Matthews: “Ik wil ook zo’n aanvallende renner als Van Avermaet zijn”

Door , vrijdag 14 april 2017 om 16:00
Matthews: “Ik wil ook zo’n aanvallende renner als Van Avermaet zijn”

Foto: Cor Vos | Team Sunweb

Michael Matthews wil zondag graag een aanvallende Amstel Gold Race rijden. Na de Brabantse Pijl bekritiseerde Philippe Gilbert zijn afwachtende houding nog, maar daar wil de Australiër dit weekend korte metten mee maken. “Ik wil er een harde wedstrijd van maken”, vertelt hij aan de vooravond van de Amstel tegen WielerFlits.

Matthews kan de Amstel Gold Race met het nodige vertrouwen aanvatten. Afgelopen week brak hij de ban met een zege in de Ronde van het Baskenland en dat heeft hem zichtbaar deugd gedaan. “Dat was wel een breekpunt, vlak voor deze belangrijke periode. Ik had dat gevoel van winnen nog eens nodig. Ik ben al het hele jaar goed in vorm, maar ik was een beetje bang om die te gebruiken. Ik koerste wat te ingetogen en maakte te veel tactische fouten. Maar anderzijds denk ik dat je in het wielrennen juist fouten moet maken om beter te worden. Zondag ga ik in ieder geval voor niets minder dan de winst.”

“Gilbert had meer opties”
De eerste van de heuvelklassiekers, de Brabantse Pijl, was geen succes. Matthews had, mede door materiaalpech, geen Sunweb-ploegmaats meer bij zich in de finale en koerste daarom vrij passief. Dat was niet naar de zin van Philippe Gilbert, die zijn kritiek achteraf niet schuwde. “Gilbert heeft natuurlijk makkelijk praten”, vindt Bling. “Hij had drie ploegmaats mee in de ontsnapping, en dan zaten er nog eens enkele bij hem in het peloton. Ik moest in de laatste ronde alles alleen doen, en ik wist: als hij aanviel, dan moest ik volgen. En als ik ervandoor ging, dan zou hij achter mij komen en in mijn wiel blijven. Ik had dus niet veel opties.”

Ik wil er zondag een harde wedstrijd van maken.

Maar net dat wil de Australiër dus veranderen. “Ik zou ook graag zo’n aanvallende renner als Greg Van Avermaet of Philippe Gilbert zijn”, verrast hij. “Maar dat afwachten zit er nog ingebakken van bij Orica-GreenEdge. Daar moesten we vaak blijven zitten en wachten op de sprint. En eerlijk, dat ligt mij niet echt, dus wil ik dat graag veranderen. Je ziet nu dat alle Vlaamse klassiekers aanvallende wedstrijden waren, met weinig volk in het peloton aan de finish. In de Brabantse Pijl ook weer; je zag dat ik toen probeerde te wachten op een sprint, maar we zijn niet meer teruggekomen. Dat kan zondag ook zijn.”

Matthews moet dan wel kunnen rekenen op een sterke ploeg. De overgave waarmee het team hem in bijvoorbeeld Milaan-San Remo bijstond, die moet terugkeren. Met Wilco Kelderman heeft hij in ieder geval een extra sterke pion in dienst. “Maar ik reken vooral op Simon Geschke. Hij was woensdag nog een beetje ziek na het Baskenland, maar hij heeft daar wel getoond dat hij in een heel goede vorm zit. Misschien kan hij mij helpen, ofwel zelf meegaan in een vlucht. Ik had ook graag op Tom Dumoulin gerekend, maar hij bereidt zich natuurlijk voor op Luik en de Giro. Dat is ook belangrijk voor de ploeg.”

Regen zal een effect hebben
Ter voorbereiding op de Gold Race, ging Matthews gisteren voor het eerst de nieuwe finale verkennen. Geen Cauberg meer in de voorlaatste kilometer, maar dat deert hem niet. “Ik denk niet dat het de wedstrijd zo hard verandert, eerlijk gezegd. Het wordt vooral heel interessant, omdat niemand weet wat er echt gaat gebeuren en waar hij moet aanvallen. Het kan natuurlijk ook dat iedereen daardoor nog meer gaat afwachten, maar dat hoop ik niet. Ik wil er een harde wedstrijd van maken, maar veel hangt van het weer af. Momenteel lijkt het erop dat het gaat regenen, dat zal zeker een effect hebben.”


Morgenochtend kan je onze vooruitblik met de weder optredende Wilco Kelderman op WielerFlits lezen.

Dit artikel delen:

28 Reacties

ti-raleigh 14 april 2017 om 21:00

Gilbert is aan het provoceren en wil Bling uit de tent lokken. Maar Bling geeft Gilbert gelijk en ontkracht daarmee prachtig de provocatie. Heerlijk dit.

VDB44 14 april 2017 om 22:57

Ik wil het eerst nog wel zien dat hij effectief eens wat aanvallender gaat koersen.

Sebas 15 april 2017 om 11:54

Matthews … Win deze koers nou maar eerst eens, op de manier die je voorlopig nog het beste ligt. Er is niets mis met wachten maar die tactiek, uitgerekend aan de vooravond van de AGR, veranderen … Ik hoop niet dat hij zichzelf te veel aantrekt van de kritiek. Dat aanvallend koersen is slechts een momentopname, maar belangrijker; gewoonweg niet voor iedereen weggelegd.

Headlines

Materiaalzone

Populair