Matthews: “Ik wil ook zo’n aanvallende renner als Van Avermaet zijn”

Matthews: “Ik wil ook zo’n aanvallende renner als Van Avermaet zijn”

Foto: Cor Vos | Team Sunweb

vrijdag 14 april 2017 om 16:00

Michael Matthews wil zondag graag een aanvallende Amstel Gold Race rijden. Na de Brabantse Pijl bekritiseerde Philippe Gilbert zijn afwachtende houding nog, maar daar wil de Australiër dit weekend korte metten mee maken. “Ik wil er een harde wedstrijd van maken”, vertelt hij aan de vooravond van de Amstel tegen WielerFlits.

Matthews kan de Amstel Gold Race met het nodige vertrouwen aanvatten. Afgelopen week brak hij de ban met een zege in de Ronde van het Baskenland en dat heeft hem zichtbaar deugd gedaan. “Dat was wel een breekpunt, vlak voor deze belangrijke periode. Ik had dat gevoel van winnen nog eens nodig. Ik ben al het hele jaar goed in vorm, maar ik was een beetje bang om die te gebruiken. Ik koerste wat te ingetogen en maakte te veel tactische fouten. Maar anderzijds denk ik dat je in het wielrennen juist fouten moet maken om beter te worden. Zondag ga ik in ieder geval voor niets minder dan de winst.”

“Gilbert had meer opties”
De eerste van de heuvelklassiekers, de Brabantse Pijl, was geen succes. Matthews had, mede door materiaalpech, geen Sunweb-ploegmaats meer bij zich in de finale en koerste daarom vrij passief. Dat was niet naar de zin van Philippe Gilbert, die zijn kritiek achteraf niet schuwde. “Gilbert heeft natuurlijk makkelijk praten”, vindt Bling. “Hij had drie ploegmaats mee in de ontsnapping, en dan zaten er nog eens enkele bij hem in het peloton. Ik moest in de laatste ronde alles alleen doen, en ik wist: als hij aanviel, dan moest ik volgen. En als ik ervandoor ging, dan zou hij achter mij komen en in mijn wiel blijven. Ik had dus niet veel opties.”

Ik wil er zondag een harde wedstrijd van maken.

Maar net dat wil de Australiër dus veranderen. “Ik zou ook graag zo’n aanvallende renner als Greg Van Avermaet of Philippe Gilbert zijn”, verrast hij. “Maar dat afwachten zit er nog ingebakken van bij Orica-GreenEdge. Daar moesten we vaak blijven zitten en wachten op de sprint. En eerlijk, dat ligt mij niet echt, dus wil ik dat graag veranderen. Je ziet nu dat alle Vlaamse klassiekers aanvallende wedstrijden waren, met weinig volk in het peloton aan de finish. In de Brabantse Pijl ook weer; je zag dat ik toen probeerde te wachten op een sprint, maar we zijn niet meer teruggekomen. Dat kan zondag ook zijn.”

Matthews moet dan wel kunnen rekenen op een sterke ploeg. De overgave waarmee het team hem in bijvoorbeeld Milaan-San Remo bijstond, die moet terugkeren. Met Wilco Kelderman heeft hij in ieder geval een extra sterke pion in dienst. “Maar ik reken vooral op Simon Geschke. Hij was woensdag nog een beetje ziek na het Baskenland, maar hij heeft daar wel getoond dat hij in een heel goede vorm zit. Misschien kan hij mij helpen, ofwel zelf meegaan in een vlucht. Ik had ook graag op Tom Dumoulin gerekend, maar hij bereidt zich natuurlijk voor op Luik en de Giro. Dat is ook belangrijk voor de ploeg.”

Regen zal een effect hebben
Ter voorbereiding op de Gold Race, ging Matthews gisteren voor het eerst de nieuwe finale verkennen. Geen Cauberg meer in de voorlaatste kilometer, maar dat deert hem niet. “Ik denk niet dat het de wedstrijd zo hard verandert, eerlijk gezegd. Het wordt vooral heel interessant, omdat niemand weet wat er echt gaat gebeuren en waar hij moet aanvallen. Het kan natuurlijk ook dat iedereen daardoor nog meer gaat afwachten, maar dat hoop ik niet. Ik wil er een harde wedstrijd van maken, maar veel hangt van het weer af. Momenteel lijkt het erop dat het gaat regenen, dat zal zeker een effect hebben.”


Morgenochtend kan je onze vooruitblik met de weder optredende Wilco Kelderman op WielerFlits lezen.

Dit artikel delen:

28 Reacties

Mathieu Moller 14 april 2017 om 16:12

Eigenlijk jammer dat hij dit aankondigt. Er zouden zondag vast wel renners zijn die er van uitgaan dat Sunweb het op een sprint wil gooien en dan zouden die renners nog best wel eens verrast kunnen zijn als Matthews plots demarreert. Nu is dat al weer een stuk voorspelbaarder. Verder vind ik het wel een zeer positieve trend dat er meer en eerder werd aangevallen op de kasseien en ik zou het zeker toejuichen als deze zich in de heuvelkoersen doorzet.

Doordrijver 14 april 2017 om 16:16

Ik denk niet dat hij dat (al) kan eerlijk gezegd.

Chrys 14 april 2017 om 16:26

Ik vond het op zich al positief dat Coquard zich van de week ook al zo liet zien. Maakt het er alleen maar leuker op.

GreenDay 14 april 2017 om 16:28

Ik vreesde een paar jaar geleden dat er met Degenkolb, Kristoff en Matthews op komst een tijdperk van saaie door sprinters gedomineerde klassiekers zou aanbreken. Bleek dat even anders uit te draaien zeg.

HoofdIsVrij 14 april 2017 om 16:30

Veel gemaar… Ik ben benieuwd.

Is Gerrans de baas bij Orica dat ze daar allemaal moesten wachten?

Jungle Man 14 april 2017 om 16:32

Klinkt als natrappen naar orica greenedge.

schipperaar 14 april 2017 om 16:40

@gd
Juist sprinters hebben meer snelheid, de kunst van het wielrennen is om het zo lang mogelijk vol te houden en dat deze gasten ook kunnen tijdrijden(als het moet) en alleen aan kunnen komen blijkt meer en meer.

AZH 14 april 2017 om 16:43

Dan moet ie vooral bij Sunweb gaan rijden. Die hebben nog nooit aangevallen.

de nijs 14 april 2017 om 16:43

Dit zou wel eens een erg bepalende goldrace kunnen worden, met name voor de koers zelf, die de afgelopen jaren ongelofelijk voorspelbaar was, maar ook voor de overige heuvelklassiekers.
Ik verwacht dat als de Agr in een massasprint eindigt na een saaie koers de ploegen ondanks alles geen reden zien om hun koersgedrag aan te passen en we de komende jaren alleen de laagste 15 km hoeven te zien. Dat mattews dit zegt kan alleen maar goed voor de koers zijn, omdat ploegen weten dat ze niet per definitie op sunweb kunnen rekenen in de achtervolging

Chrys 14 april 2017 om 16:46

@de nijs
Dat hoef je sowieso niet echt.

vluggejapie 14 april 2017 om 17:04

Geweldig talent, hij kan het vast!

jan jansen 14 april 2017 om 17:07

AZH
Hoe lang kijk je al wielrennen?

klootje kriekeljon 14 april 2017 om 17:09

Prachtig. Prima instelling van die gast.

De Brigadier 14 april 2017 om 17:12

De pseudologische oorlogsprelude is aangevangen?

Zal nog enigszins afhangen van hoe de groten zich willen gaan zetten voor een iets minder in aanzien staande koers als de Gold Race maar zie de kans op een echte groepssprint met het uur slinken.

girardengo 14 april 2017 om 17:17

Als de AGR ook nu weer een afwachtingskoers zal blijken te zijn – al hoop ik van niet – zou men toch eens moeten gaan nadenken over minder heuvels (wel voldoende in de finale) en een langere vlakke aanloop. Zo is de klassieker ook begonnen (Breda-Meerssen). De afstand was toen extreem lang, maar de structuur zou eens overwogen kunnen worden. Daarbij zou ook Valkenburg niet heilig moeten zijn.

leegloper 14 april 2017 om 17:31
Quote:
Het kan natuurlijk ook dat iedereen daardoor nog meer gaat afwachten, maar dat hoop ik niet.

Nee, nog meer afwachten zal niet gebeuren.

Ik ben benieuwd naar de aanvallende “schaduwrijder” in de comateuze trilogie. En eigenlijk reed hij in de slotetappe van Parijs-Nice al erg aanvallend.

debarreman 14 april 2017 om 17:33

Op 80 km voor de finish en succes!

Wielrennertje 14 april 2017 om 17:36

Je bent geen aanvallende renner als je de hele koers in Gilberts wiel zit. Maar we zullen zien wat hij aanvallend kan.

Jan Blokland 14 april 2017 om 17:39

Het is afwachten met Matthews. Eerst zien, dan geloven. Hij heeft wel een punt vind ik met de opmerking van Gilbert. Die kon makkelijk praten met zoveel overmacht en niet te vergeten de overwinningen die hij al op zak heeft.
En ja inderdaad, als Matthews gaat, zit Gilbert aan zijn wiel. Op zich vond ik dat Matthews wel goed koerste. De meeste toppers laten zich tot 30 km voor de finish ook niet zien, uitzonderingen daargelaten. Dus waarom zou Matthews dat dan wel moeten doen. En begrijpelijk dat hij oog heeft voor Gilbert. Hij was toch de te kloppen man voor velen.

Wheely 14 april 2017 om 17:56

Prima trend hoor dat aanvallen.

Spartacus 14 april 2017 om 18:16

Ik ook.

Wheely 14 april 2017 om 19:59

Geboren in het verkeerde lichaam ben ik bang.

Janjanssen98765 14 april 2017 om 20:02

Dat moet je ook wel kunnen natuurlijk.
En hij krijgt natuurlijk als hij aanvallend gaat koersen hetzelfde probleem als Sagan, hij zal altijd meer werk moeten doen omdat iedereen weet dat hij snel is.

SteelHorseCowboy 14 april 2017 om 20:36

Toch een beetje rare uitspraken. Als je aanvallend wilt zijn dan moet je aanvallen. Niet zeggen dat je wilt aanvallen.

schipperaar 14 april 2017 om 20:47

Niks erger dan iemand willen imiteren, loop je altijd achter de feiten aan, is bergop beter dan Gva en had een ideale lead out gehad aan Dumoulin, misschien wringt er iets met de voormalig bondskootsj dat het veld zo mager is.

  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone