Mathieu van der Poel wint BinckBank Tour na indrukwekkende solo

zaterdag 3 oktober 2020 om 16:23
Mathieu van der Poel wint BinckBank Tour na indrukwekkende solo

Mathieu van der Poel - foto: Cor Vos

Video

Mathieu van der Poel heeft op de slotdag de BinckBank Tour naar zijn hand gezet. De Nederlands kampioen won de slotrit na een solo van 72,5 kilometer en had net genoeg over om het eindklassement te winnen.

Muur als scherprechter
Na enkele dagen waarin het improvisatievermogen van de organisatie tot het uiterste werd getest, ging in het Ottignies-Louvain-la-Neuve op het middaguur de slotrit zoals oorspronkelijk gepland van start. Vanuit Waals-Brabant werd koers gezet naar Geraardsbergen, voor vier lokale ronden met daarin de vier plaatselijke ronden van 25,5 kilometer met steeds achtereenvolgens de Bosberg, de Denderoordberg en een passage over de mythische Muur.

Het duurde even voordat er een vlucht zou ontsnappen. Na 62 kilometer slaagden zeven renners er uiteindelijk toch in om weg te geraken. Belgisch kampioen Dries De Bondt maakte deel uit van de kopgroep, samen met de Nederlanders Bert-Jan Lindeman (Jumbo-Visma) en Brian van Goethem (Lotto Soudal), de Duitsers Jonas Koch (CC) en Christian Knees (INEOS Grenadiers) de Fransman Julien Duval (AG2R La Mondiale) en de Noor Rasmus Tiller (NTT). Even later kregen zij gezelschap van Baptiste Planckaert (Bingoal – Wallonie Bruxelles), die de oversteek vanuit het peloton had weten te maken.

Acht vluchters kleurden de openingsfase – foto: Cor Vos

Vroege aanval Van der Poel
Na de tweede passage over de Muur trok Mathieu van der Poel met nog 72,5 kilometer te gaan ten aanval. Samen met de Fransen Florian Sénéchal (Deceuninck – Quick Step) en Cyril Lemoine (Cofidis) ging hij op jacht naar de koplopers, waar zij even later bij aan wisten te sluiten. Van der Poel deed vervolgens het nodige kopwerk, waardoor de voorsprong mondjesmaat toenam.

Tijdens een nieuwe passage over de Muur ging Van der Poel er alleen vandoor. Hij reed meer dan een halve minuut weg bij zijn voormalige medevluchters, waar Sénéchal solo op jacht ging naar de leider. Vanuit de achtergrond ging leider Mads Pedersen met nog 43 kilometer te gaan in de tegenaanval, waarmee hij de finale opende. De aanval werd snel ongedaan gemaakt door Yves Lampaert en Søren Kragh Andersen. De vroege vluchters werden vervolgens één voor één ingelopen. Op dat moment reed Van de Poel een minuut en 20 seconden voor het peloton uit.

Van der Poel nam al vroeg het initiatief – foto: Cor Vos

Van der Poel houdt stand
Tijdens de beklimming van de Denderoordberg zorgde een versnelling van Nathan Van Hooydonck ervoor dat de koers opnieuw ontplofte. Het zorgde ervoor dat de voorsprong van de leider snel afnam. Op de Muur maakte een elite-groepje met Pedersen, Küng, Naesen, Garcia Cortina, Kragh Andersen en Colbrelli zich los. Van der Poel pakte in de Gouden Kilometer de volle buit, waarmee hij negen bonus-seconden verzamelde. Op de Bosberg brak leider Pedersen na een versnelling van Kragh Andersen. Oliver Naesen, Stefan Küng en Sonny Colbrelli konden het tempo van de Deen wel volgen.

De voorsprong van Van der Poel nam aanvankelijk zienderogen af. In de slofase kregen de vier de Nederlands kampioen in het zicht. Met dertien seconden ging Van der Poel de slotkilometer in. De Nederlander gaf zijn voorsprong niet meer af en kwam in Geraardsbergen triomferend over de finish Oliver Naesen moest genoegen nemen met een tweede plaats, voor Sonny Colbrelli.

Van der Poel volgt op de erelijst Laurens De Plus op. Morgen start de kopman van Alpecin-Fenix in Luik-Bastenaken-Luik.

Samenvatting:

Dit artikel delen:

174 Reacties

kleomantre 3 oktober 2020 om 17:10

Bouwt toch aan een mooi lijstje memorabele overwinningen, terugcrossen in AGR, iedereen declasseren in de blub op WK, een masterclass poefen in Yorkshire.

Genoten, het atypische en het strijdershart zijn een sieraad voor de sport. Blij dit mee te maken itt al die veel meer tactisch koersende toppers die liefst max 25 km zelfstandig rijden, liever nog een pak minder.

Pietspeed 3 oktober 2020 om 17:12

Weer een fenomenaal nummertje, wat een prestatie, ongelooflijk mooie koers. “Een van m’n straffere stoten”. Zeg maar gerust de strafste. Kung, SKA en Pedersen, Naesen inclusief knechten die allemaal redelijk tot volle bak doorrijden, zeker op t end, en dan nog de meute voorblijven.
Waanzin.

Marveloke 3 oktober 2020 om 17:15

Mathieu, godenzoon. Sprakeloos…

VerstandOpNul 3 oktober 2020 om 17:18

Heerlijk om iemand zo gretig en met zo veel lef te zien koersen.. Doet me een beetje denken aan Terpstra die ook op zo’n manier dit rondje op de laatste dag naar zijn hand zette..

Luc La 3 oktober 2020 om 17:25

Mooie zege. Rit van 185 km is nog geen rvv, daar doe je dit niet. Geen Janneke en Mieke, maar wel zonder Wout, Greg, Gilbert, bettiol, Sagan, alaphilippe, asgreen Knappe prestatie, maar beetje in perspectief zien..

rogierb 3 oktober 2020 om 17:50

Begrijp niet waarom een schitterende prestatie altijd weer zo moeten worden gerelativeerd. Je kunt moeilijk mannen kloppen die niet hebben meegedaan.

kleomantre 3 oktober 2020 om 18:04

SKA is toch anders van een kaliber die de meeste, hier genoemde namen de laatste weken toch aardig overklast. Pedersen is ook al geen koekenbakker.

Pol 3 oktober 2020 om 18:26

In de Amstel waren deze renners wel aanwezig, wat een domme opmerking.

Lionel Gesink 3 oktober 2020 om 19:27

Als je het zo bekijkt dan heeft Evenepoel nog nooit een serieuze koers gewonnen. Pogacar, Bernal, Dumoulin, Thomas e.a deden tenslotte niet mee in die rondjes…

Jan Blokland 3 oktober 2020 om 19:43

Onbegrijpelijke reactie Luc La. Waarom altijd maar van ja maar…. als. Als bestaat niet in dit geval. Ook niet dat perspectief.
Wat moet Van der Poel dan doen. Dit kan hij ook in de Ronde van Vlaanderen. Daar ben ik van overtuigd. Ben je verleden jaar de AGR zeker vergeten. Ook een huzarenstukje waar alle toppers bij waren. Met Alaphilippe, Fuglsang, Schachmann, Matthews, Van Avermaet, Ulissi, etc.., etc..
En het zal ook wel eens een keertje niet lukken. So what. Hij had het vanmiddag ook niet gedacht omdat het eigenlijk nog te ver was. Maar hij flikt het wel . En dat is niet de eerste keer. En het zal ook niet de laatste keer zijn. Jammer dat je dan eerst kijkt wie er dan allemaal meedoen.

Baukema Tomoulin 3 oktober 2020 om 20:35

Ik weet 100% zeker dat de aanwezigheid van Greg, Gilbert & Sagan niks had uitgemaakt in deze koers. Flip en Bettiol zijn onberekenbaar dus is 50/50 of zij vooraan mee zou hebben gedaan.l vandaag. Asgreen is goed, maar niet beter dan SKA of Mads Pedersen. WvA is de enige echte misser, Stuyven eigenlijk ook in combi met Mads Pedersen. Anyway, holle bewering dus om te gaan name droppen en MvdPs prestatie te kleineren.

adelaarvanantwerpen 4 oktober 2020 om 01:42

Asgreen is beter op dit soort parcoursen dan SKA en veel beter dan Pedersen, maar ook hij komt niet aan het level van VDP.

flores 3 oktober 2020 om 17:27

Wat een middag geweldige sport, Zoals hier ook al gezegd. Wat is het mooi om naar zo een renner te kijken. Het was genieten. Ik moest een paar keer uit de kamer lopen kon het niet meer aanzien, haalt het haalt het niet. HIJ HAALT HET.
Ik heb ze niet geteld de duveltjes, mijn voorspelling is niet uitgekomen,gelukkig maar zo is het beter,zeker voor zo een kampioen en mooie coureur.
Morgen meedoen aan LBL, je zit in een flo,dat is winnen.

Kelder is de Man 3 oktober 2020 om 18:15

Flores.. De spelling is wat minder, maar ondanks dat wel een echte liefhebber, dat lees je zo. Heerlijke middag inderdaad.

horsm 3 oktober 2020 om 17:35

Wanneer komt het eindklassement??

Dion 3 oktober 2020 om 17:50

Dat dus. Zo moeilijk kan het niet zijn toch.

Kosmonaut 3 oktober 2020 om 17:36

Beetje Calimero. Vergeet niet dat dit wielerflits.NL is en .BE.
Maar je hebt ergens wel een punt, dit was een mooi nummer maar wat Evenepoel deed in Polen was imo nog wel van een categorie hoger.

Pietspeed 3 oktober 2020 om 17:41

Dan zijn de reacties ook zo Stijn. Elke wielerfan kan van een topprestatie genieten, ongeacht nationaliteit.

rogierb 3 oktober 2020 om 17:46

Het is voor de Belgen belangrijk dat Remco toch elke dag even genoemd wordt.

Dion 3 oktober 2020 om 17:50

Ga dan lekker naar je eigen site.

oscarito1908 3 oktober 2020 om 17:56

Wielerflits.be

ghostwriter 3 oktober 2020 om 18:02

Ik ben zo ongelofelijk blij dat het veldrijden Van Aert en Vd Poel heeft opgeleid voor de weg want het zijn twee van de weinige wielrenners van dit moment die het wielrennen leuk maken. Ik hoop dat we de komende jaren deze twee regelmatig man tegen man zien gaan.

Joek Sat 3 oktober 2020 om 19:30

Veldrijden is 60 minuten volle bak gaan en energie verdelen in dat uur. Dat is de rest van het peloton niet gewoon, groot voordeel voor veldrijders op de weg denk ik?

Murcia 3 oktober 2020 om 18:13

Natuurlijk heeft hij gelijk, maar dan moet hij er ook bij zeggen dat een overwinning van Remco heel vaak wordt gevolgd door een sneer naar Matthieu en dat is ook niet nodig. Die constante vergelijking tussen Wout, Remco en Matthieu hoeft van mij niet. Ik kan hun prestaties waarderen zonder op de ander af te geven. Of dit nu van Wout fans naar Matthieu fans is of het heen en weer tussen Remco zijn fans en zijn nietfans wordt wel eens vermoeiend.

vocsnor 3 oktober 2020 om 22:49

murcia + oneindig veel. Wat zou het mooi zijn als we van deze 3 toppers gewoon kunnen genieten zonder de drang om af te breken om het eigen idool bovenaan te plaatsen.
Pogacar mag overigens ook nog in het rijtje

ProfrondeZevenbergen 3 oktober 2020 om 18:14

Knap gedaan. Super leuke finale gezien. Wielrennen op zijn best.
En zonder Wuyts ging het kijken prima. Bij deze wil ik Eurosport bedanken voor de vele en achterlijke reclames. Daardoor ben ik bij Sporza terecht gekomen en er blijven hangen.

Murcia 3 oktober 2020 om 18:17

+1
Was als erkende niet Christophe fan blij verrast met het commentaar van hem en Sven.
Professioneel en op de juiste manier enthousiast voor mij.

Michelangelo 3 oktober 2020 om 19:52

Helemaal eens.
Gewoon wat zakelijker, deskundiger commentaar. Misschien wat minder vocabulaire hoogstandjes, maar beter oog op de koers.

Ik vind Nys sowiezo wel een prettige co-commentator. En je hoorde hen ook genieten van wat ze zagen op TV. Prima om naar te luisteren, wat mij betreft mag Wuyts snel met pensioen.

Ivanoviclover 3 oktober 2020 om 18:15

De motard mag wel ACHTER ipv VOOR de koploper rijden. Maar WAT een nummer. De rest moet in de ronde en Roubaix niet meer starten. Morgen ook niet.

WernerFranke 3 oktober 2020 om 18:41

Morgen doet Mathieu niet mee voor de zege hoor. Na een nummer als vandaag tegen “frisse” gasten op een parcours dat hem niet echt ligt… Dat zou pas zijn strafste prestatie ooit zijn.

Romāns Vainšteins 3 oktober 2020 om 18:53

Anderzijds wint hij wel de agr met ook veel nare heuvels en rijdt hij naar mijn idee een behoorlijk goede Lombardije wat eigenlijk een lastigere koers is dan Luik voor hem.
Misschien bij een wat matter verloop ? We gaan het zien morgen.

Erik33 3 oktober 2020 om 20:12

Dacht ik ook 250km alleen volgen geen gekke dingen en dan kijken hoever je kunt meeschuiven op het eind.

vanSpringel 3 oktober 2020 om 18:55

Bijgaand dank aan België voor het volledig adopteren van deze Bink Bang tour.

Stacey Dijkstra 3 oktober 2020 om 19:03

Even heel random maar die Soren Krach Anderson schreeuwt echt heel vaak. Is die wel goed?

Stacey Dijkstra 3 oktober 2020 om 19:10

Je had ook niks kunnen posten.

girardengo 3 oktober 2020 om 19:31

Zie opmerking Murcia.

Lionel Gesink 3 oktober 2020 om 19:41

Haha duidelijk een tikkeltje jaloers op al dat “overdreven” positieve commentaar op die Nederlander:-)

Weetje Bobby, lekker belangrijk wat jij er van vindt! Hij wint hier gewoon na een solo van >50 km en behoud genoeg voorsprong op een groep van 4 man met o.a 1 van de sterkste renners uit de Tour en de nr 3 van het WK tijdrijden. Dan boeit het niet dat Van Aert, Sagan en Van Avermaet niet mee doen en kan je als liefhebber alleen maar genieten van zo’n gedurfde aanval! Dat verdient gewoon de waardering die hij nu krijgt!

En nu terug in je mand Bobby!

Lalsacien 3 oktober 2020 om 19:46

Sst, niet reageren…..

Patrick 3 oktober 2020 om 19:54

Wat een heerlijke koers. Wat een koning.

Dn Does 3 oktober 2020 om 20:25

Enorm genoten, wat een lef, wat een spanning.
En dan die berekende risico’s die MVDP nam, zoals het schuine stoeprandje na een bocht benutten.

HennieK 3 oktober 2020 om 20:42

Ik heb het nog een paar keer teruggekeken. SKA Schreeuwde vrij duidelijk naar Colbrelli die hem ongewild ging afsnijden.

Maar voor het verhaal is het mooier als hij zijn frustratie uitschreeuwde natuurlijk.

Welleke 3 oktober 2020 om 20:52

En je denkt niet dat het schreeuwtje wat minder intens was geweest als het ging om de 40e plaats, na uitbollen omdat je de belangrijkste groep niet kon volgen. Of zou het toch iets te maken hebben met de topinspanning en stress om de wedstrijd te kunnen winnen?

Headlines

Materiaalzone

Populair