddy Merckx is mij wel helder, echter hij moet niet alleen naar deze stap van VDP kijken. De meerwaarde die Mathieu van der Poel aan het wielrennen heeft gegeven in de laatste jaren is vele malen groter dan het afstappen tijdens deze TdF.
VdP heeft het wielrennen zoveel aantrekkelijker gemaakt sinds hij op de weg rijdt, dat het afstappen in de TdF voor mij niet meer is dan een detail.

Fast Freddy 6 juli 2021 om 14:06

Krijg de indruk dat zijn leeftijd vat op hem krijgt. Of was hij altijd van de slappe teksten? Enige realiteitszin ontbreekt, we leven niet meer in de sixties.

Reiger 6 juli 2021 om 14:51

Tot nu toe heeft Wout nog niets gepresteerd deze Tour behalve een voor zijn doen fletse tijdrit. Wellicht is hij gewoon pelotonvulling tot Parijs als voorbereiding op de OS.
Dus doet hij exact hetzelfde als Mathieu toch?

Reiger 6 juli 2021 om 14:55

Maar die doet toch niet mee aan deze discussie?

Dolledriesoldebroek 6 juli 2021 om 15:08

Ik denk dat Eddy de laatste weken iets te vaak op het belletje van de zuster heeft gedrukt in zijn aanleunwoning…

Het valt ook niet allemaal mee, The Cav die hem nu op twee etappes is genaderd.. Matthieu die als die zo doorgaat, zijn palmares gaat benaderen de komende jaren op de rondes na…

Het valt niet mee tegenwoordig voor de oude vedettes..

Jungle Man 6 juli 2021 om 15:15

Tsja, en het komt de sport ook niet ten goede dat ie niet meedeed aan de giro…

Marszzz 6 juli 2021 om 15:48

Daar komt de reactie van wie je wist dat die zou komen. Zomaar er uit stappen? En had hij zich maar anders moeten voorbereiden? Dat is waarschijnlijk met zijn jaren-60-bril op: Wat is dan een mountainbike? en waarom zijn de Olympische Spelen zo belangrijk? Er zullen meerdere renners zijn die volgen de komende dagen en die hiermee hetzelfde verwijt van hem kunnen krijgen.

Doordrijver 6 juli 2021 om 16:07

De reacties zijn weer om van te huilen… Zonder fundering, onder de gordel en van kindse huilmentaliteit en vooral naast de kwestie hier. Jullie beste Nederlandse concurrent nam hetzelfde spul als Merckx. Ow? Jazeker! Maar vergeten we zeker? Typisch Nederlands zeker?

Bon, nu wachten we met zen allen op de eerste zinvolle OT reactie.

Merckx heeft hier uiteraard geen bal te zeggen over VdP. Andere tijden, andere werkwijze, andere doelen.

debarreman 6 juli 2021 om 17:43

edit wf: laat trollgedrag achterwege

peter s 6 juli 2021 om 20:26

Doping ook niet

snoek1974 7 juli 2021 om 06:19

In het algemeen heeft die wel gelijk , maar nu komt het zo met die spelen uit en vd Poel zorgt er eigenlijk alleen al voor dat ze volgend jaar weer een wild café zullen krijgen en dan zal die m wel uitrijden

Headlines

Materiaalzone

Populair