Matteo Trentin kraait victorie in Giro del Veneto vanuit sterke kopgroep, DNF Van der Poel

woensdag 12 oktober 2022 om 16:03
Matteo Trentin kraait victorie in Giro del Veneto vanuit sterke kopgroep, DNF Van der Poel

foto: Cor Vos

Matteo Trentin heeft de Giro del Veneto op zijn naam geschreven. De renner van UAE Emirates klopte onder meer Rémy Rochas en Mattéo Vercher in een sprint met vijf. Mathieu van der Poel, dé blikvanger op de startlijst, gaf op na een goede 100 kilometer koers.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De Giro del Veneto is een van de laatste Italiaanse, en dus ook wereldwijde, eendagskoersen van het jaar. Op het menu stond een koers van 159,8 kilometer over een geaccidenteerd parcours. Het startsein werd gegeven in Padova, waarna er via vijf stevige heuvels gefinisht werd in Vicenza. 

Robeet in de vlucht van de dag 
Het eerste deel van de Italiaanse koers bestond uit een relatief vlak parcours, waar een aantal vluchters wegreden. Naast Belg Ludovic Robeet (Bingoal Pauwels Sauces WB) waren dat Andrea Pietrobon (EOLO-Kometa), Mattéo Vercher (TotalEnergies) en Matteo Zurlo (Zalf Euromobil Fior). De jonge Italiaan Pietrobon maakte maar kort deel uit van de ontsnapping, hij kwam ten val en kon niet meer aansluiten bij de koplopers.

De vluchters in beeld – foto: Cor Vos

Grote groep rijdt weg op de Perarolo
De vluchters reden maximaal een goede vier minuten voorsprong bij elkaar. Op de Perarolo, de derde beklimming van de dag, sprong Zurlo weg uit de kopgroep. De Italiaan kreeg echter snel een grote groep achter zich, uit het peloton waren namelijk een aantal renners weggereden. Onder meer Miguel Angel López, Matteo Trentin, Diego Ulissi, Jay Vine, Andreas Kron en Natnael Tesfatsion sloten aan bij Robeet en Vercher. 

De groep van veertien reed stevig door en rekende op die manier Zurlo in een mum van tijd in. De nieuwe kopgroep had ondertussen een voorsprong van een minuut op het peloton. De koplopers begonnen met een mooie voorsprong aan de finale van de Giro de Veneto, waarin de Arcugnano (2,8 km aan 4,4%) tweemaal op het programma stond.

Van der Poel kwam niet in het stuk voor – foto: Cor Vos

López opent finale
In het peloton kwam het initiatief van kleinere ploegen als Uno-X en Tudor. De vijftien leiders verloren amper terrein en doken met een voorsprong van 40 seconden de laatste tien kilometer in. De absolute finale werd afgetrapt met een demarrage van Superman López. De Colombiaan kreeg meteen thuisrijder Trentin, vroege vluchter Vercher, Rémy Rochas en Alessandro De Marchi in zijn spoor. Het vijftal trok door en fietste een dikke tien seconden voorsprong bij elkaar.

López probeerde op een brugje nog de sprint met vijf te ontlopen, maar dat lukte niet. Een late uitval van De Marchi en Rochas zorgden voor wat chaos, waardoor we een vreemde sprint kregen. Trentin reageerde zeer aandachtig op de aanvallen en begon in een ideale positie aan de sprint. De Italiaan was overduidelijk de sterkste en kon van ver zijn handen in de lucht steken. Rochas legde beslag op plaats twee, Vercher werd derde.

De aanval van López – foto: Cor Vos

Van der Poel DNF
De grote blikvanger woensdag was Mathieu van der Poel. De Nederlander stond, na zijn derde plaats op het WK Gravel van zondag, aan de start in Padova. Van der Poel speelde echter geen rol van betekenis in de Giro del Veneto en gaf na een goede 100 kilometer, bij een passage aan de teambussen, op. 

Dit artikel delen:

17 Reacties

Marik 12 oktober 2022 om 16:08

Vermakelijke finale was dit. Trentin was wel echt de sterkste uit de kopgroep, dus verdiend gewonnen.
De keuzes van Van der Poel zijn eigenlijk vanaf de Giro erg opmerkelijk in mijn ogen. Het lijkt er heel erg op dat hij zoekende is en wat eigenwijs tegelijk. Ik kan me moeilijk indenken dat hij lekker in zijn vel zit. Mathieu, een advies van één van de stuurlui die aan wal staan: draai na een goede vakantie weer eens een groot deel van de veldritten mee, wellicht vind je jezelf weer terug.

7
platteprijs 12 oktober 2022 om 16:27

Hij kan net als zijn pa nog lang crossen op het eind van zijn carrière. Ik, net zo goed een van die stuurlui, zou hem adviseren om alle voorbereiding op de voorjaarsklassiekers te richten. Kijken of daar ook Luik in past. En als hij het echt wild wil maken, zoek een andere ploeg en coach. En luister daar dan vervolgens ook naar. Zoveel jaren zal hij niet meer aan de top koersen.

1
Marcel de Gendt 12 oktober 2022 om 16:44

Eens met Marik.
Ik denk niet dat er fysiek echt veel mankeert aan VdP, anders win je niet al je wedstrijdjes voorafgaand aan het WK (inclusief een sprint bergop tegen Girmay).

Maar ik vraag me af of hij nog met evenveel plezier op de fiets zit als vorig jaar. Of dat het mentaal gewoon even op is.

Als je drive is om “de beste te zijn” dan stel ik hem voor om compleet anders te gaan trainen (meer bergtopzitten, alles in dienst van de weg, eventueel zelfs andere ploeg). Als zijn drive is dat hij het leuk vindt om te koersen, laat hem dan vooral weer terugvallen op lekker crossen, eventueel nog een gravelwedstrijd mee pakken, en op die manier weer honger krijgen.

Want vanaf de giro was het eigenlijk K#T met peren….

1
Alfred Issendorf 12 oktober 2022 om 17:29

En ik, als ook één van de stuurlui, vind dat jullie allebei een goed punt hebben. Alles beter dan de huidige aanpak.

1
Guushovd 12 oktober 2022 om 17:51

Ik heb allerlei (tegenstrijdige) ideeën over de professionaliteit en keuzes rond MvdP, maar ik heb besloten dat ik het hele volgende seizoen afwacht voordat ik ze ga bestendigen en er iets over ga zeggen. Niet dat, dat iemand interesseert, maar ik wilde het toch even kwijt.

3
Silent Hill 13 oktober 2022 om 00:48

Silence is golden.

0
Maillot à Pois 12 oktober 2022 om 16:13

Trentin met sprekend gemak inderdaad. Ook een leuke uitslag voor een stagiair, Mattéo Vercher.

1
achilles 12 oktober 2022 om 17:21

Blijft een steengoede renner, Trentin.
Ritten in grote rondes, Parijs Tour, Italiaanse eendagskoersen, EK. Weet goed wat hij kan en niet kan en voor mijn gevoel een overachiever. Haalt meer uit zijn carriere dan erin zit.

En ook wat onder de radar de nummer 5 van het afgelopen WK. Was eerder ook al 4de en 2de (de kans op eeuwige roem tegen Pedersen) op het WK.

1
Bontempi1962 12 oktober 2022 om 19:45

Mvdp moet! een andere ploeg en begeleiding zoeken. En daar ook eens naar luisteren.

0
Comments 12 oktober 2022 om 16:26

Bij de ploegenvoorstelling zwaaide hij al met n ongemotiveerd slap handje zodat z’n ingesteldheid zomaar duidelijk leek.

-1
Lars Maden 12 oktober 2022 om 17:14

Misschien omdat er ook geen hond stond.

-1
Jumbo 12 oktober 2022 om 17:11

Gaat UAE me op de valreep toch nog Jumbo voorbij (in Langkawi zullen ze namelijk nog wel een overwinning of twee pakken met Molano, al is die net gediskwalificeed).

Mijn enige tip aan v.d. Poel: geen grote rondes meer rijden. Die zijn veel te slopend voor hem. Had hij niet aan de start gestaan van de Tour dan had hij een prachtige tweede seizoenshelft beleefd. V.d. Poel is een topper in eendagskoersen, maar geen ronderenner (leuk en aardig dat hij een geweldig week kan rijden, maar de gevolgen zijn onacceptabel hoog. Dat hij vandaag is afgestapt wijt ik overigens vooral aan het WK-voorval. Strikt bekeken zat het hem dit jaar totaal niet mee. Met een totaal andere aanpak volgend seizoen moet hij weer helemaal de oude kunnen worden.

-1
Wheely 12 oktober 2022 om 18:02

Krijgen ook nog Chrono des Nations waar Jumbo start met Foss, Affini en Van Emden. Dat wordt een gelijkspel.

-1
Arthur Malcorps 12 oktober 2022 om 18:23

Küng en Bissegger rijden ook de chrono des nations, overwinning daar wordt moeilijk voor jumbo.

2
Eroba 12 oktober 2022 om 18:31

Behalve een ritwinst heeft hij ook weer een leiderstrui in een grote ronde gedragen. Zou toch mooi zijn als hij dat in de Vuelta ook kan klaarspelen!

0
Alfred Issendorf 12 oktober 2022 om 17:22

Het overkomt me niet zo vaak, maar ik heb de wedstrijd vandaag niet uitgekeken. Allerbelabberdste registratie (na een uurtje kijken nog steeds geen beeld van het peloton), van der Poel die er de brui aan geeft en babbelbelg die zonder sidekick van geen ophouden weet. Vanaf nu ga ik maar lekker genieten van het veldrijden.

-1
Grote Plateau 12 oktober 2022 om 22:51

wb. MVDP, “Wat valt er te verliezen?” Dit dus.

Een totale afgang.

“Italië ligt ‘m gewoon”

Ja alles met pittige hellingkjes ligt ‘m natuurlijk daar is hij heel erg goed in.

Maar het “FREESTYLEN” moet eruit. Zoveel is toch duidelijk?
Maarja dan ben ik den dronken hater.

-2

Headlines

Populair

Materiaalzone