Mathieu van der Poel wint BinckBank Tour na indrukwekkende solo

zaterdag 3 oktober 2020 om 16:23
Mathieu van der Poel wint BinckBank Tour na indrukwekkende solo

Mathieu van der Poel - foto: Cor Vos

Video

Mathieu van der Poel heeft op de slotdag de BinckBank Tour naar zijn hand gezet. De Nederlands kampioen won de slotrit na een solo van 72,5 kilometer en had net genoeg over om het eindklassement te winnen.

Muur als scherprechter
Na enkele dagen waarin het improvisatievermogen van de organisatie tot het uiterste werd getest, ging in het Ottignies-Louvain-la-Neuve op het middaguur de slotrit zoals oorspronkelijk gepland van start. Vanuit Waals-Brabant werd koers gezet naar Geraardsbergen, voor vier lokale ronden met daarin de vier plaatselijke ronden van 25,5 kilometer met steeds achtereenvolgens de Bosberg, de Denderoordberg en een passage over de mythische Muur.

Het duurde even voordat er een vlucht zou ontsnappen. Na 62 kilometer slaagden zeven renners er uiteindelijk toch in om weg te geraken. Belgisch kampioen Dries De Bondt maakte deel uit van de kopgroep, samen met de Nederlanders Bert-Jan Lindeman (Jumbo-Visma) en Brian van Goethem (Lotto Soudal), de Duitsers Jonas Koch (CC) en Christian Knees (INEOS Grenadiers) de Fransman Julien Duval (AG2R La Mondiale) en de Noor Rasmus Tiller (NTT). Even later kregen zij gezelschap van Baptiste Planckaert (Bingoal – Wallonie Bruxelles), die de oversteek vanuit het peloton had weten te maken.

Acht vluchters kleurden de openingsfase – foto: Cor Vos

Vroege aanval Van der Poel
Na de tweede passage over de Muur trok Mathieu van der Poel met nog 72,5 kilometer te gaan ten aanval. Samen met de Fransen Florian Sénéchal (Deceuninck – Quick Step) en Cyril Lemoine (Cofidis) ging hij op jacht naar de koplopers, waar zij even later bij aan wisten te sluiten. Van der Poel deed vervolgens het nodige kopwerk, waardoor de voorsprong mondjesmaat toenam.

Tijdens een nieuwe passage over de Muur ging Van der Poel er alleen vandoor. Hij reed meer dan een halve minuut weg bij zijn voormalige medevluchters, waar Sénéchal solo op jacht ging naar de leider. Vanuit de achtergrond ging leider Mads Pedersen met nog 43 kilometer te gaan in de tegenaanval, waarmee hij de finale opende. De aanval werd snel ongedaan gemaakt door Yves Lampaert en Søren Kragh Andersen. De vroege vluchters werden vervolgens één voor één ingelopen. Op dat moment reed Van de Poel een minuut en 20 seconden voor het peloton uit.

Van der Poel nam al vroeg het initiatief – foto: Cor Vos

Van der Poel houdt stand
Tijdens de beklimming van de Denderoordberg zorgde een versnelling van Nathan Van Hooydonck ervoor dat de koers opnieuw ontplofte. Het zorgde ervoor dat de voorsprong van de leider snel afnam. Op de Muur maakte een elite-groepje met Pedersen, Küng, Naesen, Garcia Cortina, Kragh Andersen en Colbrelli zich los. Van der Poel pakte in de Gouden Kilometer de volle buit, waarmee hij negen bonus-seconden verzamelde. Op de Bosberg brak leider Pedersen na een versnelling van Kragh Andersen. Oliver Naesen, Stefan Küng en Sonny Colbrelli konden het tempo van de Deen wel volgen.

De voorsprong van Van der Poel nam aanvankelijk zienderogen af. In de slofase kregen de vier de Nederlands kampioen in het zicht. Met dertien seconden ging Van der Poel de slotkilometer in. De Nederlander gaf zijn voorsprong niet meer af en kwam in Geraardsbergen triomferend over de finish Oliver Naesen moest genoegen nemen met een tweede plaats, voor Sonny Colbrelli.

Van der Poel volgt op de erelijst Laurens De Plus op. Morgen start de kopman van Alpecin-Fenix in Luik-Bastenaken-Luik.

Samenvatting:

Dit artikel delen:

174 Reacties

Gilberto 3 oktober 2020 om 16:31

Heerlijke koers hoor!
En wat een sieraden voor de sport zijn hij en Wout van Aert toch, ook hun hele houding en interviews, zijn goeie knapen!
Sla Luik toch maar over Matje!

Jasper11 3 oktober 2020 om 16:32

Mooiste etappe sinds tijden weer.

Romāns Vainšteins 3 oktober 2020 om 16:32

Ik vind de reacties toch wel wat overdreven. Hartstikke fraai en dapper stukje fietsen hoor maar niet iets om huilend aan je kleinkinderen door te vertellen, daar is het met name de koers niet voor. In ieder geval is MvdP klaar voor de ronde en Roubaix, zoveel is duidelijk nu.

Mbt zijn programma, daar staat nu naast Luik ook gewoon GW op mag ik aannemen?

Jasper11 3 oktober 2020 om 16:33

Omdat het ‘maar’ de BinckBank Tour was zeker? Dan snap je er weinig van. Briljant mooie koers was dit.

thorsen 3 oktober 2020 om 16:33

als anti-poef-poef-win zou je dit toch wel moeten kunnen waarderen.

Domestique 3 oktober 2020 om 16:36

Sint-Matje.

Laatste man 3 oktober 2020 om 16:38

Wel mee eens. Mooiste ooit?

Zeer knap gereden. Vooral de laatste 25-30km werd het echt leuk.

Arema Pro Cycling Team 3 oktober 2020 om 16:47

edit wf: houd het netjes

rogierb 3 oktober 2020 om 16:50

Reactie van iemand die de koers waarschijnlijk niet heeft gezien.

Franco Ballerini 3 oktober 2020 om 16:54

Waarom overdreven en waarom de emoties van anderen relativeren? Ik heb ook twee uur lang op het puntje van mijn stoel gezeten en ben het met de meerderheid van de posters eens dat dit een huzarenstukje was en tot dusverre de mooiste koers dit jaar.

Romāns Vainšteins 3 oktober 2020 om 16:56

Ik heb het wel degelijk gezien en vond het best beklijvend. Toch blijft het een leuke etappe in een wat marginaal rondje, dat maakt gewoon verschil. En dit is een forum en daar mag je best wat zeggen over emoties van anderen, persoonlijk heb ik een vloer gedweild tijdens deze koers en geen bank of stoelpuntje moment gehad. Mooiste koers dit jaar was de etappe waar ze Hirschi terugpakten in de tour.

Kelder is de Man 3 oktober 2020 om 17:04

Romans
Was wel de mooiste inderdaad. Maar op dat moment nog zo sneu. Toen kon ik het zout van de vloer afdweilen.

Goat 3 oktober 2020 om 17:10

Ik vind jou reacties toch wel wat overdreven. Hartstikke fraai en dapper stukje tekst hoor maar niet iets om huilend op een forum te posten.

Erik33 3 oktober 2020 om 17:10

Zure reactie, geniet er gewoon van.

klootje kriekeljon 3 oktober 2020 om 17:10

Lekker RV. Stir it up.

Wheely 3 oktober 2020 om 17:24

Deze koers was tot op de laatste 100 meter spannend en dan ging het niet alleen om de rit maar ook nog eens om het klassement. In het decor van de muur nog wel. De hoofdrolspelers SKA, Pedersen en VdP met daarbij een Kung, Colbrelli en Naesen maken het feestje compleet. Beste koers van het jaar hoor je mij niet zeggen maar als wielerliefhebber kun je hier toch enkel van genieten.

JP LeDouche 3 oktober 2020 om 19:46

Gestofzuigd en de vloer gedweild, puntje van de stoel, schreeuwen. Mooiste koers sinds de Amstel.

vocsnor 3 oktober 2020 om 22:30

Ik vind dat Romans wel een punt heeft. Het was echt een fantastische koers, maar inderdaad slechts de Binck Bank Tour. En nu lijkt het, aan de commentaren af te lezen, alsof we hier een Merckxiaanse prestatie hebben gezien.
En het was ook echt knap, begrijp me niet verkeerd. En ik hoop van harte zoiets ook in RVV of PR te zien.
Maar ik mis nu de verbannen Belgische trollen om ons even erop te wijzen om de voetjes op de grond te houden tot de monumenten of grote rondes gewonnen worden.
Het Wielerflits forum is verworden tot een Holland Heineken Huis. Leuk natuurlijk, maar geen verband meer met de realiteit

Paul Boudreaux 4 oktober 2020 om 03:40

Yeah, except for the fact the guys chasing him included a guy who just won 2 stages at the TDF and the 3rd place finisher in the TT at Worlds – among other guys…

hanzul 3 oktober 2020 om 16:32

Super mooie wedstrijd. Bijkomstigheid Alpacin, gaat zo lekker ten opzichte van Arkea. Hoop dat Mathieu, morgen niet Luik gaat rijden, liever sparen voor Brabantse pijl en vervolgens alle eendaagse wedstrijden rijden die nog op de planning staan.

sjoerdtjen 3 oktober 2020 om 16:33

Echt prachtige etappe! En wat was hij sterk zeg, 75km alleen….
Gevalletje buitencategorie deze overwinning!

Emphaa 3 oktober 2020 om 16:42

Nee niet 75 kilometer alleen, hij zat vanaf kilometer 72,5 in de kopgroep en ging er rond kilometer 45 of iets alleen vandoor

Erik33 3 oktober 2020 om 20:04

Nee hoor, hij ging er op 70+ vandoor met senechal en lemoine in zijn wiel. Haalde de kopgroep bij en reed die daarna 1 voor 1 uit het wiel.

Wheely 3 oktober 2020 om 16:33

Echt prachtig!

NCK17 3 oktober 2020 om 16:34

Gweldige solo. Van der Poel is klaar voor de klassiekers en de kans is groot dat hij op zijn minst 1 monument wint.

Wheely 3 oktober 2020 om 16:34

Die schreeuw van SKA. Geweldig. Iedereen helemaal kapot.

Limal 3 oktober 2020 om 16:37

Dat was een geweldig staaltje frustratie dat er gewoonweg uit móést. Emoties in de sport zijn altijd mooi. In zijn interview nu kan hij het ook heel goed relativeren. Intelligente jongen.

RodyTur10 3 oktober 2020 om 16:37

Schitterend inderdaad. Wat een strijd!

En Van der Poel klopt hier absolute wereldtoppers.
Een kwartet bestaand uit Kragh Andersen, Küng, Naesen en Colbrelli van je af houden.
Wat een prestatie!

Domestique 3 oktober 2020 om 16:40

Doet me wat denken aan die ene rit in Polen, met Fuglsang, Yates en Majka ;-)

Lalsacien 3 oktober 2020 om 17:09

@Domestique dat was straffe kost van Evenepoel.

Tuubke 3 oktober 2020 om 17:10

Was die schreeuw niet eerder om die andere renner (weet even niet meer wie) te waarschuwen die hem sneed en zowat de hekken inreed?

Kannibaal van Schepdaal 3 oktober 2020 om 17:12

SKA schreeuwde toch gewoon omdat Colbrelli hem de pas dreigde te gaan afsnijden?

Wheely 3 oktober 2020 om 17:16

Zou kunnen maar volgens mij niet, hij stond bijna stil.

AdZ 3 oktober 2020 om 18:00

Nee hij schreeuwde omdat hij op een haar 4e werd en als hij 3e was geworden dit ‘rondje’ alsnog had gewonnen…

Dion 3 oktober 2020 om 18:27

Nee hoor. Ook als derde wint ie m niet.

HennieK 3 oktober 2020 om 20:41

SKA Schreeuwde vrij duidelijk naar Colbrelli die hem ongewild ging afsnijden. Maar voor het verhaal is het mooier als hij zijn frustratie uitschreeuwde natuurlijk.

Michelangelo 3 oktober 2020 om 16:36

Wat een ongelofelijke mafketel… Ongezien!
Alhoewel, eigenlijk lijkt het wel een beetje op het NK. Alleen dit keer niet tegen “janneke en mieke”, maar tegen steengoede renners.

SKA en ook Pedersen gestreden voor wat ze waard waren, maar het bleek uiteindelijk niet genoeg. Als je toch voorop kunt blijven tegen hardrijders als SKA en Kung…

En nu maar hopen dat Roubaix en RVV doorgaan!

josemanuelfuente 3 oktober 2020 om 16:37

5 seconden over de streep en de vriendin hangt al om de nek, daar vind ik wat van

SjorsPatate 3 oktober 2020 om 16:40

Het is een forum, geef gerust je ongezouten mening! Wat vind je daar van?

Emphaa 3 oktober 2020 om 16:44

Lijkt me ook dat je even met rust gelaten wilt worden en op adem wilt komen maar er staan ook meteen 50 cameramensen om je heen dus je vriendin kan er ook nog wel bij

Miko1983 3 oktober 2020 om 16:44

Ze was gretig, die geeft Matje vanavond geen rust :P

Jandepandaman 3 oktober 2020 om 16:44

Nou, dat had ik dus ook! Laat de jongen even aub….

rogierb 3 oktober 2020 om 16:48

Lijkt mij niet zo vreemd.

Kelder is de Man 3 oktober 2020 om 16:58

Was iets langer dan 5 en volgens mij was het wederzijds.

Lionel Gesink 3 oktober 2020 om 17:01

Van mij mag ze na 1 seconden al komen..

Kelder is de Man 3 oktober 2020 om 17:05

Lionel.. Helaas is dat vaker andersom.

Paul Bus 3 oktober 2020 om 17:28

Iedereen wil toch zo’n verwelkoming?

Baukema Tomoulin 3 oktober 2020 om 16:37

Bizar wat een solo! De hoofdrolspelers voor RvV en PR zijn bekend: Van der Poel, van Aert, Pedersen, SKA en Naesen? DQS zal het echt van het collectief moeten hebben willen ze meedoen.

WernerFranke 3 oktober 2020 om 17:10

Wacht maar tot Asgreen een streep trekt…

Murcia 3 oktober 2020 om 16:37

Echt meer dan 70 km zitten genieten, MVDP kiest voor de aanval en het moment waarop hij Senechal lost op de muur is echt groots. Daarna met al die toppers achter je deze inspanning volhouden is een teken dat zijn vorm er weer helemaal is voor de klassiekers. Terecht merkte Sven in de uitzending al op dat hij helemaal geen slecht seizoen had, maar dat de lat door de prestaties van hem vorig jaar en die van Wout nu enorm hoog is gelegd ook door ons als kenners/volgers. Ik hoop gewoon op mooie duels tegen DQS, Wout en SKA in de RVV en Roubaix.

Paul Bus 3 oktober 2020 om 16:40

Reclame voor het wielrennen,gehele uitzending een groot feest,lang leve aanvallend koersen.

Koers 3 oktober 2020 om 16:41

verdikkie gemist, maar op tv maar ingesteld dat het sportjournaal zich meldt.

Frank V 3 oktober 2020 om 16:41

Binckbank geeft altijd wat in de laatste rit.

Ferm nummertje. Strijdershart getoond. Onvoorstelbaar rap hersteld in de flash.
Die is klaar voor de Ronde en Roubaix.

Naesen gaat die nog terugkrijgen.

RodyTur10 3 oktober 2020 om 16:53

Deze koers is vaak toch één van de meest enerverende etappekoersen gedurende het jaar. Vooral ook omdat hier een ander type rijders op de winst strijdt dan bijvoorbeeld in Parijs-Nice.

Kelder is de Man 3 oktober 2020 om 17:00

En natuurlijk omdat de verschillen zo klein zijn, dan krijg je meer strijd.

Jacco van Stierop 3 oktober 2020 om 16:42

Mooie, spannende finale en Van der Poel heeft weer een indrukwekkend nummertje opgevoerd. Grote klasse!

HoofdIsVrij 3 oktober 2020 om 16:44

Genieten tot en met.

Bobby Solo 3 oktober 2020 om 16:44

Las gister na de tijdrit alweer wat schampere reacties, “slecht seizoen, geen power, verkeerde ploeg, ingehaald door veel anderen, wint de komende klassiekers niet, blablabla”. Van Mathieu zijn er maar heel weinig, hij is en blijft een fenomeen, in topvorm en zijn periode komt er nu aan.

Zwarte Panter 3 oktober 2020 om 16:47

Heel veel talent maarnog zoveel meer karakter en doorzettingsvermogen. En ja dan ben je de beste

Jean Dumas 3 oktober 2020 om 16:51

Een pak frieten en lekker knuffelen vanavond, LBL my ass.

Pol 3 oktober 2020 om 16:54

Waar is nu de echte wielerkenner (Tripodboom) die gisteren hier schreef dat Matje weer maar moet gaan crossen. Want op de weg is het een stuk minder geworden. Nog nooit gehoord dat aan de meet de prijzen worden verdeeld.

girardengo 3 oktober 2020 om 16:56

Luik-Bastenaken-Luik morgen is een monument, maar deze etappe was waarschijnlijk mooier…

Romāns Vainšteins 3 oktober 2020 om 17:01

De ronde met de muur aan het einde in dit scenario, dat zou mooi zijn geweest.

Jungle Man 3 oktober 2020 om 17:00

Mvdp is met zijn onconventionele aanvalslust aan sieraad en reclamebord voor de wielersport. Vandaag meer genoten dan van tjv gedurende de hele tdf.

Tripodboom 3 oktober 2020 om 17:06

Ik geef toe Pol dat ik er naast zit en gelukkig maar. Is er toch nog een Nederlandse overwinning te vieren dit jaar. Een geweldig nummer van VdPoel. Nu hopen dat hij delijnkan doortrekken en in RVV samen met van Aert het hele peloton op 10 minuten kan rijden. Twee topcrossers die toeslaan zou geweldig zijn van die modderfietsers.

Limal 3 oktober 2020 om 18:02

Mooi eerlijk antwoord Tripodboom. En tot vandaag mochten er best twijfels zijn of Mathieu zijn beste benen nog zou vinden dit jaar.

Wildebert 3 oktober 2020 om 17:07

Genoten. Puntje van de P(st)oel! Wat een Bin(c)k.
Niet gedacht dat ie het vol zou houden. Werd ook nog wel erg nipt. Ook de reacties na de finish prettig om te horen, zowel van Mathieu als Kragh.

Headlines

Materiaalzone

Populair