Mattia Gavazzi voor derde keer betrapt op cocaïne

dinsdag 12 april 2016 om 19:15
Mattia Gavazzi voor derde keer betrapt op cocaïne

Foto: Sirotti

Mattia Gavazzi is door de UCI voorlopig geschorst. Bij de 32-jarige Italiaan zijn opnieuw sporen van cocaïne aangetroffen, blijkt uit een document op de website van de internationale wielerbond. Gavazzi werd ook in 2004 (als amateur) en 2010 al betrapt op het gebruik van de partydrug. Hij zat daarvoor schorsingen uit van respectievelijk veertien maanden en 2,5 jaar.

De positieve test dateert uit de Tour of Qinghai Lake van vorig jaar, waarin Gavazzi vier etappes won. De Italiaan staat onder contract bij het continentale Amore & Vita-Selle SMP. Hij heeft nog het recht om een contra-expertise aan te vragen.

Sloveen Fajt betrapt op EPO
Ook Kristjan Fajt kan zijn fiets voorlopig opbergen. De 33-jarige Sloveen is op 10 maart bij een wedstrijd in Kroatië betrapt op het gebruik van EPO. Fajt, die net als Gavazzi nog het recht heeft op een contract-expertise, won in 2008 een etappe in de Tour of Qinghai Lake en werd in datzelfde jaar tweede in de Schaal Sels.

Dit artikel delen:

35 Reacties

Skedel 13 april 2016 om 00:57

Ook extra zelfvertrouwen kan toch echt tot betere prestaties leiden, en misschien erger nog tot hele erge valpartijen bergaf bijvoorbeeld..
Zo zijn er genoeg verhalen van vroeger over middelen die we nu niet meer als prestatiebevorderend zien maar waar de renners toch hun leven voor op het spel zette.. Pot belge bijv.

Ook ontregelt het je hartritme en is het alles behalve gezond.

Coldeportes 13 april 2016 om 02:11

@nasibal
Tja geef die nuancering dan???

Okee ik help een beetje: normaliter wordt de context meegenomen in de beoordeling en uiteindelijke strafoplegging waarbij dus nuance wordt toegepast (bij dit 3e vergrijp varieert dat bij de strafoplegging dus van 8 jaar tot levenslang). Nu jij weer ;)

Edit: het is niet voor niets ook in Nederland een illegale harddrug. Het is chemische troep die je in je lichaam flikkert waar je als sporter baat van hebt (je kunt langer doorgaan, later vermoeid etc.).

Sunrider 13 april 2016 om 02:58

Geweldige penoze foto! :D Hoort bij het denken over deze drug. Van coke gaat men zich enorm happy voelen, met een sponsor die Liefde en Leven heet vraag je natuurlijk om enige invulling. Maar de laatste tijd vooral in het nieuws geweest vanwege het vele gebruik in de financiële wereld naast natuurlijk artiesten, presentatoren en andere publieke figuren.

Coldeportes 13 april 2016 om 08:09

Nog een keer dan, dit zegt de nederlandse dopingautoriteit over waarom cocaine op de dopinglijst staat:

"Cocaïne behoort tot de dopingcategorie S6. Stimulantia. Het gebruik van cocaïne kan gebruikt worden om de prestatie te bevorderen omdat het de vermoeidheid verdrijft en je er tijdelijk alerter van wordt. Cocaïnegebruik kan echter tot forse gezondheidsschade, zoals hartproblemen, leiden. Daarmee voldoet cocaïne aan twee van de drie criteria die gehanteerd worden om een stof op de dopinglijst te plaatsen, namelijk (mogelijk) prestatiebevorderend en (mogelijk) schadelijk voor de gezondheid. Het derde criterium luidt: “in strijd met de spirit of sport”. Veel mensen vinden dat dat ook voor cocaïne geld."

Amen.

Hakkie2 13 april 2016 om 08:32

Dat cocaïne troep is klopt. Dat het terecht op de dopinglijst staat ook. Maar toch vind ik dat je met iemand die betrapt wordt op cocaïne anders om moet gaan dan met iemand die op bijvoorbeeld Epo wordt betrapt. Al is het alleen maar omdat het in dit geval lijkt alsof Gavazzi verslaafd is, hij kan er namelijk ondanks eerdere problemen door de drug niet af blijven. Dan ben je zeer zeker verslaafd. En verdien je hulp, in plaats van alleen een straf. Alleen een straf kan hem helemaal in de put helpen.

Spinergy 13 april 2016 om 09:18

Lil’ Mattia… maar hey, dat is voor recreatief gebruik, je weet toch!!

klootje kriekeljon 13 april 2016 om 11:23

Is er niemand die zich afvraagt hoe een Italiaan in China aan coke komt? Of heeft hij het meegenomen in het vliegtuig wat ook niet voor de hand ligt? Heel vreemd verhaal weer.

benedictusXVI 13 april 2016 om 11:47

Dat komt ervan als je ploegleider “je week weer te veel van je lijn af Mattia” in je oor loopt te bazuinen.

nasibal 13 april 2016 om 13:49

Coldeportes,

Ik zal ook een beetje helpen: De nuancering is relevant bij de wijze waarop je iemand wegzet in de openbaarheid en je persoonlijke oordeel. Iemand met een drugsprobleem over een kam scheren met een notoire volspuiter is natuurlijk niet terecht. Dat doe je echter wel als je ze beide, zonder enige vorm van begeleidende context, benoemt als dopingzondaar.

Daarom kan ik mij juist heel erg vinden in de mening van de mensen die jij aanspreekt. Gavazzi is niet de zoveelste notoire volspuitert die zichzelf het recht op enige vorm van zuurstof ontnomen heeft. Gavazzi is wél iemand die een product heeft gebruikt dat, terecht, op de verboden lijst staat.

Als dat voor jou persoonlijk het criterium is om iemand tot 'dopingzondaar' te benoemen, allez votre corridor. Kijk alleen niet gek op als anderen het wat minder zwart-wit bekijken. Niemand ontkent dat deze jongen iets gedaan heeft dat verboden is.

Maar weetje, daar gaat het mij helemaal niet eens om. Het 'meten met de maat die jou het beste uitkomt' begint mij met name op te vallen. Eerst de redactie er eventjes fijntjes op wijzen dat ( "wederom" ) de context ontbreekt, maar vervolgens, als iemand zelf aangeeft context belangrijk te vinden bij het kiezen van een naampje, oproepen deze context volledig te negeren. Dát ging er niet in bij mij.

klootje kriekeljon 13 april 2016 om 20:11

Coldeportes, nu weet ik wel dat junks niet zelden erg handig met fietsen zijn, maar kun je uitleggen hoe een junk ook tegelijk een internationaal actieve topsporter kan zijn?

Headlines

Materiaalzone

Populair